Ha nehezen megy a brokkoli és más zöldségek: szaftos csirkével házi tésztába tekerve előnyösebb arcukat tudják mutatni.
Azt, hogy mikor van valójában brokkoli szezon, nehéz látni, mert az év során random is felbukkannak, és ősszel-télen sűrűbben a nejlon fóliába tekert zöld rózsák az áruházakban. és. Ha biztos, hogy hazait szeretnénk, akkor szeptembertől novemberig ( illetve a rendszeres őszi fagyokig) van rá a legjobb esély, hogy a piacon pőrén és frissen magyar termést kapjunk.
A brokkoli az egészséges zöldségek közé tartozott, de néhány év óta sokan óvakodnak tőle, mert 2017-ben egy uniós vizsgálatban európai forgalomban lévők kerültek a növényvédőszer maradványokat tartalmazó zöldségek listájának élére. Ez is azon termések közé került tehát, amelyből ha tudunk, inkább a vegyszermenteset és hazait válasszuk.
A káposztaféléket imádják a kártevők. Sok gyerekkel ellentétben a brokkolit szereti a káposztalepke, a levéltetvek, üvegházi molytetű, és nehezebben védhetők kíméletesen. Vízigényes, bőségesen igényli a nitrogént is, nyártól kezdve sok munka van vele. De az egész ország területén termesztik, úgyhogy esély lehet hazait szerezni.
Jó tulajdonsága is van bőven
Betűkkel kifejezve: A, B, C, E és K, és ásványi anyagokat is tartalmaz: kalcium, magnézium, vas, kálium, mangán, réz, foszfor, illetve karotinoidok. Sokat kutatott szulforafán (sulforaphane) tartalma sejtvédő hatásokkal rendelkezik, ezt a rák megelőzésére szolgáló vegyületek közt emlegetik. Polifenol tartalma (zöldségek, gyümölcsök színének, illatának kialakításában vesznek részt, oxidáció-ellenes, gyulladáscsökkentő hatásúak). És ami még jó benne, hogy főzés és fagyasztás hatására is fokozódik az antioxidáns kapacitása. Ha az élénk színét is megőriznénk, főzés után rögtön dobjuk jeges vízbe.
A tekercs másik főbb szereplője az édeskömény gumó, ami a mediterrán konyhában, főleg az olaszoknál és a franciáknál fordul elő rendszeresen. Az egyik remek kezdő zöldség lehet a babák hozzátáplálása idején, mert puhára főzhető, könnyen emészthető. Hazai termesztésben májustól október-novemberig szerezhetünk.
Tortilla gluténmentesen
Ha szükségtelen mentes étrendet tartani, akkor a készen kapható tortilla lapok nyújtják a leginkább időspóroló megoldást. Ha viszont a gluténmentes irány adott, akkor erre itt egy egyszerű, házi változat, ami köles- és csicseriborsóliszt házasításával készül, tojás nélkül, és serpenyőben egyszerűen süthető.
Mikortól, hogyan kóstolhatják a babák?
Az édeskömény a hozzátáplálás kezdetétől alkalmas zöldség, a brokkoli rózsái is a könnyebben emészthetőek közé tartozik, nagyjából 7 hónapos kortól kínálható. A szára a szívósabb rostjai inkább a családé legyen az első időszakban, de úgy 8 hónapos kor után már azzal is elbánik a baba emésztőrendszere, ha nem túl öreg, és fás.
Ezt a fogást a legegyszerűbb nem tekercsként, hanem kisebb szeletekre vágott lepény darabokkal tálalni a kicsinek, hogy a szaftos elemekbe tudja mártogatni. Vagy ha már technikás, és tekercselhetünk, vágjuk ujjnyi szeletekre, hogy könnyebben keze vehesse.
Tépett csirkés tortilla tekercs ősziesen
Hozzávalók:
A tépett csirkéhez:
- 1 bőrös kapirgálós csirkemell ( kb 75 dkg)
- A páchoz: 2-3 evőkanál olívaolaj, vagy kacsazsír, só, 1 kk római kömény, 1 kk fűszerpaprika, 1 kk fahéj, 1 tk szárított oregánó, 1 tk balzsamecet
- A sütéshez: 2 kisebb lila hagyma, 1 fokhagyma, ½ alma, 1 dl paradicsompüré, 1 tk balzsamecet,
- Fűszerek a végén: ½ csokor koriander vagy petrezselyem
Zöldségek:
- 1 brokkoli
- 1 édeskömény
- 1 póréhagyma
- Só
- ¼ citrom vagy lime leve
- Olaj a piríráshoz
- 1 ek tökmagolaj
- Kb ½ liter víz
Köleses tortilla:
- 150 g kölesliszt
- 50 g csicseriliszt
- 15 g útifűmaghéj
- Kb 220 ml szódavíz (vagy sima víz)
- 1 kk szódabikarbóna
- 1 kk almaecet
A baba változathoz:
- 3-4 kis kocka csirkehús a családiból levágva
- ¼ lilahagyma
- 5-7 pici brokkolirózsa
- 1-3 ek édeskömény csík
- 2-3 ek paradicsompüré
- 1 tk legeltetett tehén vaja, vagy nem tömött kacsa zsírja
- Fűszerek: 1 kk oregánó, 1 kk bazsalikom
Elkészítés
A csirkemellet kicsontozzuk, falatnyi csíkokra vágjuk, egy keverőtálban a fűszerekkel megszórjuk, olívaolajjal és balzsamecettel meglocsoljuk, és lefedve a hűtőben hagyjuk pácolódni néhány órán át. A csicseriborsólisztet, köleslisztet egy keverőtálba szitáljuk, egy csipet sót és szódabikát keverünk bele, hozzálöttyintjük az olajat, almaecetet és kézi habverővel apránként beledolgozzuk a szódavizet, vagy a langyos vizet. Lefedve legalább fél órán át hagyjuk pihenni.
A hagymát csíkokra vágjuk, az édesköményt félbevágjuk, a torzsáját háromszög alakban kivágjuk, és a zöldséget vékonyan felcsíkozzuk. A brokkoli szárát levágjuk, megszabadítjuk a tönkjének a legkeményebb részétől, és a szárat hosszabb, vékony hasábokra vágjuk. A fejét pici rózsákra szedjük. A brokkolit elő lehet főzni, forró vízbe dobva 5 percig, úgy hamarabb elkészül majd a serpenyőben.
Magas falú serpenyőt készítünk elő, és jól felforrósítjuk. Először a csirkét pirítjuk át benne zsiradék nélkül (a pác enyhén olajos) két vagy három részletben néhány perc alatt. Kivesszük.
Most összeállítjuk a baba adagját. Kacsazsíron vagy vajon elindítunk egy fél lilahagymát, a felcsíkozott édesköményből egy kicsivel puhára fonnyasztjuk, Az előfőzött brokkolival átforgatva készre sütjük, paradicsompürével, a fűszerekkel és a családi csirkéből kivett kóstolóval összeforgatjuk.
Tipp
Egy avokádókrém is passzol a tekercs tartalmához. Megmossuk, félbevágjuk, kimagozzuk, és a gyümölcshúst kikanalazzuk egy kisebb keverőtálba. Hozzáaprítjuk, vagy nyomjuk a fokhagymát, sózzuk, és egy fél citrommal vagy lime-mal meglocsolva villával pépesre tördeljük. A babának félretehetünk egy negyed avokadót, és elég csak citrommal pépesre nyomkodni.
Visszatérve a családi fogáshoz olajon, közepes lángon folytatjuk a hagymával egy kis zsiradékon. Inkább lassan süljön, hogy puha, barna, édeskés legyen, ne pirult. Hozzádobjuk az édesköményt csíkokat, dinszteljük, majd a brokkolit is hozzákeverve hagyjuk őket összeszokni. Kivesszük.
Végül zsiradékon lilahagymát, fokhagymát, és almát dinsztelünk. Beleszórjuk a pirított csirke darabokat, fűszerezzük, átkeverjük paradicsompürével, és balzsamecettel. Ha szaftosabb állag a cél, egy kis víz mehet bele. Ha elkészült, villával lazán rostjaira bontjuk, lefedjük.
Jöhetnek a lepények. Ez a mennyiségből 6 db kb 70 grammos tortilla lapra elég. Lisztezett felületen 14-15 centiméteres korongra nyújtjuk (a legkönnyebb szilikonlapon nyújtani), és száraz serpenyőben egyik-másik oldalukat 1-2 percig sütjük. Legvégül a csirkés ragut és a zöldséges keveréket megszórjuk a zöldfűszerekkel, és lepénnyel, avokadóval tálalhatjuk is.
Válogatós lánglelkűt nevelsz? Fényen is elélne? Tartasz a hiányállapotoktól? Étrendtanácsadásomon örömmel segítek abban, hogy megismerjük a testi, lelki okokat. Ebben a programban az ízek, állagok megismerésén, az ételekkel való viszony erősítésén és a jó élményeken keresztül bővíthetjük a gyermeked étrendjét, és kialakíthatjuk a korának és személyiségének megfelelő választékot.