Egy balatoni, családi grillezésen kislányom 10 hónaposan szerelmes lett egy csontos oldalasba. Szerényen a grillezett zöldségekből csipegettem le neki darabokat, és a húsokból apró falatkákat tettem a tányérjára, ő viszont már kinézte magának az igazi zsákmányt, és nesztelenül a megfelelő pillanatra várt. Ezt felismerve nem vártuk meg a következő fázist, amikor az etetőszékből majd a húsok felé vetődik. Úgy látszik, a gepárdösztön ilyen zsenge korban is megmutatkozik.
A nyeles hús iránti szent áhitat a továbbiakban is jellemző maradt, így sorban jelentek meg nálunk a nyúlcombtól a bárány-nyakcsigolyáig a legkülönfélébb vázrészek. Még a kutyák egyik csemegéje, a sertés felkartcsont is nagy örömet okozott neki, és egyéves kora körül azt is viccesnek találta, hogy a csonttal behúzódjon az asztal alá játszani.
Kisebb kézhez inkább a csirkeszárnyból készült húsnyalóka a legjobb választás. Puhára süthető, nem szárad ki könnyen. Az előkészületek csak az első percekben tűnnek macerásnak, 1-2 szárny átfazonírozása után a többi már csak csuklógyakorlat.
Ketchupos csirke lollipop karfiolpürével
Hozzávalók:
- Kb 5 csirkeszárny
- 2-3 evőkanál házi, de legalábbis cukormentes kechup
- 1 kis karfiol, vagy egy nagyobb fejnek a fele
- só, rizstejszín vagy kókusztej, szerecsendió
- esetleg alaplé
Előkészítés:
A prózánál jobban bemutatják az alábbi képsorok.
Innentől kezdve az események felgyorsulnak.
Elkészítés:
A sütőt 170 fokra melegítem. A csontos csirkeszárny-falatkákat házi kechupba mártogatom, és tepsire rendezem. 20-25 perc alatt megsülnek, a végén pár percig grillezni is érdemes.
Amíg a csirkefalatok sülnek, a karfiolt megtisztítom, apró rózsákra bontom, kis sóval vízzel vagy alaplével megpárolom, egy kevés rizstejszínnel vagy kókusztejjel pürésítem, és a tetejére szerecsendiót reszelek.
Tipp
Házi kechup híján egy gyors, édeskés paradicsomszósz is megteszi. A hozzávalók: 1/2 fej vöröshagyma, 1/2 alma, pár karika zeller, 2 paradicsom és némi zsiradék. A hagymát közepes lángon sokáig fonnyasztom, hozzákeverem a felkockázott zellert, és amíg egy kis vízzel puhul, az almát és a paradicsomot megszabadítom a héjától és felkockázom. A zeller után az almát, végül a paradicsomot keverem a szószba. Opcionális fűszerek: szegfűszeg, füstölt paprika.