fbpx

Funkcionális gyerekétkeztetés szívvel lélekkel

Dénes Dóra családi konyhája

  • Étkezési tanácsadás
  • Rólam
  • Kapcsolat
  • AIP-barát Baba verzió Családnak Egyéb kategória Flexiteriánus Gluténmentes Immuntámogató Leves Rostban gazdag Téli receptTojásmentes

    Kókusztejes thai immunerő leves garnélával – baba változatban is

    Itten a kiváló thai tom kha leves magyar viszonyokra és kicsinyekre alakított változata. Tápláló leves-egytál vírusok idején.

    Ősz óta elég gyakran vagyunk itthon. Vagy mint kontaktok karanténozunk, vagy valamelyik vírust látjuk vendégül, amelyet a gyerekek meginvitáltak. Ismeri minden szülő, miről is szól ez. Hadd mondjam el büszkén, a gyerekeim kaland-ténnak nevezték el, ami számomra több, mint egy füzetnyi piros pont. 

    A náthák idején gyakran gyöngyözik a gyógyleves. A csontos alaplevek és a benne főtt zöldségek, fűszerek robotáló ereje miatt is (ebben a posztban részletesen írtam az erőlevesekről), másrészt a folyadékpótlásra is gondolva. Mert inni betegen még kevésbé szeretnek. A következő leves is egy jó, gyulladáscsökkentő alkotótábor. 

    Miért gyógyerős a csontlé?

    Származási helyén még nem volt alkalmam megismerni a thai leveseket, csak londoni illetve magyar ázsiai étkezdékből, és főzős műsorokból tudtam képet alkotni róluk. A fehér, lime-os, kókusztejes tom kha család leggyakoribb tagja a csirkés tom kha ga, maga a megtestesült harmóniája az édesnek, a savanyúnak és az umaminak. És pont ezt a tökélyt kihasználva én inkább a halas, rákos változatra, a tom kha pla-ra tekintek fő inspiráció forrásként, mert nálunk megválogatja az aprónép, milyen körítéssel hajlandó fogadni a halat. És ilyen módon szeretik.

    A leves eredetileg olyan pompás és hasznos fűszerektől illatos, mint:

    •  a galanga, a Dél-Kelet Ázsiai konyha egyik szeretett hozzávalója.  Ez a gyömbérhez hasonló kinézetű, csak halványabb  törtfehér gyökér, illatos, kicsit kesernyés, és  gyömbérnél kevésbé csípős. Szeletelve dobják a levesbe, nálunk egyszerűbb szárított, őrölt formában beszerezni. Aki már tapasztalta, mi a különbség a gyömbér por és a friss gyömbér közt, az ennek a különbségeire is rá tud érezni.  A galangáról tudni érdemes, hogy vagy őrölve (radix galanga) tudjuk használni,  vagy frissen, fásan. Ez esetben hámozni kell és szeletekben főzhetjük a levesbe. De elrágcsálni nem javasolt, mert nagyobb mennyiségben kábító hatású. Kisebb mennyiségben gyulladáscsökkentő. 
    • Másik fontos szereplője az indiai citromfű/thai citromnád (mindkettő ugyanaz a Cymbopogon nevű növény- ebből származik talán a Csimpokomon a South Parkból?).  Szárát, leveleit frissen vagy szárítva, húsok, levek, curry-k ízesítésére használják. Tea is főzhető belőle. Illóolaja a citronellaolaj (aminek szintetikus formája az ádáz légfrissítőkből ismerős lehet),   baktérium- és gombaölő hatású, fertőtlenítő, lázcsillapító. Termeszthető nálunk is, például itt beszerezhető vetőmag.
    • Karakteres eleme a kaffir lime levél, ami a babérlevélhez hasonló formájú,  sötétzöld, fényes, citromos aromát adó levél, amihez szárítva juthatunk leginkább. Halak, húsok pároló vagy páclevéhez adva, rizs vagy krumpli főzésekor remek aromát ad nemcsak ázsiai ételekhez. 
    • Szokás még bele tenni curry pasztát, amelyben halszósz vagy garnéla paszta a fő umami forrás. Jellemzően Salotta hagyma, fokhagyma, koriander, galanga és citromfű vegyül még benne. 
    • Elmaradhatatlan eleme a zöldcitromlé

    Jöhetnek zöldség, esetleg gombát és a mindent egységbe formáló és krémesítő kókusztej. Gyömbért hagyományosan nem, de mivel néhány budapesti ázsiai bolt kivételével nem könnyen beszerezhető fűszerekről van szó, ezért egy tom kha ihletésű recept következik majd, amiben lesz az országos hatótávolságú gyömbér is.

    Viszonylag könnyen elérhető alapanyagokból saját curry pasta készül, és a szezonnak megfelelő zöldségekkel, és rizs vagy üvegtésztával együtt az egytálételek tartalmasságát adja.  De párolt rizs is készülhet mellé, szintén egy komplett ebéddé teszi.

    És mindezekből mit kóstolhatnak a babák? 

    A hozzátápláláskori baba változatban az alaplében csak gyömbér fő, és gyökérzöldségek. A benne főtt halból is kínálhatunk hozzá. A levest egy lötty kókusztej krémesíti majd, és mehet bele még rizstészta is, akár a 6-7. hónaptól is. Az üvegtészta jellemzően mungóbab keményítőből készül, a 9. hónap után várhat. A zöldségek közül a sárgarépa, édeskömény, pak choi a kezdő zöldségek közt szerepelhet, később a fordos kel és káposztafélék is.  

    Hogyan kínálhatjuk a rákot? 

    Eljöhet  az ideje egyéves kor előtt, mint a többi, gyakrabban fogyasztott allergéné. Bár nem prioritás. A tojás, glutén, tejtermékek, halak, mogyoró és szója után valamelyik herkentyű, például a rák is sorra kerülhet. Egy csipet jól átfőtt rákhús elég puha ahhoz, hogy a babák is tudják enni. Mint az összes allergént, gondolatnyi mennyiségben, a nap első felében érdemes kóstoltatni először olyan ételben, amelynek az összetevői más ismertek a baba számára. Lehetőleg nem étteremben, nyaraláskor, hanem otthon.

    Az apró rákok alkalmanként színesíthetik a gyerekek menüjét is.  20%-ban könnyen emészthető fe­hérjéket tartalmaznak. A zsírtartalmuk alacsony, de az legalább főleg Omega-3 zsírsav. Ahogy más kis tengeri lények, B-vitaminokat, kalciumot, magnéziumot, vasat, rezet, szelént, cinket és jódot tartalmaznak. Az ázsiai eredetű herkentyűkkel szembeni vád, hogy farmokon sűrűn alkalmaznak gyógyszereket. Ezt európai halandó szülő nem tudja ellenőrizni.   

    Garnéla a nagyobb gyerekeknek

    A rákocskák általában tisztítva, koktélrákként, vagy fejestül, páncélostul, farkastul kaphatók. Ha az utóbbi, akkor mindenki a saját fogásában tisztítja meg. Először a fejet emeljük le, majd lebonthatjuk a páncélt, és vele együtt lehúzható a farok is óvatosan. pompás játék gyerekeknek is.

    Kókusztejes thai immunerő leves garnélával

    Hozzávalók családi + baba adaghoz

    Alaplé

    • 1 db lazac gerinc vagy más hal nyesedék 
    • 1 kisebb vöröshagyma kettévágva
    • 2 cm gyömbér 
    • 1 sárgarépa nagyobb darabokban, és/vagy egy kis zeller
    • Jó sok víz és csipet só

    Currypaszta 

    • 1 kisebb vöröshagyma (vagy még jobb a salotta)
    • 2 fokhagyma
    • 2-3 ek kókusztej
    • Fűszerek: só, Kb 2 ek thai fűszerkeverék, vagy saját keverék ezekből válogatva tetszés szerint:  kb. 2 teáskanál szárított curry levél, 3 ág curryfű, kb. 2 tk szárított indiai citromfű, Kb. 1 kiskanál galanga, 1 teáskanál édeskömény mag. Lehet beletenni egy kis gyömbért, ha galanga, és citromnád nincs, és szórni bele akár kurkumát is, ha sárga színt szeretnénk, és kicsit fokozni az ízt
    • 20-25 dkg garnéla tisztítva
    • 1 ek halszósz (nem létszükséglet)
    • Kb 4 dl kókusztej
    • Kb. egy fél lime
    • Friss zöldhagyma/koriander a tálaláshoz
    • Rizstészta vagy mungóbab üvegtészta, vermicelli vagy 1 bögre rizs ízlés szerint 

    A zöldségek választhatóak kedv, elérés szerint, például: 

    • 1-2 sárgarépa zsülienre vágva, vagy tisztítás után zöldséghámozóval vékony csíkokra vágva (a babának tegyünk félre néhány hosszúkás darabra vágott répát, azt könnyebb kezelnie)
    • 1 negyed jégcsapretek zsülienre vágva, vagy zöldséghámozóval
    • 1 édeskömény vékonyra csíkozva, a szárát vékonyra karikázva (a babának kisujjnyi darabban hagyjunk néhányat, hogy könnyen kezelhető legyen)
    • 1/2 kínai kel: a levél közepén háromszög alakban futó erét kivágjuk, vékonyan csíkozzuk, és külön a levelek zsenge végét vastagabban csíkozhatjuk (ha a babának is kínáljuk, akkor kisujjnyi vastag darabokat hagyjunk) 
    • 1 pak choi: itt is elválasztjuk a torzsához közeli eres részt a zsenge levelektől és külön csíkozzuk
    • 2 marék fodros kel csíkokva
    • 1 marék (15-20 gramm) shitake gomba, laska, de lehet fehér vagy barna csiperke 
    • 1 kisebb póréhagyma zsülienre vágva, és a díszítéshez tehetünk még félre valamennyit apróra vágva
    • 5-10 db félbevágott koktélparadicsom (ha nyáron, ősszel készítjük)
    • ½ kápia paprika vékony csíkokra vágva
    • Még valami zöld egy marékkal a végére: csíra, vagy madársaláta

    Elkészítés

    Az alapléhez először a leveszöldségeket és hagymát tesszük fel főni a gyömbérrel, majd hozzáadjuk a hal nyesedékeket. 

    Amíg a lé rotyorász, a leveshez szánt zöldségeket előkészítjük: vékony, hosszúkás darabokra, csíkokra vágjuk. A gombákat is hosszúkásra daraboljuk. 

    Elkészítjük a curry pasztát: a hagymákat, aprítjuk, és a fűszerekkel, sóval együtt késes aprítóban, kevés kókusztejjel krémesre pürésítjük. 

    Az elkészült alaplevet leszűrjük, és amennyi halhúst csak lehet, elmentünk, félretéve a leveshez. 

    A leszűrt alapléből a babának 1-2 agadot (2-4 dl) átmerünk egy kisebb fazékba, és a neki szánt zöldségek szelekciót (sárgarépát, édesköményt a 6-7. hónaptól, a 8. hónaptól pak choit és kelféléket is tehetünk hozzá) belefőzünk. A zöldségeket össze nyomkodhatjuk villával, a zöldeket apróbbra vághatjuk. De ha kézbe venni jobban szereti, akkor maradhatnak hosszúkás darabokban. A levest a végén egy lötty kókusztejjel és lime lével ízesítjük, és a zöldségekkel, egy kis tésztával, halhússal majd adhatjuk is. Friss koriandert is tehetünk hozzá akár a 7. hónaptól.  

    Az üvegtésztának vizet forralunk, leöntjük a forró vízzel és néhány percig állni hagyjuk, hogy megpuhuljon. Ezután leszűrjük és tálalásig hideg vizes edényben tartjuk. Ha a szűrőben felejtjük, akkor összegabalyodik, és összeragad. 

    Vagy ha rizs készül, akkor 1 bögre (2.5 dl) fehérrizst mosás, pirítás után 5 dl vízben, kevés sóval, kis darab fahéjjal, esetleg kaffir Lime levéllel megpároljuk.

    A leszűrt és újra melegített  hallébe engedjük a curry pasztát, és a zöldségeket (kivéve a paradicsomot, amit tálaláskor teszünk rá). Kevés ideig főzzük, hogy roppanósak maradjanak. Az utolsó 5-7 percben a garnélát is belefőzzük. Amikor elkészült és levettük a tűzről, hozzáöntjük a kókusztejet. 

    Tálaláskor megkapja az üvegtésztát/rizstésztát/rizst, egy kis lime-ot, és friss zöldfűszereket. 

    Gondjaid vannak a hozzátáplálással? Válogatós a gyermeked? Különleges étrendi igényeitekkel zsonglőrködsz és az időhiány mindig nyerésre áll? Étrendtanácsadásomon ezekben a kihívásokban is örömmel segítek. Ha pedig családi receptekre, inspirációra van szükséged, kövess Facebookon, Instagramon!

    Dénes Dóra

    Dénes Dóra vagyok, funkcionális táplálkozás tanácsadó, természetgyógyász, fitoterapeuta. Érdeklődésem középpontjában a gyógyító étrendek és tápanyagok állnak, a gyerekek egészségének megalapozása az étkezési szokásaikon keresztül, és a különböző igények összehangolása családon belül.

    Étrend tanácsadás

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám. 

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám.

    @edespofablog

    Followers