fbpx

Funkcionális gyerekétkeztetés szívvel lélekkel

Dénes Dóra családi konyhája

  • Étkezési tanácsadás
  • Rólam
  • Kapcsolat
  • 1 évtől AIP-barát Alacsony hisztamintartalmú Édesség Egészséges nass Makrobiotikus Mindenmentes Őszi recept Rostban gazdag Szoptatás barát Várandós barát VegánVegán napok

    Sült körte diós bébi quinoával töltve – éljen az akció!

    sultkorte02_fin.jpg

    Imádom a közeli lejáratú termékekre hirdetett akciókat a bioboltokban és a DM-ben. Sok olyan finomságot szereztem már így, ami teljes áron nem csábított annyira, például a ropogós amarántpehely, vagy egy-egy különlegesebb liszt. Legutóbbi zsákmányom egy zacskó apró, vörös mag, a quinoánál is kisebb szemű canihua 30 dekás kiszerelésben 2000 forint helyett 500-ért. Vélhetően soha máskor nem vettem volna le a polcról, így ki sem derült volna, hogy kosztosaimnak mennyire bejön. Először szaftos étel mellé készítettem köretnek, ami néhány perc leforgása alatt eltűnt, a következő alkalommal már édes reggeliben gondolkoztam, mert az nagyon illik ehhez a diós ízű, édeskés gabonához.

    A canihua vagy bébi quinoa további méltatása előtt még egy gondolat a közeli lejáratú vadászélményről.

    Az avasodásra hajlamos gabonák vagy olajos magvak termékei bármennyire is csábítóak akciós cimkével, csalódást okozhatnak.

    Köleslisztet, máklisztet, mandula- vagy gesztenyelisztet akkor éri meg így venni, ha hamar fel tudjuk használni. Ki lehet tolni még a szavatossági időt azzal, hogy fagyasztjuk, ez némely gabonák esetében beválik. A canihuát például, amikor megvettem, még ötletem sem volt, mire használhatnám, és így az új termékeknél bevezetett, egy napos molymegelőzési, fagyasztási protokollunk után diszkréten a fagyasztóban felejtettem. Időről-időre beköszönt, amikor a hűtőládában keresgéltem valami mást, és egy nap úgy éreztem, eljött az ő ideje.

    A Peru és Bolívia hegyvidéki területein termő, 4000-es csúcsokat kedvelő canihuát a nyolcvanas évek végén kezdték világszerte megismerni, amikor a szintén magas fehérje és ásványianyag-tartalmú quinoával és a szintén gluténmentes és rostban gazdag amaránttal együtt a NASA az űrhajós étrendjébe vette. A canihua kalciumot, magnáziumot, vasat, foszfort, niacint és néhányféle B-vitamint tartalmazó álgabona, vagyis sikért nem tartalmazó de gabonafélékhez hasonló teremtmény, és nagy előnye a quinoához képest, hogy a magjait nem borítja az a kesernyés – egy barátom szerint mosószeres mellékízű – szaponin, amit mondjuk áztatással remekül lehet likvidálni, se sokan az ára mellett emiatt nem szeretik.

    sultkorte03_fin.jpg

    A pirított dióra emlékeztető ízű, roppanós magocskák sós és édes ételekhez, salátálhoz, pitékhez is passzolnak, jól tűrik a kísérletezést. Ezt a töltött körtét reggelinek szántam a gyerekeknek elsősorban, mert jó kombinációja a rostoknak, ásványi anyagoknak és szénhidrátnak, laktató és amíg az előkészületek közt sikerül eldönteni, hogy macskalányos, vagy csíkos legyen az aznapi óvodai dress code, addig is készül magától.

    Hozzávalók:

    4 db nem túl lédús körte

    15 dkg canihua

    Kb. 3 dl mandulatej, vagy más növényi tej

    1 marék késsel aprított dió

    1 kisebb marék mazsola

    Néhány szem aszalt füge

    Pici olaj, fahéj, esetleg őrölt kardamom

    Elkészítés:

    A sütőt 200 fokra fűtöm.

    A körtéket megmosom, félbevágom, kivágom a magházukat, kikanalatok egy keveset a gyümölcshúsból is, és félreteszem.

    A körtéket egymás mellé rendezgetem egy picit beolajozott sütőtálban és 15-20 percig sütöm, vagy a fajtától függően addig, amíg majdnem puhára nem sül.

    Ezalatt a canihuát (quinoát) megmosom, és növényi tejben egy kis fahéjjal megfőzöm. Ha megpuhult, hozzákeverem a körtéből kikanalazott gyümölcshúst, a diót, mazsolát és apróra vágott aszalt fügét.

    A tölteléket a körtékbe nyomkodom, és visszateszem a sütőbe még néhány percre, amíg a gyümölcs puhára nem sül. Ha maradt még töltelék, azt tálaláskor a gyümölcsökre halmozom.

    Tipp

    Ha a mazsolát ezen a hőfokon sütjük, akkor roppanós hólyagocskává alakul. Ezért is érdemes rövid ideig sütni a gyümölcsöt a töltelékkel együtt, épp csak addig, hogy a töltelék picit megpiruljon.

    Dénes Dóra

    Dénes Dóra vagyok, funkcionális táplálkozás tanácsadó, természetgyógyász, fitoterapeuta. Érdeklődésem középpontjában a gyógyító étrendek és tápanyagok állnak, a gyerekek egészségének megalapozása az étkezési szokásaikon keresztül, és a különböző igények összehangolása családon belül.

    Étrend tanácsadás

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám. 

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám.

    @edespofablog

    Followers