A tavasz első zöld levelei: a sárgarépa, retek, vagy karalábé dús zöldje most krémlevesben kínálja magát.
– Hát aztán, nénémasszony, hogy is álltok ti az év hónapjaival? Milyennek látjátok a márciust, az áprilist meg a májust?
– Jó viszonyban vagyunk velük, fiaim – válaszolta az özvegyasszony –, legfőképpen pedig ezekkel a hónapokkal, mert ha megjönnek, kizöldülnek a hegyek, völgyek, a föld felékesíti magát sok-sok virággal, és olyan illat árad belőlük, hogy az ember újjáéled tőle. A madarak dalba fognak, és amikor a paraszt látja, hogy zöld már a határ, örül a szíve, és készíti a csűrt. Hiszen ha ezek után még panaszkodnánk márciusra, áprilisra meg májusra, tudom, hogy az Isten tüzet bocsátana ránk, és megégetne bennünket hálátlanságunkért.
Részlet a 12 hónap című meséből.
Eljött a zöld levelek ideje
Végre a tavaszi gyökerek, gumók is felékesítik magukat zöld szárakkal, levelekkel, nemcsak a madárdallamos erdők, mezők. A zsenge, csomós sárgarépa, a hónapos és vajretek burjánzó zöldje, a karalábé szívósabb levelei, az áprilistól mutatkozó új cékla szára, levele mind a konyhába kívánkoznak. A zöldségesek egy része ezeket azonnal összefogja, megcsavarja, letépkedi, gondolván, úgyis csak azok vinnék, akik háziállatot tartanak, vagy akik előző életükben voltak nyulak.
Korábbi posztjaimban már igyekeztem kedvet csinálni a lehulló zöld szárakhoz, levelekhez. Maradék levelekből olyan kisétkek készíthetők, mint karalébéleveles fasírt, reteklevél pesztó. Még a zöldborsó héja is felhasználható. Zöld levelek egy humuszban is jól érzik magukat.
A különböző zöldségek levelei változó arányban többek közt káliumot, vasat, magnéziumot tartalmaznak. A hozzátáplálásnak is lehetnek részei, kiegészítve más zöldségekkel, például burgonyával, sárgarépával.
Mely zöldségek szárai, levelei ehetőek?
- A hónapos és sörretek levele: kálium és vas forrás. Zsenge ízükkel pesztók, fűszervajak jó kiegészítője
- A cékla szára és levele: a mángoldra emlékeztető ízű, kicsit kesernyés, némely esetben savanykás, bordó szárak dínsztelve, tökmagolajjal vagy szezámolajjal fel tudnak pezsdülni
- A zellergumó levele. Ez nem ugyanaz, mint a szárzeller, és annak végén a világoszöld, kesernyés levekek. A gumó levele nyersen nehezen ehető, szíjas, rostos. Ami azt illeti, főzve is nehezen ehető. Jobb, ha húsleves vagy más alaplevek ízesítésére használva a lébe főzzük.
- A karalébé szára és levele a vérképzést segíti. Ha nagy leveleket szereztünk, akkor fűszeres rizzsel, vagy darált hússal töltve, és párolva főnyeremény.
- A csomós sárgarépa zöldje: enyhe íze miatt salátába is remek, de tepsis krumplival, vagy egyéb sült zöldségekhez összeforgatva kitűnő
- A brokkoli, a karfiol és kelbimbó levelét – ha hozzájutunk – a krémlevesek, főzelékek remekül felveszik
- A batáta levele is ehető. Hasonlóan a kel levelekhez levesekben, főzelékekben, vagy köretet kiegészítő párolt zöldként. Viszont még kevésbé akad termelő, aki a piacra vinné. Érdemes időről-időre rákérdezni, hogy tudják, ez is értékes portéka lenne.
Miért egészséges, ami zöld?
A zöld szín a szülők élelmezési bakancslistáján mindig előkelő helyen szerepel, mert sok jó tápanyagot tartalmaz. Korábban a zöld atom szósz receptjében is írtam, a színanyag, a klorofill fontos antioxidáns. Támogatja a vér oxigénmegkötő képességét, segíti a vérképzést, a sejtek regenerálódását, a sérülések gyógyulását. Segít megszabadulni a szervezetben maradt salakanyagoktól, nehézfémektől, vegyszer maradványoktól. A nem túl népszerű keserűanyagok is magas hatóanyag tartalomról árulkodnak.
Az itt méltatott leveleken kívül a spenót, a mángold, a csalán, a salátafélék, a fodros, a leveles és minden egyéb kel, és kelbimbó, a zöldhagyma, zöldfűszerek, csírák, tengeri hínárok, búzafű mind remek forrása.
Sok lehetőség van zöldet applikálni a gyerekek ételébe, de nálunk most ez egy sűrű időszak, sok tennivalóval, úgyhogy a legegyszerűbb fogás készül a begyűjtött levelekből: krémleves. Baba változatban is készítem, amelyet a 9. Hónapos koron túl kóstolhatnak a kicsik.
Zöldségkrémleves friss tavaszi zöldekkel
Hozzávalók 4 személyre
- 2 csokor csomós zöldség levele (pl retek, sárgarépa, vagy karalábé zöldje)
- 1 db burgonya
- 1 szál sárgarépa
- 1 db fehérrépa
- 1 vöröshagyma
- 2-3 fokhagyma
- 1 cm gyömbér aprítva,
- Kb 7 dl csontlé vagy vegán változatban zöldségalaplé, vagy simán víz
- 1 dl tejszín vagy vegán változatban kókusztej
- 1 marék natúr tökmag
- 1 ek olaj, vaj, vagy kókuszolaj
- 1 ek tökmagolaj
- Fűszerek: só, 1 kk szárított kakukkfű, 1 kk szerecsendió, 1 tk szárított bazsalikom, 1 marék friss, aprított petrezselyem
Elkészítés:
A zöldségeket tisztítom, kockázom. A hagymát, fokhagymát, gyömbért finomra aprítom. A sok zöld szárat, levelet alaposan megmosom és aprítom.
A tökmagot serpenyőben megpirítom, és a több mint a felét finomra darálom.
Fazékban olajon elindítom a gyömbért és a hagymát. Ha baba verzió is készül, akkor a fokhagyma egyelőre nem kerül bele. Megfuttatom kicsit a darabolt zöldségeket, majd az aprított leveleket is. Minimálisan sózom, felöntöm alaplével, vagy vízzel, és a szárított fűszerekkel együtt puhára főzöm.
Ha baba változat készül, akkor ezen a ponton leturmixolom, és kiveszek belőle a babának egy megfelelő adagot.
Folytatom a levest a fokhagyma belekeverésével. Még egyet rottyanhat, mielőtt a darált tökmag nagy részével és a tejszínnel vagy kókusztejjel krémesíteném. Tálaláskor szerecsendióval, tökmaggal, tökmagolajjal turbózom még.
A babának pici tejszín vagy joghurt mehet bele, és egy kevés darált tökmag, könnycseppnyi tökmagolaj. A tetejére petrezselyem.
Hogyan lehet egy változatos, egészséges étrend könnyen megvalósítható? Különböző étrendi igényeket kell összehangolnod a családban és ez sok energiádat felemészti? Szükséged lenne átlátható, betartható heti menü tervre? Táplálkozás tanácsadóként és természetgyógyászként ebben segítek. Étrendtanácsadásomon segítek a helyzetetek jobb megértésében és gyakorlati tudnivalókat is bőséggel adok. Keress bizalommal! Ha pedig családi receptekre, inspirációra van szükséged, kövess Facebookon, Instagramon!