Van, hogy egy ételt poénból csinálok olyan komponensekből, amit külön-külön szeretnek a fiókák. És mennyire büszke tudok lenni, ha együtt is működik.
A szezámmag és a mák kelendő cikk nálunk. És lazaccal is valamiért olyan jók tudnak lenni. A narancsos lencsesaláta a gyerekek egyik kedvenc körete. Hát miért ne működhetne mindez együtt is? Nagyon egyszerű, főzési tudományt nem igénylő étel ez, mégis van egy kicsit emelkedettebb jellege.
A lazac húsát a természet olyan jól beízesítette, hogy fűszer jóformán nem is kell hozzá, nyersen és sülten is csodálatos. Ha mégis adtunk hozzá valamit a serpenyőben a són és egy kis citromleven túl, az egy darabig a mák volt. A mákkéregben sült lazac egy időben sláger volt nálunk, de a gyerekeknek az túl mákos, nekik legfeljebb egy kis szórás az igényük (na persze édesen bármilyen mennyiségben jöhet a mák).
A lazac alkalmi szereplő a konyhánkban, mert drága. Legtöbbször akciósan kapható nyesedékből készítünk lazac tatárt. Annak baba változatával vezettem be a lazacot a legkisebbnél is. Néha viszont kell az a ruganyos, puha, rózsaszín lazacfilé egészben, nincs mese.
A lazachoz nemcsak a mák, hanem a roppanós lencse is kiváló. Ha épp van itthon puy-i lencse (zöld lencse, vagy francia lencse), vagy az apró szemű, fekete, kicsit diós ízű beluga, akkor abból készül hozzá a saláta. De az esetek többségében szimpla barnalencse van a háztartásunkban. Ha sikerül eltalálni az állagát, akkor a kisebb vagy közepes magvú változata hasonlóan roppanós lesz, mint az előkelőbb lencse fajták.
Tipp
A puy-i illetve a beluga lencsét nem kell feltétlenül áztatni főzése előtt. Én minden hüvelyest (és teljes értékű gabonát) szoktam enyhén almaecetes vízben, hogy a magokban található antitápanyagok, pl lektinek egy részétől meg lehessen szabadulni a leöntött áztatóvízzel. Ha nem áztatjuk, ez a két lencsefajta 15-20 perc alatt megfő. Ha áztatjuk, a főzési idejük csökken. Érdemes résen lenni, hogy ne veszítsék el a roppanósságukat.
Narancson, lilahagymán, olívaolajon és balzsameceten kívül egy kis mentával boldogítható, és más nem is kell neki.
Főtt gabonával szoktam még kiegészíteni ezt a fogást, például kölessel, quinoával, vagy gluténos változatban kuszkusszal, hogy meglegyen a kellő szénhidrát tartalma is. Élettanilag is egy jó kis, komplex tál lesz ebből. A lazac esszenciális zsírsavait és aminosavait a mák kalcium, foszfor és mangántartalma, a lencsefélék B-vitaminjai, folátja, a narancs karotinjai és C-vitaminja egészíti ki.
Mikortól, hogyan kóstolhatják a babák?
A legkisebbem először 9 hónapos korában kóstolta. Szeretett kézzel enni, és mivel a narancs rostjaival még nem boldogult, ezért azt leturmixoltam. A mákból csak egy árnyalatnyit kapott, és azt is daráltam, mert úgy könnyebben hasznosítja a szervezet, mint egészben. A lazac puhasága pont jó egy ilyen korúnak. A lencsét viszont csak citrommal, egy kis friss citromfűvel, bazsalikommal és borsikával ízesítettem. Nyers lilahagymát, mentát és balzsamecetet még nem kapott.
A hagymás-mentás családi salátából először 11 hónapos korában részesült. A mentával érdemes várni (egyes források szerint legalább két éves korig ) az illóolajai miatt.
Lazac narancsos lencsével és pirított mákkal
Hozzávalók 4 személyre
- 40-50 dkg bőrös lazacfilé
- A sütéshez 1 ek vaj vagy kókuszolaj
- 5 ek mák
- 1 kis darab kezeletlen citrom héja
- 20 dkg lencse (puy-i, beluga, vagy sima barna) legalább fél napra beáztatva
- A főzéséhez 1 babérlevél és 3-4 db borókabogyó
- 1 nagyobb vagy 2 kisebb narancs
- 1 lilahagyma
- 1-2 ek balzsamecet
- 3 ek olívaolaj
- Fűszerek: só, pár facsarás friss citrom, 1 kisebb marék friss menta, 1 kk őrölt koriander, 1 tk szárított borsikafű, 1 tk szárított bazsalikom, vagy fél marék friss bazsalikom levél
- 10 dkg szimpatikus gabona: köles, kuszkusz, hajdina, rizs megfőzve
Elkészítés
A beáztatott és lecsöpögtetett lencsét babérlevéllel és borókával roppanósra főzöm. Ha puy-i vagy beluga lencsét használunk, és áztatjuk a főzés előtt, akkor hamar elkészül. Rögtön utána hideg vízzel, akár jeges vízzel érdemes leönteni, hogy megelőzzük a további puhulást.
A baba részére 1-2 evőkanállal félreteszek. Lilahagymát aprítok, a zöldfűszereket előkészítem, a narancs héját levágom, a fehér rostjait kikapom, a gyümölcsöt gerezdekre szedem, és azokat szeletelem háromszögekre. Egy negyed narancsot leturmixolok a babának. Bekeverem a salátát a hagymával, naranccsal, sózom, ízesítem balzsamecettel, a tépkedett zöldfűszerekkel és olívaolajjal, és állni hagyom.
A mákot serpenyőben megpirítom. A babának egy teáskanállal félreteszek, a többit picit sózom és kezeletlen citromhéjat reszelek rá.
Tipp
Ebben az ételben a pirított mák jobb állagú és ízű, ha egészben használjuk. Ha viszont daráljuk, akkor jobban emészthető és hasznosítható a szervezet számára.
A lazac bőrén a pikkelyeket késsel lekaparom. A halat megmosom, szárazra itatom. Négy hosszú szeletre vágva egy serpenyőben vajon vagy kókuszolajon, a bőrös oldalával kezdve egyik-másik oldalán szaftosra sütöm. Néhány perc az egész. Összeállítom a tálakat gabonával, salátával, lazaccal és pirított mákkal.
Életmódváltás családdal? Elsőre nagy falatnak tűnhet. Gyorsan gyakorlatba szeretnél jönni, mit mivel kombinálj, honnan szerezd be, hogyan készítsd el? Nehéz összehangolni a családod tagjainak különböző étrendi igényét?
Étrendtanácsadásomon ezekben is örömmel segítek. Ha pedig egészségesebb családi receptekre, inspirációra van szükséged, kövess Facebookon, Instagramon!