fbpx

Funkcionális gyerekétkeztetés szívvel lélekkel

Dénes Dóra családi konyhája

 • Étkezési tanácsadás
 • Rólam
 • Kapcsolat
 • A hó hideg, az ebéd meleg AIP-barát Baba verzió Egyéb kategória Gabonamentes Gluténmentes Hozzátáplálás Immuntámogató IR-barát Leves Liba, kacsa, november Népszerű receptek Őszi recept Szoptatás barát Tejmentes Téli recept TojásmentesVárandós barát

  Zöldborsós édesköményleves kacsahússal

  dscf3648.jpg

  – Légyszíves ne csócsáld meg a borsót! A levesbe szeretném főzni.

  – Csak megkóstoltam… fini.

  – De miért nyersen? Várj egy picit! Kell a levesbe.

  – Ne aggódj, anya, majd az angyalok hoznak még borsót.

  Kora nyártól az angyalok győzhetik szállítani a szezonális, friss zöldborsót, mert jócskán fogy belőle. Ha ki is fejtenék, még hálásabb lennék nekik, cserébe megkóstolhatnák, milyen jól tud együttműködni a zöldborsó egy olyan zöldséggel, mint az édeskömény és hozzá tartozó ánizskapor.

  A görög mitológia szerint Prométeusz egy édesköményszárba rejtette el a parazsat, amit ellopott az emberek számára. Ha nem szeretnénk ennyire mélyre ásni az édeskömény múltjában, akkor is esélyes, hogy a gyerekek számára is ősi ízélmények közé tartozik. A tejszaporító teák gyakori összetevője, de a hasfájós kisbabák közvetlenül is kaphatják teaként, mert ártalmatlan puffadásgátló.

  Alapvetően karakteres ízű gumós zöldség, a citrusfélékhez jól passzol, de ha hozzátáplálási időszakról van szó, a zöldborsóval is remek páros.

  dscf3650.jpg

  Zöldborsós édesköményleves kacsahússal

  Hozzávalók
  • Kb 50 dkg csontos kacsahús (farhát, szárnytő, de lehet comb is)
  • 1 édeskömény
  • 2 marék zöldborsó
  • leveszöldségek, petrezselyem vagy koriander igény szerint
  • fűszerek: szárított szerecsendióvirág és csillagánizs, esetleg kis citromlé

  Elkészítés:

  A csontos kacsahúst megmosom, a túl zsíros részeit levágom, és hideg vízben lassú tűzön felteszem főni a szerecsendióvirággal és csillagánizzsal.

  Az édesköményt megtisztítom, a torzsáját kivágom, és a zöldséget lemezeire bontva csíkokra vágom. Megtisztítom és felaprítom a leveszöldségeket is. Ha a hús megfőtt, kiveszem az alapléből, leszűröm a levet, vagy egyéb módon kihaszálom a fűszereket, és a puha húst apróra tépkedem.

  Az alaplében megfőzöm a leveszöldségeket, és amikor már a puhulás útjára léptek, hozzádobom a zöldborsót is, végül az édesköményt. A legkisebbeknek leturmixolhatjuk.

  Dénes Dóra

  Dénes Dóra vagyok, funkcionális táplálkozás tanácsadó, természetgyógyász, fitoterapeuta. Érdeklődésem középpontjában a gyógyító étrendek és tápanyagok állnak, a gyerekek egészségének megalapozása az étkezési szokásaikon keresztül, és a különböző igények összehangolása családon belül.

  Étrend tanácsadás

  Étkezési tanácsadás

  Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám. 

  Étkezési tanácsadás

  Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám.

  @edespofablog

  Followers