fbpx

Funkcionális gyerekétkeztetés szívvel lélekkel

Dénes Dóra családi konyhája

  • Étkezési tanácsadás
  • Rólam
  • Kapcsolat
  • Alacsony hisztamintartalmú Baba verzió Családnak Cukormentes Egészséges nass Mindenmentes Őszi recept Reggeli Rostban gazdag Szoptatás barát Várandós barát VegánVitamindús

    Tejberizs édes sóskával -gyümölcsösen különleges

    edes_soska02_fin.jpg

    Vegyen aranyos a kislánynak egy kis finom sóskát, hajnalban szedtem – ajánlgatta a kofa a nagymamámnak a váci piacon, de én ott helyben, ötévesen, mint sokat látott gasztrokritikus kijelentettem: az nem kaja. Méghogy nem az, hatalmasat tévedtem. Azóta minden sóska nélkül töltött évemet duplán bepótoltam, és szegény gyerekeim sem győznek “lelkesedni” a különféle ételekben felbukkanó csempészsóska iránt. Már kezdtem nagyon a végén járni a türelmüknek sóska téren, amikor megkóstolták EZT, és azóta újra és újra.

    Bár a sóska szereti a cukrot, hajlandó kompromisszumokra édes zöldségekkel és gyümölcsökkel. Együtt tud működni cukkinivel, tökkel, karalábéval, de igazából édesíteni batátával, almával, aszalt gyümölcsökkel, mazsolával, datolyával hagyja magát, ha kerülni akarjuk a hozzáadott cukrot. Én kerülöm, és ha szeretném, hogy a gyerekek megegyék a sóskát, minél inkább el kell rugaszkodnom a hagyományos sóskafőzeléktől. Egyszer gondoltam, all int mondok, és banánnal bolondítottam, és gyümölcsökkel együtt lett belőle egy egyszerű, és tartalmas reggeli.

    És hogy miért is kockáztassuk a tejberizs sikerét sóskával? Mert jó flavonoid- és antioxidáns-forrás, B-vitaminokat, a látást segítő A-vitamint és kalciumot, foszfort és vasat tartalmaz, szerepel a magyar szuperalapanyagok listáján, könnyen emészthető és akár 8 hónapos korban is bevezethető, és később pedig kiválóan variálható bogyós gyümölcsökkel, málnával, szederrel, áfonyával.

    tejberizs édes sóskával

    Hozzávalók 2-3 gyerekadaghoz:
    • 70 gramm kerekszemű rizs (pl arborio)
    • Kb 4 dl növényi tej
    • 1 kisebb fahéjrúd
    • 60 gramm friss sóska (a szára nélkül)
    • 1 érett banán
    • 1-2 kanál kókusztejszín
    • Esetleg egy kis vanília, mazsola
    • Bogyós gyümölcsök

     

    Elkészítés:

    A rizst megmosom, a fahéjat hozzádodom és megfőzöm a növényi tejben.

    A sóskát megmosom, a szárát most nem használom fel, hogy minél zsengébb és krémesebb legyen a püré. Isten ments a szárát kidobni, félre lehet tenni más ételekhez.  A leveleket megpárolom, és ha langyosra hűlt, összeturmixolom a banánnal.

    Összeállítom a gyümölcsrizst, ami az édes sóskával együtt is hidegen, vagy legalábbis langyosan a legjobb.

    Dénes Dóra

    Dénes Dóra vagyok, funkcionális táplálkozás tanácsadó, természetgyógyász, fitoterapeuta. Érdeklődésem középpontjában a gyógyító étrendek és tápanyagok állnak, a gyerekek egészségének megalapozása az étkezési szokásaikon keresztül, és a különböző igények összehangolása családon belül.

    Étrend tanácsadás

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám. 

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám.

    @edespofablog

    Followers