fbpx

Funkcionális gyerekétkeztetés szívvel lélekkel

Dénes Dóra családi konyhája

  • Étkezési tanácsadás
  • Tudástár
  • Rólam
  • Kapcsolat
  • Alacsony FODMAP Alacsony fruktóztartalmú Alacsony hisztamintartalmú Egészséges nass Egyéb kategória Falatkás hozzátáplálás (BLW) Házi kenyér Immuntámogató IR-barát Mindenmentes Négyévszakos Reggeli Sütés tippek Uzsonnásdoboz-barát ötletek VacsoraVegán

    Mindenmentes sárgarépás lepénykenyér – baba változatban is

    A kenyérpótlók elég unalmasak  tudnak lenni. Ezért próbálom mindig feldobni valamivel. Most például zöldséggel, fűszerrel. 

    Ha kovász nélküli, gyors sütésre van csak idő, a piták, lepénykenyerek, tortillák készséges alanyok. Az élesztő és kelt tészták elhagyásakor is jó kompromisszum. De mindenmentes változatban meg tudják bosszulni a sikér, vagy a tojás elkerülését, és keménnyé, töredezetté válnak. 

    A hozzáadott keményítő – paradox módon –  pont a keményedést, töredezést segít megelőzni. Ha viszont nem bolti lisztkeverékkel szeretnénk ügyködni, jó eséllyel akkor is be kell vetni némi keményítőt. Ami még segít az állag javításán: a rengeteg vizet felszívni képes útifűmaghéjliszt, és egy kis olaj, vagy zsír, ami még ízt is hozzátesz.  

    Még jobb, hazaibb és természetesebb dolog az íz és az állag javítására: a hozzáadott zöldség. Ez a rost tartalmat is növeli, és a kenyérféle felszívódását lassítja a szénhidrátokat számlálók és inzulinrezisztensek örömére. A  legegyszerűbb nyers cukkinit reszelni a tésztába, a semleges íze és egyszerű kezelhetősége miatt. De ha pont az íz a lényeg és hogy érezhető legyen a zöldség a tésztában, akkor jöhet a cékla, zeller, batáta, sárgarépa. 

    A gyökerek lassabban sülnek meg, mint maga a tészta. Ezért ha jobban esne, hogy a lepényben ne roppanjon a beltartalom, akkor a zöldségeket érdemes serpenyőben elősütni. Akár magukban, de még jobb hagymával, fűszerekkel. A lepényt pedig lehet serpenyőben is sütni, vagy sütőben. 

    Ez a laposkenyér egyszerű és spéci étrendekbe is belefér. Például ha az ételek hisztamintartalmára kell ügyelni, vagy a fodmapokra (akkor a hagymát célszerű kihagyni belőle), vagy lassan felszívódó szénhidrátokat kell választani. 

    Mikortól ehetik a babák?

    A babák számára is készült egy verzió a keményítő és útifűmaghéj kihagyásával. Az utóbbi oldható rost, amit egyéves kor alatt nem szerencsés adni, mert sok nedvességet szív fel, és nagyobb mennyiségben a tápanyagok felszívódását is befolyásolja. 

    Az első évben (is) gyakran sütöttem ezt a fajta lepényt a zöldségek variálásával, mert a puhasága miatt könnyen kézbe vezető, önállóan ehető, mártogatóssal megkenhető, uzsonnás dobozba tehető, szállítható, szerethető. És a hozzátáplálás kezdetétől kínálható. 

    Mindenmentes sárgarépás lepénykenyér

    Hozzávalók: 
    • 200-220 g sárgarépa
    • 1 vörös vagy lilahagyma
    • 100-110 g rizsliszt
    • 100-110 g kölesliszt
    • 20 g útifűmaghéjliszt (a liszt forma a legjobb)
    • 20 g tápióka keményítő
    • 1 ek kókuszolaj
    • 1 ek kacsazsír
    • 210-220 ml víz 
    • Fűszerek: só, 1 kk szárított fokhagyma por, 1 kk szárított bazsalikom vagy oregánó

    A babának: 

    • 2 evőkanálnyi mennyiség a sült répa+hagyma kombóból
    • 45-50 g rizs+ kölesliszt 
    • 1 tk zsír
    • Citromlé
    • Kb 40 ml víz

    Elkészítés:

    A sárgarépát hámozom, mosom, lereszelem. A hagymát hámozom, apróra kockázom. Együtt indítom őket lassan, kókuszolajon, és félpuhára és édesre fonnyasztom. 

    Kiveszek belőle a babának egy kis keverőtálba, rászitálom a liszteket, hozzákeverem a zsírt, citromlevet, vizet, és a zöldséges masszát pihenni hagyom. 

    A családi adagot nagyobb keverőtálba borítom, befűszerezem, sózom,  rászitálom a liszteket, keményítőt, hozzákeverem a zsírt, citromlevet, vizet, és kicsit pihentetem. 

    A masszából 60-70 grammos gombócokat szaggatok, kicsit kinyújtom (itt most sütemény szaggatóval formáztam) és száraz serpenyőben, vagy sütőpapírral kibélelt sütőben 180 fokon kb 10 perc alatt kisütöm. 

    Elsőre nagy falat az életmódváltás? Gyorsan gyakorlatba szeretnél jönni, mit mivel kombinálj, honnan szerezd be, hogyan készítsd el? 

    Étrendtanácsadásomon ezekben is örömmel segítek. Ha pedig egészségesebb családi receptekre, inspirációra van szükséged, kövess Facebookon, Instagramon!

    Dénes Dóra

    Dénes Dóra vagyok, funkcionális táplálkozás tanácsadó, természetgyógyász, fitoterapeuta. Érdeklődésem középpontjában a gyógyító étrendek és tápanyagok állnak, a gyerekek egészségének megalapozása az étkezési szokásaikon keresztül, és a különböző igények összehangolása családon belül.

    Étrend tanácsadás

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám. 

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám.

    @edespofablog

    Followers