fbpx

Funkcionális gyerekétkeztetés szívvel lélekkel

Dénes Dóra családi konyhája

  • Étkezési tanácsadás
  • Rólam
  • Kapcsolat
  • Ebéd Egyéb kategória Falatkás hozzátáplálás (BLW) Gluténmentes Házi kenyér Hozzátáplálás Őszi recept Rostban gazdag Szoptatás barát Tejmentes Tojásmentes VacsoraVárandós barát

    Tépett csirkés tortilla tekercs ősziesen – baba változatban is

    Ha nehezen megy a brokkoli és más zöldségek: szaftos csirkével házi tésztába tekerve előnyösebb arcukat tudják mutatni. 

    Azt, hogy mikor van valójában brokkoli szezon, nehéz látni, mert az év során random is felbukkannak, és ősszel-télen sűrűbben a nejlon fóliába tekert zöld rózsák az áruházakban. és. Ha biztos, hogy hazait szeretnénk, akkor szeptembertől novemberig ( illetve a rendszeres őszi fagyokig) van rá a legjobb esély, hogy a piacon pőrén és frissen magyar termést kapjunk. 

    A brokkoli az egészséges zöldségek közé tartozott, de néhány év óta sokan óvakodnak tőle, mert 2017-ben egy uniós vizsgálatban európai forgalomban lévők kerültek a növényvédőszer maradványokat tartalmazó zöldségek listájának élére. Ez is azon termések közé került tehát, amelyből ha tudunk, inkább a vegyszermenteset és hazait válasszuk. 

    A káposztaféléket imádják a kártevők. Sok gyerekkel ellentétben a brokkolit szereti a káposztalepke, a levéltetvek, üvegházi molytetű, és nehezebben védhetők kíméletesen. Vízigényes, bőségesen igényli a nitrogént is,  nyártól kezdve sok munka van vele.  De az egész ország területén termesztik, úgyhogy esély lehet hazait szerezni. 

    Jó tulajdonsága is van bőven

    Betűkkel kifejezve: A, B, C, E és K, és ásványi anyagokat is tartalmaz: kalcium, magnézium, vas, kálium, mangán, réz, foszfor, illetve karotinoidok. Sokat kutatott szulforafán (sulforaphane) tartalma sejtvédő hatásokkal rendelkezik, ezt a rák megelőzésére szolgáló vegyületek közt emlegetik. Polifenol tartalma (zöldségek, gyümölcsök színének, illatának kialakításában vesznek részt, oxidáció-ellenes, gyulladáscsökkentő hatásúak). És ami még jó benne, hogy főzés és fagyasztás hatására is fokozódik az antioxidáns kapacitása. Ha az élénk színét is megőriznénk, főzés után rögtön dobjuk jeges vízbe. 

    A tekercs másik főbb szereplője az édeskömény gumó, ami a mediterrán konyhában, főleg az olaszoknál és a franciáknál fordul elő rendszeresen. Az egyik remek kezdő zöldség lehet a babák hozzátáplálása idején, mert puhára főzhető, könnyen emészthető. Hazai termesztésben májustól október-novemberig szerezhetünk. 

    Tortilla gluténmentesen

    Ha szükségtelen mentes étrendet tartani, akkor a készen kapható tortilla lapok nyújtják a leginkább időspóroló megoldást. Ha viszont a gluténmentes irány adott, akkor erre itt egy egyszerű, házi változat, ami köles- és csicseriborsóliszt házasításával készül, tojás nélkül, és serpenyőben egyszerűen süthető.

    Mikortól, hogyan kóstolhatják a babák? 

    Az édeskömény a hozzátáplálás kezdetétől alkalmas zöldség, a brokkoli rózsái is a könnyebben emészthetőek közé tartozik, nagyjából 7 hónapos kortól kínálható. A szára a szívósabb rostjai inkább a családé legyen az első időszakban, de úgy 8 hónapos kor után már azzal is elbánik a baba emésztőrendszere, ha nem túl öreg, és fás. 

    Ezt a fogást a legegyszerűbb nem tekercsként, hanem kisebb szeletekre vágott lepény darabokkal tálalni a kicsinek, hogy a szaftos elemekbe tudja mártogatni. Vagy ha már technikás, és tekercselhetünk, vágjuk ujjnyi szeletekre, hogy könnyebben keze vehesse.

    Tépett csirkés tortilla tekercs ősziesen

    Hozzávalók: 

    A tépett csirkéhez: 

    • 1 bőrös kapirgálós csirkemell ( kb 75 dkg)
    • A páchoz: 2-3 evőkanál olívaolaj, vagy kacsazsír, só, 1 kk római kömény, 1 kk fűszerpaprika, 1 kk fahéj, 1 tk szárított oregánó, 1 tk balzsamecet
    • A sütéshez: 2 kisebb lila hagyma, 1 fokhagyma, ½ alma, 1 dl paradicsompüré, 1 tk balzsamecet,  
    • Fűszerek a végén: ½ csokor koriander vagy petrezselyem

    Zöldségek: 

    • 1 brokkoli
    • 1 édeskömény
    • 1 póréhagyma
    • ¼ citrom vagy lime leve
    • Olaj a piríráshoz
    • 1 ek tökmagolaj 
    • Kb ½ liter víz

    Köleses tortilla: 

    • 150 g kölesliszt
    • 50 g csicseriliszt
    • 15 g útifűmaghéj
    • Kb 220 ml szódavíz (vagy sima víz)
    • 1 kk szódabikarbóna
    • 1 kk almaecet

    A baba változathoz: 

    • 3-4 kis kocka csirkehús a családiból levágva
    • ¼ lilahagyma
    • 5-7 pici brokkolirózsa
    • 1-3 ek édeskömény csík 
    • 2-3 ek paradicsompüré 
    • 1 tk legeltetett tehén vaja, vagy nem tömött kacsa zsírja
    • Fűszerek: 1 kk oregánó, 1 kk bazsalikom

    Elkészítés

    A csirkemellet kicsontozzuk, falatnyi csíkokra vágjuk, egy keverőtálban a fűszerekkel megszórjuk, olívaolajjal és balzsamecettel meglocsoljuk, és lefedve a hűtőben hagyjuk pácolódni néhány órán át. A csicseriborsólisztet, köleslisztet egy keverőtálba szitáljuk, egy csipet sót és szódabikát keverünk bele, hozzálöttyintjük az olajat, almaecetet és kézi habverővel apránként beledolgozzuk a szódavizet, vagy a langyos vizet. Lefedve legalább fél órán át hagyjuk pihenni.

    A hagymát csíkokra vágjuk, az édesköményt félbevágjuk, a torzsáját háromszög alakban kivágjuk, és a zöldséget vékonyan felcsíkozzuk. A brokkoli szárát levágjuk, megszabadítjuk a tönkjének a legkeményebb részétől, és a szárat hosszabb, vékony hasábokra vágjuk. A fejét pici rózsákra szedjük. A brokkolit elő lehet főzni, forró vízbe dobva 5 percig, úgy hamarabb elkészül majd a serpenyőben. 

    Magas falú serpenyőt készítünk elő, és jól felforrósítjuk. Először a csirkét pirítjuk át benne zsiradék nélkül (a pác enyhén olajos) két vagy három részletben néhány perc alatt.  Kivesszük.

    Most összeállítjuk a baba adagját. Kacsazsíron vagy vajon elindítunk egy fél lilahagymát, a felcsíkozott édesköményből egy kicsivel puhára fonnyasztjuk, Az előfőzött brokkolival átforgatva készre sütjük, paradicsompürével, a fűszerekkel és a családi csirkéből kivett kóstolóval összeforgatjuk. 

    Tipp

    Egy avokádókrém is passzol a tekercs tartalmához. Megmossuk, félbevágjuk, kimagozzuk, és a gyümölcshúst kikanalazzuk egy kisebb keverőtálba. Hozzáaprítjuk, vagy nyomjuk a fokhagymát, sózzuk, és egy fél citrommal vagy lime-mal meglocsolva villával pépesre tördeljük. A babának félretehetünk egy negyed avokadót, és elég csak citrommal pépesre nyomkodni. 

    Visszatérve a családi fogáshoz olajon, közepes lángon folytatjuk a hagymával egy kis zsiradékon. Inkább lassan süljön, hogy puha, barna, édeskés legyen, ne pirult. Hozzádobjuk az édesköményt csíkokat, dinszteljük, majd a brokkolit is hozzákeverve hagyjuk őket összeszokni. Kivesszük.

    Végül zsiradékon lilahagymát, fokhagymát, és almát dinsztelünk. Beleszórjuk a pirított csirke darabokat, fűszerezzük, átkeverjük paradicsompürével, és balzsamecettel. Ha szaftosabb állag a cél, egy kis víz mehet bele. Ha elkészült, villával lazán rostjaira bontjuk, lefedjük.

    Jöhetnek a lepények. Ez a mennyiségből 6 db kb 70 grammos tortilla lapra elég. Lisztezett felületen 14-15 centiméteres korongra nyújtjuk (a legkönnyebb szilikonlapon nyújtani), és száraz serpenyőben egyik-másik oldalukat 1-2 percig sütjük. Legvégül a csirkés ragut és a zöldséges keveréket megszórjuk a zöldfűszerekkel, és lepénnyel, avokadóval tálalhatjuk is.

    Válogatós lánglelkűt nevelsz? Fényen is elélne? Tartasz a hiányállapotoktól? Étrendtanácsadásomon örömmel segítek abban, hogy megismerjük a testi, lelki okokat.  Ebben a programban az ízek, állagok megismerésén, az ételekkel való viszony erősítésén és a jó élményeken keresztül bővíthetjük a gyermeked étrendjét, és kialakíthatjuk a korának és személyiségének megfelelő választékot.

    Dénes Dóra

    Dénes Dóra vagyok, funkcionális táplálkozás tanácsadó, természetgyógyász, fitoterapeuta. Érdeklődésem középpontjában a gyógyító étrendek és tápanyagok állnak, a gyerekek egészségének megalapozása az étkezési szokásaikon keresztül, és a különböző igények összehangolása családon belül.

    Étrend tanácsadás

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám. 

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám.

    @edespofablog

    Followers