fbpx

Funkcionális gyerekétkeztetés szívvel lélekkel

Dénes Dóra családi konyhája

  • Étkezési tanácsadás
  • Tudástár
  • Rólam
  • Kapcsolat
  • AIP-barát Alacsony FODMAP Alacsony hisztamintartalmú Baba verzió Családnak Egyéb kategória Gabonamentes Gluténmentes Hozzátáplálás Immuntámogató IR-barát Leves Maradékmentő Rostban gazdag Szoptatás barát Tavaszi recept Tojásmentes Várandós barát VegánVitamindús

    Zöldségkrémleves friss tavaszi zöldekből

    A tavasz első zöld levelei: a sárgarépa, retek, vagy karalábé dús zöldje most krémlevesben kínálja magát. 


    Hát aztán, nénémasszony, hogy is álltok ti az év hónapjaival? Milyennek látjátok a márciust, az áprilist meg a májust?

    – Jó viszonyban vagyunk velük, fiaim – válaszolta az özvegyasszony –, legfőképpen pedig ezekkel a hónapokkal, mert ha megjönnek, kizöldülnek a hegyek, völgyek, a föld felékesíti magát sok-sok virággal, és olyan illat árad belőlük, hogy az ember újjáéled tőle. A madarak dalba fognak, és amikor a paraszt látja, hogy zöld már a határ, örül a szíve, és készíti a csűrt. Hiszen ha ezek után még panaszkodnánk márciusra, áprilisra meg májusra, tudom, hogy az Isten tüzet bocsátana ránk, és megégetne bennünket hálátlanságunkért.

    Részlet a 12 hónap című meséből.

    Eljött a zöld levelek ideje

    Végre a tavaszi gyökerek,  gumók is felékesítik magukat zöld szárakkal, levelekkel, nemcsak a madárdallamos erdők, mezők. A zsenge, csomós sárgarépa, a hónapos és vajretek burjánzó zöldje, a karalábé szívósabb levelei, az áprilistól mutatkozó új cékla szára, levele mind a konyhába kívánkoznak. A zöldségesek egy része ezeket azonnal összefogja, megcsavarja, letépkedi, gondolván, úgyis csak azok vinnék, akik háziállatot tartanak, vagy akik előző életükben voltak nyulak. 

    Korábbi posztjaimban már  igyekeztem kedvet csinálni a lehulló zöld szárakhoz, levelekhez. Maradék levelekből olyan kisétkek készíthetők, mint karalébéleveles fasírt, reteklevél pesztó. Még a zöldborsó héja is felhasználható. Zöld levelek egy humuszban is jól érzik magukat. 

    A különböző zöldségek levelei változó arányban többek közt káliumot, vasat, magnéziumot tartalmaznak. A hozzátáplálásnak is lehetnek részei, kiegészítve más zöldségekkel, például burgonyával, sárgarépával.

    Mely zöldségek szárai, levelei ehetőek? 

    • A hónapos és sörretek levele: kálium és vas forrás. Zsenge ízükkel pesztók, fűszervajak jó kiegészítője
    • A cékla szára és levele: a mángoldra emlékeztető ízű, kicsit kesernyés, némely esetben savanykás, bordó szárak dínsztelve, tökmagolajjal vagy szezámolajjal fel tudnak pezsdülni 
    • A zellergumó levele. Ez nem ugyanaz, mint a szárzeller, és annak végén a világoszöld, kesernyés levekek. A gumó levele nyersen nehezen ehető, szíjas, rostos. Ami azt illeti, főzve is nehezen ehető.  Jobb, ha húsleves vagy más alaplevek ízesítésére használva a lébe főzzük. 
    • A karalébé szára és levele a vérképzést segíti. Ha nagy leveleket szereztünk, akkor fűszeres rizzsel, vagy darált hússal töltve, és párolva főnyeremény. 
    • A csomós sárgarépa zöldje: enyhe íze miatt salátába is remek, de tepsis krumplival, vagy egyéb sült zöldségekhez összeforgatva kitűnő
    • A brokkoli, a karfiol és kelbimbó levelét –  ha hozzájutunk – a krémlevesek, főzelékek remekül felveszik
    • A batáta levele is ehető. Hasonlóan a kel levelekhez  levesekben, főzelékekben, vagy köretet kiegészítő párolt zöldként. Viszont még kevésbé akad termelő, aki a piacra vinné. Érdemes időről-időre rákérdezni, hogy tudják, ez is értékes portéka lenne. 

    Miért egészséges, ami zöld?

    A zöld szín a szülők élelmezési bakancslistáján mindig előkelő helyen szerepel, mert sok jó  tápanyagot tartalmaz. Korábban a zöld atom szósz receptjében is írtam, a színanyag, a klorofill fontos antioxidáns. Támogatja a vér oxigénmegkötő képességét, segíti a vérképzést,  a sejtek regenerálódását, a sérülések gyógyulását. Segít megszabadulni a szervezetben maradt salakanyagoktól, nehézfémektől, vegyszer maradványoktól. A nem túl népszerű keserűanyagok is magas hatóanyag tartalomról árulkodnak. 

    Az itt méltatott leveleken kívül a spenót, a mángold, a  csalán, a salátafélék, a fodros, a leveles és minden egyéb kel, és kelbimbó, a zöldhagyma, zöldfűszerek, csírák, tengeri hínárok, búzafű mind remek forrása. 

    Sok lehetőség van zöldet applikálni a gyerekek ételébe, de nálunk most ez egy sűrű időszak, sok tennivalóval, úgyhogy a legegyszerűbb fogás készül a begyűjtött levelekből: krémleves.  Baba változatban is készítem, amelyet a 9. Hónapos koron túl kóstolhatnak a kicsik. 

    Zöldségkrémleves friss tavaszi zöldekkel

    Hozzávalók 4 személyre
    • 2 csokor csomós zöldség levele  (pl retek, sárgarépa, vagy karalábé zöldje) 
    • 1 db burgonya
    • 1 szál sárgarépa
    • 1 db fehérrépa
    • 1 vöröshagyma
    • 2-3 fokhagyma
    •  1 cm gyömbér aprítva, 
    • Kb 7 dl csontlé vagy vegán változatban zöldségalaplé, vagy simán víz
    • 1 dl tejszín vagy vegán változatban kókusztej 
    • 1 marék natúr tökmag
    • 1 ek olaj, vaj, vagy kókuszolaj
    • 1 ek tökmagolaj 
    • Fűszerek: só, 1 kk szárított kakukkfű, 1 kk szerecsendió, 1 tk szárított bazsalikom, 1 marék friss, aprított petrezselyem

    Elkészítés: 

    A zöldségeket tisztítom, kockázom. A hagymát, fokhagymát, gyömbért finomra aprítom. A sok zöld szárat, levelet alaposan megmosom és aprítom. 

    A tökmagot serpenyőben megpirítom, és a több mint a felét finomra darálom. 

    Fazékban olajon elindítom a gyömbért és a hagymát. Ha baba verzió is készül, akkor a fokhagyma egyelőre nem kerül bele. Megfuttatom kicsit a darabolt zöldségeket, majd az aprított leveleket is. Minimálisan sózom, felöntöm alaplével, vagy vízzel, és a szárított fűszerekkel együtt puhára főzöm. 

    Ha baba változat készül, akkor ezen a ponton leturmixolom, és kiveszek belőle a babának egy megfelelő adagot.

    Folytatom a levest a fokhagyma belekeverésével. Még egyet rottyanhat, mielőtt a darált tökmag nagy részével és a tejszínnel vagy kókusztejjel krémesíteném. Tálaláskor szerecsendióval, tökmaggal, tökmagolajjal turbózom még.

    A babának pici tejszín vagy joghurt mehet bele, és egy kevés darált tökmag, könnycseppnyi tökmagolaj. A tetejére petrezselyem.  

    Megújult a tanácsadásom

    Hogyan lehet egy változatos, egészséges étrend könnyen megvalósítható? Különböző étrendi igényeket kell összehangolnod a családban és ez sok energiádat felemészti? Szükséged lenne átlátható, betartható heti menü tervre?  Táplálkozás tanácsadóként és természetgyógyászként ebben segítek. Étrendtanácsadásomon segítek a helyzetetek jobb megértésében és gyakorlati tudnivalókat is bőséggel adok. Keress bizalommal! Ha pedig családi receptekre, inspirációra van szükséged, kövess Facebookon, Instagramon!

    Dénes Dóra

    Dénes Dóra vagyok, funkcionális táplálkozás tanácsadó, természetgyógyász, fitoterapeuta. Érdeklődésem középpontjában a gyógyító étrendek és tápanyagok állnak, a gyerekek egészségének megalapozása az étkezési szokásaikon keresztül, és a különböző igények összehangolása családon belül.

    Étrend tanácsadás

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám. 

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám.

    @edespofablog

    Followers