fbpx

Funkcionális gyerekétkeztetés szívvel lélekkel

Dénes Dóra családi konyhája

  • Étkezési tanácsadás
  • Rólam
  • Kapcsolat
  • Egyéb kategóriaTurbó falatok otthon tanuláshoz

    Sütő és bonyodalom nélkül: sós karamellás csokis tortácska

    szotyi_pite02_fin.jpg

    A cukormentes sós karamellát régebben annyira gondoltam értelmesnek, mintha egy egészségtudatos vidámparkos cukormentes vattacukorral dobná fel a majálist. De bármennyire is önellentmondás ez az édesség, finom tud lenni. Sokan kókuszvirágcukorral készítik, ami több más cukorpótlóval ellentétben karamellizálható, de ha már all in, vagy inkább all out, akkor legyen cukorpótlómentes is. Nekem a mazsola nyújtotta leginkább a karamell ízvilágát, amikor aszalt gyümölcsökkel kísérleteztem. És ebben az édességben még hozzá jön a datolya és kakaópor adta csokoládés illúzió, és készen van egy nyári sláger.

    Logikus lenne, ha az édesség iránti vágy a téli időszakban tombolná ki magát, amikor nagyjából négyféle gyümölcs kapható, amikor viszont van cseresznye, meggy, barack, dinnye és erdei bogyósok is, akkor nem motoszkálna folyton a lelkem súgólyukában. De ott van, és ha nem az enyémben, akkor a kislányoméban biztosan megszólal.  Így aztán kell valami sütemény, nincs mese. Strandidőben annyi könnyítés megengedhető, hogy a sütőt ne kapcsoljuk be.

    A legtöbb nyers édesség úgy kezdődik, hogy áztass be egységnyi kesudiót.

    Ezt szerettem volna most elhagyni, egyfelől mert családi mennyiségben felhasználva már pofátlan összegbe kerül, másrészt mert mostanában kezdem újra felfedezni egy vitatott olajos magot, a napraforgómagot.

    A Felelős gasztrohős csapatának legutóbbi, egzotikus superfoodokat és hasonló, magyar alapanyagokat összehasonlító kampányában a kesudió alternatívájaként szerepel az itthon nagy mennyiségben termeszetett napraforgómag. 2016-ban az Európai Unió legnagyobb napraforgó termelője lettünk,  és termésátlagban a vezető országok közt vagyunk.

    szotyi_pite01_fin.jpg

    Minél nagyobb mennyiségben állítanak elő valami, annál inkább adódik a kérdés, vajon mennyire egészséges. A napraforgó élettani hatásai közé sorolják, hogy remek növényi fehérje és B-vitamin forrás, esszenciális zsírsavakat, és olyan ásványi anyagokat is tartalmaz, mint magnézium, kálium, szelén. A mag fogyasztását egészségesebbnek tartják, mint a belőle kinyert olajat, de a magot sem jó túlzásba vinni. A magsütik, mint ez is, cukor nélkül is meglehetősen kalóriadúsak, alkalmanként ajánlottak.

    Sós karamellás csokis tortácska

    Hozzávalók  4 db tartlet formához

    A tésztához:

    • 1 bögre napraforgómag
    • 1 bögre zabpehely
    • ½ bögre aszalt datolya
    • 3-4 evőkanál minőségi kakaópor
    • 2 evőkanál kókuszolaj

    A krémhez:

    • 1 bögre napraforgómag
    • 1 bögre arany mazsola
    • 3 evőkanál kókuszolaj
    • 4-5 evőkanál növényi tej
    • néhány csipet só

    Elkészítés:

    A krémhez szánt napraforgómagot órákra beáztatom, fél-egy napot is ázhat. A vizét leöntöm.  

    Az alaphoz a zabpelyhet és napraforgómagot ledarálom, hozzákeverem a kakaóport. A kimagozott datolyát a kókuszolajjal együtt pépesítem, és hozzágyúrom a száraz hozzávalókat. A masszát négy részre osztva a tortaformákba lapogatom, és letakarva hűtőbe teszem.

    Most jön a karamella trükk: a mazsolát nem áztatom be, hanem szárazon, serpenyőben megpirítom. Ha langyosra hűlt, késes aprítóban az áztatott napraforgóval, és a kókuszolajjal krémesre keverem, apránként adagolva hozzá a növényi tejet, amennyi szükséges.

    A behűtött tésztákat a krémmel megkenem, és néhány órán át még hűtöm.  

    Dénes Dóra

    Dénes Dóra vagyok, funkcionális táplálkozás tanácsadó, természetgyógyász, fitoterapeuta. Érdeklődésem középpontjában a gyógyító étrendek és tápanyagok állnak, a gyerekek egészségének megalapozása az étkezési szokásaikon keresztül, és a különböző igények összehangolása családon belül.

    Étrend tanácsadás

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám. 

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám.

    @edespofablog

    Followers