Így használhatjuk asványi anyag pótlásra, köhögéscsillapításra, a vérképzés és immunrendszer támogatására. Érdekességek és tippek.
Tudjuk, hogy megfázás idején hasznát vesszük, csillapítja a köhögést, és hogy a mézeskalács ízének, állagának lelke. De annyi mindent tud még. Fitoterapeutaként elhiszem, hogy elfogult vagyok, de amit a méhek és méhészek adnak az egészség kultúrához (és a fenntarthatóság szemléletéhez), az fontos. Íme 10 érdekesség a mézről, amit minden szülőnek jó tudni. Ezekről mesélhetünk is a gyerekeinknek elhintve a tudatos táplálkozás polleneit.
1. A méz a szezonális gondoskodás egyik szimbóluma
Kezdjük a könnyen mesélhető elemekkel. A méz készítése a méhek számára kötődik a négy évszakhoz. A különféle fák, növények virágzása idején (tavasztól őszig) összegyűjtött nektárból érlelik a mézet úgy, hogy a víztartalmat elpárologtatják. A sűrítés a tartósítás eszköze, hogy a tápanyagszegény időszakokban a családnak legyen ennivalója, át tudjanak telelni. Ennek köszönhetően évekig eltartható a termékük. Lényegében hasonló cél vezérli őket, mint a nagyszülőket, amikor nyáron, a frissen szüretelt gyümölcsökből lekvárt főznek, hogy télen csak a polcra kelljen nyúlni, ha az unokák császármorzsát kívánnak.
Jó tudni: a klímaváltozás okozta szélsőségek, a permetszerek nem időszerű alkalmazása, a növényi biodiverzitás csökkenése (az meg mi? itt megmagyarázom) nagyban nehezítik a méhek életét is. Elemi érdekünk őket és minden beporzót védeni.
2. 1 kg mézhez több Föld körüli útnyi távolságot kell megtenni
Ha számokban szeretnénk kifejezni a méhek erőfeszítéseit, 1 kg méz előállításához nagyjából 3-4 kg nektárt kell begyűjteniük, mivel a nektár jelentős része víz. Ez hatalmas munka, körülbelül 150.000 repülést tesz ki. Egy üvegnyi méz elkészülte a projekten dolgozó méhek számára együttesen a Föld körülbelül háromszori megkerülését jelenti. Egy-egy repülés során egy dolgozó méh csak néhány milligramm nektárt tud begyűjteni, ezért van szükség ekkora erőfeszítésre a kaptár kolóniájától. Ja, és a dolgozó méhek mind lányok.
3. A nyers méz és feldolgozott méz különbségei
Amennyire lehet, inkább nyers mézet válasszunk. A fő különbség az előállítási és feldolgozási módban rejlik, amely hatással van a méz tápanyagtartalmára, ízére, textúrájára és arra is, hogy néz ki.
Nyers méz
- Minimálisan feldolgozott: a szűrés során eltávolítják a viaszt, a szennyeződéseket, de természetes állapota megmarad.
- Nincs magas hőkezelés, ezért az enzimek, vitaminok, antioxidánsok és pollenek jelentős része megmarad.
- Jellemző, hogy sűrűbb, opálosabb a megjelenése, nem annyira homogén.
- Az íze intenzívebb, mélyebb árnyalatokat villant.
Feldolgozott méz:
- A szűrést követően hőkezelik (pasztörizálják): folyékonyabb, átlátszóbb lesz. Ez a folyamat a patogéneket megöli, ugyanakkor a mézben található enzimek és más hasznos anyagok mennyisége is csökken.
- A hőkezelés hátráltatja a kristályosodást, így a méz hosszabb ideig megőrzi folyékony állapotát. Ez a kereskedelemben vonzóbb ( a fenntarthatóság híveinek viszont nem szempont).
4. Másfél éves kornál fiatalabb babának nem kínálhatjuk
A hazai szakmai ajánlások szerint a méz egyéves kor alatt nem ajánlott. A hőkezelésen át nem esett méz tartalmazhat olyan patogén baktériumokat, amelyek a kicsik számára veszélyes lehet. Ha esetleg Clostridium botulinum spórákat tartalmaz, az a csecsemők emésztőrendszerében kifejlődve botulizmust okozó toxinokat termel. Későbbi időkben már biztonságosan adható, amikor a gyerekek bélflórája megerősödik. A minimum másfél évet azért is célszerű megvárni a méz kínálásával, hogy az ízek tanulását ne vigyük el idő előtt az az édes irányba.
Tipp
Másfél-két éves koron túl napi 1 kiskanál méz adható a kicsiknek mikrotápanyag pótlásra, immuntámogatásra, a vérképzés segítésére.
5. Gyógyhatásai részben enzimeinek köszönhető
A mézekben található enzimek (amelyek a nyersanyagból, illetve a méhet garatmirigyének váladékából adódnak) a kedvenc szereplőim, amelyek biológiai aktivitásához és élettani hatásaihoz hozzájárulnak. A főbb enzimek:
- Invertáz – a méhek termelik, hogy a szacharózt egyszerűbb cukrokká: glükózzá és fruktózzá, azaz a méz fő alkotóelemeire bontsa. Jelentősége: a könnyen emészthető cukrok gyors energiát biztosítanak
- Diasztáz – keményítőt és más poliszacharidokat bontja kisebb egységekre. A diasztáz-aktivitás a méz minőségének egyik fontos mutatója. Jelentősége: Az emésztőrendszernek segítség a szénhidrátok hasznosításában.
- Glükóz-oxidáz – a szőlőcukrot glükonsavvá alakítja, miközben hidrogén-peroxidot termel. Ez az enzim a méz antibakteriális szupererejének egyik alapja. Jelentősége: segíthet a fertőzések leküzdésében, külsőleg pedig gyorsítja a sebgyógyulást, a bőr regenerálódását
- Kataláz – a hidrogén-peroxidot bontja, ezzel a méz érzékeny összetevőit védi a káros oxidatív hatásoktól.
- Foszfatáz – A foszforvegyületek lebontásában játszanak szerepet. Elősegítik az ásványi anyagok felszívódását, ami a csontok és fogak egészségéhez járul hozzá.
Összefoglalva az enzimek hozzájárulnak a méz antibakteriális, és antioxidáns hatásához. A velük együtt fogyasztott ételek emésztését és hasznosulását segítik, és még megtoldják egy kis fertőtlenítő, sebgyógyító hatással.
6. A méz ásványi anyagokat és nyomelemeket is pótol
A termőtalaj és növényvilág ásványianyag-összetételétől függően változó az egyes mézfajtákban az ásványi anyagok és nyomelemek aránya, mennyisége, de általánosságban ezek a gyakoriak a magyar mézekben:
- Kálium: a virágzáshoz elengedhetetlen, ezért nagy arányban előfordul a mézekben is. Az izomműködés és a szív- és érrendszer egészséges működését támogatja.
- A magnéziumnak sok szerepe van. Többek közt az izom- és idegműködés szabályozásában, valamint az energiatermelésben dolgozik.
- Foszfor: a csontok erősségéhez és az energiatermelési folyamatokhoz szükséges. Projektjeinek egy részét a mézben kis mennyiségben fellelhető kalciummal együtt végzi.
- Vas: a vérképzéshez és az oxigénszállításhoz feltétlenül szükséges. A sötétebb mézek, például az erdei mézkeverékek, általában magasabb vastartalommal rendelkeznek.
- Az egyéb nyomelemek közül a réz a vérképzéshez, az enzimek és immunrendszer működéséhez is szükséges. A cink a sejtek anyagcseréjéhez,a bőr egészségéhez, a sebgyógyuláshoz, a mangán többek közt a csontképzéshez, a szelén a károsító szabadgyökök elleni védelemben játszik szerepet.
Mindezek nyilván egy változatos étrend mellett jelenthetnek megfelelő pótlást, önmagában arra a napi 1 kanál mézre, ami javasolt a gyerekeknek, nem alapozhatunk.
7. Segít a légúti kórságokban, köhögéscsillapításban
Többféle hatóanyagának köszönhetően segítség a légutaknak.
- Egyfelől flavonoidjaival és a fenolsavaknak antioxidáns hatásával teszi oda magát
- Az enzimek közt említettem a hidrogén-peroxidot, amely antibakteriális tulajdonságokkal bír (az új-zélandi manuka méz például különösen erős antibakteriális hatású, de a hazai mézeknek sem kell szégyenkezniük).
- Sűrű, viszkózus állaga bevonja a torok nyálkahártyáját, ezzel némileg véd az irritációtól és csökkenti a köhögési ingert. De egymagában ez sem csodaszer a gyerekeknél.
- A mézben több olyan vegyület is található, ami gyulladáscsökkentő.
- Némi prebiotikus hatással a bélmikrobiom támogatásában is rész vesz , ami közvetett módon hozzájárul az immunrendszer erősítéséhez. Ezt a gondolatot a következő pontban kicsit még kihangosítom.
Tipp
Attól függően, milyen típusú köhögéssel állunk szemben, a csillapítására szolgáló gyógyteákhoz langyosan adhatunk mézet, hogy a hatást erősítsük. Kisgyerekeknek 1 éves kor után kúrájuk kiegészítéseképp adhatunk feketebodza, hársfa, kakukkfű, illetve citromfű teát (ezekből keverék is készíthető) a köhögés enyhítésére, és mézzel lehet édesíteni. Ha meg kakukkfűmézet sikerül szerezni, az csillagos ötös.
8. Prebiotikus hatásával a bélflórát is tudja támogatni
A méz prebiotikus hatása abban rejlik, hogy összetevői közt olyan szuper szénhidrát típusok is megtalálhatók, amelyek táplálják a bélben élő hasznos baktériumokat (például a bifidobaktériumokat és a laktobacillusokat). Ezek közé tartoznak a fruktóz-oligoszacharidok (FOS), illetve az inulin. Ezek jótékony bélbaktériumok növekedését és aktivitását segítik.
Ezek a delikvensek hatnak az emésztésre, mivel a hasznos baktériumok a tápanyagok lebontásában is szerepet játszanak, illetve az immunrendszer jó működéséhez is hozzájárulnak.
Hogyan függ össze a bélflóra és az immunrendszer?
9. A vérképzéshez is ad egy kis segítséget
Bár közvetlen hatása nem olyan jelentős, mint egy vasban, és B12-ben gazdag étrendnek, de értékes összetevői támogathatják a vérképző rendszert is.
- A méz kis mennyiségben tartalmaz vasat, és rezet és mangánt is, amelyek a vas anyagcseréjében és a vörösvértestek képződésében is szerepet játszanak. Ezek az ásványi anyagok azokra az enzimekre is hatnak, amelyek segítenek vérképző rendszernek.
- Az antioxidánsok (pl. flavonoidok) védelmet nyújtanak a vörösvértestek oxidatív károsodásával szemben is.
A magasabb vastartalmú mézek közé tartozik a gesztenye, a fenyőméz (fenyő harmatból, illetve mézharmatból készül), a hárs és a selyemfűméz.
Tipp
A népi gyógyítás apró trükkje a vérképző mikroelemek pótlásához, ami óvodás kortól kínálható: 1 kiskanál méz + 1 kiskanál darált mák kúraszerűen.
10. Bár nagyon édes, másképp hat a vércukorszintre, mint a cukor
Gyakran mondják a mézre, hogy “full cukor”, és egy kalap alá veszik a kristálycukorral. A méz hatása egy egészséges ember vércukorszintjére eltér a kristálycukorétól, mert összetétele, a benne található cukrok aránya és metabolikus hatása is különbözik. A méz glikémiás indexe mézfajtától függően 35–65 között mozog (a cukoré nagyjából 65), és antioxidánsai és egyéb bioaktív anyagai javítani tudják az inzulinérzékenységet. Ezek hatására a vércukorszint szabályozás jobban alakul. Persze mértékletes fogyasztás esetén.
Tipp
Azoknak a mézeknek, amelyeknek a gyümölcscukor, azaz a fruktóz tartalma magasabb, jellemzően picit erősebb az édesítő erejük. Ezek közé tartoznak például az akácméz, a hárs, az enyhén vaníliás árnyalatú selyemfűméz (amely a szántók kiirthatatlan vaddohányából származik) vagy a facéla, azaz a mézontófű méze. Ezek lassabban kristályosodnak.
Keress bizalommal táplálkozási tanácsadásomon!
- Kérdéseid vannak a hozzátáplálásról, vagy arról, hogyan lehetne megszerettetni a gyermekeddel az egészséges ételeket?
- Saját egészségügyi kihívásaidból keresed a kiutat?
- Nehézséget jelent, hogy egészséges étrendet alakíts ki a családnak a rengeteg egyéb feladatod mellett?
Táplálkozás tanácsadóként és természetgyógyászként segítek. Figyelemmel, alapossággal, holisztikus szemlélettel kísérlek a megoldás felé. Gyakorlatias tanácsokkal, beszerzési és főzési tippekkel, saját, bevált receptekkel is igyekszem átfogó támogatást nyújtani.
Források:
Honey and Health – PMC5424551
Fagyöngy méhészet – A méz összetevői
Honey and Diabetes: The Importance of Natural Simple Sugars in Diet for Preventing and Treating Different Type of Diabetes – PMC5817209