“Ha babára készülsz, legyen egy jó palacsintasütőd” – tanácsolta egykor a másik felem, és vett nekem. Az elmúlt években hatalmas diverzitását ismertem meg a palacsintáknak. Most jön a hajdinalisztes, puha orosz kiadás, ami pástétomokhoz, halakhoz passzol a legjobban.
Én dehogyis leszek olyan, aki röptében forgatja a palacsintát, töltelékeken agyal, lekvárokat készít, tésztát tölt, göngyöl kilószám. Az én gyerekeimet messze kerüli majd a palacsinta addikció – fogadkoztam. Hát nem kerülte messze őket, és azt sem merném kijelenteni, hogy babakorukban ne szerettek volna kendőben a szagelszívó zúgására elaludni, miközben sütögettem.
Az utóbbi években átértékeltem magamban a palacsinta műfaját. Az én gyerekkoromban csak mint édesség kapott szerepet, pedig annyi fajtája van, és annyi mindent rá lehet bízni. Például azt, hogy mentse meg a maradék párolt zöldségeket, vagy a hűtőben napok óta hervadozó négy falat főzeléket. Ezeket összenyomkodva bele lehet keverni a tésztába. Vagy hogy kísérjen és tegyen egy gyerek számára vonzóvá egy zöldségpástétomot, egy kis füstölt halat, vagy egy csatnit, amit jól felturbóztam fokhagymával, gyömbérrel a náthaszezonban. Ez szerepel a fotón is, egy fűszeres ribizlis, áfonyás, almás változat. A sós palacsinta egy áldás.
A blini egy hagyományos szláv kelt palacsinta, amit korong alakja miatt a naphoz hasonlítottak. Az orosz és ukrán konyha egyik szeretett terméke, amelyet búzaliszttel, vagy hajdinaliszttel, vagy ezeket keverve készítenek. Szülés után a kismamáknak is adják szénhidrát pótlásként, és legjellemzőbb feltétei közt fogyasztják kapros lazacpástétommal, kaviárral, tejföllel.
Csodás még sonkával, gombával, de akár brokkolikrémmel is. Mindent elbír, amit csak el akarunk adni a gyermeknek különösebb tiltakozások nélkül.
Maga a tészta is sokféleképp készülhet.
A hagyományos receptekben tej és élesztő szerepel. Ezek nálunk nincsenek, inkább kovásszal, vagy gyümölcsélesztővízzel (a kovász neveléséről írt posztomban erről ios szó esik) kelesztem a palacsintatésztát.
Nálunk háromféle hajdinalisztes blini változat fut. A két kelt palacsintán kívül a harmadik egyszerűen tojással készül, ami szintén egy ruganyos, puha állagot ad. Az is igényli a pihentetést, de fél-1 óra is elég, szemben a kelesztett verziókkal. A kovászos és élesztővizes változatnak nagyon jó az illata. Ízre a kovászos a legfinomabb szerintem a visszafogott savanykásságával. Nagyon menne hozzá kaviár is, de nem akarok telhetetlen lenni, örülök, ha a zöldségeimet kísértetni tudom vele.
10 hónapos kortól kóstolhatók a blinik, de sózni csak diszkréten!
Kovásszal készült blini
Hozzávalók 12 darabhoz:
- 9 dkg hajdinaliszt
- 9 dkg rizsliszt
- 1 tk útifűmaghéj
- 25 g kovász
- 100 g növényi tej
- 80 g víz
- Só
- Kókuszolaj vagy más olaj a sütéshez
Elkészítés:
A liszteket keverőtálba szitálom. Nem érdemes megspórolni ezt az apró gesztust a tészta felé: puhább, szellősebb lesz. A száraz alapanyagokhoz keverem az útifűmaghéjjal, majd jön a só, a nedves hozzávalók, a kovász. 4-6 órán pihenget letakarva a melegben. Nem túl forró serpenyőben, pici olajon, kanállal korongokat formálva megsütöm.
Gyümölcsélesztővízzel készült blini
Hozzávalók 12 db-hoz:
- 10 dkg hajdinaliszt
- 10 dkg rizsliszt
- 150 ml gyümölcsélesztővíz
- 10 ml növényi tej
- 1 tk útifűmaghéj
- Só
Elkészítés:
A liszteket keverőtálba szitálom, és hozzákeverem a útifűmaghéjat. Jöhet a só, a nedves hozzávalók, a kovász. 4-6 órán pihenget letakarva a melegben. Nem túl forró serpenyőben, pici olajon, kanállal korongokat formálva megsütöm.
Tojással készült blini
Hozzávalók 12 db-hoz:
- 9 dkg hajdinaliszt
- 9 dkg rizsliszt
- 140 ml gyümölcsélesztővíz vagy víz
- 10 ml növényi tej
- 1 db tojás szétválasztva
- Só
Elkészítés:
A liszteket keverőtálba szitálom. A tojásokat szétválasztom. A sárgáját a folyadékokkal és sóval elkeverem, a fehérjét behűtöm a tészta pihentetésének idejére. A nedves hozzávalókhoz keverem a liszteket, és legalább fél óráig pihentetem. Sütés előtt a tojásfehérjét kemény habbá verem és óvatosan a masszába forgatom. Nem túl forró serpenyőben, pici olajon, kanállal korongokat formálva megsütöm.
Ha elakadtál, hogyan oldd meg a főzést speciális igényekkel, hogyan adj több zöldséget, hogyan tuningold a család immunrendszerét finom ételekkel, akkor tanácsadásommal örömmel segítek.