fbpx

Funkcionális gyerekétkeztetés szívvel lélekkel

Dénes Dóra családi konyhája

  • Étkezési tanácsadás
  • Rólam
  • Kapcsolat
  • Egyéb kategória

    Kardamomos sült almás gesztenyepép

    Kardamomos sült almás gesztenyepép

    – Szeretnék sünigesztenyét enni!

    – A tüskés héjú gesztenyét nem szoktuk megenni,  az vadgesztenye. Abból mondjuk gesztenyebábut lehet csinálni.

    – Csináljunk csigabigát! De hogy meg tudjam kóstolni!

    – A csigát meg a kóstolást külön tudjuk rendezni. Jó?

    Kardamomos sült almás gesztenyepép

    Hozzávalók 2 adaghoz:

    Slow food verzió (egész gesztenyéből)

    • 20-25 dkg gesztenye
    • 2 + fél nagy alma
    • Zöld kardamom (kisebb gyerekeknél elhagyható)
    • Gyors verzió (mirelit gesztenyepüréből)
    • 125 gramm főtt, darált gesztenye, vagy natúr gesztenyemassza
    • 2 + fél nagy alma
    • Őrölt kardamom
    Kardamomos sült almás gesztenyepép

    Elkészítés

    Lassú verzió, gesztenye sütéssel

    A sütőt 120 Celsius fokra melegítem. A gesztenyék domború felületét éles késsel kereszt alakban, finoman bemetszem. Alufóliával bevont tepsibe rendezgetem, egy kis vizet öntök a gesztenyék alá, és 120 fokon nagyjából 45 perc alatt addig sütöm, amíg a héjuk a vágások mentén meg nem nyílik.

    Vizet teszek fel forrni egy lábasban.

    Ha a gesztenye készen van, lehetőleg még forrón lehántom a héjakat, mert ahogy hűlnek, egyre makacsabbak.

    A megtisztított gesztenyéket a forró vízbe teszem körülbelül fél órára, amíg teljesen meg nem puhulnak.

    A sütőt 180 Celsius fokra kapcsolom.

    Az almákat meghámozom, negyedekre vágom, eltávolítom a csutkájukat. Mozsárban összetörök egy kevés zöld kardamomot. A 2 almát negyedekre vágva egy hőálló tálba téve megszórom kardamommal, és a sütőbe teszem. Nagyjából fél óra alatt puhára sül. 10-15 percig alufólia alatt puhítom, a fennmaradó időben anélkül sütöm. Így még koncentráltabb lesz az íze.

    A fél almából kompótlevet készítek. A gyümölcsöt kisebb kockákra vágom és némi vízzel, esetleg egy kis fahéjdarabbal együtt felteszem főni.

    A főtt gesztenyét a sült almával együtt, a kompótlé hozzáadásával pürésítem.

    Gyors verzió gesztenyepüréből

    Az almákat meghámozom, negyedekre vágom, eltávolítom a csutkájukat.  2 almát negyedekre vágva egy hőálló tálba téve megszórom kardamommal, és a sütőbe teszem, fél óra alatt puhára sütöm. 10-15 percig alufólia alatt puhítom, a fennmaradó időben anélkül sütöm.

    A maradék fél almából elkészítem a kompótlevet. A felolvasztott gesztenyét a sült almával együtt, a kompótlé hozzáadásával pürésítem.

    Dénes Dóra

    Dénes Dóra vagyok, funkcionális táplálkozás tanácsadó, természetgyógyász, fitoterapeuta. Érdeklődésem középpontjában a gyógyító étrendek és tápanyagok állnak, a gyerekek egészségének megalapozása az étkezési szokásaikon keresztül, és a különböző igények összehangolása családon belül.

    Étrend tanácsadás

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám. 

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám.

    @edespofablog

    Followers