fbpx

Funkcionális gyerekétkeztetés szívvel lélekkel

Dénes Dóra családi konyhája

  • Étkezési tanácsadás
  • Rólam
  • Kapcsolat
  • Baba verzió Családnak Ebéd Falatkás hozzátáplálás (BLW) Immuntámogató Karácsonyra Tejmentes Téli recept TojásmentesÜnnepi

    Hello karácsony! Narancsos gesztenyés pulyka tajine- baba változatban is

    Ismerős húsból ünnepi fogás azon gyerekek (szülők, és egyéb rokonok) kedvéért, akik nehezen fogadják az újdonságokat. Több generációnak megfelelni nem egyszerű, jó választás erre egy stresszmentes tajine édes-sós-savanykás ízekkel.

    A karácsonyi menü tervezésben olyan jó elszállni. De hiába akarnánk szentestére megfőzni életünk francia hallevesét sáfránnyal és mázsányi tengeri herkentyűvel, ha a gyermek nem a Larousse lexikonból követeli az esti mesét. Pláne ez az év a maga szorongató bizonytalanságával és anyagi korlátaival nehezebben enged bárkit is elrugaszkodni a megszokott ízektől. A karácsony amúgy is az érzelmi étkezés főszezonja, az év minden nehézsége után még inkább várjuk a traktát.  Egy tajine erre jó válasz, mert

    • Megszokott nyersanyagokból, mint például pulyka, és gyökérzöldségekből és egyebekből lehet egy különleges fogást készíteni
    • Sok egészséges hozzávalóval tuningolható. Így még inkább megnyugtató lehet, hogy ha már úgyis túlesszük magunkat, legalább értéket vittünk be.  
    • Nem macerás, nem kell extra frissen sütni, folyton kavargatni. Lehet közben beszélgetni, és a családi élet minden szépségét élvezni az ünnepkor sem szűnő házimunkáktól az  állandó pakoláson át a társasjátékozásig. 
    • A körete is lehet szemtelenül egyszerű. Aki fogyaszt gluténos gabonákat, annak alaplében puhított kuszkusz passzol hozzá. Aki nem, annak köles a kuszkusz. 

    De mi az a tajine?

    A berber konyha hagyományos ragus egytálétele egy kúpos cserépedényről kapta a nevét, amely faszénre vagy sütőbe helyezve a benne lévő tartalmat úgymond dunsztban süti. Nagyobb darab húsok zöldségekkel, olívabogyóval és gyümölcsökkel is együtt süthetők benne. Tajine-ban készül jellemzően a pardicsomszósszal bolondított bárány kefta, vagy például egy másik kiváló bárányos fogás, a sólethez közel álló  hergma árpagyönggyel, csicseriborsóval. 

    Jellemző fűszerek a sáfrány, fokhagyma, gyömbér, fahéj, római kömény, bors, esetleg ánizs. Zöldfűszerként koriander, petrezselyem, menta. 

    Idehaza a bárányhús nem egy olcsó mulatság, de ilyesféle egytálakban a lapocka, nyak, vagy apróhús is vígan szerepelhet. Ami kell hozzá: egy pác, amiben egy éjszakán át áll, egy  alaplé, zöldségek, gyümölcsök vegyesen és lepénykenyér vagy kuszkusz. 

    A hús-gyümölcs kombót elég sok gyerek el tudja fogadni. A bárányhús már nem biztos, hogy könnyen átmegy a szűrőn, így most, hogy az ünnepen biztos legyen a siker, egy jóval gyakrabban fogyasztott hús kapja az emelkedettebb körítést: a pulykaszárny. 

    Tipp

    A fogáshoz bőven elég fél liter alaplé. Mégis érdemes többet készíteni belőle, mert majd a köretet abban puhíthatjuk meg. Ha kuszkusz készül hozzá, akkor körülbelül 20 dkg-ot vegyünk, és annyi forró alaplével ömtsük fel, amennyi ellepi. Ha kölest készítünk, 10-12 dkg-ot pár órával a főzés előtt áztassunk be, aztán jól mossuk át és másfélszeres alaplében főzzük meg, hogy pergősebb maradjon. Vegyünk ki belőle a babának, és a többi, nagyobb részt sózhatjuk. Tapasztalataim szerint a kis szemű Spar bio köles a legjobb kuszkuszpótló, írom is ebben a posztban

    A fogást előző nap elő lehet készíteni azzal, ha hús vagy zöldségalaplevet főzünk, amiben majd puhulnak a hozzávalók és ha fűszerkeverékkel bedörzsöljük a húst. Nem létszükséglet, hogy az alaplé csontokból készüljön, mert maga a szárny egy kollagénban gazdag testrész, ízeit és erejét bőven át fogja adni a fogásnak a sütés közben. 

    Nagyon jól megy a fogáshoz a nagy szemű bab, azt is előző nap áztatom be, és másnap külön megfőzöm. Ez majd a sütés utolsó fázisában, a pirított naranccsal, és főtt gesztenyével együtt kerül az egytálba. Tálaláskor kapja meg a zöldfűszereket: petrezselymet, mentát, és egy jó szórás gránátalma magot. 

    Tipp

    A legegyszerűbb tisztított, főtt gesztenyét, pl fagyasztott Maronit, vagy a kínai gyártmányú Eastray natúr gesztenyét használni a fogáshoz.  Ha nem sikerül szerezni/ nincs biztalmunk a kínaihoz/ túl drága, akkor 10-15 db héjas, egész gesztenyét áztassunk hideg vízbe, hogy az esetleges lakók távozzanak. Majd megtörölgetve a domború felületüket vágjuk végig keresztben, és bő vízben főzzük puhára. Ha leszűrtük, könnyen hámozható. 

    Mivel tajine sütőm nincsen, két választás van: öntöttvas edényben, cocotte-ban készítem, vagy tepsiben. Azért, hogy még inkább könnyű és közérthető  legyen, tepsiben készül, lefedve. 

    Így készül a baba változat

    A baba változatot külön sütöm. A szárnyról levágott pár kocka, jó kis kollagénes húst, és kockára vágott gyökérzöldséget kicsi gyömbérrel és borsikával narancsos alaplével leöntöm, lefedem, és ugyanúgy a sütőben párolva sütöm. Ez a kezdő verzió, ebben a formában a 7. hónaptól kínálható. Később adhatunk hozzá aprított hagymát, fahéjat is, még illatosabb lesz. Tálaláskor petrezselymet szórok rá. Ez is adható a 7. hónaptól. Ha mentát is szeretnénk adni a babának, azzal várjunk a 11. Hónapig. 

    Narancsos gesztenyés pulyka tajine

    Hozzávalók 4-6 adaghoz: 
    • 2 pulykaszárny
    • Fűszerkeverék: 1 tk pirospaprika, 1 kk fahéj,  1 tk római kömény, 1 tk őrölt koriander, só, 1 ek olívaolaj
    • 2 hagyma
    • 2 cm gyömbér
    • 3-4 fokhagyma
    • 3-4 sárgarápa
    • 1 fehérrépa
    • 1 közepes zeller 
    • 15 dkg nagy szemű fehérbab (nem vagyok rasszista, más szín is remek)
    • 10-15 db gesztenye
    • 2 db kezeletlen narancs
    • ½ gránátalma kiütögetett magjai
    • 1 ek kacsazsír vagy olaj
    • Zöldfűszerek: 1 babérlevél, 1 csokor petrezselyem, 1 marék menta

    Alaplé

    Hozzávalók a tajine-hoz és a körethez: 
    • 1 kisebb darab bármilyen csont (elhagyható)
    • Klasszikus leveszöldségek: 1 sárgarépa, 1 fehérrépa, 1 kisebb darab zeller, 1 vöröshagyma
    • Víz
    • Fűszerek: 3-2 szem borókabogyó, 1 szerecsendióvirág, pár db szegfűbors

    Baba változat 

    Hozzávalók 2 adaghoz 
    • A szárnyról levágott, pár kocka hús
    • ½ sárgarépa felkarikázva
    • Pár apró kocka zeller
    • 4-5 cm újhagyma karikázva
    • Kb 50 ml alaplé + néhány evőkanál a narancs kifacsart levéből
    • 1-2 főtt gesztenye
    • Fűszerek: borsika, aprított petrezselyem

    Elkészítés:

    Az alaplének való zöldségeket (esetleg csontot) a szemes fűszerekkel hideg vízben felteszem főni. Ha elkészült, leszűröm, lehűtöm. A pulykaszárnyakat a forgónál kettávágom. Néhány kis darabot lenyesek a babának, a többit a fűszerekből olajjal összeállított keverékkel bedörzsölöm, és éjszakára a hűtőbe teszem. 

    A babot beáztatom egy éjszakára. Másnap főzöm meg. Ha héjas gesztenyét használok, azt is megfőzöm, és meghámozom. 

    Másnap a sütőt 160 fokra melegítem. A hagymát aprítom, a fokhagymát negyedelem, a sárgarépát, és a többi gyökérzöldséget hasábokra, vagy karikákra/kockákra vágom.  Az egyik naracs héját lereszelem, a gyümölcsöt. karikákra vágom, és a karikákat negyedelem. A másik narancsot félbevágom és a levét kifacsarom. 

    A narancs szeletkéket egy serpenyőben forró olajban vagy zsírban megpirítom, és félreteszem. A pulykaszárnyat forró serpenyőben zsíron vagy olajon átpirítom, és a tepsibe teszem átkeverve az aprított hagymával, fokhagymával, egy babérlevéllel és egy egész fahéjjal. Rájuk halmozom a zöldségeket, meglocsolom kábé fél liter alaplével és a narancslé felével, és lefedve jó másfél órára a sütőbe teszem. 

    A baba fogását is összeállítom egy kis sütőedényben, a natúr hússal, újhagymával, borsikával, zöldségekkel, egy kis alaplével és narancslével és lefedve körülbelül 40 perc alatt elkészül. 

    Ha a családi fogás is majdnem készen van, a tepsit kiveszem, a sütőt 200 fokra kapcsolom. Addig a tepsi tartalmát összeforgatom, ha kell, még öntök hozzá alaplevet, és a narancslé maradékát, belekeverem a babot és gesztenyét (ha nagyok, felezem), és 10 percre még visszateszem. 

    A legvégén a húst a tepsiből kivéve a csontokról levágom és falatnyi csíkokra vágom. A zöldségköretet és forró alaplében puhult kuszkusszal vagy alaplében főtt kölessel tálalom. A legvégén megszórom pirított naranccsal, gránánalma maggal, petrezselyemmel, mentával. 

    Nehézségekkel küzdesz a hozzátáplálásban? Válogatós vagy speciális étrendet folytató gyerekednek szeretnél minden fontos tápanyagot megadni? Étrendtanácsadásomon örömmel segítek. Ha pedig családi receptekre, inspirációra van szükséged, kövess Facebookon, Instagramon

    Dénes Dóra

    Dénes Dóra vagyok, funkcionális táplálkozás tanácsadó, természetgyógyász, fitoterapeuta. Érdeklődésem középpontjában a gyógyító étrendek és tápanyagok állnak, a gyerekek egészségének megalapozása az étkezési szokásaikon keresztül, és a különböző igények összehangolása családon belül.

    Étrend tanácsadás

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám. 

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám.

    @edespofablog

    Followers