fbpx

Funkcionális gyerekétkeztetés szívvel lélekkel

Dénes Dóra családi konyhája

  • Étkezési tanácsadás
  • Rólam
  • Kapcsolat
  • 1 évtől Családnak Édesített Egyéb kategória Gluténmentes Négyévszakos Rostban gazdag Szoptatás barát Torta Várandós barátVegán

    Vegán répatorta bogyós és diós krémmel

    Diós Répatorta

    Néha megkapom, hogy tömények a tortáim. Igaz, mert zöldségek is, gyümölcsök is vannak bennük általában. Ez is egy hasonló házasítás: cukorcsökkentett és maceramentes.

    Sárgarépa, alma, bogyós gyümölcsök, mazsola, dió, bab – felsorolni sem kevés, de süteményben is jól esik ennyi mindent használni. Alapanyagok terén a tartalmasra utazom, konyhai eljárásokban, sütési módokban pedig a megúszásra, mert luxus lenne fél napokat főzött krémekkel és összetett cukrászati műveletekkel tölteni. A legfőbb eszközök a zöldségreszelő és a turmixgép. 

    “Csak meg ne tudják a gyerekek, hogy van benne répa is” – mondta egyszer egy ismerős szülő, amikor a receptről kérdezett. De, szerintem tudják meg. Ismerjék, tapasztalják meg, hogy a répa ezt is tudja. A babról sem kell titkolózni, csak logikus, hogy felvetődik a kérdés, mit keres bab egy sütiben. 

    Régen a szegények gesztenyéje volt, szapora tésztákhoz, krémekhez jól jött helyettesítőként, vagy kiegészítésként. Az erdélyi konyha is szeretette a babot édességekben. Ma már egyáltalán nem olcsó a bab, és akit az élettani szempontok érdekelnek, tartalommal tud megtölteni egy szimpla tésztát is. Trüffelhez, brownie-hoz, kevert tésztákhoz, például muffinokhoz adja magát. 

    Elemei: a babos diós krém

    Itt a bab pirított és darált dióval szervül. Volt már, hogy ebben az összetételben a gesztenye ízéhez hasonlított. Nálunk a kókusztej krémesíti, aminek előnye, hogy selymes, kicsit zsíros és édeskés íze miatt nem igényel túl sok édesítést. A zabtejszín tud még egy kis gabonás ízt hozzáadni, de az állaga azzal nem lesz olyan krémes. Lehet hagyományos tejszínnel is készíteni, akinek nem kell kerülnie a tejtermékeket. 

    Ebben is a bab adja a puha krémet

    A variálható tészta

    A tészta lisztje is variálható. Gluténmentes verzióban ehhez a rizsliszt vagy barnarizslisz adja a legjobb állagot, de akinek szabad, sütheti szimpla búzaliszttel is. A tészta édességéhez hozzájárul a sárgarépa és alma, és az édességet kiemelő, téli jellegű, de tavasszal, nyáron is remek fűszerek. És moderált mennyiségben  hozzáadott édesítő, cukor még szükséges. A hozzáadott zsiradék mennyisége is variálható. Aki nem szeretné olajosra, egy részét helyettesítheti narancslével vagy akár céklalével, és akkor a tészta sülve rozsdásabb árnyalatot kap. 

    Répatorta másképp

    És az 1:0-s bogyós krém

    A bogyós krémmel sincs sok macera, igazán 1:0-s. Egy kis bogyós lekvár összekeverve almakompóttal, így egy kicsit savanykás marad, de kellően édes is az almának hála. Remek gyerek születésnapi alkotás lehet, nem igényel sok időt, komplex cukrászati műveleteket. Egyetlen előkészítésre van csak szükség: a bab ázzon egy napon át!

    Vegán répatorta bogyós és diós krémmel

    Hozzávalók :

    Tészta

    • 250 g sárgarépa apróra reszelve
    • 350 g alma közepes lyukon reszelve
    • 50-70 g édesítő (cukor, barnacukor, kókuszvirágcukor, eritrit, szirup- ki miben hisz)
    • 100 g liszt vagy rizsliszt
    • 50 g olaj vagy kókuszolaj (vagy fele narancslé-fele olaj annak, aki a zsiradékot csökkenteni szeretné)
    • Fűszerek: csipet só, 1 kk fahéj, 1 cm gyömbér nagyon felaprítva, ½ kk szegfűszeg, ½ kk szerecsendió, esetleg egy kis kardamom
    • Lazító anyagok: 1 tk szódabikarbóna, 1 tk almaecet 

    Babos diókrém

    • 350 g főtt fehér vagy tarkabab (a méretétől függően nyersen kb 180 g) 
    • 2 dl tejszín, vagy rizstejszín, zabtejszín, kókusztejszín
    • 100 g dió megpirítva és ledarálva
    • 3-4 ek juharszirup vagy más szirup
    • 1 tk vanília kivonat 
    • Pár facsarnyi citromlé

     

    Bogyós krém

    • 1 kis üveg, lehetőleg cukormentes bogyós lekvár (például ribizli, áfonya, szeder)
    • 1 alma 
    • Fűszerek: 1 cm gyömbér nagyon felaprítva és 1 kk fahéj

    Elkészítés: 

    Az egy éjszakán/ napon át fürdőző bab áztatóvizét leöntjük és vízben, egy csipet sóval jó puhára, a szétesés határáig, vagy azon is túl főzzük. Leszűrjük. 

    Közben készülhet a tészta. A reszelt sárgarépát, almát olajjal, vagy olaj+narancslével, és almaecettel elkeverjük, utána jöhet az édesítés, a fűszerek, végül a szódabikarbóna és liszt. Kiolajozott 18 centi átmérőjű tortaformában 180 fokon 20 percig sütjük. 

    A langyosra hűlt babot és a darált diót késes aprítóban a tejszínnel/növényi tejszínnel és sziruppal, fűszerekkel jó hosszan, puha krémesre daráljuk. Utána legalább egy fél órát álljhon a hűtőben, hogy összebarátkozzon az ízeivel. 

    Felkockázott almát egy serpenyőben gyömbérrel, fahájjal megpuhítjuk, leturmixoljuk és összekeverjük a bogyós lekvárral vagy szósszal. 

    Ha a tésztát sikerült kisebb átmérőjű tortaformában sütni, akkor három lapra vághatuk. Az alsó lapot tölthetjük diós krém ⅓-ával, a következőt a gyümölcsszósszal, és a tetejét bevakoljuk a maradék diós krémmel. 

    Elsőre nagy falat az életmódváltás? Gyorsan gyakorlatba szeretnél jönni, mit mivel kombinálj, honnan szerezd be, hogyan készítsd el? 

    Étrendtanácsadásomon ezekben is örömmel segítek. Ha pedig egészségesebb családi receptekre, inspirációra van szükséged, kövess Facebookon, Instagramon!

    Dénes Dóra

    Dénes Dóra vagyok, funkcionális táplálkozás tanácsadó, természetgyógyász, fitoterapeuta. Érdeklődésem középpontjában a gyógyító étrendek és tápanyagok állnak, a gyerekek egészségének megalapozása az étkezési szokásaikon keresztül, és a különböző igények összehangolása családon belül.

    Étrend tanácsadás

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám. 

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám.

    @edespofablog

    Followers