fbpx

Funkcionális gyerekétkeztetés szívvel lélekkel

Dénes Dóra családi konyhája

  • Étkezési tanácsadás
  • Rólam
  • Kapcsolat
  • Alacsony fruktóztartalmú Baba verzió Családnak Ebéd Egyéb kategória Gluténmentes Immuntámogató IR-barát Makrobiotikus Rostban gazdag Tejmentes Téli recept Tojásmentes ÜnnepiVárandós barát

    Hello újév! Krémes sült lencsés bőségtál – baba változatban is

    Minden év első étele nálunk egy sűrű egytálétel, ami többféle lencséből készül. Bármilyen valutának welcome! Elronthatatlan, sok zöldséggel tuningolható, és a sólet mintájára a sütőben készül. A legkisebbek gazdagságára is gondolva baba változatban is összeállt. 

    Január elsején jellemzően nem hagyományos, füstölt húsos lencsefőzelékkel indulunk, hanem többféle hüvelyessel és több más zöldséggel is megpakolt egytálétellel, amit általában közösen főzünk. Az egyik legizgalmasabb ilyen építmény a sült lencse, mert még krémesebb, még intenzívebb, még inkább reményt ad az újév szerencséjéhez. Az ideiben a hagyományos barna lencse mellé mungóbab, sárgaborsó és fekete urid lencse is került. De ha csak szimpla, egyféle lencse van otthon, az is tökéletes. 

    A sült lencsés fogások a közel-keleti és az indiai konyhában is felbukkannak, és mindkettő ízvilág nagyon izgalmas. Nekünk az indiai most jobban esik, és összetételben valahol a dahl és az ajurvédában is ajánlott khichdi közt félúton járunk. Inspirációként használtuk anno Mautner Zsófi dal makhani receptjét is. 

    Miért eszünk lencsét az év első napján? 

    A hagyomány szerint minden egyes szem a pénzérmék sokaságát szimbolizálja, a vízfelvevő képesség pedig magát a gazdagodást. Ezért halmozzuk az év első napján. Ugyanezt a szimbolikus jelentőséget más kultúrákban nem feltétlenül ez az alapanyag hordozza. Közép-Amerikában például a kukoricaszemek, Spanyolországban a szőlőszemek éjfél után, amelyből tizenkettőt kell enni. 

    Az indiaiak szerint a duzzadó gabonák, például a rizs is meg tudja adni a gyarapodás reményét. A törökök a gránátalma kicsattanó magjaiban vizionálják a gyarapodást, ami talán a legegészségesebb anyagi haszonszerző termés mind közül. Illetve az amerikai hagyomány is megfontolandó. Ők nem a pénzérmékre, hanem a zöldhasú kötegekre koncentrálnak, konyhafilozófiájuk szerint a leveles zöldségek fogyasztása teremti meg a gazdagodás lehetőségét.

    Szóval aki nem szereti a lencsét, ezek alapján kukoricás rizzsel, rizottóval, rakott kellel, zöld salátával vagy akár hajdina kásával is kovácsolni tudja szerencséjét. 

    De azért mégis kampányolnék a lencse mellett. Vassal, káliummal, magnéziummal és kalciummal is megajándékoz, illetve  A-, B1-, B6-, és E-vitaminnal. Napi átlagos rostszükségletünk negyedét is fedezni tudja. Minél sötétebb egy lencse, annál jelentősebb az antioxidáns tartalma. Ebben a fogásban több hüvelyes is szerepel, de egyfélével is tökéletes. 

    Tipp

    Ez a fogás (IS) bátran tuningolható más zöldségekkel is. A sárgarépa, gumós és szárzeller, édeskömény nagyon jó hozzá, de a céklát is érdemes kipróbálni, nagyon klassz bíbor színt ad az egytálnak. 

    Pár ötlet a lencse-mixre

    Barna lencse: Európa-szerte ez a legismertebb.  Nálunk is többféle méretben kapható. Az apróbb roppanósabb, a nagyobb viszont gyakoribb, túlfőve szétesésre hajlamosabb. A felsoroltakon túl folátot is tartalmaz. 

    Sárgaborsó:  a zöldborsó héját lehántják, a termést szárítják, felezik, így lesz belőle a friss zöldborsótól eltérő karakter.  Jó kálium, kalcium, cink, mangán, foszfor-forrás. Molibdénből, csontokat, inakat képző, és májenzimek aktivizálásában részt vevő nyomelemből pedig különösen sokat tartalmaz. Mindezek télen jól jönnek ásványi anyag pótlásra, az idegek és immunrendszer működésének támogatására.

    Mungóbab: az egyik legtartalmasabb hüvelyes, remek magnézium-forrás. Ez többek közt az enzimek és idegrendszer működéséhez szükséges mikrotápanyag. Apró, roppanós, zöldes, nem könnyen szétfővő fajta. 

    Urid lencse: pandzsábi konyhában elterjedt lencseféle, amit a köreteken kívül többek közt az idli nevű rizsgolyó, a dosa nevű sós palacsintaféleség tésztája, vagy a vada nevű sós fánkféleség elkészítéséhez szoktak használni. Fekete és fehér változata van, és egyes csomagolások nem lencseként, hanem babként jelölik. Keleti élelmiszerboltokban beszerezhető, például a Kohinoor bazárban, a Szép Kis Indiában, a Dunapandában

    Miért jó áztatni?

    Mindegyiket érdemes legalább 8 órára beáztatni, és az áztatólevét leönteni. Azért is célszerű gabonák, magok, és lencsefélék esetében, hogy azoknak az anyagoknak egy részétől megszabaduljunk, amelyek antitápanyagként bennük vannak és gátolják az ételekből beszerzett más tápanyagok hasznosulását. 

    A legjobb külön áztatni őket, mert a főzési idejük eltér. A legtovább a sárgaborsó, majd a mungóbab és az urid lencse készül, és a hagyományos lencsének kell a legkevesebb idő. 

    Mikortól ehetik a babák?

    A babák a vöröslencsével indíthatják a hüvelyesek kóstolását a 7. hónap környékén. A többi lencseféle a rostjai miatt a 11.  hónaptól javasolt. A baba változatban ugyanúgy benne van a lencse, a sárgaborsó, a mungóbab és az indiai lencse zöldségekkel, csak kevésbé fűszeresen és a sütő helyett főzőedényben készül, hogy a zöldségek jól meg tudjanak puhulni. 

    Ha kisebb babábak szeretnénk készíteni, akkor 3-4 evőkanál vöröslencsét áztassunk a családi lencsével párhuzamosan, attól függően, hány adagot szeretnénk neki készíteni. Ugyanúgy használható a fogásban zellergumó, sárgarépa és édeskömény és annak friss zöldje, az ánizskapor. Fűszerként tehetünk bele a 7. Hónaptól édesköményt, mint zöldfűszert, borsikát, petrezselymet. Egy kis növényi tejjel vagy vízzel és paradicsomlével felönthetjük.  

    Tipp

    Húsos változatban is nagyon jó.  Mi bárány apróhússal csináltuk. A húst serpenyőben lepirítottuk, utána elkészítettük a fűszeres hagyma alapot, és a sütőbe készülő edényben a hagymára rátettük, ráhalmoztuk a hasábokra vágott zöldségeket, és zeller karikákat, édeskömény csíkokat, a lencsét, a paradicsomlevet és növényi tejet, és mehetett is a sütőbe. 



    Ötlet az ütemezésére: 

    Kevés macerát igényel a fogás, ha apránként előkészítjük. 

    0. Nap

    Reggel

    A lencséket beáztatom. 

    Napközben

    Előkészítem a zöldséget: aprítom a hagymákat, gyömbért, tisztítom, hasábokra vágom a sárgarépát, zellert, karikázom a zellerszárat, csíkozom az édesköményt. Egy nagyobb dobozba teszem a családnak szánt zöldségeket, egy kisebb kis dobozba azt, amiből a baba fogása készül. 

    Este 

    Megfőzöm a lencsét. 

    Megpárolom a baba sárgarépa-zeller kupacát, 6-8 perc után az édesköményt is hozzátéve, és ha elkészült, és kihűlt, a hűtőbe teszem. 

    A serpenyőben elkészítem a fűszeres hagymát, és a sütőedényben összeállítom a családi fogást.

    1. nap

    Reggelre a sütőben elkészül a családi fogás.

    A babáét az előkészített zöldségekből ebéd előtt frissiben befejezem.

    Krémes sült lencsés bőségtál

    Hozzávalók bő 4 adaghoz:
    • 200 g lencseféle vegyesen (barna lencse, sárgaborsó, urid lencse, mungóbab), de egyféle, hagyományos lencsével is ugyanolyan klassz
    • 2-3 sárgarépa
    • 1 kisebb zellergumó 
    • 2 szárzeller 
    • 1 kisebb édeskömény
    • 1 ek ghee, olaj, vagy kókuszzsír
    • 1 nagy hagyma aprítva
    • 3-5 db paradicsom, ha nyáron készítjük – ha télen, akkor inkább 2-4 aszalt paradicsom
    • 3-5 gerezd fokhagyma aprítva
    • Kb 250 ml paradicsomlé
    • Kb 300 ml növényi tej 
    • Kb 100 ml sűrű kókusztej
    • Friss fűszerek: 4-6 cm friss gyömbér aprítva, 1 csokor petrezselyem és koriander vegyesen
    • Szárított és porfűszerek: 1 babérlevél, 1 tk őrölt koriander, 1 tk őrölt római kömény, 1 tk őrölt kurkuma, 1 kk görögszénapor, 1 kk nigella (elhagyható), 1 kk őrölt kardamom, ½  kk szegfűszeg, só

    A baba lencsés bőségtála

    Hozzávalól 2 adaghoz: 
    • Az előkészített zöldségekből 4 hasáb sárgarépa, 2 hasáb zeller, 2-3 ek csíkozott édeskömény
    • 5 centi újhagyma
    • 1 kk ghee, olaj, vagy kókuszolaj
    • 4 ek vöröslencse vagy ha a családi lencséből kap, akkor abból 4-5 ek főtt lencse
    • 100 ml víz vagy növényi tej 
    • 1-2 ek paradicsomlé
    • Fűszerek: ½ kk aprított gyömbér, 1 kk édeskömény fűszer, 1 kk borsika, 1 ek petrezselyem zöld

    Elkészítés:

    A lencsé(ket) a 0. nap reggelén, vagy akár a mínusz 1. napon legalább kétszeres mennyiségű vízbe áztatom. 

    Napközben előkészítem a zöldségeket a feljebb írt ütemezés szerint. Aprítom a hagymákat, gyömbért, tisztítom, hasábokra vágom a sárgarépát, zellert, karikázom a zellerszárat, csíkozom az édesköményt. Ha használok paradicsomot, akkor forró vízbe áztatva a héjától megszabadítom és felkockázom. Ha aszalt paradicsom kerül a fogásba, akkor aprítom. 

    A gyökereket és édesköményt egy nagyobb dobozba teszem a családnak, egy kisebb kis dobozba ezekből azt, amiből a baba fogása készül. 

    Este megpárolom a babának szánt zöldségeket. Elöször a sárgarépát, zellert, majd az édesköményt teszem hozzá, hogy együtt puhuljanak.  

    A lencsét megfőzöm egy fazékban. Ha többféle hüvelyesből készül, akkor először a sárgaborsót teszem fel, tíz perc múlva hozzákeverem az urid lencsét és mungóbabot, és ha már kezdenek puhulni, akkor a barnalencsét. Ne puhuljanak meg teljesen. Lecsöpögtetem, és átveszek belőle a baba számára abba a dobozba, amiben a párolt zöldségeit gyűjtöm. Hűtőbe teszem, és másnapig el is felejthetem.   

    Előkészítem sütésre a családi fogást magában a vastag falú edényben, amit a sütőbe  teszek majd. Ghee-n, olajon vagy kókuszolajon megfonnyasztom a hagymát, fokhagymát, gyömbért, és hozzákeverem a szárított és por fűszereket. Hozzáöntöm a növényi tej nagy részét, sózom. Beleszórom a lencsét, a paradicsomot vagy aszalt paradicsomot, átkeverem paradicsomlével. Leveses állag a cél, ezt még a növényi tejjel be lehet állítani. 

    Este lefedve 100, max 110 fokon 7-8 órára a sütőbe teszem. Reggelre elkészül. Tálalás előtt kókusztejjel krémesítem, és mehetnek rá a zöldfűszerek. 

    Ebéd előtt a baba fogását is befejezem. Olajon megfonnyasztom az aprított újhagymát, ha teszek bele gyömbért, azt is, fűszerezem édesköménnyel, borsikával. Beleforgatom a párolt zöldségeket és főtt lencsét, felöntöm vízzel vagy növényi tejjel és paradicsomlével, és hagyom egyszer összerottyanni. Tálaláskor egy kis petrezselyem, és a 10. hónaptól koriander is kerület rá.

    Köretként naan, barna rizs vagy fehér basmati rizs remek hozzá. Mi most a képen látható módon fekete rizst pároltunk (a barna rizshez hasonlóan pár órás áztatás, és másfélszeres főzővíz kell hozzá).

    Dénes Dóra

    Dénes Dóra vagyok, funkcionális táplálkozás tanácsadó, természetgyógyász, fitoterapeuta. Érdeklődésem középpontjában a gyógyító étrendek és tápanyagok állnak, a gyerekek egészségének megalapozása az étkezési szokásaikon keresztül, és a különböző igények összehangolása családon belül.

    Étrend tanácsadás

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám. 

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám.

    @edespofablog

    Followers