fbpx

Funkcionális gyerekétkeztetés szívvel lélekkel

Dénes Dóra családi konyhája

  • Étkezési tanácsadás
  • Rólam
  • Kapcsolat
  • Alacsony fruktóztartalmú Baba verzió Családnak Egyéb kategória Flexiteriánus Gluténmentes Immuntámogató IR-barát Négyévszakos Rostban gazdag Szoptatás barát Tejmentes Tojásmentes VacsoraVárandós barát

    Sült lazac narancsos lencsével és pirított mákkal – babáknak is

    Van, hogy egy ételt poénból csinálok olyan komponensekből, amit külön-külön szeretnek a fiókák. És mennyire büszke tudok lenni, ha együtt is működik. 

    A szezámmag és a mák kelendő cikk nálunk. És lazaccal is valamiért olyan jók tudnak lenni.  A narancsos lencsesaláta a gyerekek egyik kedvenc körete. Hát miért ne működhetne mindez együtt is? Nagyon egyszerű, főzési tudományt nem igénylő étel ez, mégis van egy kicsit emelkedettebb jellege. 

    A lazac húsát a természet olyan jól beízesítette, hogy fűszer jóformán nem is kell hozzá, nyersen és sülten is csodálatos. Ha mégis adtunk hozzá valamit a serpenyőben a són és egy kis citromleven túl, az egy darabig a mák volt. A mákkéregben sült lazac egy időben sláger volt nálunk, de a gyerekeknek az túl mákos, nekik legfeljebb egy kis szórás az igényük (na persze édesen bármilyen mennyiségben jöhet a mák).

    A lazac alkalmi szereplő a konyhánkban, mert drága. Legtöbbször akciósan kapható nyesedékből készítünk lazac tatárt. Annak baba változatával vezettem be a lazacot a legkisebbnél is. Néha viszont kell az a ruganyos, puha, rózsaszín lazacfilé egészben, nincs mese. 

    A lazachoz nemcsak a mák, hanem a roppanós lencse is kiváló. Ha épp van itthon puy-i lencse (zöld lencse, vagy francia lencse), vagy az apró szemű, fekete, kicsit diós ízű beluga, akkor abból készül hozzá a saláta. De az esetek többségében szimpla barnalencse van a háztartásunkban. Ha sikerül eltalálni az állagát, akkor a kisebb vagy közepes magvú változata hasonlóan roppanós lesz, mint az előkelőbb lencse fajták. 

    Tipp

    A puy-i illetve a beluga lencsét nem kell feltétlenül áztatni főzése előtt. Én minden hüvelyest (és teljes értékű gabonát) szoktam enyhén almaecetes vízben, hogy a magokban található antitápanyagok, pl lektinek egy részétől meg lehessen szabadulni a leöntött áztatóvízzel. Ha nem áztatjuk, ez a két lencsefajta 15-20 perc alatt megfő. Ha áztatjuk, a főzési idejük csökken. Érdemes résen lenni, hogy ne veszítsék el a roppanósságukat.

    Narancson, lilahagymán, olívaolajon és balzsameceten kívül egy kis mentával boldogítható, és más nem is kell neki. 

    Főtt gabonával szoktam még kiegészíteni ezt a fogást, például kölessel, quinoával, vagy gluténos változatban kuszkusszal, hogy meglegyen a kellő szénhidrát tartalma is. Élettanilag is egy jó kis, komplex tál lesz ebből. A lazac esszenciális zsírsavait és aminosavait a mák kalcium, foszfor és mangántartalma, a lencsefélék B-vitaminjai, folátja, a narancs karotinjai és C-vitaminja egészíti ki. 

    Mikortól, hogyan kóstolhatják a babák?

    A legkisebbem először 9 hónapos korában kóstolta. Szeretett kézzel enni, és mivel a narancs rostjaival még nem boldogult, ezért azt leturmixoltam. A mákból csak egy árnyalatnyit kapott, és azt is daráltam, mert úgy könnyebben hasznosítja a szervezet, mint egészben. A lazac puhasága pont jó egy ilyen korúnak. A  lencsét viszont csak citrommal, egy kis friss citromfűvel, bazsalikommal és borsikával ízesítettem. Nyers lilahagymát, mentát és balzsamecetet még nem kapott.

    A hagymás-mentás családi salátából először 11 hónapos korában részesült. A mentával érdemes várni (egyes források szerint legalább két éves korig ) az illóolajai miatt. 

    Lazac narancsos lencsével és pirított mákkal

    Hozzávalók 4 személyre
    • 40-50 dkg bőrös lazacfilé
    • A sütéshez 1 ek vaj vagy kókuszolaj
    • 5 ek mák 
    • 1 kis darab kezeletlen citrom héja 
    • 20 dkg lencse (puy-i, beluga, vagy sima barna) legalább fél napra beáztatva 
    • A főzéséhez 1 babérlevél és 3-4 db borókabogyó
    • 1 nagyobb vagy 2 kisebb narancs
    • 1 lilahagyma
    • 1-2 ek balzsamecet
    • 3 ek olívaolaj
    • Fűszerek: só, pár facsarás friss citrom, 1 kisebb marék friss menta, 1 kk őrölt koriander, 1 tk szárított borsikafű, 1 tk szárított bazsalikom, vagy fél marék friss bazsalikom levél
    • 10 dkg szimpatikus gabona: köles, kuszkusz, hajdina, rizs megfőzve

    Elkészítés

    A beáztatott és lecsöpögtetett lencsét babérlevéllel és borókával roppanósra főzöm. Ha puy-i vagy beluga lencsét használunk, és áztatjuk a főzés előtt, akkor hamar elkészül. Rögtön utána hideg vízzel, akár jeges vízzel érdemes leönteni, hogy megelőzzük a további puhulást. 

    A baba részére 1-2 evőkanállal félreteszek. Lilahagymát aprítok, a zöldfűszereket előkészítem, a narancs héját levágom, a fehér rostjait kikapom, a gyümölcsöt gerezdekre szedem, és azokat szeletelem háromszögekre. Egy negyed narancsot leturmixolok a babának.  Bekeverem a salátát a hagymával, naranccsal, sózom, ízesítem balzsamecettel, a tépkedett zöldfűszerekkel és olívaolajjal, és állni hagyom. 

    A mákot serpenyőben megpirítom. A babának egy teáskanállal félreteszek, a többit picit sózom és kezeletlen citromhéjat reszelek rá.

    Tipp

    Ebben az ételben a pirított mák jobb állagú és ízű, ha egészben használjuk. Ha viszont daráljuk, akkor jobban emészthető és hasznosítható a szervezet számára. 

    A lazac bőrén a pikkelyeket késsel lekaparom. A halat megmosom, szárazra itatom. Négy hosszú szeletre vágva egy serpenyőben vajon vagy kókuszolajon, a bőrös oldalával kezdve egyik-másik oldalán szaftosra sütöm. Néhány perc az egész. Összeállítom a tálakat gabonával, salátával, lazaccal és pirított mákkal. 

    Életmódváltás családdal? Elsőre nagy falatnak tűnhet. Gyorsan gyakorlatba szeretnél jönni, mit mivel kombinálj, honnan szerezd be, hogyan készítsd el? Nehéz összehangolni a családod tagjainak különböző étrendi igényét? 

    Étrendtanácsadásomon ezekben is örömmel segítek. Ha pedig egészségesebb családi receptekre, inspirációra van szükséged, kövess Facebookon, Instagramon!

    Dénes Dóra

    Dénes Dóra vagyok, funkcionális táplálkozás tanácsadó, természetgyógyász, fitoterapeuta. Érdeklődésem középpontjában a gyógyító étrendek és tápanyagok állnak, a gyerekek egészségének megalapozása az étkezési szokásaikon keresztül, és a különböző igények összehangolása családon belül.

    Étrend tanácsadás

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám. 

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám.

    @edespofablog

    Followers