fbpx

Funkcionális gyerekétkeztetés szívvel lélekkel

Dénes Dóra családi konyhája

  • Étkezési tanácsadás
  • Rólam
  • Kapcsolat
  • Egyéb kategória

    Megsétáltattuk az algát fűszerestül: ázsiai taco kóstoló

    ázsiai taco kóstoló

    A street food idehaza a szendvicsek és hamburgerek ernyőmárkája, holott a műfaj jóval több annál. A gyorsétel pedig az transzzsírsav beceneve, pedig az újrafelhasznált olajban sütésen kívül is létezik még vállalható gyors fogás, sőt, olyan is, ami glutén- és laktózmentes, mégsincs tele helyettesítő adalékokkal. Közszolgálati vágyból kóstoltuk meg családilag az I. Ázsiai Taco Fesztivál menüjét a Klauzál téri Lumenben. A koreai-mexikói fúziós konyha ihlette menü csak egy ok miatt mérsékelten gyerekbarát: hogy  meglehetősen fűszeres, és sós. De mivel a kezdeményezés a nem egészségtelen street foodra megér ennyit, egzotikus élménynek belefér.

    Mi köze a kimcsinek a kukoricalisztes tortilla tésztához?

    Az egyik hagyományos koreai savanyúság, gyömbérrel, fűszerekkel, sóval erjesztett kínai kellel, retekkel, vagy uborkával. Örök kedvencem. A kultuszát olyannyira ápolják, hogy Szöulban létezik kimcsimúzeum, ahol a találmányuk több mint 180 változatát mutatják be.

    A másik pedig, a taco a mexikói konyha egyik ikonja, régészeti leletek is bizonyították, hogy az európaiak érkezése előtt, már az indiánok is töltögették a tésztabatyuikat. A korai és mexikói konyha fúzióját a Séf című filmet ihlető, Amerikában élő és részben food truckjában alkotó Roy Choi tette népszerűvé. Vélhetően ő insirálta leginkább a Babramegy bloggerét és csapatát, hogy a Negyed7Negyed8 kulturális napjainak keretében megszervezzék taco fesztiváljukat.

    Marhahúsos ragu sok zöldséggel és algával 

    Fesztiválnak nevezni egy zöldséges üzletben rendezett, egy menüt kínáló gasztroeseményt kicsit nagyvonalú, de fontosabb, hogy lelkes emberek dolgoztak rajta. A kis helyiség fadobogókból összeállított asztalokkal és a fal mellett húzodó pulttal vált közösségi térré. A menü, a kukoricalisztből készült, ropogós taco shell tölteléke többféle összetevőkből állt, amit a tésztába töltve, vagy a tacóval együtt műanyagtálban kaphattunk meg.

    Az alapja bibimbap, ami koreai kevert rizs zöldségekkel. Kaptunk még hozzá pikáns, fűszeres, szezámmagos darált marhahúsos ragut, a lágy és a keménytojás köztes állagát eltaláló szuvidolt tojást, néhány darab, vékony csíkokra vágott norit, azaz szárított algalapot, és eszközök nélkül is ehetően apróra vágott kimcsit. Ezt így együtt a fűszeresség és a street food-evés technikai háttere miatt gyerekeknek inkább 3 éves kor fölött ajánlanám. 

    Otthonra is

    A koreai büszkeségben hasonló savanyúságot egyébként otthon is el lehet készíteni gyerekbarát módon, ha kihagyjuk belőle a chillipelyhet, a halszószt, és csökkentjük a gyömbér és fokhagyma mennyiségét. A többi szereplő fogáshoz pedig például itt lehet jó ötleteket találni kevert rizsre, illetve marhahúsos fogásokra.

    A tacónkkal a vasárnapi, szikrázó napsütésben kiültünk volna a játszótérre csúszdázás közti falatozásra, de jött az áprilisi ősz esővel és széllel, így a játszótér ugrott, maradt a falatozás. Utcai kajával a kézben amúgy is még nagyobb móka végigtrappolni minden tócsán. 

    Dénes Dóra

    Dénes Dóra vagyok, funkcionális táplálkozás tanácsadó, természetgyógyász, fitoterapeuta. Érdeklődésem középpontjában a gyógyító étrendek és tápanyagok állnak, a gyerekek egészségének megalapozása az étkezési szokásaikon keresztül, és a különböző igények összehangolása családon belül.

    Étrend tanácsadás

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám. 

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám.

    @edespofablog

    Followers