Használjuk ki, ha nyers ropogtatóként megy a C-vitamint adó karalábé. Ily módon édeskés, savanykás és krémes is.
Időnként a karalábéról kapok kérdést, hogyan lehetne jobban variálni a gyerekek ételeiben. Remek zöldség, de valahogy olyan szűkös az a repertoár, ahogyan sikeresen be lehet vetni. Amikor kérdezem a szülőket, mit szoktak készíteni vele, akkor általában ezek az örökbecsűk hangzanak el: karalábé leves például kaprosan, tejfölösen, karalábé főzelék fasírttal, töltött karalábé, esetleg rántott karalábé. Esetleg a krumplipürébe bele lehet még installálni. Nyersen pedig hasábra vágva és mártogatós mellé tudják a leginkább kínálni.
Karalábés étel ötletek
Engem is sokszor elgondolkodtat ez a kiváló zöldség. Nagyjából ezek nálunk is a bevált receptúrák. Én mondjuk szeretem többféleképp, de a kicsinyeim nem annyira. Néhány ötlet az előzőeken túl, ami az elmúlt években bevált:
- Karalábés húsgombóc: a gombóc bő szaftja tartalmazza a zöldséget
- Karalábés tócsni: a karalábé-krumpli aránya úgy 70-30 százalék
- Töltött karalábélevél: ritka, hogy olyan méretes leveleket sikerül szereznem, hogy a görög dolmades mintájára fűszeres rizzsel van értelme megtölteni. De ha sikerül, akkor nagyon megéri
- Tepsiben sült zöldség köret: sárgarépát, krumplit, zellert, karalábét, hagymával, fokhagymával, fűszerekkel tepsiben megsütök. Meglepően szereti például a kakukkfüvet és rozmaringot is.
- Szószok, mártogatósok párolt karalábé levélből
- Ha szezon és fölösleg van, akkor időnként a dinsztelt káposzta mintájára készítek karalábét, azaz kedlubnové zelít.
Nyersen, hasábokra vágva gyakori kísérője a reggeliknek, szendvicseknek, de csak mint natúr ropogtatós. Salátába már nehezebben tudom keverni, azért is örülök, hogy van ez az egy, ami mindig jól esik.
Remek zerowaste zöldség
A karalábé a keresztesvirágzatúak közé tartozik, ahogyan a brokkoli, karfiol, bimbós kel, fodros kel, káposzta is. Minden része ehető és értékes, kivéve egy picinyke gyökeret.
A zöldségek közül kiváló C-vitamin és kálium forrás. valamint található benne nátrium, mangán, réz, vas, kalcium, foszfor, szelén, A-vitamin és többféle B. A keresztes társakhoz hasonlóan olyan fitonutrienseket is tartalmaz, amelyek a daganatos sejtek működését gátolják, csökkentik többek között az emlő-, a bélrendszeri vagy a tüdőrák kockázatát. A Rostjai az emésztés barátai, kálium tartalmával pedig jótékonyan hat a vérerek egészségére. Összességében a normál vérnyomást, a koleszterinszintet is támogatja.
Finomságok szárakból, levelekből – 8 zerowaste tipp
Több fajtába is belefuthatunk.
Leggyakrabban a fehér karalábénak nevezett világoszöld gumóba. Ritkábban a lila színűbe, amely a színanyagai miatt gazdagabb antioxidáns forrás. Ha sikerül vegyszermentes termesztésből származó zöldséget szerezni, akkor a héja például zöldségalaplevek főzésére használható, és máris nem kell megválni az értékes lilaságtól.
Szára, levele is forrása olyan ásványi anyagoknak, szelén, kálium, kalcium, magnézium, réz, vas, kén, és B-vitaminoknak is. Szívósabb jószág, ezért nyersen, például pesztó készítéshez nem ideális, párolni, dínsztelni jobb.
A legegyszerűbb aprítva levesbe főzni, vagy párolt rizs krumpli, bármily köretgabona főzőlevébe engedni. Nem érdemes a piacon hagyni, hogy az árus lecsavarja, eldobja.
Mikortól kóstolhatják a babák?
A karalábé íze nyersen a legzsengébb. Úgy azonban még az első évben nem célszerű adni a babának. Puhára főzve 7- 8. hónaptól bevezethető. Nyersen majd akkor adhatjuk, ha már az almát és répát ismeri a kicsi, mert ez is keményebb, és a letörő kis darabjai miatt a rágcsálása gyakorlatot igényel. Így aztán ez a saláta nem a hozzátáplálás csemegéje sajnos.
Joghurtos almás karalábé saláta
Hozzávalók 4 személyre
- 1 nagyobb karalábé gumó
- 1 nagyobb, savanykásabb alma, pl idared, Granny Smith, vagy bármelyik nyári alma
- 1 dl joghurt, vagy görög joghurt, vagy tejmentes változatban fermentált növényi krém, esetleg vegaföl
- Fűszerek lehetnek: pici só, borsika + kapor, borsika+ kakukkfű, vagy bazsalikom + oregánó, vagy menta
- 1 marék friss petrezselyem
- Laza facsarásnyi citromlé
- Kb 10 cm újhagyma
- 1-2 ek olívaolaj
- Opcionálisan pici szezámolaj
Elkészítés
A megpucolt, megmosott karalábét és a mosott almát mandolinon gyufaszálra gyaluljuk. Aki szeretne sűrűbb, krémesebb salátát, a karalábészálakat sózza meg picit, hagyja állni, majd a levét csöpögtesse le (zöldséges ivóléhez, pl paradicsomoshoz felhasználható). Összekeverjük a gyalulmányt, picit sózzuk, ha eddig még nem tettük, citromozzuk, újhagymázzuk, és állni hagyjuk, amíg kitaláljuk, és előkészítjük a fűszerezést.
Minden felsorolt zöldfűszerpár más karaktert ad neki. Kicsit klasszikusabb a kapros változat, hízelgő a bazsalikomos, az alma ízét kiemeli a kakukkfüves verzió, a mentás változat pedig a leghűsítőbb hatású, de talán kicsit szokatlan ízvilágú.
Jöhet a joghurt vagy növényi joghurt, a választott, aprított zöldfűszer, az olívaolaj.
Tipp
A karalábé szárát, levelét is fel lehet használni, ha finomra aprítjuk, olajon megdinszteljük, és a salátához keverjük. Meg is lehet párolni, majd leszűrve a joghurttal leturmixolni, fűszerezni, és akkor a saláta életrevaló zöld lesz. Így a bazsalikomos fűszerezés áll a legközelebb hozzá.
Gondjaid vannak a hozzátáplálással? Válogatós a gyereked? Különleges étrendi igényeitekkel zsonglőrködsz? Szükséged lenne tervezési és menü ötletekre? Táplálkozás tanácsadóként és természetgyógyászként ebben segítek. Étrendtanácsadásomon elméleti és gyakorlati tudnivalókat is bőséggel adok. Keress bizalommal! Ha pedig családi receptekre, inspirációra van szükséged, kövess Facebookon, Instagramon!