fbpx

Funkcionális gyerekétkeztetés szívvel lélekkel

Dénes Dóra családi konyhája

  • Étkezési tanácsadás
  • Rólam
  • Kapcsolat
  • Alacsony fruktóztartalmú Baba verzió Családnak Falatkás hozzátáplálás (BLW) Gluténmentes IR-barát K-betűsök szerethetően Őszi recept Reggeli Reggelik a téli szünetre Rostban gazdag Tejmentes Téli receptválogatós

    Egyszerűen karfiol tortilla – reggeli vagy köret, babáknak is

    karfioltortilla01_fin.jpg

    Annyi zöldséggel lehet a változatosság kedvéért helyettesíteni a krumplit a hagyományos spanyol tortillában, akár sárgarépával, batátával, kelfélékkel, pasztinákkal, brokkolival. Akkor miért éppen a karfiolért korteskedem? Kisebbik kosztosom nem szereti a karfiolt, ezért variálok vele sokat, mi az az ízvilág, forma, párosítás, amelyben mégis a kedvére való ez, az amúgy kedves keresztesvirágzatú. Barnára karamellizált hagymával, tojással sütve működik nálunk, ezért jövök egy recepttel, hátha máshol is beválik. A tojás bevezetése spéci kérdés a babáknál, erre is kitérek a posztban, illetve arra is, miért a 0-s jelzésű bio, vagy az 1-es, termelői tojást válasszuk.

    A hajtogatott francia sajtos omlett, az olasz frittata, a szalonnás német bauernfrühstück, az azeri paradicsomos kuku, a szójaszósszal ízesített japán tamagoyaki mind olyan, remek tojáslepények, amelyekben sok zöldségeket el lehet rejteni, így ha a gyerkőc eheti és szereti is a tojást, sok rostot a szervezetébe juttathatunk vele. Nálunk egyik kedvenc a frittata spenótosan, zöldborsósan, zöldfűszeresen, vagy gyökerekkel, kápiával, gombával, bármivel, ami akad itthon, de most egy még egyszerűbb fogás következik, ami önállóan reggelire, vagy köretként ebédhez is működik. 

    Mikortól ehet a baba tojást? 

    A kisgyerekes szülők körében a tojás jellemző dilemma: mikor, hogyan vezessük be? Sok évig tartotta magát az az ajánlás, hogy a sárgáját akár a 7-8. hónapos kortól kezdve fokozatosan bevezethetjük, de a fehérje kihívás az immunrendszernek, illetve nehezebben emészthető, így azt hagyjuk az első év utánra. Ezt az ajánlást írta felül az AAP, vagyis az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia, amikor néhány éve a kutatásaira alapozva kijelentette,  a gyakori allergiát kiváltó ételek későbbi bevezetése nem előzi meg az ételérzékenységet. Azóta azt tartják ideálisnak, ha a klasszikus allergén fehérjékkel, mint például  glutén, tejfehérjék: kazein, albumin, illetve a földimogyoró fehérjéi a baba szervezete jóval egyéves kor előtt találkozik, szoptatás mellett. 

    Olyan, speciális hozzátáplálási protokollokban, mint pl a GAPS-étrend, amely csontos alapleveket ajánl elsőként az emésztési kihívásokkal küzdő babák számára, a tojást szintén azok közé a tápanyagok közé sorolja, amelyekre már korán szükségük van. 

    A 0. vagy 1. jelzésűt válasszuk!

    Aki úgy dönt, hogy a hozzátáplálás kezdetekor bevezeti a tojást, adódik két további kérdés: mennyit és mennyiszer? A fokozatosság ez esetben is nagyon fontos, így eleinte csak egy-egy falat az ideális. Ha minden rendben, nincs érzékenység, akkor heti több alkalommal is kaphatnak a kicsik, mert főként a sárgája – ha bio vagy termelői, kapirgálós, azaz 0-s vagy 1-es jelzésű – valódi szuperfúd. Az 1-esnek megfelelő tojásokon nem feltétlenül van jelzés, ez az, amiből az őstermelők a saját tartásukból visznek a piacra, és sosincs belőlük ipari mennyiségük.

    A 3-as jelzésű, ketreces tojást a tartás embertelen körülményei, és a gyógyszer és hormonmaradványok előfordulása miatt jobb kerülni. A tápanyagtartalma alacsonyabb abból adódóan is, hogy a tyúk nem mozoghat, nem kapirgálhat, és nem láthat napot. A 2-es, mélyalmos tojás egy fokkal jobb. A minőségi tojás zsíroldékony vitaminok mellett gazdag antioxidánsban, luteinben, B-vitaminokban és kolinban, a  nátrium-kálium egyensúly fenntartását segíti, és a vérképzéshez is hozzájárul. 

    karfioltortilla02_fin.jpg

    Ehhez a recepthez így most csak a karfiol és a sült hagyma vonatkozásában írok hónapot,  amikor már kóstoltatható a babával: ez a 8.-9 hónap. Ehhez mérten lesz egy baba verzió, ami kevésbé fűszeres. A  családnak készült változat egyéves kortól kínálható. 

    Egyszerűen karfiol tortilla – reggeli vagy köret, babáknak is

    Hozzávalók 4 adaghoz (1 pite sütőforma vagy 4 kisebb forma, esetleg +1 a babának): 
    • 1 közepes fej karfiol (nemcsak a rózsáit használjuk, hanem leveleket, szárakat is, kivéve a kemény torzsáját)
    • 2 db vöröshagyma
    • 4-5 db egész tojás
    • ½ dl sűrű növényi tej 
    • 2×1 ek olaj, kókuszzsír vagy libazsír a dinsztenéshez
    • +1 ek a pite sütőforma kiolajozásához
    • 1 löttyintésnyi balzsamecet 
    • Fűszerek: 2-3 tk őrölt szerecsendió, 1 ek majoranna, 1 tk borsikafű, só
    • Opcionális: újhagyma és kesudió a tálaláshoz 

    Elkészítés: 

    A karfiolt megmosom és felaprítom. A rózsáit cseresznye nagyságúra törögetem, a szárát, levelét annál kisebb szeletekre vágom. A hagymát megtisztítom és nem túl apróra vágom – lehet szálakra is. 

    Nagy serpenyőben kevés zsiradékon, magas lángon átpirítom a karfiolt, majd lejjebb véve a lángot, egy kis vizet hozzáadva hagyom, félig megpuhuljon. Ha a víz elfőtt, a zöldséget keverőtálba kanalazom.  Újabb zsiradékon, kis-közepes lángon karamellizálom a hagymát legalább negyed órán át, amíg összeesik. Ha készül baba változat, egy kanállal kiveszek belőle neki, majd a maradékot egy löttyintésnyi balzsamecettel átkeverem. 

    Egy tálban felütöm a tojásokat és villával elhabarom. A babának az is lehet, hogy csak a tojás sárgáját adjuk, így egy sárgáját félreteszünk neki. A családnak szánt változathoz hozzákeverem a növényi tejszínt, a szerecsendiót, majorannát, borsikát, sót. 

    A babának előskészítek egy kisebb keverőtálat, és néhány kanál karfiolhoz adom a karamellizált hagymát, a tojássárgáját, egy kevés növényi tejet, és egy csipet majorannát és borsikát. Kicsi, kiolajozott sütőformába kanalazom. 

    A nagyobb keverőtálban a tojásos masszához keverem a félpuha karfiolt, a hagymát, és a pite sütő formába, vagy formákba helyezve 170 fokon a sütőforma nagyságától függően 15-25 percig sütöm. A baba kisebb adagját érdemes gyakrabban figyelni, mert hamarabb elkészül. Tálaláskor a családi darabokat újhagymával és kesudióval megszórom. 

    Dénes Dóra

    Dénes Dóra vagyok, funkcionális táplálkozás tanácsadó, természetgyógyász, fitoterapeuta. Érdeklődésem középpontjában a gyógyító étrendek és tápanyagok állnak, a gyerekek egészségének megalapozása az étkezési szokásaikon keresztül, és a különböző igények összehangolása családon belül.

    Étrend tanácsadás

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám. 

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám.

    @edespofablog

    Followers