fbpx

Funkcionális gyerekétkeztetés szívvel lélekkel

Dénes Dóra családi konyhája

  • Étkezési tanácsadás
  • Rólam
  • Kapcsolat
  • Egyéb kategóriaHome ovi menu

    Jolly joker nyeles hús: ketchupos csirke lollipop karfiolpürével

    csirkelollipop2_fin.jpg

    Egy balatoni, családi grillezésen kislányom 10 hónaposan szerelmes lett egy csontos oldalasba. Szerényen a grillezett zöldségekből csipegettem le neki darabokat, és a húsokból apró falatkákat tettem a tányérjára, ő viszont már kinézte magának az igazi  zsákmányt, és nesztelenül a megfelelő pillanatra várt. Ezt felismerve nem vártuk meg a következő fázist, amikor az etetőszékből majd a húsok felé vetődik. Úgy látszik, a gepárdösztön ilyen zsenge korban is megmutatkozik. 

    A nyeles hús iránti szent áhitat a továbbiakban is jellemző maradt, így sorban jelentek meg nálunk a nyúlcombtól a bárány-nyakcsigolyáig a legkülönfélébb vázrészek. Még a kutyák egyik csemegéje, a sertés felkartcsont is nagy örömet okozott neki, és egyéves kora körül azt is viccesnek találta, hogy a csonttal behúzódjon az asztal alá játszani. 

    Kisebb kézhez inkább a csirkeszárnyból készült húsnyalóka a legjobb választás. Puhára süthető, nem szárad ki könnyen. Az előkészületek csak az első percekben tűnnek macerásnak, 1-2 szárny átfazonírozása után a többi már csak csuklógyakorlat.

    Ketchupos csirke lollipop karfiolpürével

    Hozzávalók:
    • Kb 5 csirkeszárny
    • 2-3 evőkanál házi, de legalábbis cukormentes kechup
    • 1 kis karfiol, vagy egy nagyobb fejnek a fele
    • só, rizstejszín vagy kókusztej, szerecsendió
    • esetleg alaplé

    Előkészítés:

    A prózánál jobban bemutatják az alábbi képsorok.

    Innentől kezdve az események felgyorsulnak.

    Elkészítés:

    A sütőt 170 fokra melegítem. A csontos csirkeszárny-falatkákat házi kechupba mártogatom, és tepsire rendezem. 20-25 perc alatt megsülnek, a végén pár percig grillezni is érdemes.

    Amíg a csirkefalatok sülnek, a karfiolt megtisztítom, apró rózsákra bontom, kis sóval vízzel vagy alaplével megpárolom, egy kevés rizstejszínnel vagy kókusztejjel pürésítem, és a tetejére szerecsendiót reszelek.

    Tipp

    Házi kechup híján egy gyors, édeskés paradicsomszósz is megteszi. A hozzávalók: 1/2 fej vöröshagyma, 1/2 alma, pár karika zeller, 2 paradicsom és némi zsiradék. A hagymát közepes lángon sokáig fonnyasztom, hozzákeverem a felkockázott zellert, és amíg egy kis vízzel puhul, az almát és a paradicsomot megszabadítom a héjától és felkockázom. A zeller után az almát, végül a paradicsomot keverem a szószba. Opcionális fűszerek: szegfűszeg, füstölt paprika. 

    Dénes Dóra

    Dénes Dóra vagyok, funkcionális táplálkozás tanácsadó, természetgyógyász, fitoterapeuta. Érdeklődésem középpontjában a gyógyító étrendek és tápanyagok állnak, a gyerekek egészségének megalapozása az étkezési szokásaikon keresztül, és a különböző igények összehangolása családon belül.

    Étrend tanácsadás

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám. 

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám.

    @edespofablog

    Followers