fbpx

Funkcionális gyerekétkeztetés szívvel lélekkel

Dénes Dóra családi konyhája

  • Étkezési tanácsadás
  • Tudástár
  • Rólam
  • Kapcsolat
  • Családnak Cukorcsökkentő tippek Cukormentes Étrendváltó alapreceptek Sütés tippek TudástárTudatos táplálkozás

    15 tipp a cukor csökkentésére – életmódváltás családdal

    A cukor olyan, mint egy levakarhatlan szerető: ha kirúgod az ajtón, visszamászik az ereszcsatornán. Kis lépésenként így lehet elhagyni fájdalmak nélkül. 

    A cukorral nem egyszerű szakítani. Bekúszik a felvágottba, csemege uborkába, gyümölcslébe, és máris újra a konyhában találjuk, amint fényesre kopott mackóban a hűtőt nyitogatja. Ahhoz, hogy sikeresen lazítsunk a szorításán, egy nagy elhatározás, és sok apró lépés kell. Ezeket gyűjtöttem össze. 

    Tíz éve már, hogy elhagytam (többek közt) a cukrot, hogy hormonális káoszomon úrrá lehessek. Annyiban könnyű volt nekem, hogy még nem volt gyerekem. Elég volt a barátnőm mézes baklavájával túlagadolva másnaptól egyáltalán nem használni finomított cukrot, és nem venni olyan élelmiszereket, amelyekben álcában, vagy nyílt lapokkal játszik. 

    Újraprogramozott ízlelés

    Már néhány hét is nagy változásokat hozott. Az ízérzékelésemet újraprogramozta, főleg, hogy a cukorral együtt a  finomított élelmiszerek ízfokozói, például a nátrium-glutamát is eltűntek. Könnyen rácsodálkoztam, valójában milyen édes a sárgarépa, a zöldborsó, és mennyivel több íze van egy levesnek sok só nélkül is. Az étcsoki, ami sokaknak keserű, nekem édes lett. Amikor pedig egy idő után újra kóstoltam felvágottat, vagy paradicsomos halkonzervet, éreztem bennük az adalékokat. 

    Megismertem a reformsüti-paradoxont is. Az alternatív édességeket egészségesebb választásnak szánják, de ugyanolyan mértékben édesítik, mint a hagyományosakat. Annak tehát, aki tényleg életmódot vált, és nemcsak lecseréli a kockacukrot agavé szirupra, azok is túl édesek. Egy steviás fagyi borzongató bír lenni. 

    Családdal váltani másképp lehet

    Családdal már nehezebb a cukrot elhagyni, nem lehet egyik pillanatról a másikra kirángatni a kezükből a kakaóscsigát. Főleg a gyerekek nagyon kötődnek a szokásaikhoz. Az pedig, hogy az édes ízek, szénhidrátok és a gazdag kalória tartalom iránt ösztönösen vonzódunk, evolúciós adottság (ebben a posztban írtam részletesen a gyerekkori íz tanulásról). Tiszteletben tartva az édes ízek érzelmi értékét, csak a finomított cukor csökkentésére tennék kísérletet a gyerekeknél. Ezek a tippek lépésről-lépésre egy fájdalommentes leváláshoz segítenek. 

    Nemrég egy részletes összefoglalóban válaszoltam minden fontosabb kérdésre, ami a cukrokról az blog kezdete óta felvetődött. Szó volt arról, mi is a cukor, mi a glükóz, fruktóz, hogyan hat ránk és a gyerekekre és milyen egészségesebb alternatíváik vannak. 

    Finomított cukor rengeteg termékben van, amit nagy átlagban napi szinten fogyasztunk. Ezeket különböző művészneveken találjuk meg a címkéken. Részben az -óz végződésű szavak jelölnek különféle  cukrokat, úgy mint szacharóz, dextróz, maltóz, részben a szirupok, mint glükóz-fruktóz szirup, invertcukorszirup, vagy a legveszedelmesebb jószág a magas fruktóztartalú kukoricaszirup. A dextrin és izocukor is előfordul termékekben. A gyümölcslé koncentrátumok és az előkelőbb néven bemutatkozó sűrített nádlé, agavé nektár is lényegében hozzáadott cukor.  

    Ezekben az élelmiszerek bújkál hozzáadott cukor:

    • Felvágottak, sonkák, májpástétomok, füstölt húskészítmények
    • Virsli, szafaládé, krinolin 
    • Konzervek (paradicsomos halkonzerv, de babkonzervek, kukorica is tartalmaz)
    • Tészta szószok (paradicsomos és tejszínes szószok)
    • Paprikás ízesítő szószok, pl ajvár
    • Ecetes halak, ruszli (mesterséges édesítőt és cukrot is tartalmaznak jellemzően)
    • Mustár (kivéve a dijoni), torma, kechup. A majonéz is jó sokat tartalmaz 
    • Olajban eltett aszalt paradicsom tartalmazhat (nem mindegyik), pesto
    • Csemege uborka, ecetes savanyúságok (cékla, csalamádé, gyöngyhagyma, savanyított karfiol és társai. Amiben nincs cukor: sós-vizes uborka és savanyúkáposzta a piacon)
    • Mártogatósok, zöldségkrémek, zöldségpástétomok 
    • A töltött olívabogyók, például a paprikások tartalmazhatnak
    • Gyümölcsös ecetek (málnás, fügés ecetek, de az almaecetet, balzsamecetet is csekkolni érdemes)
    • Gyümölcslevek, és akár zöldséglevek is tartalmazhatnak (például a répás változatok)
    • Gyümölcsjoghurtok
    • Lekvárok, gyümölcssűrítmények
    • Reggeliző pelyhek, gabonapépek, müzlik, granolák 
    • Müzliszeletek, energiaszeletek, fehérjeszeletek
    • Minden feldolgozott élelmiszer, ami mézes
    • Kekszek, chipsek, tejszínes, sajtos ízesítésű ropogtatnivalók
    • Gyümölcs chipsek is (pl ananász, papaja)
    • Csokoládék (az étcsokik is, bár a magas kakaótartalmúak jóval kevesebbet)
    • Nutella, mogyorókrém és némelyik mogyoró- vagy más magvaj
    • A kakaóport  is érdemes ellenőrizni, mert némelyikben van hozzáadott cukor
    • Aszalt gyümölcsök egy része (pl vörösáfonya a boltban nem kapható cukor nélkül, csak piacon, de a datolyát is szokták -minek pluszban?-glükózsziruppal édesíteni)
    • Némelyik kókuszreszelék, kókuszchips is tartalmaz
    • Ízesített dobozos tejes italok, dobozos kakaó, növényi tejes kávék
    • Ízesített kókuszvíz
    • Egyes üveges smoothie-k
    • Babáknak készült termékek egy része: pl gyümölcspürék, babakekszek tartalmazhatnak
    • Ízesített kölesgolyók (az édesekben legtöbbször van, de előfordulhat a mogyorósban is)
    • Ízesesített puffasztott gabonák, kukorica pufik (bónuszban csomó sót is tartalmaznak)
    • Egyes üveges bébiételek (pl néhány Kecskeméti, de még a bio Hipp-nek is vannak cukros termékei)

    Az édességvágy és inzulin

    Ahhoz, hogy az édességvágy érthetőbbé váljon, az inzulin hormont  is be kell mutatni. Ha szénhidrátot eszünk, a hasnyálmirigy inzulintermelésbe kezd, ami a keringési rendszerbe kerül. A sejtek inzulinreceptorain keresztül kötődik, és lehetővé teszi, hogy a sejtek a szánhidrátból származó szőlőcukrot, glükózt fel tudják venni. Ezt energiaforrásként használják fel, illetve egyes sejtek, mint a máj és izomsejtek, el is raktározzák.

    Az inzulin anabolikus, vagyis felépítő hormon, és több feladatot is ellát. Például a táplálék energiáját oda tudja irányítani, ahol arra szükség van. A többlet energiáról pedig úgy gondoskodik, hogy a májat utasítja, hogy alakítsa vérzsírrá, trigliceriddé, ami aztán a zsírsejtekben raktározódhat. Az inzulinszint határozza meg, hogy milyen magasra emelkedhet a vér glukóz- és szabad zsírsav szintje. És az étvágyat is tudja fokozni. 

    Érdekessége: a kiválasztás két szakaszban történik

    Evés közben a glükózszint emelkedésekor azonnali inzulinelválasztási hullám jelentkezik. Valamivel később ezt a hullámot egy lassabban emelkedő, de tartósabb szekréciós szakasz követi. Ezt úgy érzékelhetjük a gyakorlatban, ha ráérősebben étkezünk. Egy idő jóllakunk, de ha tovább csipegetünk, az étvágyunk ismét erőre kap. Ez a hatás váltja ki azt is, hogy úgy érezzük, a desszertnek még van helye a vacsora után. 

    Érdekessége még: nemcsak akkor termelődik, ha emelkedik a vércukorszint

    Létezik egy reflexesen aktivált és a nervus vagus, vagyis a bolygóideg közvetítette hatás. A szájban érzett édes íz, illetve a cukrászdába lépve az édességek illata  is be tudja indítani az inzulinelválasztást. Ebből a mechanizmusból fakad többek közt az is, hogy az édesítőszerek, cukoralkoholok a vércukorszintet ugyan nem emelik, inzulinválaszt mégis ki tudnak váltani. 

    Honnan tudjuk, hogy lendületbe hoztuk az inzulintermelést? 

    Az édességek utáni sóvárgást maga a szénhidrátdús étel is tudja stimulálni az “evés közben jön meg az étvágy” népi bölcsesség alapján. Ha például a karácsony reggelt 1-2 flódnival és karamellás tejes kávéval indítjuk, akkor az inzulin termelés erőre kap, a vércukorszint magasra ugrik, majd idővel leesik. Ezután a nap folyamán jobban kívánjuk a szénhidrátdús ételeket, mint amikor a reggelink nem egy szénhidrátbomba. És még néhány más jele is van:  

    • Ha a nassolás szükségletté válik, és az édes, keményítős rágcsákért néha felszántanánk a Hősök terét
    • Ha minden nap, akár többször is szükségünk van édességre 
    • Ha könnyebb el sem kezdeni egy szénhidrátban gazdag, keményítős ételt, mint  abbahagyni
    • Ha kiadós étkezés után érkezik a kajakóma
    • Ha étkezés után 1-2 órával úgy érezzük, muszáj lenne bekapni valamit. Lehet azért, mert újra megéheztünk, de lehet frissen érkezett ingerlékenység, szédülés, erőtlenség és motiválatlanság miatt is. 

    A vércukor és inzulin hullámvasútjáról le lehet szállni, és a cukor iránti vágyat csökkenteni többek közt azzal, ha jobban figyelünk a szénhidrátokra, ha nassolások helyett a főétkezésekre koncentrálunk, és azokban is arra, hogy mindhárom makrotápanyag szempontjából tartalmasabbak és kiegyensúlyozottabbak legyenek. 

    Íme  pár ötlet, amivel lépésről-lépésre visszaszoríthatjuk a cukor gyarmatosító lendületét. 

    1. Olvassuk el az élelmiszer címkéket!

    Sok csalódástól megkímélhetjük magunkat, ha még a boltban elolvassuk, mit is tartalmaz a kiszemelt termék. Szereztem már a gyerekeknek cukorral fagyasztott áfonyát, és cukros gyümölcsszeletet, mert eszembe sem jutott, hogy aszalt gyümölcsöt minek kéne még sziruppal édesíteni. Az életmódváltók tapasztalják, hogy a vásárlás ezentúl olvasókör fakultáció lesz. Ez ideális esetben nem a dackorszakában földön fetrengve csokit követelő gyerekkel a legszerencsésebb. Mivel azonban ritkán jön össze, hogy egyedül vásároljak, és pár fetrengős jeleneten már túl vagyunk, nálam a gyakoribb online rendelés vált be, illetve hogy ismeretlen termékekről a neten böngészve előre begyűjtöttem, miket tartalmaznak, aztán vettem meg a boltban. 

    2. Sütéskor a receptben leírt cukor mennyiségét háromnegyedére, majd felére csökkentsük!

    Némelyik sütemény recept brutál cukor mennyiséget ajánl, például 20 dekát egy brownie-hoz. Minek? A felével is édes lenne, sőt, kevesebbel. De elsőre nem biztos, hogy átmegy ez a reform, ezért érdemes apróbb lépésekre bontani a sütések cukorigényét. Egyik alkalommal a megadott mennyiség háromnegyedével próbáljuk ki, a következő alkalommal a felével. Idővel eljuthatunk az alternatív édesítésekig, például a zöldségek, gyümölcsök bevonásáig és ízkiemelő fűszerekig, és akár a sütemények gyakoriságának csökkentéséhez is. 

    3. 1-1 nassot váltsunk ki salátával vagy gyümölccsel!

    A kisétkezések idején, amikor vad nassolhatnék támad, ne egy csomag keksz, hanem például valamilyen zöldség vagy gyümölcs legyen nálunk. A vércukoszint kiegyensúlyozásáért még jobb, ha a szénhidrát mellett a másik két makrotápanyag, a zsír és a fehérje is képviseli magát, így még az az előnye is megvan, hogy hosszabb ideig eltelít. A gyümölcsöt frissen, a héjával, rostjaival együtt együk (szénhidrát). Tehetünk hozzá olajos magokat (zsír is, és fehérje is van benne), például diót, mákot, darált szezámmagot, vagy kókuszreszeléket, kókuszcsipszet, és joghurttal, növényi joghurttal krémesíthetjük. 

    4. Kerüljük el az útközbeni pékségeket! Legyen nálunk egészségesebb snack!

    Az inzulin paraszimpatikus hatásáról fentebb írtam. A friss péksütemények illata könnyen  könnyen be húzni a csapdába, és azt az érzetet kelteni, hogy hirtelen az éhhalál közeleg, muszáj búrkiflit venni. Ha más nassol mellettünk, és csak egy törésnyi kóstolóval megkínál, az a falat is el tudja hitetni, hogy megéheztünk. Jó, ha van nálunk egészséges rágcsa. Tudom, röhej ilyet mondani egy kézműves pékség túrós batyujával szemben, de például pár zöldségfasírt, vagy gyümölcsös hajdinagombóc megmenthet egy a hirtelen támadó szénhidrátéhségtől.

    5. Hagyjuk el az ebéd utáni desszertet!

    A vércukor szint stabilabban tartható és az inzulintermelés sem száll el, ha az ebédet nem egy nagy szénhidrát lökéssel zárjuk. Akkor délután sem támad olyan vadul a nassolási vágy a leeső vércukor szinttel párhuzamosan. Annyi előnye van az ebéd utáni desszertek, hogy ha a főfogás elég kiadós, akkor  már nem fér belénk annyi desszert,  mint amikor éhgyomorra vetődünk a tiramisus tálra, de hosszabb távon érdemes a szokást leépíteni, hogy édességgel zárjuk az étkezéseket. 

    6. Számítsunk a menzák, ázsiai bisztrók cukor szeretetére

    Ha a piac melletti kifőzdében a paradicsomlevesben és sóskafőzelékben a konyhafőnök Marika túlcsorduló szíve benne van kristályos formában, nem meglepő. De azon már bosszankodtam, amikor étteremben a fancy paradicsomos fogás is cukros volt (de szép is volt ezen bosszankodni. Bezzeg most, hogy hónapok óta ki sem lehet mozdulni, és nincsenek éttermek, mit nem adnék egy beülős estéért, felőlem akár cukros paradicsomszósszal). Az ázsiai fogásokban meg mondhatni kötelező elem, a kínai édes-savanyúkban, a pad thaiban, és bármelyik kókusztejes fogásban biztos, hogy felbukkan a cukor. 

    7. Üdítő és gyümölcslé helyett jobb az ízesített víz 

    Bármennyire is úgy tűnik, a gyümölcslé olyan, mint a gyümölcs, csak koncentráltabban, másképp hat a szervezetre egy alma, mint egy deci almalé. Az egész gyümölcsök tartalmazzák a több tápanyagot, élelmi rostot, például pektint, és antioxidánsban gazdag színanyagokat. Kisebb mértékben emelik a vércukorszintet, mint a gyümölcslé, és némileg hosszabb teltségérzetet adnak. 

    Az egész gyümölcshöz képest a gyümölcslé gyorsabban felszívódó szénhidrát, a préseléssel növényi sejtzárványok szétzúzódnak és acellurális szénhidrát keletkezik. 

    A gyümölcslé hátránya még, hogy koncentrált és magas fruktóz tartalmú. A gyümölcsök, mézek fő monoszacharidja a legédesebb cukor. A sejtek nem tudják közvetlenül felvenni, mint a glükózt, hanem hasznosításához a májsejtek zsírrá alakítják (ez a lipogenezis). 

    Ha túl sok a gyümölcscukor, akkor a felesleg a májban részben a glikogén raktárak töltésével, még több bevitel esetében a máj zsírosodásával jár. Részben viszcerális zsír formájában a hasüregben halmozódik fel, és romló vérzsír összetételben, illetve hasi hízásban mutatja meg magát. Ez az anyagcsere rendellenességek küszöbe. A húgysavszintet is emeli, ezzel növelve a közvény esélyét. 

    És még bélnyálkahártya falát felépítő kollagén peptideket is bontja, ezzel hozzájárul az áteresztő bélhez. Nagy mennyiségben tehát gyulladáskeltő anyag. 

    Ebben a posztban adtam néhány ötletet, milyen házi ízesített vizekkel válthatjuk ki a gyümölcsleveket. 

    8. Lekvár helyett házi gyümölcsvelő

    Sok esetben a lekvárokból nem hiányozna a hozzáadott cukor, mert önmagukban is elég édesek. A cukor részben tartósításra is szolgál. Ha viszont nem ragaszkodunk a hosszú lejárathoz, akkor egy frissen készült gyümölcsvelő cukor nélkül is kibír 1-2 hónapot, ha gondosan, például száraz dunsztban tettük el. Érdemes kifőzött üvegbe forrón tölteni a gyümölcsvelőt, majd lezárva a kupakkal pár percre fejjel lefelé fordítani. Utána meleg plédbe, paplanba bugyolálva lassan kihűteni. Lehet ágyneműs dobozban, vagy jégakku nélkül szobahőmérsékleten lezárt hűtőtáskában tovább lassítani a hűlést.

    9. Gyümölcsjoghurt helyett sajátot készítsünk!

    A legtöbb bolti gyümölcsjoghurtban ott van a hozzáadott cukor. Nagyon könnyen ki lehet kerülni, ha natúr joghurtot veszünk, és friss gyümölcsökkel vagy cukormentes, házi gyümölcsvelővel rétegezzük egy müzlistálban. Ha nincs idő saját szószokra, a DM-ben kapható natúr alma, mangó és más pürék, vagy akár egy natúr gyümölcsös bébiétel is megteszi. Meggyőződésem, hogy még a cukor nélküliek is túl édesek egy babák számára, és jobb ezeket desszert alapanyagként használni.

    10. Csokiszelet helyett próbáljuk ki a gyümölcsös, házi pralinét!

    A házi gyümölcsjoghurt egyszerűségével vetekedik a házi praliné is. Csak egy étcsokoládé kell hozzá, és némi friss vagy aszalt gyümölcs. Ebben a posztban mutatok egy példát, nálunk hogyan készül. 

    11. Váltsuk ki a felvágottakat sült színhússal!

    A felvágottak jellemző fő adalékanyagai közé tartozik a páchoz használt kálium- illetve nátrium-nitrit,  ( az izmos szövetek élénk színanyaga a mioglobin a hús tárolása során fakul, szürkül. Ez a nitrites pácolás hatására stabilabb és színtartós nitróz-amiglobinná alakul, és ettől marad vonzóbb a színe), a nátrium-glutamát (alattomos ízfokozó, amely gondoskodik arról, hogy az adott ételből többet kívánjunk, és a zsírraktározásra és az inzulintermelésre is hatással van), illetve a dextróz (szőlőcukor, amelynek ipari előállítása a keményítők enzimatikus hidrolízisével történik). 

    Ezek helyett  a legjobb, ha sajátmagunk készítjük a szendvicsbe való húst. Például a főtt marhanyelv tápláló, kollagénban gazdag és adalékmentes alternatíva. Vagy például egy sült kacsamell is jó. Pecsenye kacsamell kell hozzá,  balzsamecet és pici só. Egy alkalommal érdemes többet sütni és amit nem használunk fel frissen, adagonként lefagyasztani. Fűszerváltozatok lehetnek például: 

    • 1 tk szárított borsika, 1 tk bazsalikom, 1 tk majoranna 
    • 1 tk római kömény, 1 kk fűszerpaprika
    • 1 tk őrölt koriander, 1 kk fahéj
    • 1-2 tk szumák, 1 kk fahéj
    • 1-2 tk curry fűszerkeverék
    • 1-2 tk zaatar fűszerkeverék, vagy saját keverék szárított kakukkfűből és pirított és darált szezámmagból
    • 1-2 tk kuszkusz fűszerkeverék

    Az elkészítés sem macerásabb, mint végigállni a sort a csemegepultnál. A kacsamell darabot 1 cm szélesen beirdalom, sózom, balzsamecettel átkenem és a választott fűszerekkel bedörzsölöm, és legalább egy fél órára békén hagyom.  Serpenyőben bőrével lefelé sütni kezdem. Ha nagyon soványka, akkor egy kicsi kacsazsír mehet alá, de általában nem kell, kisül elég zsír belőle. Előbb nagyobb lángon pirítom pár percig, és ha pirult a tejete, megfordítva a másik oldalán is néhány percig. Ekkor visszafordítom, lassúra állítom a lángot és lefedve kb 10 percig sütöm még, hogy belül szaftos, rozé maradjon. Vékonyan szeletelve mehet is a szendvicsbe. A hűtőben 3-4 napig eltartható. 

    12. Májkrém helyett házi májpástétom 

    A fentebb részletezett adalékok mellett a bolti májkémek sajátossága, hogy sóval, borssal is olyan mértékben meghintik, ami a gyerekeknek biztos, hogy nem jó, de sok felnőtt gyomrát is bántja. Íme néhány gyerekbarát májpástétom recept, amivel könnyen kiváltható a bolti. 

    13. Váltsuk ki a bolti ketchupot, majonézt sajáttal!

    Egészen felkavaró, mennyi cukor van a világkedvenc szószokban (itt kavarodhattok fel tőle ti is ) És nem is nehéz kiváltani ezeket. Itt van például egy házi ketchup recept, itt pedig egy majonéz

    14. Bolti müzlik, zabkásák helyett sajátot készísünk!

    Nagy-Britanniában a járvány tavaly tavaszi kezdete óta még keresettebbé váltak a reggelizőpelyhek (itt olvasható bővebben ) . Teljesen érthető, mert maceramentes reggeli, annak illúziójával, hogy a gabonákkal rengeteg rostot is magunkhoz tudunk venni. Valójában azonban ugyanúgy finomított, édesített élelmiszerek, mint a bolti kekszek, rágcsák. A vércukorszintre is másképp hat egy bolti zabkása, mint egy édesítetlen, gyümölcsökkel gazdagított saját – kipróbáltam.  

    Ebben a régi posztomban kiszámoltam, valójában mennyivel drágábbak a bolti müzlik annál, mint amikor saját magunk készítjük. Azok a számok már nem aktuálisak, de a tendencia érvényes. Egy házi müzlit vagy zabkását összedobni nagyon egyszerű. Nálunk példál ez a fűszeres, pirított almás változat nagyon megy. 

    De ha nincs idő ilyesmire, akkor is van néhány márka, amelyik törekszik az adalékmentességre. Például Viblance Hester’s Life , Mixit

    15. Ecetes savanyítás helyett válasszuk a fermentáltat!

    Az ecetes savanyúságok is cukortemetők. Ezek helyett inkább a laktofermentált zöldségeket érdemes választani, amelyek amúgy is szuper funkcionális élelmiszerek.  Pre- és probiotikumokat tartalmaznak, jól hasznosuló tápanyagokat, az emésztést, a bélrendszer regenerálódását és az immunrendszer működését is segítik (hogyan? Itt írtam róla bővebben). Csak zöldségek, só és víz (vagy a zöldségekből kinyert nedv) kell hozzá, és a növények felületén természetesen is megtalálható baktériumkultúrák, főként Lactobacillus fajok végzik el a  dolgukat. A tejsavas erjedés a tejsavbaktériumok jellemző anyagcsere-folyamata, amelynek során nemcsak lebontanak, hanem tápanyagokat is készítenek, így egy hagyományos savanyú káposzta magasabb vitamin tartalmú, mint egy édesített káposzta saláta.

    A házi fermentáláshoz szívből ajánlom a Fermentor blogot. Nagyon sokat tanultam itt. Ha erre nincs idő, akkor kezdetnek a legjobb lenne a savanyúságokat megismerni és megszokni édesítés nélkül. A főtt cékla önmagában is elég édes tud lenni. Ha nem, akkor ki lehet próbálni úgy, hogy sütőben megsütjük, és készítünk hozzá frissen alma- vagy balzsamecetes levet, dresszinget, vinaigrette-et, ahogy tetszik.  A fejes saláta pedig édesíthető almával is. 

    +1 tipp: gyerekeknél kezdjük a házi bébiétellel!

    Édesítés szempontjából a legjobb, amit a gyerekünkért tehetünk, ha a hozzátáplálástól figyelünk arra, hogy minél inkább a természetes ízek legyenek az alapértelmezettek a számára. Annál könnyebb lesz ehhez később is visszatérnie.  Nagyon jó, hogy vannak kész bébiételek, zűrös napokon, utazáskor, költözéskor meg tudnak menteni. De az ízek tanulása szempontjából nem ideálisak. Egy-egy márkán belül is a különböző variációknak nagyon hasonló ízük van, és mivel sűrített állagúak, a természetesnél édesebbek még azok is, amelyekben nincs hozzáadott cukor. A magas hőfokon tartósítás is az édesebb és koncentráltabb irányba viszi az ízt.  

    Fontos lenne,  hogy az alapanyagok természetes ízével ismertessük meg a gyerekeket, ehhez pedig az a legjobb, ha házilag dolgozzuk fel a lehető legkíméletesebben, például párolással, főzéssel, posírozással. Egyéves kor alatt teljesen fölösleges édességet készíteni, vagy venni a babáknak. Azzal teszünk jót, ha minél szélesebb választékot adjunk nekik a kitapasztalható ízvilágokból (erről itt írtam bővebben)

    A nyitóképen szereplő kovászos diós és kakaós csigát gyümölccsel, házi almapürével+ eritrittel édesítettük.

    Az életmódváltás nehézsége, hogy rabolja az időt, szervezést, és gyakorlatot követel. Családdal mindez még nehezebb tud lenni, főleg, ha a családtagok különböző étrendi szükségleteit is össze kell hangolni.  Étrendtanácsadásomon ezekben is örömmel segítek. Gyakorlatias tippekkel, receptekkel is meg tudom könnyíteni a váltást. Ha pedig “csak” egészségesebb ételekre, inspirációra van szükséged, kövess Facebookon, Instagramon!

    Források

    Peripheral insulin in response to the sight and smell of food

    Insulin Secretion

    @edespofablog

    Followers