fbpx

Funkcionális gyerekétkeztetés szívvel lélekkel

Dénes Dóra családi konyhája

 • Étkezési tanácsadás
 • Rólam
 • Kapcsolat
 • AIP-barát Családnak Cukormentes Egészséges ital Immuntámogató IR-barát Mindenmentes Nyári recept Szoptatás barát Várandós barátVegán

  Baby mojito, alias nyári harmat koktél

  Minden, koktélnak álcázott cukormentes ital nálunk életmentő. A lime és a menta remek szomjoltó, de azért muszáj, hogy egy ital színes is, érdekes is legyen, vagy legalább legyen jó neve.

  Maguktól csak azt innák a betyár bojtárok, ami édes. De kiegyeznek a savanykással is, ha elég érdekes tud lenni. Hogyan lesz érdekes?

  Mit mindent tudunk bevetni, hogy a gyerekek többet igyanak? 

  • Van, akit az érdekesebb formájú poharak jobban érdekelnek. A dizájn szemléletű gyerekek mellett kialakul egy bolhapiacozási rutin. Van, aki viszont kötődik az egyetlen poharához. 
  • Van, akinél több kulacs válik be, sose legyen unalmas. Mert hát ugye mindegyikből más ízű a víz.  Van, akinek viszont egyetlen kulacsa van, és nem lehet konkurencia. 
  • Van, aki szívószál-orientált. Válasszunk fémet a fenntarthatóság kedvéért!
  • Van, akinél működik, ha a lakás különböző pontjain egy-egy kis pohár vizet elhelyezünk, hogy a játék hevében kéznél legyen. Nálunk ez pont nem a legjobb, mert a másfél éves nyomban kipróbálja, sikerül-e végre tornyot építenie vízből. És hogy vajon most sem tartja meg a pohár formáját a víz, ha a padlóra öntjük? Meg hogy a gravitáció a lakás különböző pontjain ugyanolyan erővel hat? A fizika izgalmas kérdései ezek. 
  • Van, aki csak édeset hajlandó inni. Ez esetben cukormentes direktlevet válasszunk, és higítsuk. A higítás is kényes ügy természetesen. A gyümölcslével rendszeresen eljátszom, hogy szerintem tökéletesre higítom, szerintük túl híg lesz. Hiába magyarázom a homeopátia analógiájával, hogy higgyétek el, az almalé minden információja benne maradt a vízben. Amúgy is, így jobban oltja a szomjatokat (ami egy számotokra valamiért nem ismert érzés, de egyszer talán eljutunk a Szaharába tanulmányútra). Néha jobban működik, ha házi kompótleveket készítek, hogy minél kevésbé koncentrált gyümölcscukor legyen, amit legurítanak. A legjobb kombó a gyümölcstea házi kompótlével, mert az összeadódó zamat maga is édesít, ízfokoz.
  • Az édeskés-savanyú kombó is remekül működhet. A szomjoltásban még inkább jeleskedik, és jobban érvényesül a hűtő hatása is.
  • A reggeli krémes, tejes italok is elképzelhetők cukor nélkül. Például így, csalogatóan vaníliásan
  • Van, akinél akkor izgalmas a lé, ha színes. Nálunk ez az egyik kulcsa annak, hogy elég csábító-e az ital. Természetes italszínezékeink többek közt: uborka, spenót a zöld színért, cékla a bíborért, görögdinnye, vagy dinnye+cékla a rózsaszínért, ribizli a pirosért, és homoktövis lé az energikus napsárgáért. 
  • Szintén csábító, ha az ital íze változatos. Az ízesített vizekkel ezt könnyű elérni, a gyümölcsök és zöldfűszerek variálásával. 
  • Remek folyadékpótlók még a nyers zöldségek, gyümölcsök is. Ebben a posztban részletesebben írok arról, hogy jól hasznosuló, strukturált folyadékot tartalmaznak, amelyek nem ürülnek ki a szervezetből idejekorán. 
  • Levesek, krémlevesek, hosszúra főzött főzelékek, lágy kásák, gyümölcslevesek, kompótok egész sorát bevethetjük. 
  • És vannak a rábeszélések, példabeszédek, fenyegetések. Vagy jobb esetben a mesék. A szomorú és szomjas sejt, vagy bánatosan összetapadó hemoglobinok megszemélyesítése és rajza, majd ugyanezek jót ivott, kiegyensúlyozott állapotban ideig-óráig működnek nálunk, de idő és türelem nincs mindig ehhez. 

  Ezért számít bele a zöldség-gyümölcs a napi folyadék mennyiségébe

   A baby mojito, alias nyári harmat koktél ebből a szempont több legyet üt egy csapásra: színes, a természeténél fogva enyhén édes, variálhatóak az összetevői, így az íze is. 

  A variálható összetevői: 

  Az alapja kovászolni való natúr uborka leve. Az uborkát lereszeljük és só nélkül állni hagyjuk 15-20 percig. Ezután kézzel kinyomjuk a levét. Az uborkát salátához fel lehet használni, a kinyomkodott levét pedig leszűrjük, kancsóba töltjük, lehűtjük. 

  Az uborka levéhez önthetünk kókuszvizet (DM-ben kapható), ha van. Nagyon jól áll neki, de nem létszükséglet. 

  A levet édesíthetjük néhány szem mazsolával és/vagy apró kockákra vágott almával. Nagyon makacs fogyasztók kérésére egy kis méz vagy juharszirup mehet a békesség kedvéért. 

  ½-1 lime kifacsart leve attól függően, mekkora mennyiséget készítünk, és mennyire szeretnénk savanykásra venni. 

  Zöldfűszerek: az ital karakterét a lime levén túl a friss menta adja. Bőséggel tegyünk bele! Ha viszont egyévesnél kisebb gyerkőcnek is készítünk, a menta illóanyagai túl tömények lehetnek neki, ezért használjunk inkább citromfüvet. Készítettem már bazsalikommal is: nagyon jó. 

  Tipp

  Ha babának készítjük, akkor inkább citromfüvet használjunk. A menta illóanyagai nem a legkisebbeknek valók. És az italba ne kerüljenek apró gyümölcsdarabok a félrenyelés veszélye miatt. 


  Bizonytalan vagy a hozzátáplálásban? Különleges étrendi igényeitekkel zsonglőrködsz és az időhiány mindig nyerésre áll?  Válogatós lánglelkűvel küzdesz? Étrendtanácsadásomon ezekben a kihívásokban is örömmel segítek. Ha pedig családi receptekre, inspirációra van szükséged, kövess Facebookon, Instagramon!

  Dénes Dóra

  Dénes Dóra vagyok, funkcionális táplálkozás tanácsadó, természetgyógyász, fitoterapeuta. Érdeklődésem középpontjában a gyógyító étrendek és tápanyagok állnak, a gyerekek egészségének megalapozása az étkezési szokásaikon keresztül, és a különböző igények összehangolása családon belül.

  Étrend tanácsadás

  Étkezési tanácsadás

  Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám. 

  Étkezési tanácsadás

  Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám.

  @edespofablog

  Followers