A rizseshús egy fogalom. De az indiai biryani is, ami itt most hallal zöldségekkel és zöldfűszerrel teljesedik ki. Baba változatban is készítem.
A rizseshús generációkat összekötő, nyitott, vendégszerető egytálétel. Minden nemzetnek megvan a maga rizseshúsa a bácskaitól az ezerféle pilafig, a karibi jambalayáig. A marokkói machbous ala dajaj ( fűszeres rizses csirke ) még inkább fogalom a fogalmak közt. Itthon gyakran készítünk üzbég plovot bárányhússal, körömvirágos fűszerekkel – nagyon jól babásítható, ritka ünnepnapokon herkentyűs paellát is. De nagy kedvenc az indiai biryani is, ami ugyanúgy egyszerű elkészíthetőségével és variálhatóságával melengeti a hindu szíveket.
Ez a fajta rizses egytál az északi mughlai konyha találmánya, amelyben pakisztáni és a perzsa elemek is keveresnek. Lelke a basmati rizs, fehérjeforrása lehet csirkehús, birka, hal, tojás. Ebből az ízvilágból kiindulva készül most egy halas változat, amely babáknak is komplett hozzátáplálós fogássá alakítható.
A hosszú szemű, pergős és illatos basmati rizs őshazája a Himalája környéke. Hagyományosan Nepálban is termesztik, Sri Lankán meg a vörös változatot, de India adja a világnak a legtöbb basmatit. B-vitaminok forrása, főleg a barna változat, és egyebek mellett tartalmaz magnéziumot is. Amiért az inzulinrezisztensek kedvelik, az az, hogy keményítői közt amilózt is tartalmaz. Ezt a fajta keményítőt az enzimeink lassabban bontják, ezért nem ugrasztja ki a vércukrot a bokorból, csak gyengéden megzörgeti. Változó arányban megtalálható még a durum búzában, a zabban, a főzőbanánban, yam gyökérben, némelyik olajos magban is.
A biryani jellemzően összejövős, nagy mennyiségben készülő étel. Előtte a hús vagy hal gyömbéres, fokhagymás, fűszeres pácban lazít. A magfűszereket (pl koriandermag, görögszéna, kardamom, feketekömény, római kömény, fahéj) megpirítják, mozsárban megtörik, majd a fazékban olajon, vagy ghín elindítják a gyömbért, hagymát, és a pácos jószágot a szaftjával ráeresztik. Érkeznek még zöldségek, esetleg lencse, amelyek mind a pecsenyelében puhulnak. Végül basmati rizst rétegeznek a tetejére, majd lefedve hagyják a szaftban, gőzben átszellemülni. Az illatos fogást mentás joghurttal krémesítik, zöldfűszerekkel megszórják.
No ennél egy jóval kevésbé orientális változat készül most, de szintén illatos, aromás, és jó alkalom alkalom arra, hogy hallal dolgozzunk mindenféle macera nélkül. Remek hozzátáplálós étellé lehet tenni.
Hozzátáplálás: a halak, herkentyűk bevezetése
Arról, hogy milyen halat érdemes választani a kicsiknek, itt hosszabban írtam. Kezdő halnak a friss édesvízi/folyami halak a legjobbak. Személyes kedvencem a sokat emlegetett pisztrángon kívül a Hortobágyi halgazdaság bio termékei (köztük van amúr és busa is, a Coopban, Tescoban, Sparban is kapni. Ide viszont halfilé kell. A Tudatos vásárlók 2017-es tesztje alapján az afrikai harcsák is jó helyen végeztek, de lehet a piacon filéztetni is, ha a helyi áru jobban esik. A Lidl-ben időnként pisztráng filé is felbukkan, a Coopban pedig fagyasztott süllő filébe is futottam már.
A baba biryani fűszere csak egy kis gyömbér, édeskömény vagy római kömény, citrom, citromfű, fahéj. Ha 6-7 hónapos kortól kínáljuk, akkor elég egy kis édeskömény és citromfű, később kerülhet hozzá paradicsomlé, gyömbér, majd csipet fahéj is. BLW-s fogásnak is jó, könnyen csipegethető kézzel.
Zöldséges rizseshal indiai módon
Hozzávalók 4 személyre
A pác fűszerei: 2 gerezd fokhagyma, 2 cm gyömbér, 1 ek kurkuma por, 1 tk garam masala, 1 kk görögszéna por (elhagyható), 1 kk só, ½ citrom kifacsart leve.
Rizseshal:
- 20 dkg basmati rizs
- 60 dkg fehér húsú halfilé (pl szürkeharcsa, afrikai harcsa, pisztráng vagy amúrfilé, de lehet tőkehal is)
- 2-3 sárgarépa, fehérrépa
- 2 evőkanál olaj vagy ghee a pirításhoz
- 2 vöröshagyma
- 1 fokhagyma
- 1 cm gyömbér
- 2 dl paradicsomlé
- 2 bögre víz
Fűszerek: 1 ek curry levél, 1 csillagánizs, 2-3 szem szegfűszeg, 1 rúd fahéj, 3 szem zöld kardamom, 1 tk római kömény por, ¼ csokor friss koriander, 6-8 mentalevél, esetleg 3-4 szál zellerlevél, só ízlés szerint.
Vagy macera mentesebben: biryani masala fűszerkeverék, pl Íztár, Fűszerkuckó, Budai fűszeres, vagy Bombay
Elkészítés:
A basmati rizst megmossuk. A halfilét falatnyi darabokra vágjuk és keverőtálban aprított gyömbérrel, fokhagymával, a citromlével és a porfűszerekkel alaposan átforgatjuk, és lefedve a hűtőben néhány órán át hagyjuk ismerkedni új ízeivel.
Ha babának is készül, akkor pár kis kocka halat fűszertelenül tegyünk félre.
A vöröshagymát félbe, majd csíkokra vágjuk. A fokhagymát, gyömbért aprítjuk. A gyökereket megmossuk és egy centis kockákra vágjuk.
Ha babának is készül, pár kockát tegyünk félre neki, és egy kicsi hagymát. Neki egy kis fazékban megpároljuk a zöldségeket, és amikor már majdnem elkészültek, hozzáadjuk a hagymát, eseteg gyömbért és egy kis fahéjat, a halat, 1 tk paradicsomlevet és 1 kanál rizst és annyi vizet, hogy ellepje. Átkeverjük, lefedve kis lángon pároljuk. A végén zöldfűszereket, például citromfüvet, petrezselymet aprítunk rá.
A családnak fazekat vagy rizsfőző edényt készítünk elő, és erős lángon, 1 evőkanál olajon vagy ghín megpirítjuk a halat. Csak néhányszor átforgatjuk, nehogy törjön, majd egy edénybe kiszedjük.
Mérsékeljük a tüzet, a fazékba ismét olajat öntünk, és lassan, barnulásig dinszteljük a csíkozott hagymákat, majd azt is kivesszük. A maradék pörzsanyagokra dobjuk a fahéjat, csillagánizst, szegfűszeget, kardamomot, kissé megpirítjuk, jöhet egy löttyenetnyi víz, a fokhagyma és gyömbér, 1-2 keverés után a zöldségek, porfűszerek.
Tipp
Ez a fogás nagyon szereti a spenótot, és a lencsét is. Érdemes ezekkel is gazdagítani.
Felöltjük paradicsomlével és 2 bögre vízzel, és keverés után lassú tűzön, lefedve puhítjuk. Amikor félig puhult, hozzászórjuk a rizst, átkeverürjük. Lassú lángon lefedve kb 15 percig pároljuk. Amikor már majdnem kész, beleengedjük a halakat, és lefedve további 5 percig pároljuk. Lehet, a tüzet már el kell zárni alatta. Tálaláskor megszórjuk aprított, friss korianderrel, mentával, esetleg zellerlevéllel.
Jól áll neki a joghurt, kókuszjoghurt is.
Bizonytalan vagy a hozzátáplálásban? Különleges étrendi igényeitekkel zsonglőrködsz és az időhiány mindig nyerésre áll? Válogatós lánglelkűvel küzdesz? Étrendtanácsadásomon ezekben a kihívásokban is örömmel segítek. Ha pedig családi receptekre, inspirációra van szükséged, kövess Facebookon, Instagramon!