fbpx

Funkcionális gyerekétkeztetés szívvel lélekkel

Dénes Dóra családi konyhája

  • Étkezési tanácsadás
  • Tudástár
  • Rólam
  • Kapcsolat
  • Családnak Cukorcsökkentő tippek Édesített Édesség Egyéb kategória Gluténmentes Tejmentes ÜnnepiVegán

    Hello advent! Cukorcsökkentett instant házi nutella

    Elronthatatlan gasztroajándék a sütemény befőttek ihletésével. Kevés hozzávaló, kis munka, nagy móka. 

    Karácsony előtt rendszerint kapok megrendelést, hogy készítsek házi nutellát. Idén még egyszerűbb változatot szerettem volna kipróbálni, mert nagyon sűrű volt az ősz, tanulással, mindennel, de valamit mégis készíteni szerettem volna az óvodai csapatunkban az adenti bazárra. Minden tiszteletem a fekete öves kézműves anyatársaknak, akik karácsonyi díszeket, állatfigurákat, kicsi kincseket varrtak. Az én kézügyességem legfeljebb a darálógép be és kikapcsolására elég, és most nem is volt nagyon módom tovább fejleszteni magam.  Egy varrásban gyenge szülének marad tehát a konyhai kreativitás: így keletkezett az instant nutella. 

    Csoportunk kézművei az adventi bazáron

    Hozzávalói: 

    1. A lelke a törökmogyoró

    Száraz serpenyőben alaposan megpirítom. Utána tiszta konyharuhába csavarva átdörzsölöm, hogy fölösleges héját könnyen levesse. A héj nagy részétől mentesített mogyorót még néhányszor átforgatom a forró serpenyőben. Ezt aztán alaposan le kell darálni, jó finomra. Ebben segíthet egy kis cukor. 

    Tipp

    A törökmogyoró drága kincs. Kicsit olcsóbb kivitelben dióval és napraforgómaggal dúsítható, szintén jól megpirítva, ledarálva. 

    A magokból félretehetünk egy keveset, hogy késsel felaprítva majd az üveg legfelsőbb szintjére kerüljön. 

    2. Az energiája a cukor: meggyőződés és hit szerint  

    Ki a kókuszvirágcukorban hisz, ki a nádcukorban, ki a barnacukorban. Élettanilag nagyjából ugyanaz mindhárom, csak különböző ünneplőbe öltöztetett szacharóz.

    Az édesítéssel kapcsolatban nagy illúziókat nem érdemes táplálni, de annyi előnyük kétségkívül van a  házi magkrémeknek, hogy a hozzáadott cukor mennyisége szabályozható, szolidabbra vehető.  Egész kis szelíd mennyiségben is alkalmazható, és olyan fűszerekkel, mint fahéj, kardamom, szerecsendió az édesség kiemelhető.

    Arányaiban 50 g pirított mogyoróhoz 6-10 gramm cukor az ízlés szerint mozgó mennyiség. Ez még egy visszafogottan édes ízt ad. A cukrot a pirítástól isteni illatú darált törökmogyoróval érdemes elkeverni. De még egyszerűbb együtt ledarálni. 

    3. A karaktere az étcsokoládé

    Kérdés, hogy miért nem kakaóval készül, ha amúgy is porózus állaggal dolgozunk? Mert az étcsoki tartalmazza a kakaóvajat is, és ez a krém nagyon igényli a krémesítő zsiradékot. A legegyszerűbb ezért étcsokit használni, és amennyire lehet, porrá darálni. A 85%-os étcsoki a legjobb, de alacsonyabb kakaótartalommal is remek lesz.

    Arányaiban 50 g pirított mogyoróhoz, 6-10 gramm cukorhoz 15 gramm darált étcsoki szükséges. 

    A csokiból félretehetünk pár kockát, hogy késsel felaprítva egy kis aprított mogyoróval együtt az üveg legfelsőbb szintjére kerüljön. 

    4. A szelídsége a tejpor vagy kókusztejpor 

    A cukorhoz hasonlóan szintén ki miben hisz. Ha tejérzékeny szerettünknek készül az ajándék, vagy simán vegán változatot szeretnénk, akkor a kókusztejpor jó választás. Púder állagú, könnyen kezelhető. Mivel a boltokban kapható termékek legtöbbje tartalmaz hozzáadott cukrot (jellemzően tápiókából készített glükóz szirupot), azt is érdemes belekalkulálni a cukor mennyiségébe. 

    Arányaiban 50 g pirított mogyoróhoz, 6-10 gramm cukorhoz 15 gramm darált étcsokihoz 5-8 g tejpor ideális. Ha feljebb húzzuk, krémesebb, lágyabb lesz a krém. 

    Az üveg összeállítása: 

    A komponenseket kicsi, tisztított befőttesüvegbe kanalazzuk. A legaljára a kókusztejport, rá a cukorral elkevert darált magot, majd a darált étcsokit. A legkisebb üveg pont elbír 5-10 g tejport /kókusztejport, 40 g cukrozott darált magot, 15 g darált étcsokit, és  rétegek legfelsőbb szintjére egy kis aprított csokit és mogyorót. 

    Extrák lehetnek

    Remekül lehet még cifrázni a keveréket: 

    • Ha az étcsoki eleve ízesített, az pont kiadja a lusta asszony gyümölcsös ízvilágú nutelláját. 
    • Ha natúr az étcsoki, adhatunk hozzá kandírozott narancshéjat. Jó apróra vágva, vagy a törökmogyoróval együtt ledarálva.
    • Bármilyen liofilizált, azaz fagyasztva szárított bogyós gyümölcs remek ízesítő. A lényeg, hogy száraz hozzávaló legyen, nem elég, ha aszalt. A nedvesség gyorsabban romlandóvá teszi a keveréket.
    • A fűszerek is jól állnak a nutella mixnek: kiskanálnyi mézeskalács fűszerkeverék, vagy külön egy kis őrölt fahéj, őrölt szegfűszeg, kardamom vagy szerecsendió, illetve por állagú vanília még emeli a szintet. 

    A nutella elkészítése: 

    A kis üveg tartalmát 20 ml langyos vízzel, vagy tejjel/növényi tejjel keverjük el. Késsz. Boldog hangolódást az ünnepekre!

    Változatos és egészséges étrendet kialakítani a családnak rengeteg idő és energia. Ha különböző étrendi igényeket kell összehangolnod munka és más feladatok mellett, étrendtanácsadásomon segítek egy hosszú távon tartható és a megoldásokra koncentráló rendszert kialakítani. 

    Ha pedig családi receptekre, inspirációra van szükséged, kövess Facebookon, Instagramon!

    Dénes Dóra

    Dénes Dóra vagyok, funkcionális táplálkozás tanácsadó, természetgyógyász, fitoterapeuta. Érdeklődésem középpontjában a gyógyító étrendek és tápanyagok állnak, a gyerekek egészségének megalapozása az étkezési szokásaikon keresztül, és a különböző igények összehangolása családon belül.

    Étrend tanácsadás

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám. 

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám.

    @edespofablog

    Followers