
Ha konyhafőnökeim meglátják, hogy zöldborsó készül, nyersen is szeretnek belekapkodni. Én is imádtam gyerekkoromban fagyottan ropogtatni, vagy kifejtve szemezgetni. Ennek kultuszát már a kései szocialista slow life mesekönyve, a Baba első lexikona is ápolta. A mű célja volt, hogy a kisgyerekek a saját mindennapjaikra ismerjenek a könyvbeli történetben. A zöldborsós epizódnál a saját gyerekeimre ismertem, akiknek időnként ezt a hűsítő, citromfüves, lime-os zöldborsós mártogatóst készítem.

Pár mondat még a mesekönyvről, amit a nagymama a balatoni nyaralóban archivált még viszonylag érthető állapotban: Tardos Anna és Kálló Éva gyerekpszichológusok a hetvenes évek végén jelentették meg két testvér egy napját bemutató képeskönyvüket. A történet tudatosan valósághű szeretne lenni, hogy akiknek olvassuk, a saját életükre ismerjenek a mozzanatok nagy részében. Az első mesekorszak igényeire építve óvodás kor előtt a legjobb mesék azok, amelyeknek szereplői a gyerekek saját maguk. Így a könyvben öltözködnek, vetkőznek, dömperrel és porszívóval játszanak, bindzsiznek az otthoni berendezésekkel, belekóstolnak a kifejtett borsóba, kipakolják a szekrényeket, az elöltöltős mosógép forgótárcsája előtt moziznak, labdáznak, kutyáznak, macskáznak, boldogítják a lócát ácsoló szomszédot.
A kislány és öccse rengeteg dolgot csinál azon a napon anélkül, hogy a szüleik folyamatosan szórakoztatnák őket (kivéve hogy nem tépik egymást rendszeresen, a homokozójátékok nincsenek ostrom alatt, és úgy általában senki nem hisztizik, veszekszik, sír). Anélkül is remekül érzik magukat, hogy programokkal zsúfolnák tele a napjukat. Számomra ez utóbbi a legjobb üzenete a vizuálisan olyan bájosan elavult könyvnek.

Hogyan is kötődik ez a gondolat a zöldborsóhoz? Gyerekkoromban élmény volt részt vennem az unokatestvéremék borsószüretében, meg szerettem anyámmal borsót válogatni a piacon, aztán otthon kifejteni, megfőzni. Mást nem annyira, csak borsót. És ezzel a gyerekeim is így vannak valamiért. Jön tehát az egyik szeretett szendvicskrémjük.
Citrusos zsenge zöldborsókrém
Hozzávalók:
- 30 dkg zöldborsó
- 1-2 evőkanál kókusztej
- Egy kevés újhagyma, vagy snidling
- Egy kevés friss bazsalikom
- Pici só
- Lime
A fűszeres pasztához:
- 1 fokhagyma
- 3-4 darab kaffir lime levél
- 1 kiskanál thai citromfűpor
- 2-3 evőkanál párolt zöldborsó
Elkészítés:
A zöldborsót egy pici sóval felteszem főni.
A fűszeres paszta alapanyagait késes aprítóba teszem, és ha megpuhult a zöldborsó, néhány evőkanállal hozzákeverek abból is, hogy könnyebben pépesíthető legyen.
A zöldborsó levének fölöslegét leszűröm ( ha kicsit lehűlt, picit ízesítve odaadom a gyerekeknek, hogy igyanak végre valamit). A borsószemekhez keverem a pasztát, kis láng fölött keverek rajta néhányat, majd elzárva a lángot, kevés kókusztejjel pürésítem.
Hagyom hűlni, majd meglocsolom a lime levével, aprított bazsalikommal és zöldhagymával fűszerezem, és hűtőbe teszem egy fél órára.
Tipp
A mártogatóst a fotón szereplő házi cukkinis lepénykével kínáltam. Így készült.