Ha nudlit főzünk, elmentek egy kis tésztát, hogy készülhessen egy kis bónusz sült rágcsálnivaló. Uzsonnásdobozban is jól mutat.
Nudlit viszonylag ritkán készítünk, mert bármennyire is egyszerű tészta, a hétköznapokban hasznosabb dolgokra kell szánnunk az időt. Olyankor fordul elő, ha a gyerekek ihletett állapotba kerülnek és szívesen segítenek: velük mókásabb és gyorsabb. Ezt kihasználva az egyszeri felhasználásnál több tésztát gyúrunk, és vagy végigfuttatjuk a sodrás-formázás-főzés programot, és készen fagyasztjuk le a fölösleget egy következő alkalomra, vagy egy félretett adag, begyúrt tészta nyersen kerül a jégre későbbi használatra.
A batátás nudli alapreceptje
A nudli tésztáját főtt batátával készítjük, mert így hozzáadott édesítés nélkül is finom, és még a narancssárgás árnyalata is kedvessé teszi. A nudli esetében nem szerencsés, ha az édesburgonyát a krumplihoz hasonlóan kezeljük, és annyi lisztet adunk neki, “amennyit felvesz”, mert úgy kemény lesz. Lágyabb, ragacsosabb massza a legjobb kiinduló pont a ruganyos angyalbögyörőhöz. Ez az állag arra is jó, hogy a tésztát kinyújtva és szaggatva félhold formájú, vagy más batyut süssünk.
A csimoták az empanadas formát szeretik a legjobban, mert könnyű szaggatni, tölteni, és a széleket félkörben villával nyomkodni. A töltelék lehet natúr alma vagy körtekompót, lekvár, dió vagy mákkrém, egyéb magkrém, például házi nutella, vagy narancsos kakaós diókrém. Vagy mint most a fotón, teljesen szimplán magas kakaótartalmú étcsokoládé felolvasztva, és kókuszreszelékkel elkeverve fele-fele arányban.
Tipp
Praktikusan csomagolható uzsonna lehet óvodában, iskolában, egy kis gyümölccsel kiegészítve. Ha nagyobb adagot sütünk belőle, akkor készen is jól fagyasztható, és darabonként is elő lehet venni sietős reggeleken. Az első szünetre kiolvad a dobozban. Még több uzsonna ötlet itt.
Mikortól kóstolhatják a babák?
Azt, hogy mikortól kóstolhatják a babák, a töltelék dönti el. A tészta a 7-8. hónaptól méltó a babák maszatolási, morzsolási késztetéséhez. A natúr gyümölcspüréket, lekvárokat kóstolhatják a legkorábban. A magkrémekkel várjunk még pár hónapot, ha egy pici kóstolónál nagyobb mennyiségben adnánk, az étcsokoládé pedig bőven az első éven túli csemege.
Cukormentes édes töltött batátás holdacska
Hozzávalók a tésztához:
- Kb 30 dkg batáta
- 1/2 édes alma
- Kb 17 dkg liszt vagy gluténmentes változatban rizsliszt
- 10 g zabliszt
- 1 tk útifűmaghéjliszt (ha rizslisztet használunk)
- 1 tk kacsa vagy libazsír, vagy vegán változatban kókuszolaj
- Pici természetes vaníliakivonat és só
- Liszt/rizsliszt a nyújtáshoz
Elkészítés:
A batátát héjában tesszük fel főni kevés vízben. Ha már puhulásnak indult, az almát két hajócskára vágjuk és a batátához dobjuk. Ha minden megpuhult, a főzővizet leszűrjük, a batáta, és az almagerezdek héját lehántjuk, és szűrőben még egyszer jól lecsöpögtetjük.
Keverőtálban krumplinyomóval pépesre tördeljük, rászitáljuk a liszteket, hozzáadjuk az útifűmaghéjat, zsírt, sót, vaníliaesszenciát és kézzel puha masszává dolgozzuk. És néhány órán át hűvösben hagyjuk pihenni.
A tésztalabdacsot 3-4 részre osztjuk. A nyújtófelületet és a nyújtófát rizsliszttel megszórjuk, és 2-3 mm-es vastagságú koronggá nyújtjuk. A legegyszerűbb, ha müzlistálkával szaggatjuk ki a korongokat. Egy sütőpapírral fedett sütőtálcára áthelyezve a tészta közepétől kicsit eltolva másfél evőkanál tölteléket (magkrém, kompót, csokikrém, ami szimpatikus) helyezünk, és a tésztát félbe hajtjuk. A széleit félhold alakban villával lenyomkodjuk, és villával néhány helyen óvatosan megszurkáljuk, hogy a gőz ne repessze meg a tésztát.
Tipp
Sütés előtt a tésztabatyukat átkenhetjük egy elhabart tojássárrgájával, hogy ropogósabb és fényes legyen.
180 fokos sütőben 10-12 percig sütjük.
Életmódváltásra készülsz a családdal és szeretnéd minél gyorsabban megismerni az alapanyagokat? Különböző étrendi igényeket kell összehangolnod és ez a szabadidődet felemészti? Étrendtanácsadásomon ezekben a kihívásokban is örömmel segítek. Ha pedig családi receptekre, inspirációra van szükséged, kövess Facebookon, Instagramon!