fbpx

Funkcionális gyerekétkeztetés szívvel lélekkel

Dénes Dóra családi konyhája

  • Étkezési tanácsadás
  • Rólam
  • Kapcsolat
  • Adventi bemelegítő Alacsony hisztamintartalmú Baba verzió Családnak Cukormentes Egyéb kategória Gluténmentes Leves Rostban gazdag TejmentesTéli recept

    Almaleves mazsolás gesztenyegombóccal – baba változatban is

    almaleves01_fin.jpg

    Adventi naptár helyett nálunk minden évben adventi mókák vannak. Karácsonyig minden napra egy közös játék, főzés, vagy a téli depressziót megelőző program ez óvoda után, amit a majomkák felváltva húznak ki egy erre gyártott szütyőből. Diafilmezünk, bethelemeset játszunk, körbejárjuk a környék madáretetőit és feltöltjük magokkal, és van, hogy sütünk, vagy mandarint viszünk mindenkinek a játszótérre. Az egyik ilyen adventi móka a fűszeres almaleves főzés. Nagyon egyszerű, még a bölcsödés korosztály is be tud kapcsolódni, és amellett, hogy immunerősítő, ad egy kis pátoszt a konyhának a csillagánizs, fahéj és kardamom illatával. 

    A statisztikák szerint az egy főre eső almafogyasztás évente 15 kiló körül van, ami nem sok. A családunk elkötelezetten igyekszik felfelé húzni a számokat, nálunk ez az egyik legfontosabb élelmezési alapcikk. De több gerenációra visszamenőleg a legtöbben érzékenyek vagyunk arra, hol termett és milyen fajta. Édesapám, anyósom fajtahűek a maguk jonatán- illetve idared-rajongásával, a gyerekeim és én viszont szeretünk minden-minden almát, amit csak a véletlen az utunkba gurít. 

    img_9141.jpg

    Az adventi mókák egyik napi programja az almaleves-főzés 

    Azóta, hogy nagyobbak, már mindenféle alma jöhet, ami csak megtetszik a piacon, de mindig vannak jobb minőségű kedvencek. A hozzátáplálásuk kezdetétől, az első évben rendszerint vegyszermentesen termett almát szereztem be, mert bár a magyar növényvédelem szerencsére más, de például Amerikában az alma rendszerint az elsők között szerepel az úgynevezett piszkos 12 listákon (erről  írtam bővebben is a bio kérdéseit körbejáró posztomban, amelyben a Greenpeace szakértője segített). Ekkor több, érdekes almafajtával sikerült megismerkednem a florinától a rajkán át a topázig, mert többnyire nem a legismertebb fajták alkalmasak a biotermesztésre (a Biokontroll itt összegyűjtötte, melyek a leginkább bio-kompatibilis almák).

    Most például a Vadkelet vegyszermentes almái, amelyeket az IttaSzezonnak köszönhetően ismertem meg. Az aktuálisan elérhető mucsu és florina nagy líblingek. A termelő Pócsik Gergő csak éretten szüreteli az almát. Sok más gazda még éretlenebb állapotában szedi le a gyümölcsöket, hogy jobban bírják a hosszú, téli tárolást. Ezek az almák zamatosan, édesen hagyják el ágaikat, így rövidebb ideig eltarthatók, de überfinomak. A belőlük készült leves is áradóan almaízű. 

    Mikortól adhatók a fűszerek? 

    Az almaleves a fűszereinek köszönhetően – főleg a gyömbérnek – immunerősítő és melengető hatásúak. Egyet-egyet közülük kis mennyiségben már a 8. Hónaptól bevethetünk, például külön a gyömbért, vagy az indiai eredetű, nálunk leginkább a zöld színű változatban kapható kardamomot, ami szintén a gyömbérfélék családjába tartozik. 

    img_9143.jpg

    Kardamom, csillagánizs, szerecsendvirág, fahéj 

    A szerecsendióvirágot (a szerecsendió magját veszi körbe, mint egy narancsszínű, futurista látványú köpeny) is használhatjuk levesek, alaplevek ízesítésére egyéves kor alatt, ebből azonban a baba ne kapjon közvetlenül erős illóanyag-tartalma miatt. A csillagánizs még karakteresebb ízű és illatú, dél-ázsiai fűszer, amit emésztést segítő és vírusölő hatása miatt szeretnek a hagyományos orvoslásban, de a kicsiknek túl aromás.

    A fahéjból a ritkább és drágább ceyloni fajta az egészségesebb (a képen nem az szerepel, hanem cassia, mert most csak ezt tudtam beszerezni). Az elterjedtebb cassiának magasabb a kumarin-tartalma, ami a nyálkahártyát irritálni tudja. 

    almaleves03_fin.jpg

    A leves fűszeresebb változatát másfél-két éves kortól ajánlanám, de készül egy baba verzió is, gesztenyemasszával  sűrítve. A gesztenye remek szénhidrát-forrás, és az almához hasonlóan a hozzátáplálás kezdetétől, a 6. Hónaptól adható. Ha a recept alapján egy kis fahéj és egy könnycseppnyi növényi tejszín is kerül a levesbe, akkor a 7. Hónaptól kóstolható. 

    Melengető almaleves mazsolás gesztenyegombóccal – baba változatban is

    Hozzávalók 4 személyre: 
    • 4 nagyobb, édes alma 
    • 7 dl víz 
    • 2-3 ek növényi tejszín
    • Fűszerek:
      • ½ cm gyömbér,
      • 1 fahéjrúd + egy pici töret a babának, 
      • 2-3 egész, zöld kardamom,
      • 1 csillagánizs,
      • 1 szerencsendióvirág
      • ¼ citrom facsart leve
    • Olaj vagy kókuszzsír a pirításhoz 
    • 15 dkg natúr gesztenyemassza + 1 ek massza a babának
    • 20-25 db mazsola
    • 7 dkg zabliszt (ha gluténmentes gombócokat szeretnénk, akkor gluténmentes zabliszt)
    • 1 tojás
    • Fűszer: alkoholmentes vaníliaesszencia
    • Ha kell még édesítés: 1 tk méz 
    • Csipet só a főzővízhez

    Elkészítés: 

    A geszenyemasszát a mazsolával, zabliszttel, tojással és vaníliával (esetleg mézzel) elkeverem és sűrű, kicsit nyúlós tésztát kapok. Pihentetem, amíg a leves elkészül. 

    Az almákat tisztítom, felkockázom (nem fontos hámozni, a héjban található pektin jótékony rost). Egy felet a babának félreteszek, azt meghámozom, és 1 deci vízben, egy kis töret fahéjrúddal felteszem főni. 

    A gyömbért meghámozom, apróra vágom és az összes fűszert összegyűjtöm egy tálkába. A családi adagnak előkészített fazékban olajat hevítek és gyorsan megpirítom a fűszereket, kis idő múlva hozzádobom az almát és együtt pirítom tovább. Felöntöm vízzel, és hagyom puhulni. 

    A baba változat előbb elkészül, levéve a tűzről még kap 10 percet, hogy a fahéj átadja neki az aromáját. Utána kiveszem és a kompótot lepürésítem. Pici citromlével, 1 ek gesztenyemasszával és 1 kk növényi tejszínnel tartalmasítom.

    A gombócoknak vizet forralok, picit sózom. A pihentetett gesztenyés masszából kisebb diónyi gombócokat formálva éppen gyöngyöző vízven kifőzöm. 3-4 perc alatt feljönnek a víz tetejére. 

    A családi változat puha almakompótja is kap 10 perc pihenőt a tűzről levéve. Kihalászom a fűszereket, a levet lepürésítem, tejszínnel krémesítem, és gombócokkal tálalom. 

    Dénes Dóra

    Dénes Dóra vagyok, funkcionális táplálkozás tanácsadó, természetgyógyász, fitoterapeuta. Érdeklődésem középpontjában a gyógyító étrendek és tápanyagok állnak, a gyerekek egészségének megalapozása az étkezési szokásaikon keresztül, és a különböző igények összehangolása családon belül.

    Étrend tanácsadás

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám. 

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám.

    @edespofablog

    Followers