fbpx

Mindenmentes gyerekétkeztetés szívvel lélekkel

Dénes Dóra családi konyhája

  • Étrendtanácsadás
  • Rólam
  • Kapcsolat
  • Alacsony fruktóztartalmú Alacsony hisztamintartalmú Baba verzió Családnak Falatkás hozzátáplálás (BLW) Gabonamentes Gluténmentes Immuntámogató Kreatív köret Mindenmentes Reggeli Rostban gazdag Tavaszi recept VacsoraVegán

    Vegán spárgás gratin – köretként vagy vacsoraként

    A spárgának olyan rövid a szezonja, hogy megszerettesse magát az ifjúsággal. Egyből biztosra kell menni a receptekkel. 

    A fehér spárga nem tűri a sietséget és lustaságot. Ha nem sikerül elég alaposan meghámoznom nagy kapkodásban, és minden “fogpiszkálójától” megszabadítani, akkor nemcsak a kritikus megjegyzésekre számíthatok, hanem arra is, hogy az elfogyasztása is rám marad. Nálunk önmagában nem is érdemes próbálkozni a fehér fajtával, sokkal jobb valami népszerű zöldséggel házasítani és valami krémes állaggal szelidíteni. A burgonya például mindig beválik, és a krémleveseken kívül a csőben sült köret is egészen sikeres. 

    Amikor csak lehet, a spárgát próbálom nem kötegben, hanem ömlesztve venni. Ez jellemzően  olcsóbb, mert a szabvány méretektől és vastagságoktól eltérő, ezért nem kötegelhető, de ugyanolyan minőségű darabok gyűjtőhelye. Akár féláron is ugyanolyan klassz spárgához lehet így jutni. 

    Miért kényes? Hogyan tároljuk?

    A zöld spárgát szeretjük inkább (salátában, köretben, pohárkrémben is), de minden szezonban szerzek fehéret is, amennyiszer csak lehet. A két fajta közt a fő különbség, hogy amíg fehér a földtöltésekben, vagyis bakháton nő, napfény nem éri, addig a zöldet a napfény érleli, klorofillban és karotinban is gazdagabb.

    A fehér termesztése több figyelmet  igényel. Szezonjában (az időjárástól függően áprilistól júniusig) van, hogy a bakhátat naponta többször is ellenőrizni kell, hogy a spárga elérte-e már a talaj felszínét. Ha igen, akkor a földet óvatosan kibontják körülötte és a sípot nagyjából 15-20 centi mélységben elmetszik. Ha túl mélyen metszik, akkor fásabb. Ha pedig a zöldség már kibújt a földből, és lilásodik a feje, akkor azt kevesebbért vásárolják fel a gazdától. A szedés után indul a verseny a méret szerinti csoportosítással, osztályozással, szállítással, logisztikával, mert néhány nap alatt öregszik és fonnyad. Szóval részben ezért sem tud olcsó lenni ez a zöldség. 

    Az otthoni tárolása is úgy célszerű, ha nedves konyharuhába csavarva felhasználásig a hűtőbe tesszük. Én például kiselejtezett kispárnahuzatokat használok zsákként a spárga, illetve leveles zöldségek nedvesen tartásához. 

    Könnyen emészthető, lédús, A-, B1-, B2-, C- és E-vitamint, és karotint és egy sor mikroelemet  is tartalmazó zöldség. Érdekességképp a benne található aszparagin nevű aminosavat a spárga levéből izolálta két francia tudós az 1800-as évek elején, és innen származik a neve. Ennek a fehérjealkotónak a szerepe a központi idegrendszer védelmében van. 

    Mikortól, hogyan kóstolhatják a babák?

    A babák akár a 7-8. hónaptól kóstolhatják, a zsenge csúcsokat korábban is. A fogak előtti időkben jobb kisebb darabokra vágva, vagy pürésítve szervírozni, mert rostjaival nehezebb boldogulni. Nálunk például nagyon ment hozzátáplálási korban a csicseris spárgakrém csirkével. Ha falatkásan kínáljuk, a sípok zsenge csúcsai a legjobbak. Levesekben, rizseshúshoz, rizottóhoz, húsok mellé köret kiegészítésként is szuper. Előkészítéskor a fehér spárga egészét érdemes meghámozni, és lehet, az alja még egy réteg hámozást igényel. Sok zöldséghéjat termel, amit megtisztítva zöldség alaplébe főzhetünk a spárga jótékony tápanyagaival.  

    A spárga egy őszinte zöldség abból a szempontból is, hogy szezonon kívül nem nagyon lehet erőltetni a termesztését. Mivel rövid az ideje, ezért jó kis kihívás a családoknak, hogy próbálják minél többféle módon bevetni. Ez most egy vacsora ötlet lesz, amiből ha marad, másnap reggelire még jobb tud lenni. 

    A fűszerek és ízek közül a fehér spárga kedvencei a citrom, a fokhagyma, a tejszín, a krémes, lágy állagokkal, krémsajtokkal, füstölt ízvilággal is jól megvan. A tojás is nagy kedvence, de most ezek nagy része kimarad, mert vegán fogás készül. Köretnek is használható szószos ételek mellé, vagy szimplán sült zöldségekkel, vagy salátával.

    Vegán spárgás gratin

    Hozzávalók 4 személyre
    • 50 dkg burgonya
    • 50 dkg fehér spárga 
    • 1 db zsenge karalébé szára, levele, vagy 2 db répa levele, vagy 1 csomag hónapos retek szára és levele
    • ½ citrom leve 
    • Fűszerek: só, 1 tk szárított lestyán és/vagy bazsalikom, esetleg turbolya
    Mártás: 
    • 1 vöröshagyma
    • 1-2 fokhagyma
    • 60 g csicseriliszt
    • 6-7 dl növényi tej vagy növényi tej+víz
    • 1 dl növényi tejszín
    • 1 ek olaj vagy kókuszolaj
    • Fűszerek: só, kevés citromlé, frissen reszelt szerecsendió

    Elkészítés:

    Vizet forralok a zöldségeknek. A spárgát gondosan meghámozom, és kb 4 centis darabokra vágom. A burgonyát is hámozom, egészben hagyva sós, citromleves vízben addig főzöm csak, hogy még ress, de már szeletelhető legyen. Ha készen van, kiveszem, és kissé lehűtve vékony szeletekre vágom, és közben néhány percre a spárgát is bedobom előfőzni. 

    A hagymákat aprítom, és a zöld leveleket, szárakat is olyan apróra vágom, amennyire csak lehet.  Kisebb főzőedényben olajon megfonnyasztom a vöröshagymát, majd a fokhagymát hozzákeverem. Sózom és épp csak annyi növényi tejet keverek hozzá, hogy pürésíthető legyen. Apránként csicserilisztet kanalazok hozzá, és habverővel csomómentesre keverem. Mehet hozzá egy kis tej, és megint liszt, kis lángon kevergetve, amíg a besamellhez hasonló állaga nem lesz. A végén kap egy kis citromlevet és növényi tejszínnel krémesítem, szerencsendiót reszelek rá. 

    A tepsiben összeállítom a rétegeket. Alulra egy kis mártás, rá rendezgetem a krumpli szeleteket. Megszórom egy kis sóval, aprított levéllel, majd jöhet egy réteg spárga+mártás+levelek, és még egyszer krumplis réteg, végül spárgával és mártással zárom. 190 fokos sütőben 30-40 perc alatt átsütöm. 

    Baba változat: 

    Ha 8-10 hónapos babának is készítünk spárgás gratint, akkor a zöldségekből a főzés után tegyünk félre pár darabot.  A burgonya szeleteket vékonyabb csíkokra vágjuk, a spárgát is aprítsuk. A mártáshoz elég 1 tk csicserlisztből és egy kis növényi tejből masszát főznünk. Egy kevés zöldhagyma, petrezselyem és citromfű mehet bele. Egy kis sütőtálba rétegezzük ugyanúgy, ahogy a nagyokét, és a családi adag mellé téve a sütőben 10-15 perc alatt készre süthetjük. 

    Életmódváltás családdal? Elsőre nagy falatnak tűnhet. Gyorsan gyakorlatba szeretnél jönni, mit mivel kombinálj, honnan szerezd be, hogyan készítsd el? 

    Étrendtanácsadásomon ezekben is örömmel segítek. Ha pedig egészségesebb családi receptekre, inspirációra van szükséged, kövess Facebookon, Instagramon!

    Dénes Dóra

    Dénes Dóra vagyok, funkcionális táplálkozási tanácsadó és receptfejlesztő. Érdeklődésem középpontjában a gyógyító étrendek és tápanyagok állnak, a gyerekek egészségének megalapozása az étkezési szokásaikon keresztül, és a különböző étrendi szükségletek összehangolása családon belül.

    Étrend tanácsadás

    Étrend tanácsadás

    Reform ételek, fura alapanyagok az élelmiszerlistádon - segítek, hogy ne korlátozást, hanem lehetőségeket és örömöt hozzanak neked és a családodnak. Ha egészségügyi okokból, családtagod miatt, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám.

    @edespofablog

    Followers