Aki nem ehet, vagy nem szereti a tojást, azért ne maradjon rántotta nélkül. A tojás biztos, hogy szerepel az emberek top 5 reggeli kedvencei közt. Ez pedig egy ötlet egy népszerű reggeli veganizálására.
Ha valami egyszerűen táplálót szeretnénk reggel, sokan a tojásra gondolunk. Épp csak akkor nyitogatjuk tanácstalanul a hűtőt a kelő nap fényében, ha el kellett hagyni valamiért. Ha minden reggel valami tartalmasat kell összedobni, vagy azért, mert iskola/óvoda van, vagy azért, mert szünet, vagy azért, mert karantén, a csicseri omlett számomra egyike a mentő ötleteknek. Méltán lett a vegán reggelik slágere. Fehérje is, szénhidrát is: 2 in one, eat and go!
Előző este előkészíthető
Azt viszont, hogy olyan gyorsan elkészíthető, mint a rántotta, nem merném eskü alatt vallani. Mint azok a lepények, és palacsinták, amelyekben nincs tojás, általában hosszabb sütési időt igényelnek a tojásos változathoz képest. Annyival le lehet rövidíteni a processzust, ha előző este bekeverjük a csicserimasszát, és reggel csak ki kell sütni.
Az előre bekeverés azért is jó ötlet, mert az állaga jobb lesz, és a hüvelyeseket, és gabonákat az áztatás könnyebben emészthetővé teszi.
Csicseriborsó a hangulatjavító
A csicseriborsó többek közt azért lett népszerű húspótló, mert 100 grammra számolt fehérjetartalma a csirkemelléhez közelít. És közben még rostokat, B1-, B6-vitamint, folátot, E- és, A-vitamint, karotint is tartalmaz. Kálcium tartalma is fontos, és magnézium, cink is nyerhető belőle.
Még egy érdekesség: ez a hüvelyes trioptofánt is tartalmaz, amit esszenciális aminosav lévén a szervezetünk nem termel. Viszont szüksége van rá, különösen nem jön rosszul téli letargia esetén. Ez az aminosav az ingerületátvivő szerotonin előanyaga, és néhány más anyag, köztük B3-vitamin (niacin) termelődéséhez is szükséges. Az alacsony szerotoninszint (sok más ok mellett) egyik komponense lehet az alvásproblémáknak, indokolatlan levertségnek. Szóval nagyon felszínes, bulvár-életmódosan összegezve a csicseriborsó segít jó kedvre kerekedni.
A gluténmentes sütésben nagyon jó alapanyag, mert folyadékkal keverve ruganyos állagot tudni a tésztáknak. Jól használható palacsintákhoz, tortillákhoz, lepényekhez.
Mikortól kóstolhatják a babák?
Magát a csicseriborsót a 11. hónap után ajánlják a gyerekeknek a hüvelyesek magas, vízben nem oldódó rosttartalma miatt. Ebben a fogásban spenót is szerepel, ami szintén nem a hozzátáplálás első idejének zöldsége (mert előfordulhat, hogy magas a nitrát tartalma). Így aztán most a baba verzió és a családi változat között nincs óriási különbség. Annyi, hogy a babáé kevésbé fűszeres, ezért egy külön, kisebb serpenyőben készül.
Sárgarépás spenótos csicseri omlett
Hozzávalók 4 személyre:
- 3 db kisebb sárgarépa lereszelve
- 15 dkg csicseriliszt
- 150 ml növényi tej
- 100 ml víz
- 1 fokhagyma
- 1 újhagyma
- 3 marék spenót
- Fűszerek: só (fekete só: kala namak a legjobb, ha van), 1 kk curry fűszerkeverék, 1 kk kakukkfű, 1 tk bazsalikom, 1 kk édes fűszerpaprika
- 1 ek olaj/ kókuszolaj, ghee (ha nem fontos, hogy vegán legyen) a sütéshez
Csicseri omlett a babának
Hozzávalók:
- 2 ek dinsztelt reszelt sárgarépa + spenót
- 2 ek csicseriliszt
- 3-4 ek növényi tej vagy víz
- 5 cm újhagyma
- Kevés bazsalikom és borsika
- 1 tk olaj/ kókuszolaj, ghee (ha nem fontos, hogy vegán legyen) a sütéshez
Elkészítés
A csicserilisztet egy keverőedénybe mérem, sózom, fűszerezem (a fokhagyma is most kerül bele, csak az újhagyma nem), átkeverem és a folyadékot apránként adagolva a palacsintatésztánál kicsit sűrűbb, de a lepénynél hígabb állagú masszává keverem. Számolni kell vele, hogy az állás közben még sűrűsödni fog.
Tipp
Ha nincs rutinunk abban, hogy egy csicserimasszából milyen az az állag, ami omletté tud összeállni a sütés során, akkor segítség tud lenni egy kis plusz olaj a masszában, hogy a tészta ne ragadjon le. Ezt a misungot közepes lángon érdemes hosszabban sütni, úgy lesz rugalmas, hajtható, fordítható anélkül, hogy az alja túlsülne vagy odakapna.
A baba számára is bekeverem a csicseriliszt-folyadék-zöldfűszer masszát, és állni hagyom.
Kát serpenyőt veszek elő. A nagyobbikban olajat melegítek és lassan megdinsztelem a sárgarépát. Utána küldöm a spenótot, átforgatom, megfonnyasztom.
A kisebb serpenyőben is olajat melegítek, megfonnyasztom a felaprított újhagymát. Átveszek 2 evőkanálnyi előkészített zöldséget a másik serpenyőből, szétterítem, és egyenletesen ráöntöm a baba csicserimasszáját. Lassan átsütöm, egyszer átfordítva.
A családi serpenyőben is szétterítem a zöldségeket és ráöntöm a fűszeres csicserimasszát. Lassan átsütöm, egyszer átforgatom, és a vége előtt kicsivel hozzászórom a karikázott újhagymát.
Igyekszem még egy kis extra zöldet hozzátenni tálaláskor. Szereti például a petrezselymet, az oregánót, a kakukkfüvet, a bazsalikomot.
Gondjaid vannak a hozzátáplálással? Válogatós a gyereked? Különleges étrendi igényeitekkel zsonglőrködsz és az időhiány mindig nyerésre áll? Étrendtanácsadásomon ezekben a kihívásokban is örömmel segítek. Ha pedig családi receptekre, inspirációra van szükséged, kövess Facebookon, Instagramon!