fbpx

Funkcionális gyerekétkeztetés szívvel lélekkel

Dénes Dóra családi konyhája

  • Étkezési tanácsadás
  • Rólam
  • Kapcsolat
  • Családnak Falatkás hozzátáplálás (BLW) Gluténmentes Házi tészta Négyévszakos Partifalatok ReggeliTejmentes

    Blini, azaz kelt palacsinta – kovászos, tojásos és élesztővizes változatban

    “Ha babára készülsz, legyen egy jó palacsintasütőd” – tanácsolta egykor a másik felem, és vett nekem. Az elmúlt években hatalmas diverzitását ismertem meg a palacsintáknak. Most  jön a hajdinalisztes, puha orosz kiadás, ami pástétomokhoz, halakhoz passzol a legjobban. 

    Én dehogyis leszek olyan, aki röptében forgatja a palacsintát, töltelékeken agyal, lekvárokat készít, tésztát tölt, göngyöl kilószám. Az én gyerekeimet messze kerüli majd a palacsinta addikció – fogadkoztam. Hát nem kerülte messze őket, és azt sem merném kijelenteni, hogy babakorukban ne szerettek volna kendőben a szagelszívó zúgására elaludni, miközben sütögettem. 

    Az utóbbi években átértékeltem magamban a palacsinta műfaját. Az én gyerekkoromban csak mint édesség kapott szerepet, pedig annyi fajtája van, és annyi mindent rá lehet bízni. Például azt, hogy mentse meg a maradék párolt zöldségeket, vagy a hűtőben napok óta hervadozó négy falat főzeléket. Ezeket összenyomkodva bele lehet keverni a tésztába.  Vagy hogy kísérjen és tegyen egy gyerek számára vonzóvá egy zöldségpástétomot, egy kis füstölt halat, vagy egy csatnit, amit jól felturbóztam fokhagymával, gyömbérrel a náthaszezonban. Ez szerepel a fotón is, egy fűszeres ribizlis, áfonyás, almás változat. A sós palacsinta egy áldás. 

    A blini egy hagyományos szláv kelt palacsinta, amit korong alakja miatt a naphoz hasonlítottak. Az orosz és ukrán konyha egyik szeretett terméke, amelyet búzaliszttel, vagy hajdinaliszttel, vagy ezeket keverve készítenek. Szülés után a kismamáknak is adják szénhidrát pótlásként, és legjellemzőbb feltétei közt fogyasztják kapros lazacpástétommal, kaviárral, tejföllel. 

    Csodás még sonkával, gombával, de akár brokkolikrémmel is. Mindent elbír, amit csak el akarunk adni a gyermeknek különösebb tiltakozások nélkül.

    Maga a tészta is sokféleképp készülhet.

    A hagyományos receptekben tej és élesztő szerepel. Ezek nálunk nincsenek, inkább kovásszal, vagy gyümölcsélesztővízzel  (a kovász neveléséről írt posztomban erről ios szó esik) kelesztem a palacsintatésztát. 

    Nálunk háromféle hajdinalisztes blini változat fut. A két kelt palacsintán kívül a harmadik egyszerűen tojással készül, ami szintén egy ruganyos, puha állagot ad. Az is igényli a pihentetést, de fél-1 óra is elég, szemben a kelesztett verziókkal. A kovászos és élesztővizes változatnak nagyon jó az illata. Ízre a kovászos a legfinomabb szerintem a visszafogott savanykásságával. Nagyon menne hozzá kaviár is, de nem akarok telhetetlen lenni, örülök, ha a zöldségeimet kísértetni tudom vele. 

    10 hónapos kortól kóstolhatók a blinik, de sózni csak diszkréten!

    Kovásszal készült blini 

    Hozzávalók 12 darabhoz: 
    • 9 dkg hajdinaliszt
    • 9 dkg rizsliszt
    • 1 tk útifűmaghéj
    • 25 g kovász 
    • 100 g növényi tej 
    • 80 g víz 
    • Só 
    • Kókuszolaj vagy más olaj a sütéshez

    Elkészítés: 

    A liszteket keverőtálba szitálom. Nem érdemes megspórolni ezt az apró gesztust a tészta felé: puhább, szellősebb lesz. A száraz alapanyagokhoz keverem az útifűmaghéjjal, majd jön a só, a nedves hozzávalók, a kovász. 4-6 órán pihenget letakarva a melegben. Nem túl forró serpenyőben, pici olajon, kanállal korongokat formálva megsütöm. 

    Gyümölcsélesztővízzel készült blini 


    Hozzávalók 12 db-hoz: 
    • 10 dkg hajdinaliszt
    • 10 dkg rizsliszt
    • 150 ml gyümölcsélesztővíz 
    • 10 ml növényi tej 
    • 1 tk útifűmaghéj
    • Só 

    Elkészítés: 

    A liszteket keverőtálba szitálom, és hozzákeverem a útifűmaghéjat.  Jöhet a só, a nedves hozzávalók, a kovász. 4-6 órán pihenget letakarva a melegben. Nem túl forró serpenyőben, pici olajon, kanállal korongokat formálva megsütöm. 

    Tojással készült blini

    Hozzávalók 12 db-hoz: 
    • 9 dkg hajdinaliszt
    • 9 dkg rizsliszt
    • 140 ml gyümölcsélesztővíz vagy víz 
    • 10 ml növényi tej 
    • 1 db tojás szétválasztva

    Elkészítés: 

    A liszteket keverőtálba szitálom. A tojásokat szétválasztom. A sárgáját a folyadékokkal és sóval elkeverem, a fehérjét behűtöm a tészta pihentetésének idejére. A nedves hozzávalókhoz keverem a liszteket, és  legalább fél óráig pihentetem. Sütés előtt a tojásfehérjét kemény habbá verem és óvatosan a masszába forgatom. Nem túl forró serpenyőben, pici olajon, kanállal korongokat formálva megsütöm. 

    Ha elakadtál, hogyan oldd meg a főzést speciális igényekkel, hogyan adj több zöldséget, hogyan tuningold a család immunrendszerét finom ételekkel, akkor tanácsadásommal örömmel segítek.

    Dénes Dóra

    Dénes Dóra vagyok, funkcionális táplálkozás tanácsadó, természetgyógyász, fitoterapeuta. Érdeklődésem középpontjában a gyógyító étrendek és tápanyagok állnak, a gyerekek egészségének megalapozása az étkezési szokásaikon keresztül, és a különböző igények összehangolása családon belül.

    Étrend tanácsadás

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám. 

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám.

    @edespofablog

    Followers