Ha konyhafőnökeim meglátják, hogy zöldborsó készül, nyersen is szeretnek belekapkodni. Én is imádtam gyerekkoromban fagyottan ropogtatni, vagy kifejtve szemezgetni. Ennek kultuszát már a kései szocialista slow life mesekönyve, a Baba első lexikona is ápolta. A mű célja volt, hogy a kisgyerekek a saját mindennapjaikra ismerjenek a könyvbeli történetben. A zöldborsós epizódnál a saját gyerekeimre ismertem, akiknek időnként ezt a hűsítő, citromfüves, lime-os zöldborsós mártogatóst készítem.
Pár mondat még a mesekönyvről, amit a nagymama a balatoni nyaralóban archivált még viszonylag érthető állapotban: Tardos Anna és Kálló Éva gyerekpszichológusok a hetvenes évek végén jelentették meg két testvér egy napját bemutató képeskönyvüket. A történet tudatosan valósághű szeretne lenni, hogy akiknek olvassuk, a saját életükre ismerjenek a mozzanatok nagy részében. Az első mesekorszak igényeire építve óvodás kor előtt a legjobb mesék azok, amelyeknek szereplői a gyerekek saját maguk. Így a könyvben öltözködnek, vetkőznek, dömperrel és porszívóval játszanak, bindzsiznek az otthoni berendezésekkel, belekóstolnak a kifejtett borsóba, kipakolják a szekrényeket, az elöltöltős mosógép forgótárcsája előtt moziznak, labdáznak, kutyáznak, macskáznak, boldogítják a lócát ácsoló szomszédot.
A kislány és öccse rengeteg dolgot csinál azon a napon anélkül, hogy a szüleik folyamatosan szórakoztatnák őket (kivéve hogy nem tépik egymást rendszeresen, a homokozójátékok nincsenek ostrom alatt, és úgy általában senki nem hisztizik, veszekszik, sír). Anélkül is remekül érzik magukat, hogy programokkal zsúfolnák tele a napjukat. Számomra ez utóbbi a legjobb üzenete a vizuálisan olyan bájosan elavult könyvnek.
Hogyan is kötődik ez a gondolat a zöldborsóhoz? Gyerekkoromban élmény volt részt vennem az unokatestvéremék borsószüretében, meg szerettem anyámmal borsót válogatni a piacon, aztán otthon kifejteni, megfőzni. Mást nem annyira, csak borsót. És ezzel a gyerekeim is így vannak valamiért. Jön tehát az egyik szeretett szendvicskrémjük.
Citrusos zsenge zöldborsókrém
Hozzávalók:
- 30 dkg zöldborsó
- 1 fokhagyma
- Egy kevés újhagyma, vagy snidling
- Fűszerek: pici só, 1 kk thai fűszerkeverék, pár csepp lime
- Egy kevés friss bazsalikom, esetleg citromfű
- Olívaolaj
Elkészítés:
A zöldborsót pici sóval felteszem főni. Ha megpuhult, leszűröm (a levét félre lehet tenni leveshez, vagy csak magában, kakukkfűvel, vagy mentával fűszerezve megiszogatni). Fokhagymával, thai fűszerrel leturmixolom, aprított újhagymával, pár csepp lime-mal, egy kevés olívaolajjal elkeverem. A hűtőbe teszem egy fél órára. Tálaláskor aprított bazsalikommal, esetleg citromfűvel megszórom.
Tipp
A mártogatóst a fotón szereplő házi cukkinis lepénykével kínáltam. Így készült.