Iszapíze van – mondta egy ismerős kislány a csirkemájról. És hol kóstoltál iszapot, Zsófi? Hát a Balatonban – pontosított. Valójában több, lényeges különbség is van az iszap és a máj között. Például iszappal dobálózni poén, májjal nem. Az iszap pakolás formájában melegít, lazít, fokozza az anyagcserét. Ozmózisos hatásánál fogva a benne található ásványi anyagok mélyen felszívódnak. A máj viszont kívülről nem, csak belülről táplál A, B, és E-vitamin, és folsav tartalmával, de kalcium, és vas is kinyerhető belőle. A májkrémet sok gyerek szereti, de hogy a hozzáadott adalékanyagokat elkerüljük, érdemes házilag készíteni. Nem olyan nagy macera. Íme három bababarát májpástétom.
Az első májkóstolás nálunk nem sikerült túl jól, amikor a kislányom 8 hónapos volt. A csirkemájat natúr megpirítottam, hogy majd utólag lehessen fűszerezni, ha kell, és egy kis zöldségalaplével leturmixoltam. A pépet jégkockatartókba tettem, hogy egy-egy kockányit majd hozzá tudjak keverni a kicsilány zöldségpüréjéhez.
Először spenótos borsópürével kínáltam, és bár azt akkoriban imádta, májjal együtt már nem jött be. Amikor viszont legközelebb párolt almával és egy kis libazsírral együtt kóstolta, már jobban ízlett. Ebből az ízvilágból alakult ki a későbbi, népszerű reggeli, az almás májpástétom szintén házi almacsipsszel. A következő kedvenc a gesztenyés kacsamájpástétom lett, de a megosztóbb ízvilágú báránymájkrém is mindig elfogy. A kisfiam a zöldségpüréket nem kultiválta, született BLW-sként egyből haladó májpástétomokkal indított paradicsommal, és még amit megkívánt tőlünk.
A májkrém szerencsére tolerálja a fagyasztást, ezért hasonlóan a halburgerhez, egy alkalommal nagyobb mennyiséggel pepecseltem, és kis adagokban tettem a mélyhűtőbe. Többször hálás voltam már a májporciókak, utazások, váratlan éhségrohamok és vendégségek esetén is hasznukat vettük, mert népszerű a pajtások körében is.
Azt figyelembe kell venni, hogy a bolti májpástétomok jóval kevesebb májat tartalmaznak, mint a házilag készített fajták, és mivel méregtelenítő szerv, és A-vitamint halmoz fel, emiatt egyéves kor alatt az ajánlás szerint heti egyszer kínáljuk.
Kakukkfüves almás csirkemájpástétom (9. hónaptól)
Kakukkfüves almás csirkemájpástétom (9. hónaptól)
Hozzávalók:
- 50 dkg csirkemáj
- Kb 20 dkg kacsa vagy libazsír
- 2-3 db alma
- Minimális só, és kakukkfű ízlés szerint
Elkészítés:
A csirkemájat megtisztítom, feldarabolom, egy kis zsíradékon először átpirítom, majd megpuhítom. Az almát meghámozom, felkockázom, kis fazékban megfonnyasztom, hozzáadom a kakukkfüvet. Az elkészült hozzávalókat libazsírral együtt leturmixolom.
Tipp
Az almát csak a kezdetekben hámoztam, nagyjából a 10. Hónap után héjjal együtt pároltam.
Gesztenyés kacsamájpástétom (9. hónaptól)
Gesztenyés kacsamájpástétom (9. hónaptól)
Hozzávalók:
- 30 dkg kacsamáj
- Kb 15 dkg kacsazsír
- 3 db lilahagyma
- 1 db alma
- 1 csomag natúr gesztenye (darált, vagy massza)
- Fűszerek: fahéj, kakukkfű, őrölt koriandermag
Elkészítés:
Ha sikerül kacsa testhájat szereznem, és időm is van, akkor tisztítom, aprítom és serpenyőben felolvasztom, így legalább némi töpörtyűnk is lesz.
A kacsamájat megtisztítom, falatnyi darabokra vágom, egy kis zsíron átpirítom, majd megpuhítom, és kivéve a serpenyőből a zöldségek dínszteléséig félreteszem.
A lilahagymát megtisztítom, durvára vágom, és a kacsamáj sütési maradékában fonnyasztani kezdem. Időnként kevergetem, fűszerezem, és ha kell, egy kis vizet adagolok hozzá, majd amikor kezd megpuhulni, hozzákeverem a felkockázott almát, és vele együtt puhítom meg.
Az elkészült komponensekhez keverem a gesztenyemasszát és a zsírt, és együtt leturmixolom.
Báránymájpástétom natúr lilahagymalekvárral (10. hónaptól)
Báránymájpástétom natúr lilahagymalekvárral (10. hónaptól)
Hozzávalók:
- 50 dkg báránymáj
- 20 dkg semlegesebb ízű zsír (például libazsír)
- 4-5 db lilahagyma
- Egy csipet só, egy kevés rozmaring
- Opcionális: 1 kisebb körte, ha édesebbre szeretnénk
Elkészítés:
A lilahagymával kezdem, mert annak kell a legtöbb idő. Megtisztítom, feldarabolom, és lassú tűzön, zsíradékon addig dinsztelem, amíg összefüggő masszává nem alakul. Tévhit, hogy cukor is kell bele. Önmagában is elég édes lesz.
Egy francia szakács tippje szerint, mielőtt feldarabolnánk a májat, néhány percig grillezzük meg egyben, úgy még jobban megőrzi szaftosságát és ízeit. Ezután kockákra vágom, zsiradékon megpirítom, majd lassú tűzre állítva készre sütöm. Közben mehet hozzá a rozmaring, és a végén egy kis só.
Ha a lilahagymalekvár és a máj is kihűlt, robotgépben a zsírral együtt pépesre darálom.