A labda gömb és pattog, a hús golyó és omlik, a gyöngyfűző készlet az ágy alá gurul: a gömb alak mozgalmas, és csupa izgalom kapcsolódik hozzá. Egy újabb, jól variálható csudagolyó következik, ami szerethetővé teszi a főzelékeket, önmagában uzsonnaként is megállja a helyét, babakézben különösen jól áll, és édes verzióban gyümölcslevesek betéte is lehet.
A sárgarépa megítélése nálunk nagyon hullámzó. Ha nyersen karikákra vágom, vagy ha salátába reszelem, nem fogy. Ha botocskákra vágom mártogatósok mellé, akkor megy. Ha párolom, nem megy, ha sütöm, megy. Sült répából bármit csinálhatok, főtt répából csak trükkökkel. Télen azért próbálom menedzselni ezt a béta-karotinban gazdag zöldséget, mert kevés a szezonálisan termő vitamin, nyáron pedig azért, mert ez is erősíti valamelyest a bőr védelmét az UV-sugárzással szemben. Nyaranta ebben jó a sárgadinnye, az őszi és sárgabarack és a batáta is, meg persze a jó öreg szalmakalap és naptej.
A legtöbb gyökeret, amennyire csak lehet, igyekszem vékonyan hámozni, mert tápanyagainak jó része a külső rétegeiben, a háncsszövetben oszlik el. Ez a külső, sötétebb gyűrű, ami körülveszi a halvány szívszövetet. Érdekességképp a béta-karotint jobban hasznosítja a szervezet, ha a sárgarépát hőkezeljük, mert azzal megnyílnak a vastag sejtfalak és kiengedik értékeiket. Így tehát a nyers répából nem jutnak több vitaminhoz a gyerekek, de természetesen fütyülni ugyanolyan jól lehet tőle, ha nyers, ha sült.
Sült répás zabgolyó citromosan és édesen
Hozzávalók kb. 16 db-hoz:
- Kb 150 g sárgarépa püré (3 közepes sárgarépa megsütve)
- 7 ek zabpehely
- 2 ek kókuszolaj
Fűszerek a citromfüveshez:
- Kezeletlen citrom héja
- Pár facsarás citromlé
- 1 tk citromfű por
Fűszerek az édes golyóhoz:
- 1 kk fahéj
- 16 db mazsola vagy aszalt meggy
- Löttyintés az aszalt gyümölcsök áztatólevéből
Elkészítés:
A sárgarépákat megtisztítom, néhány darabba vágom, megolajozom és 200 fokos sütőben puhára sütöm.
Ha a citromfüves változat készül, az elkészült és langyosra hűlt répát a késes aprítóba darabolom, hozzáreszelem a citromhéjat, egy kis citromlével és kókuszolajjal lepürésítem. Hozzámorzsolom a zabpelyhet, gombóccá gyúrom, és hűtőben pihentetem egy fél órát.
A sütőt 180 fokra állítom. A gombócból kis golyókat formázok és sütőpapíron vagy szilikonlapon 15-20 perc alatt megsütöm.
Ha az édes változat készül, előzőleg egy kevés vízben áztatom az aszalt gyümölcsöket. Késes aprítóba darabolom a sült répát, egy keveset öntök rá az áztatóléből, és kókuszolajjal és fahéjjal simára pürésítem. Összekeverve a zabpellyel, gombóccá gyúrom, és fél órára a hűtőbe teszem.