fbpx

Funkcionális gyerekétkeztetés szívvel lélekkel

Dénes Dóra családi konyhája

  • Étkezési tanácsadás
  • Rólam
  • Kapcsolat
  • Alacsony hisztamintartalmú Baba verzió Családnak Ebéd Egyéb kategória Falatkás hozzátáplálás (BLW) Gluténmentes IR-barát Itt a karácsony Rostban gazdag Szoptatás barát Tejmentes Téli recept Tojásmentes ÜnnepiVárandós barát

    Hello karácsony! Rokonokat összetartó, üzbég rizses hús (plov) – baba változatban is

    plov01_fin.jpg

    Nem tipikus karácsonyi fogás következik. Amikor ünnep táján megindul a rokon- és barátvándorlás, és több generációt látunk vendégül, különféle igényekkel, és még beszélgetni is jól esne velük, nemcsak főzni és felszolgálni, akkor jó ötlet egy egytálétel valami kis csavarral. A rizses hússal nem lehet hibázni, általában a dédszülőktől az unokákig befogadható, és lehet egy kicsit villantósabbá tenni. Nálunk most ez a plov tele zöldségekkel, zöldfűszerekkel. Bárányból főzzük, és fontos eleme, hogy a csontok is bele főnek a maguk bőséges ásványi anyagaival. Belsőséget is teszünk bele, ami egy kis D-vitamint is csempész a legsötétebb évszakba. A családi kondér mellett párhuzamosan a babák számára is könnyen készíthetünk belőle egy tartalmas fogást. 

    Minden nemzetnek megvan a maga rizses egytálétele az ezerféle pilaftól a jambalayáig, a bácskairól nem is beszélve.

    Az  indai biryanik és a herkentyűs paellák a kedvenceim, de ha tenger híján hazai alapanyagokra szeretnénk szabni a rizseshúst, akkor jöjjön egy közép-ázsiai eredetű finomság, amely annak idején a Selyemúton hódította meg az ősöket. Hagyományosan ünnepekkor, lakodalmakkor készítik. 

    A piláfoknál fontos, hogy a rizs ne tapadjon össze, ezért a keményítőben gazdag, kerek szemű fajták helyett jobb a basmati és az ahhoz hasonló, hosszú szemű fajták. Azért is érdemes a rizst többször mosni, vagy pár órára beáztatni, hogy pergősebbé tegyük. Üzbegisztánban ehhez a fogáshoz kedvelik a lazer rizst, és a plovot fürjből is készítik, de maradjunk az itthon is beszerezhető alapanyagoknál. 

    Pirított húsok+ zöldségek+ végén a rizs

    A fogás fő elemei a zsiradékon, intenzíven pirított, csontos húsok, majd a szaftban puhuló, hagymás, fokhagymás zöldségek alkotta ragu, a zirvak (ebbe olykor egész fokhagyma fejek is belefőnek, amelyeket a végén kihalásznak, meghámoznak, és tálaláskor gerezdenként megszórják vele a rizseshúst). Miután a ragu megpuhult, a harmadik elemet, a rizst szokás a  tetejére halmozni, ami a pecsenyelében és gőzében megpuhul, de kevergetni olyankor már nem szokták. Van, hogy ilyenkor káposztalevéllel, majd fedővel lefedik és mehet a sütőbe a rizs elkészültéig. 

    plov.jpeg

     A családi adag – most a wokban készült 

    Az plov  jellegzetes fűszerkeveréke a grúz eredetű khmeli suneli, ami többnyire koriander- és zellermagot, babért, görögszéna magot, szárított bazsalikomot, borsikafűt, körömvirágot és mentát tartalmaz. Ennél picit hazaibban készítjük most, könnyen elérhető fűszerekkel. 

    Ezt tudja a baba változat

    plov02_fin.jpg

    A baba változat az előkészített alapanyagokból külön edényben fő: egy kisebb darab csontos bárányhússal és tüdővel, reszelt sárgarápával és zellerrel, vízzel, rizzsel, borsikafűvel és petrezselyemmel, esetleg pár szem mazsolával. Semmi más nem szükséges ahhoz, hogy gazdag íze lesz. A 8. hónaptól, illetve a darabos ételek bevezetésétől kínálható. Egyéves kortól már a fokhagymásabb íz is befogadhatóbb lehet, a fűszeresebb, családi verzió pedig nagyjából másfél éves kortól. 

    Rokonokat összetartó, üzbég rizses hús – baba változatban is

    Hozzávalók kb. 8 személyre 
    • 1 kg bárány oldalas
    • ½ bárány tüdő
    • 50 dkg bárány apróhús
    • 70-80 dkg hosszú szemű, fehér rizs (pl basmati) mosva és pár órára beáztatva
    • 3 vöröshagyma
    • 7 db fokhagyma
    • 5-6 sárgarépa
    • 1 kisebb zeller 
    • ¼ fehérkáposzta
    • 1 birsalma
    • 1 marék mazsola
    • Só, víz
    • Fűszerek:
      • 2 babérlevél,
      • 3-4 borókabogyó,
      • 4-5 ág kakukkfű (vagy 2 ek szárított),
      • 6 ág borsikafű (vagy kb 3 ek szárított),
      • 6-8 levél bazsalikom (vagy 1 ek szárított),
      • 1 kisebb marék menta (2 ek szárított),
      • 1 tk őrölt görögszéna mag,
      • 2 tk őrölt koriander,
      • 1 csokor petrezselyem
    • 4 ek zsiradék (bárányfaggyú, kacsazsír, vagy kókuszolaj, ami szimpatikus)

    Elkészítés: 

    A hagymákat megtisztítjuk, aprítjuk. A sárgarépát, zellert megtisztítva vékony hasábokra vágjuk, egy kisebb fél sárgarépát és egy szilványi darab zellert lereszelünk a baba verzióhoz. A káposztát vékonyan felcsíkozzuk, a birsalmát negyedeljük, a magházát kivágjuk, és a gyümölcsöt 1 centis kockákra vágjuk. A csontos bárányhúst gyerekökölnyi darabokra vágjuk, az apróhúst nagyobb falatokra, a tüdőt negyedbe. A zöldfűszereket megmossuk, aprítjuk. 

    A baba verzióval kezdve: egy kis főzőedényben, hideg vízben feltesszük puhulni a csontos bárányhúst egy borókabogyóval, és addig főzzük lassú lángon, amíg a csontjáról le nem tudjuk választani. Időközben a tüdőből is belefőzünk egy kis darabot.  A közelbe készítjük a lereszelt zöldségeket, 1 kk aprított borsikafüvet, 1 tk petrezselymet, és pár szem mazsolát.

    A családi kondérban megolvasztjuk, majd felforrósítjuk a zsiradékot, rádobjuk a csontos húst és gyorsan forgatjuk, nehogy odakapjon. Jöhet az apróhús, jól átpirítjuk, majd a tüdőt is. Kisebb lángon folytatva hozzáadhatjuk a vöröshagymát, később a  fokhagyma harmadát is. Felöntjük annyi vízzel, hogy a húsok lazán ússzanak benne. Közepes lángon folytatva a ragu megkapja a sót, a babért, a kakukkfű, borsika, bazsalikom harmadát, az őrölt koriandert és a görögszénát. Amikor puhulni kezd (a hústól függően jó egy-másfél óra múlva), akkor hozzáadjuk a fokhagyma második harmadát, a sárgarépát, zellert, kis idő múlva a káposztát, és a zöldségek puhulásának vége felé a birsalmát. Ha kell, pótoljuk az elfőtt vizet, de nem túl sokat, mert rizses húslevesünk lesz. A tüdő hamarabb megpuhul, azt a többi hús puhulásáig kivesszük, és falatnyi darabokra vágjuk. 

    Közben befejezhetjük a baba fogását.

    A csontos húst és tüdőt kivesszük, a levében megfőzzük a reszelt zöldségeket, végül 2 evőkanál rizst, a mazsolát és a zöldfűszereket hozzáadva nagyjából tíz perc alatt teljesen összepuhítjuk. A húst, tüdőt apróra vágjuk, és tálaláskor a zöldséges rizshez adjuk (össze is lehet keverni, csak például nálunk a gyerekek babakorukban jobban szerették, ha nem keverednek a textúrák, és inkább külön csipegették a fogás alkotóit). 

    Vissza a családi kondérhoz: ha a zöldségek megpuhultak, a fokhagyma maradékával, a maradék zöldfűszerekkel (kivéve a petrezselymet és mentát) átkeverjük, ráhalmozzuk a rizst, megszórjuk mazsolával, és lefedve puhítjuk még  körülbelül 25 percig. Utána a tüdő darabokat is visszaadjuk a ragunak. Tálaláskor az egészet megszórjuk mentával, petrezselyemmel. 

     

    Dénes Dóra

    Dénes Dóra vagyok, funkcionális táplálkozás tanácsadó, természetgyógyász, fitoterapeuta. Érdeklődésem középpontjában a gyógyító étrendek és tápanyagok állnak, a gyerekek egészségének megalapozása az étkezési szokásaikon keresztül, és a különböző igények összehangolása családon belül.

    Étrend tanácsadás

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám. 

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám.

    @edespofablog

    Followers