fbpx

Funkcionális gyerekétkeztetés szívvel lélekkel

Dénes Dóra családi konyhája

  • Étkezési tanácsadás
  • Tudástár
  • Rólam
  • Kapcsolat
  • AIP-barát Családnak Egyéb kategória Fenntarthatóság Immuntámogató Szoptatás barát Tudástár Tudatos táplálkozás Várandós barátVitamindús

    Mi mindenre jó a méz? 10 fontos dolog, amit a családnak jó tudnia

    Így használhatjuk asványi anyag pótlásra, köhögéscsillapításra, a vérképzés és immunrendszer támogatására. Érdekességek és tippek. 

    Tudjuk, hogy megfázás idején hasznát vesszük, csillapítja a köhögést, és hogy a mézeskalács ízének, állagának lelke. De annyi mindent tud még. Fitoterapeutaként elhiszem, hogy elfogult vagyok, de amit a méhek és méhészek adnak az egészség kultúrához (és a fenntarthatóság szemléletéhez), az fontos. Íme 10 érdekesség a mézről, amit minden szülőnek jó tudni. Ezekről mesélhetünk is a gyerekeinknek elhintve a tudatos táplálkozás polleneit.

    1. A méz a szezonális gondoskodás egyik szimbóluma

    Kezdjük a könnyen mesélhető elemekkel. A méz készítése a méhek számára kötődik a négy évszakhoz. A különféle fák, növények virágzása idején (tavasztól őszig) összegyűjtött nektárból érlelik a mézet úgy, hogy a víztartalmat elpárologtatják. A sűrítés a tartósítás eszköze, hogy a tápanyagszegény időszakokban a családnak legyen ennivalója, át tudjanak telelni. Ennek köszönhetően évekig eltartható a termékük. Lényegében hasonló cél vezérli őket, mint a nagyszülőket, amikor nyáron, a frissen szüretelt gyümölcsökből lekvárt főznek, hogy télen csak a polcra kelljen nyúlni, ha az unokák császármorzsát kívánnak. 

    Jó tudni: a klímaváltozás okozta szélsőségek, a permetszerek nem időszerű alkalmazása, a növényi biodiverzitás csökkenése (az meg mi? itt megmagyarázom) nagyban nehezítik a méhek életét is. Elemi érdekünk őket és minden beporzót védeni.

    2. 1 kg mézhez több Föld körüli útnyi távolságot kell megtenni

    Ha számokban szeretnénk kifejezni a méhek erőfeszítéseit, 1 kg méz előállításához nagyjából 3-4 kg nektárt kell begyűjteniük, mivel a nektár jelentős része víz. Ez hatalmas munka, körülbelül 150.000 repülést tesz ki. Egy üvegnyi méz elkészülte a projekten dolgozó méhek számára együttesen a Föld körülbelül háromszori megkerülését jelenti.  Egy-egy repülés során egy dolgozó méh csak néhány milligramm nektárt tud begyűjteni, ezért van szükség ekkora erőfeszítésre a kaptár kolóniájától. Ja, és a dolgozó méhek mind lányok. 

    3. A nyers méz és feldolgozott méz különbségei

    Amennyire lehet, inkább nyers mézet válasszunk. A  fő különbség az előállítási és feldolgozási módban rejlik, amely hatással van a méz tápanyagtartalmára, ízére, textúrájára és arra is, hogy néz ki. 

    Nyers méz 

    • Minimálisan feldolgozott: a szűrés során eltávolítják a viaszt, a szennyeződéseket, de természetes állapota megmarad. 
    • Nincs magas hőkezelés, ezért az enzimek, vitaminok, antioxidánsok és pollenek jelentős része megmarad.
    • Jellemző, hogy sűrűbb, opálosabb a megjelenése, nem annyira homogén. 
    • Az íze intenzívebb, mélyebb árnyalatokat villant. 

    Feldolgozott méz:

    • A szűrést követően hőkezelik (pasztörizálják): folyékonyabb, átlátszóbb lesz. Ez a folyamat a patogéneket megöli, ugyanakkor a mézben található enzimek és más hasznos anyagok mennyisége is csökken. 
    • A hőkezelés hátráltatja a kristályosodást, így a méz hosszabb ideig megőrzi folyékony állapotát. Ez a kereskedelemben vonzóbb ( a fenntarthatóság híveinek viszont nem szempont).  

    4. Másfél éves kornál fiatalabb babának nem kínálhatjuk 

    A hazai szakmai ajánlások szerint a méz egyéves kor alatt nem ajánlott. A hőkezelésen át nem esett méz tartalmazhat olyan patogén baktériumokat, amelyek a kicsik számára veszélyes lehet. Ha esetleg Clostridium botulinum spórákat tartalmaz, az a csecsemők emésztőrendszerében kifejlődve botulizmust okozó toxinokat termel. Későbbi időkben már biztonságosan adható, amikor a gyerekek bélflórája megerősödik. A minimum másfél évet azért is célszerű megvárni a méz kínálásával, hogy az ízek tanulását ne vigyük el idő előtt az az édes irányba. 

    Tipp

    Másfél-két éves koron túl napi 1 kiskanál méz adható a kicsiknek mikrotápanyag pótlásra, immuntámogatásra, a vérképzés segítésére. 

    5. Gyógyhatásai részben enzimeinek köszönhető

    A mézekben található enzimek (amelyek a nyersanyagból, illetve a méhet garatmirigyének váladékából adódnak) a kedvenc szereplőim,  amelyek biológiai aktivitásához és élettani hatásaihoz hozzájárulnak. A főbb enzimek: 

    • Invertáz – a méhek termelik, hogy a szacharózt egyszerűbb cukrokká: glükózzá és fruktózzá, azaz a méz fő alkotóelemeire bontsa. Jelentősége: a könnyen emészthető cukrok gyors energiát biztosítanak
    • Diasztáz – keményítőt és más poliszacharidokat bontja kisebb egységekre.  A diasztáz-aktivitás a méz minőségének egyik fontos mutatója. Jelentősége: Az emésztőrendszernek segítség a szénhidrátok hasznosításában.
    • Glükóz-oxidáz – a szőlőcukrot glükonsavvá alakítja, miközben hidrogén-peroxidot termel. Ez az enzim a méz antibakteriális szupererejének egyik alapja. Jelentősége: segíthet a fertőzések leküzdésében, külsőleg pedig gyorsítja a sebgyógyulást, a bőr regenerálódását
    • Kataláz – a hidrogén-peroxidot bontja, ezzel a méz érzékeny összetevőit védi a káros oxidatív hatásoktól.
    • Foszfatáz – A foszforvegyületek lebontásában játszanak szerepet. Elősegítik az ásványi anyagok felszívódását, ami a csontok és fogak egészségéhez járul hozzá.

    Összefoglalva az enzimek hozzájárulnak a méz antibakteriális, és antioxidáns hatásához. A velük együtt fogyasztott ételek emésztését és hasznosulását segítik, és még megtoldják egy kis fertőtlenítő, sebgyógyító hatással. 

    6. A méz ásványi anyagokat és nyomelemeket is pótol 

    A termőtalaj és növényvilág ásványianyag-összetételétől függően változó az egyes mézfajtákban az  ásványi anyagok és nyomelemek aránya, mennyisége, de általánosságban ezek a gyakoriak a magyar mézekben:

    • Kálium: a virágzáshoz elengedhetetlen, ezért nagy arányban előfordul a mézekben is. Az izomműködés és a szív- és érrendszer egészséges működését támogatja. 
    • A magnéziumnak sok szerepe van. Többek közt az izom- és idegműködés szabályozásában, valamint az energiatermelésben dolgozik. 
    • Foszfor: a csontok erősségéhez és az energiatermelési folyamatokhoz szükséges. Projektjeinek egy részét a mézben kis mennyiségben fellelhető kalciummal együtt végzi. 
    • Vas: a vérképzéshez és az oxigénszállításhoz feltétlenül szükséges. A sötétebb mézek, például az erdei mézkeverékek, általában magasabb vastartalommal rendelkeznek.
    • Az egyéb nyomelemek közül a réz a vérképzéshez, az enzimek és  immunrendszer működéséhez is szükséges. A cink a sejtek anyagcseréjéhez,a  bőr egészségéhez, a sebgyógyuláshoz, a mangán többek közt a csontképzéshez, a szelén a károsító szabadgyökök elleni védelemben játszik szerepet. 

    Mindezek nyilván egy változatos étrend mellett jelenthetnek megfelelő pótlást, önmagában arra a napi 1 kanál mézre, ami javasolt a gyerekeknek, nem alapozhatunk.  

    7. Segít a légúti kórságokban, köhögéscsillapításban 

    Többféle hatóanyagának köszönhetően segítség a légutaknak. 

    • Egyfelől flavonoidjaival és a fenolsavaknak antioxidáns hatásával teszi oda magát
    • Az enzimek közt említettem a hidrogén-peroxidot, amely antibakteriális tulajdonságokkal bír (az új-zélandi manuka méz például különösen erős antibakteriális hatású, de a hazai mézeknek sem kell szégyenkezniük).
    • Sűrű, viszkózus állaga bevonja a torok nyálkahártyáját, ezzel némileg véd az irritációtól és csökkenti a köhögési ingert. De egymagában ez sem csodaszer a gyerekeknél. 
    • A mézben több olyan vegyület is található, ami gyulladáscsökkentő. 
    • Némi prebiotikus hatással a bélmikrobiom támogatásában is rész vesz , ami közvetett módon hozzájárul az immunrendszer erősítéséhez. Ezt a gondolatot a következő pontban kicsit még kihangosítom. 

    Tipp

    Attól függően, milyen típusú köhögéssel állunk szemben, a csillapítására szolgáló gyógyteákhoz langyosan adhatunk mézet, hogy a hatást erősítsük. Kisgyerekeknek 1 éves kor után kúrájuk kiegészítéseképp adhatunk feketebodza, hársfa, kakukkfű, illetve citromfű teát (ezekből keverék is készíthető) a köhögés enyhítésére, és mézzel lehet édesíteni. Ha meg kakukkfűmézet sikerül szerezni, az csillagos ötös. 

    8. Prebiotikus hatásával a bélflórát is tudja támogatni 

    A méz prebiotikus hatása abban rejlik, hogy összetevői közt olyan szuper szénhidrát típusok is megtalálhatók, amelyek táplálják a bélben élő hasznos baktériumokat (például a bifidobaktériumokat és a laktobacillusokat). Ezek közé tartoznak a fruktóz-oligoszacharidok (FOS), illetve az inulin. Ezek jótékony bélbaktériumok növekedését és aktivitását segítik.

    Ezek a delikvensek hatnak az emésztésre, mivel a hasznos baktériumok a tápanyagok lebontásában is szerepet játszanak, illetve az immunrendszer jó működéséhez is hozzájárulnak. 

    Hogyan függ össze a bélflóra és az immunrendszer?

    9. A vérképzéshez is ad egy kis segítséget 

    Bár közvetlen hatása nem olyan jelentős, mint egy vasban, és B12-ben  gazdag étrendnek, de értékes összetevői támogathatják a vérképző rendszert is. 

    • A méz kis mennyiségben tartalmaz vasat, és  rezet és mangánt is, amelyek a vas anyagcseréjében és a vörösvértestek képződésében is szerepet játszanak. Ezek az ásványi anyagok azokra az enzimekre is hatnak, amelyek segítenek vérképző rendszernek. 
    • Az antioxidánsok (pl. flavonoidok) védelmet nyújtanak a vörösvértestek oxidatív károsodásával szemben is. 

    A magasabb vastartalmú mézek közé tartozik a gesztenye, a fenyőméz (fenyő harmatból, illetve mézharmatból készül), a hárs és a selyemfűméz

    Tipp

    A népi gyógyítás apró trükkje a vérképző mikroelemek pótlásához, ami óvodás kortól kínálható: 1 kiskanál méz + 1 kiskanál darált mák kúraszerűen. 

    10. Bár nagyon édes, másképp hat a vércukorszintre,  mint a cukor

    Gyakran mondják a mézre, hogy “full cukor”, és egy kalap alá veszik a kristálycukorral. A méz hatása egy egészséges ember vércukorszintjére eltér a kristálycukorétól, mert összetétele, a benne található cukrok aránya és metabolikus hatása is különbözik. A méz glikémiás indexe mézfajtától függően 35–65 között mozog (a cukoré nagyjából 65), és antioxidánsai és egyéb bioaktív anyagai javítani tudják az inzulinérzékenységet. Ezek hatására a vércukorszint szabályozás jobban alakul. Persze mértékletes fogyasztás esetén. 

    Tipp

    Azoknak a mézeknek, amelyeknek a gyümölcscukor, azaz a fruktóz tartalma magasabb, jellemzően picit erősebb az édesítő erejük. Ezek közé tartoznak például az akácméz, a hárs, az enyhén vaníliás árnyalatú selyemfűméz (amely a szántók kiirthatatlan vaddohányából származik) vagy a facéla, azaz a mézontófű méze. Ezek lassabban kristályosodnak. 

    Keress bizalommal táplálkozási tanácsadásomon!

    • Kérdéseid vannak a hozzátáplálásról, vagy arról, hogyan lehetne megszerettetni a gyermekeddel az egészséges ételeket? 
    • Saját egészségügyi kihívásaidból keresed a kiutat? 
    • Nehézséget jelent, hogy egészséges étrendet alakíts ki a családnak a rengeteg egyéb feladatod mellett? 

    Táplálkozás tanácsadóként és természetgyógyászként segítek. Figyelemmel, alapossággal, holisztikus szemlélettel kísérlek a megoldás felé. Gyakorlatias tanácsokkal, beszerzési és főzési tippekkel, saját, bevált receptekkel is igyekszem átfogó támogatást nyújtani.

    Források:

    Honey and Health – PMC5424551

    https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC5424551/

    Fagyöngy méhészet – A méz összetevői

    https://fagyongymeheszet.gportal.hu/gindex.php?pg=35528364

    Honey and Diabetes: The Importance of Natural Simple Sugars in Diet for Preventing and Treating Different Type of Diabetes – PMC5817209

    https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC5817209/
    Dénes Dóra

    Dénes Dóra vagyok, funkcionális táplálkozás tanácsadó, természetgyógyász, fitoterapeuta. Érdeklődésem középpontjában a gyógyító étrendek és tápanyagok állnak, a gyerekek egészségének megalapozása az étkezési szokásaikon keresztül, és a különböző igények összehangolása családon belül.

    Étrend tanácsadás

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám. 

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám.

    @edespofablog

    Followers