Hívjunk meg pár majmot hozzánk, és kínáljuk őket banánkenyérrel – ez az igény fogalmazódott meg. Itt most a mentes és tisztán növényi étrendet folytató majmokra is gondoltunk.
– A majmok is esznek banánkenyeret?
– Lehet. Amikor szabadon láttunk majmokat Srí Lankán, ahol még a születésed előtt jártunk, ott lelkesen lopkodták a turisták uzsonnáit. A kekszek voltak a kedvenceik, a zörgős zacskókért megbolondultak.
– És adtatok nekik?
– Nem várták meg. Elvették, ami megtetszett nekik.
– Mutasd meg!
– Mit?
– A majmokat, akiket láttatok.
– Ja, jó, keresek róluk képeket.
– Vigyünk nekik banánkenyeret!
– Itthon az állatkertekben élnek majmok, de oda nem vihetünk nekik süteményt. Csak a gondozók etethetik őket.
– Akkor hívjuk meg őket hozzánk!
Ha majd egyszer összejön a vendégség, akkor azokra a majmokra is szeretnék gondolni, akik tojásérzékenyek, vagy tisztán növényevő életmódot folytatnak, így a klasszikus változat mellett ugyanannak a banánkenyérnek a tojásmentes verzióját is bemutatom. A tészta összefogására hozzáadott almapektin vagy almarost nem allergizáló hozzávaló, babák is kaphatnak belőle. A magok és a füge az, amelyek miatt inkább csak egy-másfél éves korban adható ez a süti.
Az aszalt füge mellett mindkét változatot kardamonnal bolondítottam, de kihagyható a fűszer a hagyományosabb íz kedvéért.
Klasszikus változat
Hozzávalók:
- 3 db érett banán
- 2 tojás
- 1 csésze zabpehely
- 1 csésze barna rizsliszt
- 1 evőkanál kókuszolaj
- Kb 8 db aszalt füge, vagy 7-8 db friss
- Kezeletlen citrom reszelt héja
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- Fűszerek: 1 teáskanál őrölt kardamom, egy kevés gyömbérpor, és fahéj
- Opcionális: 1 maréknyi aprított dió vagy más mag
Elkészítés:
Az aszalt fügét meleg vízzel leöntve beáztatom. Ha friss füge akad kéznél, azt csak darabolom. A sütőt 180 fokra kapcsolom.
A megpuhult fügét apróra darabolom, ha magokat is teszek hozzá, akkor azokat is.
A száraz hozzávalókat egy tálban összekeverem. Hozzáadom a fűszereket és a szódabikarónát.
A tojásokat szétválasztom, a fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verem.
A sárgáját a kókuszolajjal összekeverem (ha szilárd kókuszzsírt használok, langyosra melegítem, hogy cseppfolyós legyen), hozzáadom a villával összetört banánt, és habverővel krémesre keverem. Hozzáadom a fügét.
Jönnek a száraz hozzávalók, majd óvatosan beleforgatom a tojásfehérjét.
Özgerinc formában kb 20-25 percig sütöm.
Tipp
1 db fügét díszítésnek megtarthatunk. Karikákra vágva a sütőforma aljára sorakoztathatunk, és ráöntjük a kevert tésztát, és mehet a sütőbe.
Vegán változat
Hozzávalók:
- 3 db érett banán
- 1 db alma
- 1 csésze zabpehely
- 1 csésze barna rizsliszt
- 3 evőkanál kókuszolaj
- Kb 8 db aszalt füge, vagy 7-8 db friss
- Kezeletlen citrom reszelt héja
- 1 ek almapektin vagy almarost
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- Fűszerek: 1 teáskanál őrölt kardamom, egy kevés gyömbérpor, és fahéj
- Opcionális: 1 maréknyi aprított dió vagy más mag
Elkészítés:
Az aszalt fügét meleg vízzel leöntve beáztatom. Ha friss füge akad kéznél, azt csak darabolom. A sütőt 180 fokra kapcsolom.
Az almát meghámozom, felkockázom, megpárolom, és a párolt almát lepürésítem.
A vízben puhult fügét apróra darabolom, ha magokat is teszek hozzá, akkor azokat is.
A száraz hozzávalókat az almapektinnel együtt egy tálban összekeverem. Hozzáadom a fűszereket és a szódabikarónát.
A banánt villával összenyomkodom, és a keverőtálban habverővel krémesre keverem az almapürével és a kókuszolajjal (ha szilárd kókuszzsírt használok, lagyosra melegítem, hogy cseppfolyós legyen) együtt.
Hozzákeverem a kókuszzsírt, a fügét, és a száraz hozzávalókat..
Özgerinc formában kb. 45-50 percig sütöm.