fbpx

Funkcionális gyerekétkeztetés szívvel lélekkel

Dénes Dóra családi konyhája

  • Étkezési tanácsadás
  • Tudástár
  • Rólam
  • Kapcsolat
  • Egyéb kategória Falatkás hozzátáplálás (BLW) Hozzátáplálás Hozzátáplálási tippekNégyévszakos

    Hozzátáplálás, BLW: a halak és herkentyűk bevezetése

    Milyen hallal indítsunk, milyen korban és hogyan? Mire vigyázzunk? Tippek halak és herkentyűk választásához és bevezetéséhez.  

    A karácsony jó alkalom arra is, hogy az első halazók bekapcsolódjanak a hagyományokba. Ha pont úgy jön ki a lépés, hogy az ünnep a hozzátáplálás idejére esik, akkor ki ne maradjanak az ünnepi menüből. Hat hónapos kortól kóstolhatják a hazai halakat. Mi pisztránggal kezdtünk, de több más hazai hal is remek első falat. 

    Összegyűjtöttem sok praktikus tudnivalót arról, milyen halat válasszunk, melyekkel legyünk óvatosak, az allergénként számon tartott tengerieket hogyan vezessük be.  És persze jönnek a babáknak szánt recept ötletek is. 

    Egyáltalán miért jó halazni? 

    Az íze és az omlós állaga miatt persze, de általánosságban a tápanyagtartalma is fontos. 60-80%-os az átlagos víztartalma,  a zsír viszont a legtöbb fajtában alacsony: 1-15% Ennél zsírosabb például a ponty,  a harcsa, a lazac, amelyek cserébe nagyvonanúbb A- és D- vitamin források. A halak általánosságban a B-vitamincsoport tagjaiból is többfélét birtokolnak, ásványi anyagokból pedig főleg foszfort, kalciumot, vasat, illetve némelyik  jódot tartalmaz. 

    És ha még nem jön ki mindenkinek a könyökén, az esszenciális zsírsavak miatt is jó, ha a halak rendszeresen a tányérra kerülnek. Ezek a többszörösen telítetlen zsírsavak klánjának tagjai, közéjük tartozik az ALA, EPA, DHA. Segítik a látás élességét, az agy fejlődését. Szerepük van a zsírok szállításában, a gyulladásgátló prosztaglandinok képzésében, és az immunrendszerre nézve is segítő hatásúak. Részt vesznek az idegrendszer és sejthártyák felépítésében, és mérséklik a vér koleszterinszintjét. Az idegrendszerre, a kognitív képességekre, a szem idegeire is jó hatással vannak. Fontos a gyerekeknek (IS) az EPA és a DHA, amit legjobban hasznosuló formában tengeri halakból lehet bevinni. 

    Melyik a jó kezdő hal? 

    A legjobb friss édesvízi/folyami hallal kezdeni. Idehaza a legjellemzőbb termelési mód a félintenzív technológia. Tógazdaságokban nevelik a halakat, földmedrű halastavakban. Ha magyar nevelésű halat keresünk, azt leginkább a piacokon vagy halszaküzletben találunk. De például a Hortobágyi halgazdaság bio termékeit a Coopban, Tescoban, Sparban kapni. 

    Milyen fajtát válasszunk? 

    Pisztráng

    8 érv a pisztráng mellett

    Lágy íze mellett azért is jó választás, mert kényes a víz tisztaságra, és oxigéntartalmára is, ezért tisztának mondható hal.  A nagy vízhozamú, hideg, hegyi patakok az ideális lakhelye. Például Ausztriában vagy Olaszországban az Alpokból lezúduló patakok mentén, vagy  Erdély hegyei, a Magas-Tátra, illetve a Szlovénia hegyei is jó tenyészhelyek. Idehaza is több helyen előfordul. A Bükk hegységbe, a Gyöngyös- és Pinka patakban, a Zala folyóban. 

    A hazai halak viszonylatában nem drága, és jó a zsírsav összetétele, Omega-3 zsírsavat vételezhetünk belőle. Jelentős a víztartalma, és laza szerkezetű kötőszövete miatt könnyen emészthető. A fehérjetartalma átlagosan 20% körül van. Hamar elkészül, 15 perc a sütőben magas hőfokon éppen elég neki. Még néhány – picit elfogult – érv a pisztráng mellett itt

    Szürkeharcsa

    Drágább, mint a pisztráng, és nem is kapható az év minden szakában. Karácsonykor pont igen, és tavaszig könnyű hozzájutni. Az édesvizek egyik legnagyobbra növő halfaja, mérsékelten szálkás. Belőle készül az egyik nagy sláger, a harcsapaprikás. De más raguk is jól állnak neki, akár ázsiai ízvilág is. 

    Olcsóbb rokon az igénytelenebb életmódra berendezkedett afrikai harcsa. Sokszor nagyobb siker tud lenni a halat nem szerető gyerekek körében, mert filézve gyakorlatilag szálkamentes és nincs markáns hal íze. Ha lehet, tudjuk meg a tenyésztésének körülményeit, ebből lehet következtetni, mennyire tiszta a húsa. Ezt persze nehéz kiszedni a halárusból, ezért az afrikai harcsa nem ideális első hal a kicsik számára. 

    Ponty

    Így lesz egy halászlé bababarát

    Nemcsak a halászlénak tesz jót a jelenléte, hanem a maga környezetében is fontos növényevő. Miközben táplálékot keres, az iszapot kavarja, ezzel kedvez az algák szaporodásának, amelyek alacsonyabb rendű halak és részben a pontyok tápláléka is. 

    Nagyon egyszerű bánni vele. Ha nem hallében rotyog, akkor patkóként megsüthetjük. Elég kicsit befűszerezni, és 210 fokos sütőben 8-10 perc alatt megsütni. Vagy serpenyőben, egyszer átfordítva. Mivel elég zsíros hal, nem lenne fontos panírozni és bő olajban sütni, mert szerkezetének és magas víztartalmának köszönhetően sok zsiradékot szív magába. 

    Halászlében, halraguban sokszor társa az amúr.  Közepesen szálkás, és a pontynál kevésbé zsíros, jó falat a babáknak is. A csuka is rendben van, ha sikerül hozzájutni. 

    Süllő/fogas

    A közérzete jó oxigénellátottságú állóvizekben a legjobb, ezért a tisztaságra kényes. Ugyanannak a nemes sügérfélének a másfél kilósnál nagyobb példánya a fogas,  az ennél kisebb a süllő.  Finom, lágy íz a jellemzője és ugyanúgy süthető natúr, roston, mint az előbbiek. 

    Busa

    A legolcsóbb halak közé tartozik, de ez nem jelenti, hogy feltétlenül silány. A pontyfélék családjába tartozik és sosem lesz fancy, de egyike a legjobb zsírsav-összetételű halaknak. Jó Omega 3-forrás, csak sokan nem tartják finomnak. Akinek a ponty pocsolyaízű, a busáért sem rajong majd. Szokták fokhagymás vagy natúr tejbe/növényi tejben áztatni sütés előtt, hogy lágyuljon az íze, de simán natúr is süthető akár a busa patkó is egy kis halfűszer keverékkel a sütőben.  A tálalás előtt könnyen szálkázható, és kisebb falatokra tépve kínálható a kicsiknek is. 

    Nagyon finom hal még a kárász is (ha nem friss, mirelitként kapható), csak elég szálkás, ezért valószínűleg nem a hozzátáplálás kedvence. Az angolna is jó volna, csak nem annyira könnyű beszerezni mostanság. 

    Néhány hazai forrás, ahol felelősen gondolkoznak a haltartásról: 

    Hortobágyi halgazdaság halai kaphatók a Tescóban, Sparban, Coopban

    Aranyponty -Rétimajor (Sárbogárdhoz közel): csak a vonzáskörzetükbe szállítanak. 

    Bajcshal – kapható: Győr, Mosonmagyaróvár, Székesfehérvár, Siófok

    A hipermarketekben kapható halak közül a  fenntarthatósági ASC, MSC védjegyekkel ellátottak. A biztonságos tőkehalakról ebben a posztban írtam bővebben. 

    Lillafüredi pisztrángtelep – helyben kapható.

    És ha nem magyar a hal…

    Lazac

    Sült lazac, narancsos sütőtök püré, és pirított kel

    A magyar ember különös becsben tartja. A minősége változó. Ha sikerül vadlazacot kifognunk, a húsa izmosabb, kevésbé zsíros, és az íze sem annyira markáns. A színe is változó, van, hogy sápadtabb, van, hogy virulens rozé. Ragadozóként szeretett elemórzsiája az apró rákok, főleg a krillek, de a garnélákra, koktélrákokra is gerjed, és ezek természetes astaxantin tartalmukkal árnyalják a húsának színét. Minél északabbról fogják, például Alaszkában, annál több rákocsát tud levadászni és élénkebb színű.

    Az úgynevezett salmofan scale nevű színkártya-skála alapján lehet a minőségre következtetni. Vadlazacot általában mirelitként lehet kapni, Sparban, Lidlben például. Első halfalatként élvezzen előnyt a tenyésztettel szemben. 

    Az alaszkai halászat szigorú megfigyeléssel, kvótákkal és a vízminőség állandó ellenőrzésével egy megbízható rendszert jelent. A fajták, amelyekkel találkozhatunk, például pink vagy humpback salmon, illetve sockeye. 

    Nagyobb eséllyel viszont tenyésztett lazaccal találkozunk frissiben, a piacon. Itt a tartás módja és a táp fontos kérdések lennének, csak nehéz utánajárni. A tenyésztett lazac húsát a tápján keresztül is színezik. Nagy esély van arra, hogy atlanti, vagy norvég lazacot fogjunk ki a pultból. Odafönn óriási farmok és igen erős halmarketing segíti a lazacipart. 

    Egyre terjed a hazai pultokban a lazacpisztráng is, ami a 7-8 ezres kilónkénti lazacárnál olcsóbban nyújt egy hibrid, lazacszerű élményt. 

    A tengeri halakról 

    A tengeri halak és herkentyűk 1 éves kortól szerepelhetnek a kicsik menüjében. Ezek több utánajárást igényelnek, mert a tengervizek higany és dioxin szennyezettsége miatt nem mindegy, honnan származik a préda. Ezt a FAO halászati térképe alapján lehet nyomon követni. A  Balti tengernél például előnyösebb, ha az Atlanti óceán északi részéről, vagy az Alaszkai térségből választunk. Fukushima is hatással volt sajnos a tengerek szennyezettségére.  

    Legjobb kisebb testű, illetve alacsony higany szennyezettségű halat választani, mint pl. a szardella, a szardínia, a vadlazac, a hering,  a kis rákok, kagylók

    A tisztábbak közé tartoznak például az atlanti, vagy közönséges makréla: kékeszöld színe és mintázata alapján könnyű felismerni. A spanyol makrélánál élénkebb, olajosabb ízű. Súlya jellemzően fél kiló körüli.

    A hering erősebb omega-3-tartalommal rendelkezik, mint a szardínia, a pisztráng és a makréla. Kapható mirelitként is (például itt), nemcsak olajos halkonzervként. 

    A tőkehal fagyasztott áruként elterjedt nálunk, mint ultimate fish and chips, és raguhal. Az itthon kapható préda jó részét az Atlanti-óceánban fogták (lehet FAO-21, 27)  ahol a túlhalászás miatt a kilencvenes évek óta erősen fogyatkozik az állomány. Lelkiismereti okokból nem ezt venném. Ritkábban kapható nálunk az Alaszkai tőkehal, amelyik a Csendes-óceán (leginkább FAO-61, 67) északi vizeiben, illetve a Bering tengerben rajokban él. Nagy ritkán esély lehet Chilei szürke tőkehalra is szintén a Csendes-Óceánból (FAO-87). 

    Milyen halakkal legyünk óvatosak? 

    • A kékúszójú tonhal a veszélyeztetett fajok listáján szerepel, a Seafood Watch arra figyelmeztet, hogy populációjuk kimerült és túlhalászott.
    • A narancssárga nagyhal (orange roughy) akár 100-140 évig is él, ezzel  higanytartalom szempontjából kockázatos. Szintén részben a hosszú, eseménydús élete alatt felhalmozott nehézfémek miatt kerülendő a halibut, azaz óriás óceáni laposhal, illetve a cápa, kardhal
    • A nagy aranymarkahal, azaz mahi mahi ragadozó halfajta a trópusi, szubtrópusi vizekből. A gond vele leginkább az, hogy a környezetre romboló a halászati módja. Sokszor tengeri teknősök, madarak és cápák belegabalyodnak a hálójába. 
    • A pangasius, azaz cápaharcsa és a tilápia a táplálkozásuk alapján igénytelenek, így a húsuk minősége sem kiszámítható. A sűrűn tartott cápaharcsánál pedig a gyógyszeres kezelések kérdése is felvetődik időről-időre. 
    • A rosszfiúk közé tartozik még a királymakréla, az ördöghal

    Hogyan válasszunk herkentyűt?

    Immunerő leves garnélával

     

    Bár a faji sokszínűséget tekintve kicsi a választék itthon, garnéla és kagyló sok helyen kapható. Például Észak-Írországban tenyésztett fekete kagyló, és jó hír, hogy bio  kagyló is létezik a hazai kínálatban, például Dániából, a Munkebo körüli vizekből fogva. A legjobb lenne herkentyűt az utazások során, helyben és frissen kóstolni, de tengerünk sajnos továbbra sincs. A tenger gyümölcseire az allergének bevezetésére vonatkozó ajánlások érvényesek, amiről nemsokára szó lesz. 

    A halak bevezetése a kicsik étrendjébe 

    A baba 6 hónapos koron túl eleinte heti egyszer kaphat halat is. Kezdetben a pisztráng, sügér, harcsa, fogas, csuka és busa javasolt. Ezek nincsenek kitéve jelentős szennyezettségnek. Sütőben sütött pisztrángból, vagy pontyból, szürkeharcsából egy darabka pont megfelel első kóstolónak: ez alkalommal egy kiskanálnyi, vagy teáskanálnyi mennyiség. 

    • Falatkás, BLW-s baba esetén a sült halból egy kis darabkát szálkázzunk ki és egy kiskanálnyi, szétnyomott darabkával kínálatjuk. 
    • Lehet a halhúst kézzel pépesítve egy kis citrommal, citromfűvel ízesíteni, és párolt zöldségre, vagy később puha lepényre, kenyérdarabra  kenve kínálni. 
    • Pürés táplálás esetén egy kis darab sült hal villával összenyomkodva, főzelékbe keverve a legegyszerűbb. 

    A hazai halak bevezetése után a halas ételek heti egyszer, (később többször is) részei lehetnek a baba menünek. Nálunk például nagy sikernek örvendett ebben a korban a zöldséges halfasírt. 

    A hozzátáplálási kor egyik slágere volt

    A tengeri halak és herkentyűk esetén az allergénekre vonatkozó ajánlásokat célszerű tartani.  Az allergének csapatából erdemes azzal kezdeni, ami a leggyakoribb a szülők étrendjében: például glutén, tejtermékek, tojás, majd sorban érkezhetnek a kevésbé priorizált lények is.  

    1. nap délelőtt egy minimális, kb kiskanálnyi hal kóstolóval indíthatunk, a következő nap lehet délelőtt is, délután is az előző napinál nagyobb adagot, és a harmadik napon még egy kicsit emelni a reakciókat figyelve. Az allergia szempontjából kockázatos, illetve a nagyobb rizikójú, például ekcémás kicsik kóstolásait fontos a gyerekorvossal egyeztetni. 

    Egyéves kor alatt a tenger gyümölcsei is kóstolhatók kis mennyiségben, de csak azután célszerű, hogy részei legyenek az étrendnek. 

    Források 

    MDOSZ Táplálkozási Akadémia hírlevél: a halakról

    Impacts of the Fukushima Nuclear Accident on Fishery Products and Fishing Industry

    5 of the Healthiest Fish to Eat—and 5 to Avoid

    Hogyan lehet a változatos, egészséges étrend könnyen megvalósítható? Különböző étrendi igényeket kell összehangolnod a családban és ez sok energiádat felemészti? Szükséged lenne átlátható, betartható heti menü tervre? Étrendtanácsadásomon ebben is örömmel segítek. Ha pedig családi receptekre, inspirációra van szükséged, kövess Facebookon, Instagramon!

    Dénes Dóra

    Dénes Dóra vagyok, funkcionális táplálkozás tanácsadó, természetgyógyász, fitoterapeuta. Érdeklődésem középpontjában a gyógyító étrendek és tápanyagok állnak, a gyerekek egészségének megalapozása az étkezési szokásaikon keresztül, és a különböző igények összehangolása családon belül.

    Étrend tanácsadás

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám. 

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám.

    @edespofablog

    Followers