Elkezdődött a szabadtéri szezon. Az erdőben bújócskázós, esti fürdésnél kullancs-ellenőrzős, csigagyűjtős, napsapkát elhagyós, 400-as UV-szűrős cicaszemüveget a babakocsiból kidobálós, makacs fűfolteltávolítós, arborétumban a frász kerülgetős, hogy mérgező-e a bukszus, amit megrágott, almát a homokozóba ejtős, kerti csapból a pólót összespriccelős, játszótéri padnál átöltözős, még a pelenkából is homokot kiszórós, grillezésen a tűz közelébe nem engedős, és vastagon sáros kézzel muffint tömős kiránduló és piknikszezon. Ha a természetjárónk még nem tud járni, és a babaétel a megfelelő ellátmány, akkor vinnünk kell valamit, amit nem túl színes, nem macerás, nem fontos melegíteni és tűri az egész napos hurcolást.
Bár a muffinoknak, tócsniknak, fasírtoknak híve vagyok, van, hogy a klasszikus püré a legpraktikusabb, akár önmagában, akár köretnek.
Többektől hallottam már, hogy a padlizsán az egyike azoknak a zöldségeknek, amelyeket nehezen lehet kisgyerekbaráttá tenni. Kiszámíthatatlan, mennyire lesz koncentrált és kesernyés az íze, másfelől pedig sok fokhagymáért, olajért, illetve közel-keleti fűszerekért és tahiniért kiált, és ezek nagy valószínűséggel szintén nem a babák kedvenc ízei. Pedig a padlizsán is szelidíthető. Nálunk például működik fasírtként, sült almás salátaként, és a vöröslencsével is jól kijön.
Vöröslencsés padlizsán sült lilahagymával
Hozzávalók 2 adaghoz:
- 1 kisebb padlizsán
- 1 evőkanál sűrített paradicsom, vagy szezonban 1 db paradicsom
- Kb 5 dkg vöröslencse
- 1 kisebb lilahagyma
- Olívaolaj vagy semleges ízű extra szűz olaj
- Fűszerek: pici édeskömény por
Elkészítés:
A padlizsánt a sütőben héjastul nagyjából 40 perc alatt megsütöm. Félidőben mehet mellé a tisztított lilahagyma, és ha szezon van és kapható már paradicsom, aminek van íze és értelme, akkor azt is mellé teszem sülni.
Amíg sülnek, a vöröslencsét megmosom, és annyi vízben, ami ellepi, felteszem főni. Ha sűrített paradicsomot használok, akkor a végefelé belekeverem, hogy még egyet forrjon.
A sült zöldségeket aprítom, vagy pürésítem, hozzáforgatom a vöröslencséhez, fűszerezem.