fbpx

Funkcionális gyerekétkeztetés szívvel lélekkel

Dénes Dóra családi konyhája

  • Étkezési tanácsadás
  • Rólam
  • Kapcsolat
  • 1 évtől Családnak Cukormentes Édesség Egészséges nass Egyéb kategória Gluténmentes Mindenmentes Négyévszakos Rostban gazdag Szoptatás barát Várandós barát VegánVegán napok

    Fügés banánkenyér mentes és vegán változatban

    Hívjunk meg pár majmot hozzánk, és kínáljuk őket banánkenyérrel – ez az igény fogalmazódott meg. Itt most a mentes és tisztán növényi étrendet folytató majmokra is gondoltunk.

    – A majmok is esznek banánkenyeret?

    – Lehet. Amikor szabadon láttunk majmokat Srí Lankán, ahol még a születésed előtt jártunk, ott lelkesen lopkodták a turisták uzsonnáit. A kekszek voltak a kedvenceik, a zörgős zacskókért megbolondultak.

    – És adtatok nekik?

    – Nem várták meg. Elvették, ami megtetszett nekik.

    – Mutasd meg!

    – Mit?

    – A majmokat, akiket láttatok.

    – Ja, jó, keresek róluk képeket.

    – Vigyünk nekik banánkenyeret!

    – Itthon az állatkertekben élnek majmok, de oda nem vihetünk nekik süteményt. Csak a gondozók etethetik őket.

    – Akkor hívjuk meg őket hozzánk!

    majom4.JPG
    majom11.JPG
    majom12.JPG

    Ha majd egyszer összejön a vendégség, akkor azokra a majmokra is szeretnék gondolni, akik tojásérzékenyek, vagy tisztán növényevő életmódot folytatnak, így a klasszikus változat mellett ugyanannak a banánkenyérnek a  tojásmentes verzióját is bemutatom. A tészta összefogására hozzáadott almapektin vagy almarost nem allergizáló hozzávaló, babák is kaphatnak belőle. A magok és a füge az, amelyek miatt inkább csak egy-másfél éves korban adható ez a süti.   

    Az aszalt füge mellett mindkét változatot  kardamonnal bolondítottam, de kihagyható a fűszer a hagyományosabb íz kedvéért.

    Klasszikus változat

    Hozzávalók:
    • 3 db érett banán
    • 2 tojás
    • 1 csésze zabpehely
    • 1 csésze barna rizsliszt
    • 1 evőkanál kókuszolaj
    • Kb 8 db aszalt füge, vagy 7-8 db friss
    • Kezeletlen citrom reszelt héja
    • 1 teáskanál szódabikarbóna
    • Fűszerek: 1 teáskanál őrölt kardamom, egy kevés gyömbérpor, és fahéj
    • Opcionális: 1 maréknyi aprított dió vagy más mag

    Elkészítés:

    Az aszalt fügét meleg vízzel leöntve beáztatom. Ha friss füge akad kéznél, azt csak darabolom. A sütőt 180 fokra kapcsolom.

    A megpuhult fügét apróra darabolom, ha magokat is teszek hozzá, akkor azokat  is.

    A száraz hozzávalókat egy tálban összekeverem. Hozzáadom a fűszereket és a szódabikarónát.

    A tojásokat szétválasztom, a fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verem.

    A sárgáját a kókuszolajjal összekeverem (ha szilárd kókuszzsírt használok, langyosra melegítem, hogy cseppfolyós legyen), hozzáadom a villával összetört banánt, és habverővel krémesre keverem. Hozzáadom a  fügét.

    Jönnek a  száraz hozzávalók, majd óvatosan beleforgatom a tojásfehérjét.

    Özgerinc formában kb 20-25 percig sütöm.

    Tipp

    1 db fügét díszítésnek megtarthatunk. Karikákra vágva a sütőforma aljára sorakoztathatunk, és ráöntjük a kevert tésztát, és mehet a sütőbe.

     

    Vegán változat

    Hozzávalók:
    • 3 db érett banán
    • 1 db alma
    • 1 csésze zabpehely
    • 1 csésze barna rizsliszt
    • 3 evőkanál kókuszolaj
    • Kb 8 db aszalt füge, vagy 7-8 db friss
    •  
    • Kezeletlen citrom reszelt héja
    • 1 ek almapektin vagy almarost
    • 1 teáskanál szódabikarbóna
    • Fűszerek: 1 teáskanál őrölt kardamom, egy kevés gyömbérpor, és fahéj
    • Opcionális: 1 maréknyi aprított dió vagy más mag

    Elkészítés:

    Az aszalt fügét meleg vízzel leöntve beáztatom. Ha friss füge akad kéznél, azt csak darabolom. A sütőt 180 fokra kapcsolom.

    Az almát meghámozom, felkockázom, megpárolom, és a párolt almát lepürésítem.

    A vízben puhult fügét apróra darabolom, ha magokat is teszek hozzá, akkor azokat  is.

    A száraz hozzávalókat az almapektinnel együtt egy tálban összekeverem. Hozzáadom a fűszereket és a szódabikarónát.

    A banánt villával összenyomkodom, és a keverőtálban habverővel krémesre keverem az almapürével és a kókuszolajjal (ha szilárd kókuszzsírt használok, lagyosra melegítem, hogy cseppfolyós legyen) együtt.

    Hozzákeverem a kókuszzsírt, a fügét, és a száraz hozzávalókat..

    Özgerinc formában kb. 45-50 percig sütöm.

    Dénes Dóra

    Dénes Dóra vagyok, funkcionális táplálkozás tanácsadó, természetgyógyász, fitoterapeuta. Érdeklődésem középpontjában a gyógyító étrendek és tápanyagok állnak, a gyerekek egészségének megalapozása az étkezési szokásaikon keresztül, és a különböző igények összehangolása családon belül.

    Étrend tanácsadás

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám. 

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám.

    @edespofablog

    Followers