
– Szeretnék sünigesztenyét enni!
– A tüskés héjú gesztenyét nem szoktuk megenni, az vadgesztenye. Abból mondjuk gesztenyebábut lehet csinálni.
– Csináljunk csigabigát! De hogy meg tudjam kóstolni!
– A csigát meg a kóstolást külön tudjuk rendezni. Jó?
Kardamomos sült almás gesztenyepép
Hozzávalók 2 adaghoz:
Slow food verzió (egész gesztenyéből)
- 20-25 dkg gesztenye
- 2 + fél nagy alma
- Zöld kardamom (kisebb gyerekeknél elhagyható)
- Gyors verzió (mirelit gesztenyepüréből)
- 125 gramm főtt, darált gesztenye, vagy natúr gesztenyemassza
- 2 + fél nagy alma
- Őrölt kardamom

Elkészítés
Lassú verzió, gesztenye sütéssel
A sütőt 120 Celsius fokra melegítem. A gesztenyék domború felületét éles késsel kereszt alakban, finoman bemetszem. Alufóliával bevont tepsibe rendezgetem, egy kis vizet öntök a gesztenyék alá, és 120 fokon nagyjából 45 perc alatt addig sütöm, amíg a héjuk a vágások mentén meg nem nyílik.
Vizet teszek fel forrni egy lábasban.
Ha a gesztenye készen van, lehetőleg még forrón lehántom a héjakat, mert ahogy hűlnek, egyre makacsabbak.
A megtisztított gesztenyéket a forró vízbe teszem körülbelül fél órára, amíg teljesen meg nem puhulnak.
A sütőt 180 Celsius fokra kapcsolom.
Az almákat meghámozom, negyedekre vágom, eltávolítom a csutkájukat. Mozsárban összetörök egy kevés zöld kardamomot. A 2 almát negyedekre vágva egy hőálló tálba téve megszórom kardamommal, és a sütőbe teszem. Nagyjából fél óra alatt puhára sül. 10-15 percig alufólia alatt puhítom, a fennmaradó időben anélkül sütöm. Így még koncentráltabb lesz az íze.
A fél almából kompótlevet készítek. A gyümölcsöt kisebb kockákra vágom és némi vízzel, esetleg egy kis fahéjdarabbal együtt felteszem főni.
A főtt gesztenyét a sült almával együtt, a kompótlé hozzáadásával pürésítem.
Gyors verzió gesztenyepüréből
Az almákat meghámozom, negyedekre vágom, eltávolítom a csutkájukat. 2 almát negyedekre vágva egy hőálló tálba téve megszórom kardamommal, és a sütőbe teszem, fél óra alatt puhára sütöm. 10-15 percig alufólia alatt puhítom, a fennmaradó időben anélkül sütöm.
A maradék fél almából elkészítem a kompótlevet. A felolvasztott gesztenyét a sült almával együtt, a kompótlé hozzáadásával pürésítem.