fbpx

Funkcionális gyerekétkeztetés szívvel lélekkel

Dénes Dóra családi konyhája

  • Étrendtanácsadás
  • Rólam
  • Kapcsolat
  • 1 évtől Családnak Cukormentes Édesség Egészséges nass Egyéb kategória Gluténmentes Mindenmentes Négyévszakos Rostban gazdag Szoptatás barát Várandós barát VegánVegán napok

    Kedvenc tele rosttal – fügés banánkenyér klasszikus és vegán változatban

    banankenyer2_fin.jpg

    – A majmok is esznek banánkenyeret?

    – Lehet. Amikor szabadon láttunk majmokat Srí Lankán, ahol még a születésed előtt jártunk, ott lelkesen startolnak rá a turisták uzsonnáira. Bármit szívesen elcsakliztak, de a kekszek voltak a kedvenceik, a zörgős zacskókért megbolondultak.

    – És adtatok nekik?

    – Nem igényelték a gesztust. Elvették, ami megtetszett nekik.

    – Mutasd meg!

    – Mit?

    – A majmokat, akiket láttatok.

    – Ja, jó, keresek róluk képeket.

    – Vigyünk nekik banánkenyeret!

    – Itthon az állatkertekben élnek majmok, de oda nem vihetünk nekik süteményt. Csak a gondozók etethetik őket.

    – Akkor hívjuk meg őket hozzánk!

    majom4.JPG
    majom11.JPG
    majom12.JPG

    Ha majd egyszer összejön a vendégség, akkor azokra a majmokra is szeretnék gondolni, akik tojásérzékenyek, vagy tisztán növényevő életmódot folytatnak, így a klasszikus változat mellett ugyanannak a banánkenyérnek a  tojásmentes verzióját is bemutatom. A tészta összefogására hozzáadott almapektin vagy almarost nem allergizáló hozzávaló, babák is kaphatnak belőle. A magok és a füge az, amelyek miatt inkább csak egy-másfél éves korban adható ez a süti.   

    Az aszalt füge mellett mindkét változatot  kardamonnal bolondítottam, de kihagyható a fűszer a hagyományosabb íz kedvéért.

    Klasszikus változat

    Hozzávalók:
    • 3 db érett banán
    • 2 tojás
    • 1 csésze zabpehely
    • 1 csésze barna rizsliszt
    • 1 evőkanál kókuszolaj
    • Kb 10-12 db aszalt füge (vagy füge-datolya kombó)
    • Kezeletlen citrom reszelt héja
    • 1 teáskanál szódabikarbóna
    • Fűszerek: 1 teáskanál őrölt kardamom, egy kevés gyömbérpor, és fahéj
    • Opcionális: 1 maréknyi aprított dió vagy más mag

    Elkészítés:

    Az aszalt fügét meleg vízzel leöntve beáztatom. A sütőt 180 fokra kapcsolom.

    A megpuhult fügét apróra darabolom, ha magokat is teszek hozzá, akkor azokat  is.

    A száraz hozzávalókat egy tálban összekeverem. Hozzáadom a fűszereket és a szódabikarónát.

    A tojásokat szétválasztom, a fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verem.

    A sárgáját a kókuszolajjal összekeverem (ha szilárd kókuszzsírt használok, langyosra melegítem, hogy cseppfolyós legyen), hozzáadom a villával összetört banánt, és habverővel krémesre keverem. Hozzáadom a  fügét.

    Jönnek a  száraz hozzávalók, majd óvatosan beleforgatom a tojásfehérjét.

    Özgerinc formában kb 20-25 percig sütöm.

    banankenyer_fin.jpg

    Vegán változat

    Hozzávalók:
    • 3 db érett banán
    • 1 db alma
    • 1 csésze zabpehely
    • 1 csésze barna rizsliszt
    • 3 evőkanál kókuszolaj
    • Kb 10-12 db aszalt füge (vagy füge-datolya kombó)
    • Kezeletlen citrom reszelt héja
    • 1 ek almapektin vagy almarost
    • 1 teáskanál szódabikarbóna
    • Fűszerek: 1 teáskanál őrölt kardamom, egy kevés gyömbérpor, és fahéj
    • Opcionális: 1 maréknyi aprított dió vagy más mag

    Elkészítés:

    Az aszalt fügét meleg vízzel leöntve beáztatom. A sütőt 180 fokra kapcsolom.

    Az almát meghámozom, felkockázom, megpárolom, és a párolt almát lepürésítem.

    A vízben puhult fügét apróra darabolom, ha magokat is teszek hozzá, akkor azokat  is.

    A száraz hozzávalókat az almapektinnel együtt egy tálban összekeverem. Hozzáadom a fűszereket és a szódabikarónát.

    A banánt villával összenyomkodom, és a keverőtálban habverővel krémesre keverem az almapürével és a kókuszolajjal (ha szilárd kókuszzsírt használok, lagyosra melegítem, hogy cseppfolyós legyen) együtt.

    Hozzákeverem a kókuszzsírt, a fügét, és a száraz hozzávalókat..

    Özgerinc formában kb. 45-50 percig sütöm.

    Dénes Dóra

    Dénes Dóra vagyok, funkcionális táplálkozási tanácsadó és receptfejlesztő. Érdeklődésem középpontjában a gyógyító étrendek és tápanyagok állnak, a gyerekek egészségének megalapozása az étkezési szokásaikon keresztül, és a különböző étrendi szükségletek összehangolása családon belül.

    Étrend tanácsadás

    Étrend tanácsadás

    Reform ételek, fura alapanyagok az élelmiszerlistádon - segítek, hogy ne korlátozást, hanem lehetőségeket és örömöt hozzanak neked és a családodnak. Ha egészségügyi okokból, családtagod miatt, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám.

    @edespofablog

    Followers