fbpx

Funkcionális gyerekétkeztetés szívvel lélekkel

Dénes Dóra családi konyhája

 • Étkezési tanácsadás
 • Rólam
 • Kapcsolat
 • Baba verzió Ebéd Falatkás hozzátáplálás (BLW) Gabonamentes Gluténmentes Hello Húsvét! Húsvéti Immuntámogató IR-barát Tavaszi recept Tejmentes Tojásmentes Ünnepi Várandós barátVitamindús

  Babakofta avagy bárányfasírt mandarinos lencsével

  babakofta4_fin.jpg

  Tavaly húsvétkor született a kisfiam. Előtte egyszer még alkalmam volt sonkázni a családdal, tudva, hogy a tormát egy jó darabig el kell felejtenem, és a nagy húsvéti ebéd előtt még ritkább fájások közt libikókáztunk a kislányommal és  unokahúgaival a játszótéren.  Akkor is bevillant, hogy jövőre ilyenkor kosztosom abban a korban lesz, amikor a füstölt hús és torma Kánaánba még nem tarthat velünk, de már milyen jó lesz neki való ünnepi menün ötletelni. Épp ideje, hogy megismerje a bárányt egy slágerganús gyerekformátumban: fasírtként. Recept + bónusz ismeretterjesztés a bárányról, tojást hozó nyúlról a miért korszakban élőknek.

  Gyerekkoromban nem sok gasztronómiai kapcsolatom volt a báránnyal a rendszerváltás környéki konyhakultúrából, leszámítva egy bárány formájú, vaníliakrémes tortát, amivel egyszer a kereszttestvéremék leptek meg. Fotó sincs már róla, pedig emlékszem, készült. Amit felnőttként kóstoltam először és szerettem meg, az biztosan működni fog néhány évtizedes előnnyel is.

  babakofta3_fin.jpg

  Amikor gyerekekről van szó, a bárányhúst telített zsírsav- és jelentős nátriumtartalma miatt nem szokták gyakori fogyasztásra ajánlani, viszont jó B12 és niacin-forrás, az idegi funkciók működésében is segít. Beszerezni nem a legeegyszerűbb, és megkülönböztetni sem a fiatal birkától. Egyszer egy hentes azt ajánlotta, hogy ha bizonytalan vagyok, kérjem el a húst, és  szagoljam meg, mert a bárány hamvas füves zamatát így a legkönnyebb megkülönböztetni a faggyús birkától. Sosem kértem még el, de ha nem akarjuk kihozni a sodrából a hentest, a lágyabb szerkezet, és a kisebb méret is árulkodik. Egy két kilós comb például már gyanúsan nagy.

  De miért bárány?

  Nade miért bárány? Nálunk karácsonykor, húsvétkor rendszerint készül bárány, de hogy ezen kívül miért szokás ezt a húst tálalni húsvétkor, az egy nagyon fontos kérdés két éves kor után, amikor már nyakig merült a család a 1000 miért/perc korszakban. Nos, hát ez a háziasított párosujjú patás a legősibb húsvéti szimbólum. Az Ótestamentumban  Jézus előképe egy bárány volt, amelyből az Egyiptomból kimenekült  zsidók ettek, és feláldoztak a jeruzsálemi templom oltárán. Az Újtestamentum Jézusnak az emberiségért vállalt áldozatára “Krisztus a mi bárányunk” kifejezéssel utal.

  De miért nyúl? 

  Ezzel a könnyebbik válasz meg is volt. Jöhet az, hogy miért húsvéti a nyúl, és miért tojik/ illetve hoz tojást? Több teória közül az egyik az, hogy az ünnep a termékenységet is magában hordozza, amelynek egyik ősi szimbóluma a nyúl. A nyúl és tojás kapcsolatáról idézik még a germán mitológiát, amelyben a nyúl eredetileg madár volt, de az alvilág istennője nyúllá változtatta.

  És létezik olyan változat is, amelyik szerint egyszerűen tévedésből terjedt el a nyúl-tojás reláció. A német területeken eredetileg császármadarat ajándékoztak húsvétkor, amelynek neve Haselhuhn, rövien Hasel. A nyúl pedig Hase, és a kettő a szóbeszéd marketingben idővel összekeveredett.

  babakofta1_fin.jpg

  Visszatérve a bárányra. Még nincs akkora gyakorlatom ennek a húsnak az elkészítésében, hogy ne érezzek zsibongást köldöktájon a sütési idők és módok miatt, ha közeledik az ünnep. A családi bárány mellett pluszban készül majd a junior változat,  a bárányfasírt, ami kezdő húskészítőknek a legjobb, mert elronthatatlan, kisgyerekek melletti multitasking helyzetben is elkészíthető, és a fűszerezésbe, formázásba ők maguk is bevonhatók. A köret pedig azért hálás, mert a gyümölcsösségével eteti magát.

  Babakofta avagy bárányfasírt mandarinos lencsével

  Hozzávalók

  10 kicsi fasírt

  • 20- 25 dkg darált bárányhús (például comb)
  • 1 marék medvehagyma
  • 3 ek paradicsomsűrítmény
  • Őrölt koriander, friss, vagy szárított menta, esetleg egy fél marék petrezselyem
  • Egy kis olívaolaj, vagy babaolaj, ha szárazabb a hús
  • Só, ha nagyon muszáj

  Lencsesaláta:

  • Kb 30 g áztatott barnalencse
  • Kb 30 g puy vagy beluga lencse, ha sikerül kapni
  • Kb 30 g hántolt köles
  • 2-3 mandarin
  • 3-4 cukormentes aszalt sárgabarack
  • Kevéske friss, vagy szárított menta
  • Jóféle extra szűz olaj, vagy babaolaj
  • A lencse főzőlevéhez: borókabogyó, koriandermag

  Elkészítés:

  A sütőt 180 fokra melegítem, egy tepsire vagy sütőtálcára sütőpapírt teszek és picit beolajozom.

  A zöld fűszereket apróra metélem, de késes aprítóval gyorsabb, és  finomabbra lehet darálni.  darált húst összekeverem a többi hozzávalóval. Vizes kézzel fasírtokat formázok, és a hús minőségétől függően kb. fél óra alatt megsütöm.

  A lencséket külön-külön főzöm meg, mert különböző a puhulási idejük. Teatojásba, vagy gézbe teszek néhány szem borókát és koriandermagot, és azzal ízesítem a  főzővizet. Végül a kölest főzöm meg, és amikor már minden langyosra hűlt, a salátának való alapanyagokat összekeverem.

  Az aszalt sárgabarackot és az egyik mandarint felkockázom, a másik mandarin levét a körethez facsarom. Mentával ízesítem, ha nyitottság mutatkozik rá, és egy kis olajjal meglocsolom.

  Dénes Dóra

  Dénes Dóra vagyok, funkcionális táplálkozás tanácsadó, természetgyógyász, fitoterapeuta. Érdeklődésem középpontjában a gyógyító étrendek és tápanyagok állnak, a gyerekek egészségének megalapozása az étkezési szokásaikon keresztül, és a különböző igények összehangolása családon belül.

  Étrend tanácsadás

  Étkezési tanácsadás

  Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám. 

  Étkezési tanácsadás

  Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám.

  @edespofablog

  Followers