fbpx

Funkcionális gyerekétkeztetés szívvel lélekkel

Dénes Dóra családi konyhája

  • Étkezési tanácsadás
  • Rólam
  • Kapcsolat
  • Baba verzió Családnak Egyéb kategória Falatkás hozzátáplálás (BLW) Gluténmentes Nyári recept Szoptatás barát Tejmentes VacsoraVárandós barát

    Nyit a vakáció konyha! Spenótos spárgás kölespite – baba verzióban is

    Attól még, hogy valami zöld, lehet sokszínű – érveltem ilyen haloványan, mert kosztosaim szerint időnként túl zöld ételeket készítek. Igaz, a zöldspárga, a spenót és a kertünkben termett néhány szem borsó is zöld, de annyira másképp zöld. Aztán még zöldfűszerrel is megszórom őket, mentával, citromfűvel: azok sem épp neonsárgák, vagy királykékek. A nagyapjuk főztjének mindig sikere van, és valószínűleg a kacsazsír és a szalonna, a magyar konyha szívbéli ízfokozói a titka, amelyeket ételeiben kis mértékben elhelyez. Hát én is elhelyeztem itt kis mértékben, és  segítettek is jobb színben feltüntetni a sok zöldet. Jó dolog a kölespite: egyszerű, és szalonnamentes baba változat is készült belőle. 

    Idén egy picit hosszabb a spárgaszezon, érdemes kihasználni. Többnyire június közepéig kifut, de ezen a nyáron még kapható. Valójában nagy spárgatermesztő ország vagyunk (néhány éves adat alapján több mint 6.3 tonnát hozunk össze rövidke, 1-2 hónapos szezonjában), legjobb spárgatermő területek délre esnek, Csongrád és Bács-Kiskun megye jeleskedik benne. Ahhoz, hogy a hazai termés nagy részét ne csak külföldön adják el, érdemes gyakran keresni, kérdezgetni utána, akkor eladói oldalról is fontosabb lesz, hogy felkutassák a spárgatermelőket. 

    Mivel a legtöbb, A-osztályú spárgát ( az átmérője több mint 16 miliméter és a sípok hossza 12-22 cm) külföldre viszik, főleg  Ausztriába, vagy a Skandináv országokba, ezért nálunk a vékonyabb termések a jellemzőbbek.  Mind nagyon finom, a fehér is, zöld is ( ebben a posztban részletezem, mi a különbség köztük ), olcsó viszont valószínűleg sosem lesz, mert nevelése és szedése munkaigényes, kézzel végezhető.

    A spárgás bakhátaknak nagy terület kell, kifejezetten tápanyagdús talaj, és napjában többszöri ellenőrzés, hogy áll a termés. Eleve 3-5 év, mire az első vetésből spárgás pitét készíthetünk. 

    Rátérve a pitére, a létező legegyszerűbb gluténmentes alapból, főtt kölesből készül (időről-időre visszatér különböző változatokban, például így is ). Egy nappal előtte elő szoktam készíteni, beáztatom egy jó 8 órára (hogy a fitinsavak egy részétől meg lehessen szabadulni), és kétszeres mennyiségű, vízben, kis sóval sűrűre főzöm. Másnapra nagyon jól kipiheni magát. Egy kis zsírral, liszttel formálható állagúra gyúrva kiolajozott piteformába lapítom, elősütöm és már jöhet is a feltét. 

    A szósz mondhatni zero waste, mert a zöldspárga alsó, fás szára is benne van, hámozva, apróra vágva és párolva. Érkezik hozzá egy kis spenót és zöldborsó, fűszerek, majd a pite tetejére spárga és tojásos-tejszínes/növényi tejszínes szósz. 

     Olyan másképp zöld és másképp gyöngy alakú ez is mind

    Milyen kortól ehetik a babák? 

    A spárga jó alany a 7-8. hónaptól. A falatkásan evő babáknak a puha sípok a legjobbak. A zöldborsó a 7. hónaptól szuper, a spenót inkább a 10. hónaptól, és az is inkább bio legyen, mert szereti összegyűjteni a termőföldbeli nitrátot. Ha 7-8 hónaposnak készítjük ezt a kölespitét, akkor inkább maradjon ki a spenót és lehet több a zöldborsó a spárga mellett lepürésítve (vagy aki falatkásan eszik, annak érdemes félbevágni a borsószemeket a félrenyelés elkerülésére). 

    Az egyéves kor felé közeledve a spenót is belekerülhet, és ha már bevezettük a tojást, akkor az is. A szalonna egy kicsit később. 

    Spenótos spárgás kölespite

    Hozzávalók: 

    • 10 dkg köles egy éjszakára beáztatva, majd kétszeres vízben, egy kis sóval megfőzve
    • 1 ek kacsazsír 
    • 1 kezeletlen citrom héja lereszelve
    • 1 ek rizsliszt vagy bármilyen más liszt
    • 1 tk olaj vagy zsír a piteforma zsírozásához
    • Kevéske só
    • 15-20 dkg spenót 
    • 30 dkg zöldspárga
    • Kb 15 dkg zöldborsó
    • 2 gerezd fokhagyma
    • 1 ujjnyi szalonna darab apróra kockázva
    • Zöldfűszerek: 3-5 mentalevél, 1 ek citromfű, 1 ek bazsalikom
    • 3 ek tejszín vagy növényi tejszín
    • 1 kk zsír
    • 2 tojás 
    • 2 ek tejszín vagy növényi tejszín 
    • Fűszerek: pici só és szerecsendió

    Elkészítés: 

    A főtt kölesből egy kis gombócnyit kiveszek és a babának előkészített, kókuszolajjal kikent mini piteformába egyengetem. A köles nagyobb részét kis sóval,  zsírral, liszttel, és reszelt citromhéjjal összegyúrom, és a nagyobb, kiolajazott piteformába nyomkodom. 180 fokos sütőben a babának kb 8 percig, a családnak 10-12 percig elősütöm. 

    A spenótot megmosom, a szárát aprítom, a levelét kisebbre tépkedem.  A fokhagymát aprítom. A zöldspárga fásabb végét meghámozom, a spárgákat megmosom, és ahol meghajlítva törik, ott néhány centit letörök belőle. A letört darabokat a lehető legapróbbra vágom. Párolóedényt készítek elő, vizet forralok, kicsit sózom, és megpárolom az aprított spárgaszárat, majd a zöldborsót, végül a spárga sípokat. 

    Serpenyőben egy kiskanál zsíron, vagy simán egy kevés vizben megfonnyaszok egy kevés spenótot a babának, és egy kis aprított, párolt spárgaszárral, főzőlével együtt lepürésítem neki. Kevés citromfűvel, bazsalikommal, esetleg citromlével fűszerezem. A mini piteformába teszem a köles alapra, egy kis zöldborsóval és 1-2 zsengébb spárga síppal. 

    Visszatérek a serpenyőhöz, a szalonnát megolvasztom, rádodom a fokhagymát, majd a spenótot, és beleforgatom a párolt, lecsöpögtetett aprított spárgaszárat. Sózom, és keverőedénybe átkanalazva tejszínnel/növényi tejszínnel lepürésítem, és zöldfűszerekkel ízesítem. 

    A pürét a köles alapon eloszlatom, a tetején elrendezgetem az egész spárga sípokat, megszórom zöldborsóval, még egy kis mentával. A tojásokat elhabarom tejszínnel/növényi tejszínnel, sóval, reszelt szerencsendióval, és megöntözöm vele a pitét. Visszatérhet a sütőbe a befejező 10 percre, amíg a tojásos szósz megsül a tetején. 

    Dénes Dóra

    Dénes Dóra vagyok, funkcionális táplálkozás tanácsadó, természetgyógyász, fitoterapeuta. Érdeklődésem középpontjában a gyógyító étrendek és tápanyagok állnak, a gyerekek egészségének megalapozása az étkezési szokásaikon keresztül, és a különböző igények összehangolása családon belül.

    Étrend tanácsadás

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám. 

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám.

    @edespofablog

    Followers