fbpx

Funkcionális gyerekétkeztetés szívvel lélekkel

Dénes Dóra családi konyhája

  • Étkezési tanácsadás
  • Rólam
  • Kapcsolat
  • Céklás finomságok Egyéb kategória Ötletes feltétekTízórai sok rosttal

    Útravaló babakaják: kézreálló céklafasírt

    ceklafasirt1.jpg

    – És hogy ízlett a céklafasírt?

    – Jól.

    – De rég csináltam ilyet neked. Gondoltam, ha mentek az ovival játszótér túrára, akkor szeretni fogod,  praktikus, meg rózsaszín.

    – Igen.

    – És a sült batátát is meg tudtad enni, amit csomagoltam hozzá?

    – Igen.

    – És a cukkinipogácsát?

    – Azt is.

    – De jó.

    – Anya, legközelebb, ha megyünk kirándulni, akkor csinálsz nekem olyat, hogy csak szendvics?

    Bár tanítóm (3.5) kiváló diplomáciai érzékkel rámutatott, hogy nem kell mindig reformkodni, azért csak posztolom ezt a céklafasírtot, mert sokaknak épp a szendvics jön ki a könyökén.

    Ezt, az egyszerű piknik falatkát 10 hónapos kora körül készítettem először, amikor már szívesen csipegetett önállóan, de még az édeskés ízek és minimális fűszerezés váltak be. Ha vannak konyhai maradékok, például egy kis köles, vagy rizs, az még egyszerűbbé teszi az elkészítését.

    Fűszerezést nem igényel, egy kevés sót legfeljebb, de ha még ízesítenénk, mehet bele fokhagyma, kakukkfű, zsálya.

    Az olajban sütés elkerülése miatt sütőben szoktam sütni 190 fokon, és ahhoz, hogy az állaga ruganyos legyen, teszek bele egy tojást. Ez valamiért a sütési időt is csökkenti. A tojás bevezetése előtt a csicseriborsóliszt is össze tudja fogni a masszát (csicseritojásként a lenmaghoz hasonlóan működik: 1 csapott ek csicseriliszt 2-3 ek vízzel), de ez esetben sütőben sütve lehet, hogy gumisabb állagú lesz. Serpenyőben, nem túl bő olajban jobban sikerül.

    Kézreálló céklafasírt

    Hozzávalók kb 8 darabhoz:

    • 1db közepes nyári cékla
    • 1 nagy marék főtt rizs, barnarizs, köles, vagy polenta
    • 1 db tojás
    • 2-3 evőkanál semleges ízű olaj, vagy kókuszolaj
    • 4-5 evőkanál liszt (barnarizsliszt, csicseriliszt, vagy szezámliszt a legjobb)
    • Opcionális fűszerek: fokhagyma, kakukkfű, borsika, zsálya

    Elkészítés:

    A sütőt 190 Celsius fokra melegítem. Egy sütőtálcát sütőpapírral bélekek ki.

    A céklát megmosom, megtisztítom, lereszelem. Ha fűszereket használok, felaprítom őket, hozzáforgatom a tojással, főtt gabonával, az olajjal együtt, és végül lisztet keverek hozzá, amennyit felvesz.

    Fasírtokat formálok, és a sütőben 15-20 perc alatt elkészülnek.

    Dénes Dóra

    Dénes Dóra vagyok, funkcionális táplálkozás tanácsadó, természetgyógyász, fitoterapeuta. Érdeklődésem középpontjában a gyógyító étrendek és tápanyagok állnak, a gyerekek egészségének megalapozása az étkezési szokásaikon keresztül, és a különböző igények összehangolása családon belül.

    Étrend tanácsadás

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám. 

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám.

    @edespofablog

    Followers