fbpx

Funkcionális gyerekétkeztetés szívvel lélekkel

Dénes Dóra családi konyhája

  • Étkezési tanácsadás
  • Tudástár
  • Rólam
  • Kapcsolat
  • Alacsony FODMAP Alacsony fruktóztartalmú Alacsony hisztamintartalmú Családnak Cukorcsökkentő tippek Cukormentes Egyéb kategória Étrendváltó alapreceptek Gluténmentes IR-barát Négyévszakos Partifalatok Saláta Szoptatás barát TejmentesTudatos táplálkozás

    Félperces házi majonéz – váltsd ki a boltit!

    A majonéz, mint macerás mártás szerepel a köztudatban, pedig a legegyszerűbben elkészíthető csemegék közé tartozik. Itt most elég hozzá 4 összetevő, egy turmixgép és fél perc. 

    Miért törekszem a legegyszerűbb megoldásokra? Egyévesem abba a korszakába ért,  amikor minden konyhai műveletemre válaszul egy fiókot csutkára kipakol. Nemrég egy koncentráltabb főzési fázisom alatt nyúlta le a pirított szezámolajat, és masszírozta a padlóba. Az sem ritka, hogy ezek felfedezésekor odaégetek valamit. Ezért hát. 

    A bolti majonézek jó része cukorral és adalékokkal éri el azt az ízt, és állagot, amit a nyers tojássárgája, az olaj, a só, bors és ecet tud együtt elérni egy átlagos konyhában.

    Bolti vs. házi

    Sok jogos indoka lehet, hogy az ember miért nem akar nyers tojásból készült ételt enni. Például mert érzékeny rá, babát vár, babának készít mártást, kánikula van, nem tud megbízható forrásból tojáshoz jutni, nem tudja kizárni a szalmonella veszélyét, és hasonlók. Elgondolkodtató, hogy vajon melyik a kisebbik rossz: a nyers tojás a házi majonézben, vagy az állományjavítók, stabilizátorok, édesítők a boltiban. 

    Annyi biztos, hogy várandósoknak, kisbabáknak, és kisgyerekeknek 2-3 éves kor alatt a nyers tojás sárgája nem javasolt. Erre, a néhány évre több, majonéz helyettesítő megoldást is kitaláltam, mert a terhességeim alatt egyike volt azoknak, a nem ajánlott csemegéknek, amelyekért megmásztam volna a K2-t. 

    Aiolik, főtt tojásos, illetve tojásmentes baba majonézek váltogatásával pótoltam a hiányt. Így végül sajnos nem dicsekedhetek Everest-expedícióval, de van néhány receptem. 

    Elérkeztünk a klasszikus majonézhez. Néhány évszázadon át a tojást és az olajat kézzel elegyítették azóta, hogy 1756-ban menorcai csata utáni lakomára Richelieu kilométernyi hosszú nevű hercegének francia szakácsa először készítette. A spanyol sziget központja Mahon volt, ez lett a névadója a nagy sikerrel debütált mártásnak. 

    A bicepszet aztán évtizedekkel ezelőtt leváltotta a kézi haberő. A fűszerekkel elhabart tojás sárgájához vékony sugárban csorgatott olajat elegyítve kaphatjuk azt a dús és kemény krémet. Ennél még egyszerűbb és gyorsabb megoldás az, ha egy kis méretű turmixgépben készítjük, de készülhet keverőtálban botmixerrel is.

    Csupán néhány trükkje van: 

    • Az alapanyagok hűtöttek legyenek! Az olajat is érdemes a hűtőbe tenni keverés előtt. Kimérve hamarabb lehűl. 
    • Testesebb, viszkózusabb lesz a szósz, ha az olaj mennyiségének kis része olívaolaj.

    Az alapanyagok minősége pedig úgy általában véve fontos. 

    Milyen a jó tojás? 

    A tojás sárgája egy tápanyagbomba (írtam itt is bővebben).  A-vitamint és karotint,  többféle B-t, köztük B12 vitamint és folátot, és kolint tartalmaz (sejtmembáron alkotóeleme, és többek közt segít a koleszterin és zsírok felhasználásában), E-vitamin és egy sor ásványi anyag és nyomelem is belefér még, úgy mint cink, foszfor, vas, szelén, jód, magnézium.

    Összességében olyan anyagokat tartalmaz, amelyek segítik a vérképzést, a sejtosztódást, az idegrendszer, a látás és hallás védelmét, a bőr épségét, és óvják a memóriát. 

    A piacokon, boltokban „A” minőségű tojásokat kaphatunk, és miután a Nébih bevizsgálta, minden tojást nyilvántartási számmal  látnak el. A számsor a származási helyről, a telepről és a tartás módjáról is információt ad.  Fogyasztói szempontból két fontos kategória van, amit a tojásokról célszerű tudnunk: 

    • A tömegük és méretük. S-es ritkán fordul elő. Az M-es a közepes méretű, 53 és 63 gramm közötti tojás. Az  L-es 63 és 73 gramm közötti, és ami ennél is nagyobb, és szintén ritka, az XL-es. 
    • A tartás módja: A 0-s az ökológiai tartást, az 1-es a szabadtartást, lényegében a háztáji, kapirgálós kultúrát jelenti. A 2-es az alternatív  tartást, leginkább mélyalmos rendszert, a  3-as pedig a nagy mumust, a ketreces tartásmódot jelenti a számsor elején. Azok a házi tojások, amelyeket az őstermelők a saját kertjükből visznek a piacra és nincs rajtuk jelzés, az esetek többségében 1-esnek felelnek meg. 

    Állatjóléti szempontokból a ketrecest érdemes kerülni, de például van egy olyan előnye, hogy a fertőtlenítés miatt az vírus és baktériumvédettebb. Tápanyag szempontjából pedig az a tojás a legjobb, amelynek tojóját magas tápértékű, természetes takarmányon nevelik. Erre vásárló halandóként nehezen tudunk rálátni. 

    Milyen a jó olaj? 

    Az extraszűz olívaolaj lenne a legjobb a zsírsav-összetétele alapján. Csak az a hátulütője, hogy ilyen mennyiségben egy ételben nem szokás használni, keki színű, kemény és kesernyés majonézt adna.  A leggyakrabban használt, finomított napraforgóolajjal a majonéz  lágyabb színű, és  ízű, csak annak meg az Omega6-zsírsav tartalma magas. A növényi olajak egy része (szója-,  kukorica-, repce-, földimogyoró és napraforgóolaj, illetve azok a magolajak is, amelyek delikát áruk, és néhány cseppet szoktunk belőlük használni: szezámolaj, mandulaolaj ) mind gazdagon tartalmazzák az Omega-6 zsírsavakat. Az, hogy egy mennyiség fölött ezzel mi a baj, ebben a posztban részleteztem.  

    Megoldás lehet a magas olajsavas napraforgó olaj (a bio boltokban kapható, például Paleolaj néven), ami egyszeresen telített zsírsavakban gazdagabb, mint más alternatívák. Az állag szempontjából a napraforgó-olívaolaj keveréke, például 3:1-es arányban jó választás. 

    Félperces majonéz 

    Hozzávalók 2-4 adaghoz:
    • 2 darab tojássárgája 
    • 1 teáskanál citromlé vagy borecet
    • 1 kávéskanál (dijoni) mustár
    • 2 deciliter (lehetőleg magas olajsavas) napraforgóolaj+ szelíd ízű olívaolaj keveréke
    • ízlés szerint só, bors, és ha nagyon kell: 1 tk méz vagy juharszirup
    • Ha tartár mártást szeretnénk: +1 dl növényi tejszín, tejföl vagy joghurt

    Elkészítés:

    Ez a majonéz egy turmixgép kisebb aprítójában készül pillanatok alatt, csak az alapanyagok előzetetes hűtése igényel némi időt. A  tojásokat szétválasztjuk, a sárgáikat az aprító poharába öntjük. Fűszerezzük, villával elhabarjuk.  Hozzáöntjük az olajat, és fél perc alatt krémesre turmixoljuk. Ha tartármártást szeretnénk, (növényi) tejföllel dúsíthatjuk. 

    Ha botmixerrel dolgozunk, akkor a mixer fejét teljesen nyomjuk a keverőtál aljába, és onnan felfelé haladva elegyítsük a fűszeres tojást az olajjal, úgy lesz remekjó állaga. 

    Elsőre nagy falat az életmódváltás? Gyorsan gyakorlatba szeretnél jönni, mit mivel kombinálj, honnan szerezd be, hogyan készítsd el? 

    Étrendtanácsadásomon ezekben is örömmel segítek. Ha pedig egészségesebb családi receptekre, inspirációra van szükséged, kövess Facebookon, Instagramon!

    Dénes Dóra

    Dénes Dóra vagyok, funkcionális táplálkozás tanácsadó, természetgyógyász, fitoterapeuta. Érdeklődésem középpontjában a gyógyító étrendek és tápanyagok állnak, a gyerekek egészségének megalapozása az étkezési szokásaikon keresztül, és a különböző igények összehangolása családon belül.

    Étrend tanácsadás

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám. 

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám.

    @edespofablog

    Followers