fbpx

Funkcionális gyerekétkeztetés szívvel lélekkel

Dénes Dóra családi konyhája

  • Étkezési tanácsadás
  • Rólam
  • Kapcsolat
  • Alacsony fruktóztartalmú Baba verzió Családnak Ebéd Egyéb kategória Falatkás hozzátáplálás (BLW) IR-barát Kreatív köret Mindenmentes Nyári recept Szoptatás barát Várandós barátVegán

    Mediterrán lecsó félárnyékban – baba verzióban is

    Hidegen is, melegen is, vegánul, vagy kolbásszal, tojással bolondítva is csodás, teraszra termett nyári fogás. Baba változat is készült. 

    Krúdy Gyula úgy gondolta, a friss paradicsom,  paprika a nyáré, a tél a lecsóé. De azért igazán a szezonjában tud nagyon jól esni a paprikás paradicsomos ragu, főleg egy öreg, árnyas fa békéjében rozé fröccsel kísérve. Annyiféle változat közül választhat, aki rákíván erre a harmóniára. Lehet ez a francia a ratatouille, a szerb dzsuvecs, az olasz peperonata, a török menemen, a közel-keleti shakshuka, de még a Magyar Lecsó is annyiféle hitrendszer szerint készülhet: szalonnával, kolbásszal, tojással, rizzsel, vagy kovászos kenyérrel tunkolva, vagy pirítósra kenve, hidegen, melegen, hogy komolyan dilemmáztam, kell-e még az internetnek egy n+1. lecsó recept. 

    Végül arra jutottam, a mediterrán babalecsó nem annyira zsúfolt műfaj, talán merhetek még ezzel előrukkolni. Mert ez egyike volt azoknak a fogásoknak, ahogyan az amúgy nehezebben csúszó padlizsán ismertebbé és szerethetőbbé tette magát nálunk a hozzátáplálás idején. 

    Több olyan, falatkásan táplált kicsiről tudok, aki a lecsót pürésítve kedveli, és nálunk is így ment inkább, dacára a BLW-s hagyományoknak. Ezért most a baba változat egy pürés ragu lesz többféle íz variációval, ahogy mi is többször próbálgattuk. 

    A mediterrán lecsó családi változatában biztos, hogy szerepel a padlizsán, a paradicsom, a kápia paprika, a cukkini, és a hagymák,  és jellemzően egy kis paradicsompüré, aszalt paradicsom és kapri vagy olívabogyó. A fűszerei egy löttyintés balzsameceten kívül főleg zöldek: bazsalikom, kakukkfű, oregánó, zsálya. 

    A baba változatok pedig a kornak megfelelőan alakultak, attól függően, mely babánk mikor ért szezon-szinkronba. 

    • Legelőször, a 6-7. hónapban csak paradicsom + paradicsomlé és cukkini kettőse volt újhagymán rottyantva bazsalikommal, és borsikafűvel ízesítve. 
    • A 8. hónaptól paprikával egészült ki, és a fűszerezése is komplexebb lett: egy kis zsálya, és oregánó is színre lépett. 
    • A 9-10. hónapban érkezett egy kis fokhagyma és a kardinális padlizsán is. Az elkészítése előtt felkockázva sóval állt egy órát, majd jól lemosva készült. Első alkalommal néhány kocka almát is hozzáadtam az ízek lágyítása végett, és jól jött. 
    • A következőben már alma nem, de 1 kevés olívabogyó és néhány darab kapri, egy csöpp savanykás lével kiegészítette a padlizsán-cukkini-paradicsom-paprika szimfóniáját. És már minden zöldfűszerből kapott a fogás. 
    • Egyéves kortól pedig a családi váltotat ment. 

    Így is készítettem, darált hússal

    Ezt érdemes tudni a lecsó zöldségeiről a hozzátáplálás idején 

    Cukkini

    Az egyik legjobb kezdő zöldség. Rostforrásként  jó és könnyű, az emésztése a kicsik számára sem megterhelő. A nyári tökfélékhez hasonlóan valójában nem egy tápanyag hatalom. Nagy része víz, kis részén osztoznak a  B-vitaminok, például folát,  az immunrendszernek fontos cink, az ásványi anyagok felszívódásához fontos magnézium, és antioxidánssal is szolgál még, elsősorban a héja.  A hozzátáplálás kezdetétől, a 6-7. hónaptól bevezethető. 

    Paradicsom 

    A kezdő zöldségek után a teljesen érett paradicsomot is eleinte magok és héj nélkül javasolják. Ez egyéni érzékenység kérdése, vannak babák, akik számára az egész paradicsom is könnyen átmegy akár a 7-8.  hónaptól, másokat érzékenyebben érinthet.  Kis mennyiségben, eleinte inkább ízesítésként érdemes vele számolni. Egyike azoknak a zöldségeknek, amelyeknek egyik értékes tápanyaga hőkezelve válik még inkább hozzáférhetővé. Ez a likopin: egy karotinoid, ami a gyümölcs piros színét adja, de megtalálható például a grapefruit vöröses rózsaszín árnyalatában is. 

    A nyers paradicsom savai, aromái okozhatnak kipirosodást a kicsik szája körül, és lehet még olyan hatása is, hogy hisztamin tartalma a nyelvüket megcsipkedi. Ez nem feltétlenül jelenti, hogy a baba érzékeny a paradicsomra, de lehet, hogy emiatt az első kóstolók alkalmával nem lesz a kedvence. Viszont lemondani nem kell róla, idővel újra lehet kínálni. 

    Három fontos kitétel a babák számára: a szezonjában kínáljuk, azaz nyár közepétől nagyjából október végéig, a termés legyen teljesen érett (zöld átmenetektől, foltoktól mentes), lehetőleg hazai, vegyszermentes gazdálkodásból származó. Sajnos évről-évre szerepel a Dirty Dozen, azaz piszkos tizenkettő -listán 

    Paprika

    A héja és magjai nem teszik nehezítik a zöldség emészthetőségét, a 9-10. Hónaptól kínálható. A szezonja abszolút a nyár, ezért télen ne dőljünk be a marokkói vagy más kápiának. Az édes, fehér étkezési paprikák közül a Fehérözön vékonyhéjú, de remek, édes, töltenivaló fajták a Cecei, a Hétvezér és Alba Regia is. Fajtától függően C vitaminban gazdag (főleg a pritamin),  és A, B1, B2-vitamint is tartalmaz​. Lecsóhoz a színe kedvéért a pritamin és kápia is jól szervül. 

    Padlizsán 

    Ez a zöldség (rendszertanilag gyümölcs) a top listás antioxidáns-források közé tartozik. A héj antocianin tartalma, és a húsának fenolsavai védik a sejteket a szabad gyökök károsító hatásaitól. És még kálium-, foszfor-, magnézium-, kalciumforrás is. A 9-10. hónaptól bevezethető, de bármennyire is akciózzák a török import padlizsánt télen, ezt nyáron adjuk hazai forrásból, frissen (vagy nyáron, hazaiból eltéve bármely más évszakban). Fagymentes időszakban termeszthető, szereti a langyos, vízzel ellátott talajt. 8 fok alatt “megfázik”, megáll a növekedése. 

    A mediterrán lecsó is alkalmas arra, hogy eltegyük télire, egy jó nagy kondérnyi rotyoghat belőle szabad tűzön is, de most csak egy szerény, konyhai alap verzió következik. 

    Teraszra termett mediterrán lecsó

    Hozzávalók 4 személyre
    • 50 dkg édes paprika: tv+ kápia vegyesen
    • 1 db padlizsán 
    • 1 db nagyobb cukkini 
    • 5-7 db érett paradicsom mérettől függően
    • 1 hagyma 
    • 2-3 gerezd fokhagyma 
    • 10 cm újhagyma (a baba verzióhoz)
    • 1 dl paradicsompüré
    • Kb 5 db aszalt paradicsom
    • Kb 10 db olívabogyó vagy 1-2 evőkanál kapribogyó
    • Fűszerek: só, 1 ek balzsamecet, 2-3 ág kakukkfű, 2-3 ág borsikafű,  10-15 bazsalikom levél, 1 ek oregánó, és opcionálisan 1 tk füstölt paprikaőrlemény
    • A pirításhoz kb 1 ek kókuszolaj
    • A végén pár löttyintés olívaolaj és opcionálisan tökmagolaj

     

    Elkészítés

    A padlizsánt 1 cm kockákra vágva besózom, és 1 órára féltereszem. Utána leöblítem (a víztakarékosság kedvéért a tálban állóvízben, majd lecsöpögtetem).

    A cukkinit is hasonló méretre kockázom, a paprikát magtalanítva nagyjából 2x ½ centis csíkokra vágom, az aszalt paradicsomot, fokhagymát, hagymát finomra vágom. Az olajbogyót negyedelem, a nagyobb kapribogyót és a zöldfűszereket is apróra vágom. 

    Tipp

    A paradicsom héját forró vízbe mártva le lehet húzni, majd utána darabolni. Bár a héj remek találmány, a párolt ételekben felpödrődik leválik, felpödrődik, nem mindenki számára szimpatikus. Babáknak pedig mindenképp érdemes hasonló ragukból a héjat kihagyni.

    A baba számára a korának megfelelően félreteszek pár kocka  jól átmosott padlizsánt, 2 ek paprikát és paradicsomot, 1 ek cukkinit, a felaprított újhagymát, és a paradicsompüréből és zöldfűszerekből használok még a számára. 

    A családnak magas falú serpenyőben kókuszolajon, nagy lángon megpirítom a cukkinit, inkább rázogatva, mint kevergetve, majd még roppanósan kiveszem. Újabb olajon megpirítom a paprikát, majd  lángot lejjebb véve érkezik a hagyma, és ha üveges, a fokhagyma is, és ha kerül bele, a füstölt paprika is.  Jöhet a lecsöpögtetett padlizsán, kis idő múlva a friss paradicsom, a balzsamecet, a paradicsompüré (ha igényel hozzáadott vizet, akkor az is). A zöldfűszerek felét rászórom, és sózom, amennyire szükséges. Közepes lángon rotyoghat – le is lehet fedni – amíg minden megpuhul. 

    A végén hozzáforgatom a cukkinit és a bogyókat, és tálaláskor olívaolajat (és esetleg tökmagolajat) és a zöldfűszerek másik részét. 

    A baba változat: 

    A baba számára egy kis serpenyőben kókuszolajon megpirítom a paprikát, hozzákeverem a zöldhagymát, kis idő múlva a padlizsánt. Utána érkezik a cukkini, majd ha az is puhulni kezd, a paradicsom, és egy kis paradicsompüré vízzel higítva. Ha az elkészültekor pürésíteni kell (amúgy egy puha, könnyen ehető ragu) akkor azt most teszem meg. A legvégén egy kis borsikát, bazsalikomot adok hozzá és tálaláskor egy apró löttyenet olívaolajat. 

    Tipp

    Köretként a friss, kovászos kenyértől a párolt rizsen át az árpagyöngyig és zabtöretig sok mindent elvisel maga mellett. Azt sem bánja, ha nem lesz vegán fogás, hanem grillkolbász, vagy még gurmébban mentás báránykolbász köré szerveződik. 

    Bizonytalan vagy a hozzátáplálásban? Különleges étrendi igényeitekkel zsonglőrködsz és az időhiány mindig nyerésre áll?  Válogatós lánglelkűvel küzdesz? Étrendtanácsadásomon ezekben a kihívásokban is örömmel segítek. Ha pedig családi receptekre, inspirációra van szükséged, kövess Facebookon, Instagramon!

    Dénes Dóra

    Dénes Dóra vagyok, funkcionális táplálkozás tanácsadó, természetgyógyász, fitoterapeuta. Érdeklődésem középpontjában a gyógyító étrendek és tápanyagok állnak, a gyerekek egészségének megalapozása az étkezési szokásaikon keresztül, és a különböző igények összehangolása családon belül.

    Étrend tanácsadás

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám. 

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám.

    @edespofablog

    Followers