A zöldségeknek mindig megvannak a maguk ellenzéki frakciói. Ígéretekkel, egyéni akciókkal lehet ugyan próbálkozni, de a siker kiszámíthatatlan. Nálunk épp a sóska és a brokkoli az, amit többféleképp is készíthetek el, három eset lehetséges: A: egyévesem sértődötten végigmér, majd szabadulni próbál az etetőszékből, B: analizálja, morzsolgatja egy darabig, majd apránként ledobálja az asztalról, és a fogást befejezettnek tekinti, C: megkóstolja, néhány falat után észbe kap, és az előbbi két lehetőség közül választ. Legutóbb mégis megúszta a zuhanást a brokkoli: amerikai palacsintába építve reggelire. A mellé készített sült fokhagymás almás baba-aiolival váratlan sikert aratott.
Egy kisgyerekes baráti ebéden ettünk tisztán zabkorpából készült palacsintát, és látva, milyen jó ütemben fogy, azon kezdtem kattogni, hogy otthon van a hűtőben még egy adag sült brokkoli, az újrahasznosítás jegyében palacsintaként egy kísérletet megér. A már korábban bevetett és bevált sült fokhagymás almás aiolival talán biztosabb az indulás. És igen, bejött, azóta ezt a reggelit felvettük a menübe. A felhasznált zöldségektől függően a 9. hónap körül már lehet kínálni.
zöldséges zabpalacsinta
Hozzávalók 10 darab gyerekméretű amerikai palacsintához:
- Kb 70 gramm zabkorpa vagy zabliszt
- Kb 70 gramm maradék sült vagy párolt zöldség
- Kb 1 dl növényi tej vagy víz
- Pár csipet só
- Olaj/kókuszolaj a sütéshez
- Fűszerek: lehet medvehagyma, kakukkfű, borsika, bazsalikom, de fűszer nélkül is megállja a helyét
Az aiolihoz:
- 3 gerezd fokhagyma
- 1/2 közepes alma
- 1/2-1 dl hidegen sajtolt, semleges ízű olaj (pl hozzátápláló babaolaj)
- Pár csepp citromlé
Elkészítés:
A sütőt 190 fokra fűtöm. Az almát meghámozom, négy darabba vágom, és a magháza nélkül, pici olívaolajjal megforgatva a közepével lefelé sütőtálra teszem. Együtt sütöm kb. 20 percig a gerezdekre választott, héjas fokhagymával.
A zabkorpát vagy zablisztet kézi habverővel elegyítem a folyadékkal, picit sózom, ha szükséges. Inkább kevésbé legyen folyékony, utólag még be lehet állítani az állagát. Tíz percig állni hagyom. A zöldség maradékot olyan apróra vágom, amennyire csak lehet, és a masszához keverem, és beállítom a sűrű palacsinta tészta állagot.
A mártással folytatom. Ha az alapjai megsültek, pépesre turmixolom, és hagyom langyosra hűlni. A majonézhez hasonlóan habverővel keverve apránként adom hozzá az olajat, amíg síma, krémes mártássá nem alakul. Egy kis citromot csepegtetek hozzá.
Végül serpenyőben olajat melegítek és megsütöm a palacsintákat.
Tipp
A fotón szereplő saláta reszelt répa és egy kis lilakáposzta serpenyőben összepirítva, és egy kevés gránátalmalével közepesen ressre puhítva. A 10-11. hónaptól kínálható.
Receptjeim és fotóim szerzői jogi védelem alatt állnak. Szövegeim egészben, vagy részleteiben csak az engedélyemmel vehetők át. Receptjeim csak hivatkozással, az eredeti receptre mutató linkkel együtt közölhetők újra. Fotóim az engedélyemmel, forrás megjelölésével közölhetők más oldalakon.