Ha az öcsi egyéves lesz, ehet igazi tortát?
Hogy érted azt, hogy igazi tortát?
Hát csokitortát.
Az már a haladó szint. Az első tortája amolyan belépő torta lesz.
Én is szeretnék szülinapi tortát, ha ő kap.
Te is ehetsz belőle. De neked majd ősszel lesz szülinapod saját tortával, amilyet kérsz.
Miért olyan sokára? Legyen most is!
Most már bátrabban vállalnék több szülinapot
Amikor elsőszülöttem az első éve felé közeledett, nézegettem a Pinterestet, hogyan is oldjam meg a tortáját tojás, tejtermékek, cukor és olajos magvak nélkül. Az akkori gyerekorvosunk szerint ezek bevezetésével ne kapkodjunk. Ez mind szép és jó elképzelés, csak aztán eljön a szülinap.
Végül saját recepttel rukkoltam elő: az akkori kedvencével, a gesztenyével variáltam. Úgy alakult, hogy az öccsének is épp a gesztenye volt az egyik kedvence ezidőtájt, a meggyet is imádja, így ismét adott volt a kiindulópont. A tésztában, és krémben egyaránt kezdő gourmet-knak való ártalmatlanságok szerepelnek a maguk természetes ízével, ennek ellenére a nagyobb unokatestvérek és a nagyszülők is szívesen kóstoltak belőle.
A torta végtelenül egyszerű. Két trükkje van csak, ami említésre méltó.
Az egyik, hogy a tésztához felhasznált kókuszliszt lehetőleg ne zsírtalanított legyen, inkább darált kókuszreszelék, mert attól nem lesz száraz. A másik pedig, hogy a krémjéhez használt kókusztejszínt érdemes előtte behűteni és habverővel átkeverni. Nem muszáj olyat használni. ami kemény habbá verhető (pl Cocomas, Kara), csak egy kis keményítés is javítja a krém állagát.
Natúr gesztenyemasszát nem mindenütt lehet kapni. A legtöbb termék cukorral és rumaromával kevert. A Lidl-ben, az InterSparban és a Tescóban fellelhető ízesítetlen massza. A Maroni vagy a Gelato Italiano termékében még nem csalódtam. Más masszánál már előfordult, hogy felengedés után rögtön savanyú volt.
meggyes gesztenyetorta első szülinapra
Hozzávalók 17 centis tortaformához:
Tészta:
- 1 érett banán
- 1 édes alma
- 70 g finomra darált kókuszreszelék
- 30 g zabliszt
- 40 g rizsliszt vagy barnarizsliszt
- 70 ml növényi tej
- Kb 2 ek kókuszolaj vagy vaj/ghee
- pici fahéj
Krém:
- 250 g natúr gesztenyemassza
- 1 doboz/ 2 dl kókusztejszín
- 6-8 db aszalt datolya
- Kb 2 ek kókuszolaj, vagy vaj/ghee
- 1 ek karobpor, és a díszítéshez is lehet használni
- Opcionális fűszer: kevés vanília esszencia
Meggyvelő:
- 15 dkg magozott meggy
- 1 kisebb édes alma
- Opcionális fűszer: őrölt fahéj
Elkészítés:
A sütőt 180 fokra kapcsolom, a gesztenyemasszát kiolvasztom.
A meggyet megmosom, magozáskor a szemeket félbetépem, és felteszem főni. Időközben hozzákockázom, vagy reszelem az almát, és sűrűsödésig főzöm. Le lehet turmixolni, ha úgy nagyobb a keletje.
Egy keverőtálban a tészta alapanyagait kézzel összegyúrom. A hűtőben kicsit pihentetem. Addig sütőpapíron körberajzolom a tortaforma alját, kivágom a korongot és a kiolajazott kapcsos tortaforma aljára teszem. A formába egyengetem a masszát, és jó 30 percig sütöm, amíg a belseje még puha, a külső pereme már elkezd pirulni.
Összeállítom a gesztenyemasszát is. A datotyát kimagozom, és késes robotgépben a vanília esszenciával és kókuszolajjal, és ha igényli, egy kis kókusztejszínnel együtt pépesre darálom. A behűtött kókusztejszínt habverővel 4-5 percig keverem, majd beleforgatom a gesztenyemasszát, végül a datolya krémet. Így konyhalangyosan könnyen kezelhető a krém, nem érdemes hűtőben pihenhetni.
A tésztát kiemelem a formából és háromfelé vágom. Az alsó réteget a tálaló tányérra teszem, megkenem a gesztenyemassza harmadával. A következő tésztarétegre meggyszószt kenek. A legfelső, fedő réteget és a torta kerületét a nagyobb maradék gesztenyekrémmel bevonom.