fbpx

Funkcionális gyerekétkeztetés szívvel lélekkel

Dénes Dóra családi konyhája

  • Étkezési tanácsadás
  • Tudástár
  • Rólam
  • Kapcsolat
  • Baba verzió Családnak Cukorcsökkentő tippek Cukormentes Egészséges ital Egyéb kategória Étrendváltó alapreceptek Szoptatás barát Téli receptVárandós barát

    Fűszeres cukormentes almaital, azaz virgin forralt bor

    Hideg napokon motiválni kell a nyájamat, ha ki szeretném őket hajtani. Erre is jó ez a gyógyerős ital. 

    Gyerekkoromban igazságtalannak tartottam, hogy csak felnőtteknek jár forralt bor, közben mindenhol ott lebeg a szegfűszegillatú kísértés a Vörösmarty tértől a Normafáig. Addig mizseráltam, míg meghonosítottuk a termoszos gyerek forralt bort a szánkózásokra, korizásokra és egyéb téli aktivitásokra (hja, akkora boomer vagyok, hogy az én időmben még minden télen volt hó).  

    A szüleim higított szőlő vagy almaléből főzték a szokásos forralt bor fűszerkeverékekkel. Ennek a hagyományőrző italnak a korszerűbb változatát örökítem tovább, mert az enyéimet is ösztönzi a hidegben (olyan, hasonló téli italok mellett, mint a baba chai latte, vagy a vaníliás masala ital, amit maci masalának hívnak).  Pláne, hogy szökőévenként látnak havat, és csak simán a hidegbe kimenni nem mindig érzik nagy mókának. 

    Ez az ital szoptatós anyáknak is nagyon jó, mert fűszereinek egy része tejserkentő hatású. 

    A fűszerkeverék, amely az almáspitétől a sütőtök tortán át a dédelgető italokig sok téli csemegégbe bekerül, nemcsak nettó élvezet, hanem immuntámogató, gyulladáscsökkentő hatású is. A vérkeringést tudják fokozni és illóanyagaik lazító, nyugtató hatásúak. 

    A szegfűszeg egyik jósága az eugenol, ami fájdalomcsillapító hatású. A torokfájást és a száraz köhögést enyhíti.  Ez a fűszer segít kordában tartani a vércukorszintet, ahogyan a fahéj is. Támogatja a gyomor működését, emésztést is. Olaját ínygyulladásban is használják.  A fahéj szuper antioxidáns, a vércukor és vérzsír kordában tartására és az emésztőnedvek termelésére is hatással van. Csípős és édeskés íze az édesség iránti sóvárgáskor is jól jön a délutáni csokivágy idején. 

    A zöld kardamom szintén antioxidáns hatású, és a benne található mangán a salakanyagok eltávolításában és az anyagcserefolyamatokban vesz részt azzal, hogy több enzim felépítéséhez és működéséhez is szükséges. A pajzsmirigy- és nemi hormonok előállításához is szükség van rá.

    A szerecsendió szintén tartalmaz eugenolt, amit többek közt a száj és íny betegségeinek kezelésére lehet alkalmazni. Gyomorhurut ellen is használható, például mézzel keverve lehet bizonyos gyomorproblémák ellen bevetni. Az emésztést ez is serkenti, de még a vörös vértestek képzésére is jó hatással van. 

    A gyömbér pedig maga egy komplett gyógynövénybolt:  segít a hányinger, a görcsök, a gyulladások, a köhögés csillapításában, mikrobaellenes hatásával az immun védelemben. A-, C-, E- és B-vitaminokat, magnéziumot, foszfort, káliumot, vasat és cinket is tartalmaz. 

    Mikortól kóstolhatják a babák? 

    A kardamon, a fahéj, a gyömbér, vagy a szegfűszeg kis mennyiségben akár 10 hónapos kortól kóstoltatható. Fahéjból lehetőség szerint cejlonit válasszunk, mert annak kumarin (egyes növények, fűszerek aromáját adó vegyület, amely nagy mennyiségben a májat terheli a vérzékenység kockázatát növeli) tartalma tizede a jóval ismertebb cassiának. 

    Tipp

    A legegyszerűbben úgy adhatjuk a babáknak 10 hónapos kor alatt, ha elkészítve a családi verziót higítjuk egy kicsit forralt vízzel vagy gyümölcsös babateával. 

    Érkezik az alaprecept, majd az ízvariációk. 

    Virgin forralt bor alaprecept

    Hozzávalók: 
    • 2-3 db egész alma 
    • 2 liter víz 
    • 2-3 karika narancs és citrom  (kezeletlen héjú – ha nem sikerül biót szerezni, akkor hámozzuk)
    • Fűszerek: 4-5 szegfűszeg, 2-3 kardamom, 2 cm friss gyömbér vékony szeletekre vágva, 1 rúd fahéj, pár reszelés szerecsendió, vagy ezek helyett forralt bor fűszerkeverék
    • 1-2 kanál méz, ha igényel még édesítést

    Elkészítés:

    Az almát felkockázva tegyük fel főzni a fűszerekkel együtt. A forrás után tegyük bele a narancs és citrom karikákat, és főzzük addig, amíg az ital aranybarnává válik és illata az utcáig érződik. Ha elkészült, szűrjük le. Ha langyosra hűlt, egy kis citromlével és mézzel beállíthatjuk az ízét. Ezeket forrón ne tegyük bele, hogy életben maradjon a C-vitamin és a méz enzimei is. 

    Tipp

    Az italban főtt alma elveszti ugyan az ízének nagy részét a sok vízben, de leszűrve, turmixolva a zero waste jegyében remekül használható például amerikai palacsintákhoz, vagy gyümölcslevesekhez. 

    Variációk ízesítésre: 

    • A gyógyhatást lehet fokozni azzal, ha hársfa vagy kamillateával készítjük. Ilyenkor a főzés után tegyünk hozzá 1-2 filtert, vagy a teatojást a hűlés idején 8-10 percre. Ezután a többi szárazanyaggal leszűrhetjük. 
    • Savanykásabb és C-vitaminban gazdagabb lesz, ha a már elkészült italt csipkebogyó teával higítjuk. A csipkebogyót hevíteni nem érdemes, csak subahőmérsékletű vízben áztatni. 
    • Ha extraszűz vörösbort szeretnénk, akkor a langyosra hűlt italba tölthetünk egy kis gránátalma, berkenye, vagy superfrucht direktlevet. Ezek legegyszerűbb beszerzési forrása a DM. 
    • Addiktív hatását még inkább növeli, ha a fűszerkeverékben vaníliát is használunk. 
    • Izgalmasabbá és keletiesebbé teszi, ha kurkumát, vagy garam masala fűszerkeveréket adunk hozzá. 

    Milyen ételek tennének jót neked vagy a családtagjaidnak? Mindenki mást mond?  Vagy ha megvan a terv, hogyan lehet életszerűen megvalósítani?  Étrendtanácsadásomon örömmel segítek ebben. Tiltások helyett gyakorlatias tippekkel, menü tervezővel, receptekkel is meg tudom könnyíteni a váltást. Ha pedig családi receptekre, inspirációra van szükséged, kövess Facebookon, Instagramon!

    Dénes Dóra

    Dénes Dóra vagyok, funkcionális táplálkozás tanácsadó, természetgyógyász, fitoterapeuta. Érdeklődésem középpontjában a gyógyító étrendek és tápanyagok állnak, a gyerekek egészségének megalapozása az étkezési szokásaikon keresztül, és a különböző igények összehangolása családon belül.

    Étrend tanácsadás

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám. 

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám.

    @edespofablog

    Followers