fbpx

Funkcionális gyerekétkeztetés szívvel lélekkel

Dénes Dóra családi konyhája

  • Étkezési tanácsadás
  • Rólam
  • Kapcsolat
  • 1 évtől Alacsony fruktóztartalmú Alacsony hisztamintartalmú Betét-feltét Családnak Egészséges nass Gluténmentes Házi péksütemény Négyévszakos Partifalatok Szoptatás barát Tejmentes TojásmentesVárandós barát

    A sokoldalú empanadas – ha fogyóban a tízórai ötletek

    A félhold, amely mindig beragyogja az ötlettelenség egét. Süthetjük gluténosan, mentesen, marhahúsosan, olívabogyósan, gombásan, vegánul. Egy négyéves is tudja formázni. Legalábbis én ezt a részét a feladatnak delegálom. 

    Szorgalmasan gyártottam a szendvicseket és tortilla terercseket elsősömnek az iskolai uzsonnás dobozába. Bőséges töltelékkel hengergettem, mígnem egyszer elkezdtek hazatérni a szendvicsek és tekercsek egérharapásnyi lyukakkal. Úgy látszik, váltani kell. Most az empanadas nagyobb sláger. Egyelőre bármilyen töltelékkel menő, a lényeg, hogy a tésztaréteg óvón átölelje. 

    A töltött és sült tészták története sokkal régebbre nyúlik, mint hogy az első szendvicsek megjelentek volna. A legtöbb kultúrának megvan a saját változata: Olaszországnak a calzone, a Balkánnak a burek, Indiának a samosa, Dél-Afrikának a vetkoek, nekünk meg például a töltött lángos. Az argentin eredetű empanadas sem új találmány: már az 1500-as években szerepelt egy korabeli szakácskönyvben. A klasszikus tölteléke darált marhahúsos, fűszeres ragu, de szívesen töltik, csirkével, hallal zöldségekkel is. 

    Miért ez lett itthon a nagy kedvenc, amikor bőven van inspirációs választék töltött tésztákból széles e világról? Nem ok nélkül ad több mint 55 millió találatot a Google, ha az empanadast a keresőbe írjuk. 

    • Süthető gluténosan, mentesen is (a burekkel például kínlódom, hogy azt a ropogós rétestésztát hogyan a legjobb lemodellezni glutén nélkül, ha valakinek van már erre jó megoldása, örülnék neki). 
    • Sütőben sül, nem pedig bő olajban, mint ahogyan a samosa, emiatt könnyebb, egészségesebb, és környezetkímélőbb is. 
    • Helyre kis félhold formáját imádják a gyerekeim, akik bármikor rávehetők egy empanadas-formálásra. Jó finommotorika edzés, nálunk 4 éves kortól, de működhet korábban is. Átlapolás után a széleit elég csak villával megnyomkodni. Nálunk ez a kedvenc része az előkészületeknek. 
    • Töltelékeként újrahasznosítható benne a maradék főzelék, csirkeragu, májpástátom, vagy egy napok óta elfogyni nem tudó mártogatós. 
    • Lehet húsosan és maximálisan vegán módon is készíteni. Ha nem kenjük le sütés előtt tojással, semmi hiányt nem szenved akkor sem. 
    • Praktikus mérete és formája miatt könnyű uzsonnásdobozba csomagolni, iskolába, óvodai kirándulásra küldeni, vagy játszótérre, utazáshoz. Bárhol könnyen kezelhető, ahol vad snackelhetnék ébred. 

    A töltelékből jellemzően kicsit többet szoktam készíteni, mint amennyit magába tud fogadni, hogy mártogatni is lehessen. A receptben a klasszikus marhahúsos töltelékre mutatom a saját változatunkat, de ezen kívül van még néhány szeretett kombinációnk:

    • Gombás-áfonyás: ezzel a pástétommal készül 
    • Spenótos-fetás: 30 dkg spenót, 1 vöröshagyma, 1 fokhagyma, egy kevés majoranna és bazsalikom kell csak hozzá, és juhtejből készült feta, vagy juhsajt
    • Vegán lencse bolognai szószos: 8 dkg lencse áztatva, főzve, 1 vöröshagyma, 1-2 fokhagyma, 1 dl sűrített paradicsom, vagy nyaranta 3-5 db friss paradicsom, oregánó, bazsalikom, kakukkfű az összetétele
    • Vegán füstölt paprikás-sült sárgarépás: 3 sárgarépa egy kis olajjal megkenve 200 fokos sütőben megsütve, majd lepürésítve, dínsztelt fokhagymával, füstölt paprikával, olívaolajjal, esetleg egy kis növényi joghurttal elkeverve, pici sóval, citromlével ízesítve 
    • Szintén vegán cukkinis-pesztós: 2-3 cukkinit grillezek, és leturmixolim. Egy marék bazsalikom levélből, fél marék dióból sóval, fokhagymával és olívaolajjal pesztót készítek és összekeverem. 

    A tésztára kétféle változatot szeretnék mutatni: az első  idő és logisztika kímélőbb lisztkeverékes, a második saját lisztekkel kevert változat, ami emellett tojásmentes. 

    Marhahúsos empanadas

    Hozzávalók kb 12 db-hoz
    Töltelék: 
    • 20-25 dkg darált marhahús
    • 1 db nagyobb hagyma
    • 1 kápia paprika
    • 1 gerezd fokhagyma
    • 4-5 db paradicsom vagy télen aszalt paradicsom 
    • 6-8 db olívabogyó
    • 10-12 db kapribogyó
    • 1-3 ek paradicsomsűrítmény
    • Fűszerek: 1 tk oregánó, 1 tk bazsalikom, 1 kk édesnemes paprika, 1 kk kakukkfű, és só, bors ízlés szerint
    • 1 ek marhafaggyú

    Tipp

    Hisztamin intolerancia esetén a paradicsom, olívabogyó és kapribogyó elhagyható belőle. Helyettük reszelt sárgarépa, aprított szárzeller és több zöldfűszer gazdagíthatja a ragut. 

    Lisztkeverékkel készült tésztabatyuk: 

    • 250 g fehér kenyér lisztkeverék (gluténmentesben például az Éléskamra kenyérlisztkeverék remek erre)
    • 70 g hajdinaliszt
    • 1 db tojás+ 1 sárgája a lekenéshez
    • 3 ek kókuszolaj
    • +1-2 ek vaj vagy zsír
    • 80 ml langyos víz
    • Só ízlés szerint 
    • Rizsliszt a nyújtáshoz

    Saját lisztes tésztabatyuk

     14-16 db: 
    • 150 g kölesliszt
    • 100 g barnarizsliszt
    • 50 g csicseri liszt
    • 8 g tápióka keményítő
    • 8 g útifűmaghéj
    • 50 g kókuszolaj, vaj vagy zsír (például kacsazsír), vagy ezek vegyesen
    • 200 ml víz
    • só ízlés szerint
    • Rizsliszt a nyújtáshoz


    Elkészítés: 

    A hagymát, fokhagymát, aszalt paradicsomot, kápiát és olajbogyót finomra aprítjuk.. Serpenyőben marhafaggyút olvasztunk és megpirítjuk a hagymát. Hozzákeverjük a kápiát, majd a marhahúst, és néhányszor átforgatva pirítjuk. Sózzuk, hozzáadjuk a fokhagymát, az aszalt paradicsomot, paradicsomsűrítményt, és ha kell, egy kis vizet. Fűszerezzük, és innentől kis lángon puhítjuk. Végül hozzákeverjük a kapri és olívabogyót. 

    A lisztkeverékes tésztához: 

    A tésztához a liszteket keverőtálba mérjük, sózzuk, hozzáadjuk az olajat, zsírt, 1 tojást ráütünk, és a vizet apránként adagolva összeállítjuk a tésztát. Néhány percig pihenhet, addig a nyújtófelületet és a nyújtófát rizsliszttel megszórjuk, és a tésztagombócot 2-3 mm-es vastagságú koronggá nyújtjuk. A legegyszerűbb, ha müzlistálkával szaggatjuk ki a korongokat, és egy sütőpapírral fedett sütőtálcára áthelyezve a tészta közepétől kicsit eltolva másfél evőkanál tölteléket helyezünk, és a tésztát félbe hajtjuk. A széleit félhold alakban villával lenyomkodjuk, a tetejét elkevert tojással megkenjük, és villával néhány helyen óvatosan megszurkáljuk, hogy a gőz ne repessze meg a tésztát. 180 fokos sütőben 15-18 percig sütjük. 

    A saját keverékes tésztához: 

    A tésztához a liszteket keverőtálba mérjük, sózzuk, hozzáadjuk a zsiradékot, és a vizet apránként adagolva összeállítjuk a tésztát. Legalább fél órán át pihentetjük, addig a nyújtófelületet és a nyújtófát rizsliszttel megszórjuk, és a tésztagombócot 2-3 mm-es vastagságú koronggá nyújtjuk. A legegyszerűbb, ha müzlistálkával szaggatjuk ki a korongokat. Egy sütőpapírral fedett sütőtálcára áthelyezve a tészta közepétől kicsit eltolva másfél evőkanál tölteléket helyezünk, és a tésztát félbe hajtjuk. A széleit félhold alakban villával lenyomkodjuk, és villával néhány helyen óvatosan megszurkáljuk, hogy a gőz ne repessze meg a tésztát. 180 fokos sütőben 15-18 percig sütjük. 

    Nagy falat az életmódváltás? Gyorsan gyakorlatba szeretnél jönni, mit mivel kombinálj, honnan szerezd be, hogyan készítsd el? Nehéz összehangolni a családod tagjainak különböző étrendi igényét? 

    Étrendtanácsadásomon ezekben is örömmel segítek. Ha pedig egészségesebb családi receptekre, inspirációra van szükséged, kövess Facebookon, Instagramon!

    Dénes Dóra

    Dénes Dóra vagyok, funkcionális táplálkozás tanácsadó, természetgyógyász, fitoterapeuta. Érdeklődésem középpontjában a gyógyító étrendek és tápanyagok állnak, a gyerekek egészségének megalapozása az étkezési szokásaikon keresztül, és a különböző igények összehangolása családon belül.

    Étrend tanácsadás

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám. 

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám.

    @edespofablog

    Followers