
Miért lényeges a gyerekeink szempontjából, hogy védjük a méheket, vagy hogy minél többféle alapanyagból főzzünk? Inspiráló főzős eseményen jártam és tanultam.
Hitviták sora zajlik évek óta arról, mit kéne ennünk ahhoz, hogy a fenntarthatóságot szolgáljuk. A klímabarát, karma pozitív, és vegán alapelvek érvei közt egy üzenet el szokott veszni, amit most ebben a posztban szeretnék kihangosítani:
Minél többféle alapanyagot választunk, használunk a főzéshez, az segítség a fajok sokszínűségének fennmaradásáért. A biodiverzitás szorosan összefügg az alapanyagok mennyiségével, minőségével, emberek megélhetésével, és saját közérzetünkkel is. A gyerekeink jövőjére is gondolva néhány fontos elv mentén bővítsük a konyhai repertoárt!
Hamarosan 5+1 jó tanács következik a megvalósítható, jövőbarát étrendért, de előtte néhány gondolat, miért is fontos ez.
a WWF Magyarország és a Felelős Gasztrohősök októberben közös kampányban hívja fel a figyelmet a biológiai sokféleség, az élelmiszer-termelés kapcsolatának fontosságára. A természet és mezőgazdaság egymásra utaltságát mélyebb öszefüggéseiben is megismertük az általuk szervezett eseményen a budapesti GasztroÉn főzőstúdióban, és még egy csuda finom menüsort is készítettünk.
A táplálékláncot úgy képzeljük el, mint egy jengát!
Dedák Dalma, a WWF Magyarország környezetpolitikai szakértője a táplálékláncot egy építőjátékos hasonlattal mutatta be. A jenga az a klasszikus fajáték, amelynek egyforma, négyzetes tömbjeiből először felépítünk egy fatornyot, majd azokból egyesével ügyesen kihúzkodjuk a darabokat úgy, hogy a torony ne dőljön össze. A szakértő szemléltetése szerint az élővilág elemei ezek az építőkockák. Több feladatuk van:
- Fenntartják a táplálékpiramist
- Egyéb funkciókat is ellátnak, például a beporzást, a víztisztítást, a túlszaporodott vadállomány szabályozását.
Ha ebben a diverzitás-jengában kihúzgáljuk az egyes elemeket, nemcsak meg kell próbálnunk egyben tartani a tornyot, hanem az elemekhez tartozó funkciókat helyettesítenünk kell. Ha például a környezetre káros hatások miatt eltűnnek a beporzó rovarok, akkor kézi beporzásra kell váltanunk, ahogyan például a kínai Szecsuán tartományban gazdálkodó farmerek végzik módszeresen, ecsettel, mert már nincsenek méhek.

Miért nagy baj, hogy csökken a diverzitás?
A gyerekeim jövőjére gondolva is fogalkoztat a fenntarthatóság, ezértkeltette fel az érdeklődésemet a téma, hogy a biodiverzitás csökkenése milyen szorosan összefügg egy sor fontos tényezővel. Többek közt:
- Világszerte évente 24 milliárd tonna termőtalajt veszítünk részben a nem fenntartható mezőgazdasági gyakorlatok miatt. A rossz talajvédelem szegényesebb tápanyagtartalmú földet eredményez. A szervesanyag tartalom csökkenése részben az egyik tényező abban, hogy a mezőgazdaság sebezhetővé válik az éghajlatváltozással szemben.
- A biológiai sokféleség védelme minden szinten érdek, hiszen a világ GDP-jének több mint fele a természeti erőforrásoktól függ.
- A természettel azért is fontos jól bánnunk, mert a talaj minősége, a beporzó állatok léte, vagy a természetes vizek szűrése is ezen áll.
- Rengeteg ember megélhetése függ a mezőgazdaságtól. Közel 1.5 millárdan dolgoznak olyan gazdaságoknak, amelyek a világ élelmiszerkészletének 80 százalékát termelik.
- A biológiai sokféleség a táplálkozáson keresztül az egészségünkre is hatással van. Minél inkább szűkül a választék és az étrend, a belső kertünk, a bélflóránk is szegényesebb lesz. Ez a folyamat egy sor betegség kockázatát növeli. Korábban egy szempontot emeltem ki: a diverz bélflóra és a jól működő immunrendszer kapcsolatát. De kutatásokból tudhatjuk azt is, hogy a mentális állapotunkra, közérzetünkre is hatással van a gazdag mikrobiom.
És ez a sokféleség óriási ütemben csökken. Ennek fő, globális okai közé tartozik az élővilág kizsákmányolása, vagyis a tengeri és édesvízi halak túlhalászása, az erdők irtása, a természetközeli területek intenzív használata, a monokultúrás mezőgazdasági művelés, a vadon élő állatok túlzott mértékű vadászata, az illegális állat- és növény kereskedelem, valamint a már sokat hallott klímaváltozás és környezetszennyezés.

Nincs mindenre hatásunk, de van, amit tehetünk
Vajmi kevés egyéni kontrollunk van globális folyamatokra, de arra hatásunk van, hogy az étkezési kultúránk ne veszítsen a sokszínűségéből. Statisztikai adatok alapján bár Földünkön 6000-7000 ehető növényfaj él, ebből leginkább 30 növényfajt fogyasztunk. Még durvább, hogy a több ezer fajból 15 adja a világ kalóriabevitelének legnagyobb részét. Ilyen szintű válogatóssággal a helyzetünket nehezítjük.
A biodiverzitás fontosságáról szóló esemény egy közös főzéssel folytatódott Csillag Richárd, a Balaton déli-partján, Kéthelyen fenntartható vendéglátóként működő Lokal47 séfjének vezetésével. Több remek, főleg növényi alapú fogást készítettünk. Főztünk például kukoricakrémlevest savanyított laska betéttel, sütöttünk szürkeharcsa filét gombaraguval és spenótos zöld szósszal, natúr és savanyított sült cékla variációkat isteni céklahabbal, kecskesajttal és dióval. Gombás kuszkusszal töltött kápia paprikát, amelyet vegyes zöldségalapié jus-vel bolondítottunk. Desszertnek pedig rizslapba tekert gesztenyetöltelékes palacsintát.

Lényeges, hogy az ételeink alapját mi porozta be
Az előkészületek, a cékla hámozása, a gomba dinsztelése, a dió pirítása közben még egy érdekes kérdés felvetődött. Ha a beporzó rovarok eltűnnének, milyen alapanyagokból tudnánk főzni? Ezt a menüsort majdnem egészében szélbeporzású alapanyagokból tervezte a séf. Bár jó zöldség- és gyümölcs ismerőnek tartom magam, nem tudtam volna mindet felsorolni, melyek megtermékenyítését intézi a szél, és melyek azok, amelyek a rovarok munkahelye.
Ehető növényeink, amelyeket rovarok poroznak be
A legfontosabb beporzók közé tartoznak nagy részben a méhek, de lepkék, bogarak és más rovarok is itt tevékenykednek. Munkájuk gyümölcsei közé tartozik az alma, körte, cseresznye, meggy, barackok, bogyós gyümölcsök, szilva, a dinnyék. A mandulát kifejezetten a méhek porozzák be, de a málna, szeder fejlődéséhez is ők kellenek. A mogyoró és napraforgó is ide tartozik. És még a kabakosok, tökfélék, uborka, cukkini, a paradicsom, sütőtök, paprika, padlizsán, kelek és káposzták, brokkoli, hagymafélék, bab, borsó beporzását is rovaroknak köszönhetjük. A szója részben önbeporzó. Számos fűszernövény a bazsalikomtól, kakukkfűtől kezdve és gyógynövény virágait is rovarok porozzák be.
Bár nálunk nem terem, plusz érdekességként a világkedvenc a kávé részben önbeporzó, de rovarok segítik a terméshozamot. A kakaót pici légyfajok porozzák, a vaníliát pedig részben a melipona méheknek köszönhetjük, de mellettük muszáj a kézi beporzás is.
Rovarok munkájának köszönhetjük tehát a legtöbb gyümölcsöt, sok olajos magot, fűszernövényt, és néhány zöldséget. Ezért sem kérdés, hogy létszükséglet-e védeni a méheket, és hogy van-e haszna más rovaroknak, például lepkéknek, legyeknek, bogaraknak ebben a folyamatban.
Szélbeporzású ehető növényeink
Ezek elsősorban a gabonafélék és néhány zöldségfajta. A virágpor a széllel jut el egyik virágról a másikra. A szélbeporzású növények gyakran nagy mennyiségű pollent termelnek, mert a széllel beporzás kevésbé hatékony, virágai nem olyan feltűnőek, mivel nem cél, hogy a rovarokban felkeltse a tettvágyat. Ide tartoznak a gabonák, és álgabonák, úgy mint búza, árpa, rozs, zab, kukorica, köles, cirok, hajdina, amaránt, quinoa, valamint a dió, mogyoró, gesztenye, fenyőmag, spárga, spenót, mángold, saláták és rebarbara.
Ha a környezetkárosító hatások miatt a beporzó rovarok száma csökken, nem jó belegondolni, mennyi remek gyümölcsről és fűszerről kéne lemondanunk.

5+1 tanács a jövőbiztosabb étrendért
1. Több házi étel, kevesebb készétel
Amire hatásunk van, és megtehetjük, ha minél inkább a rövidebb ellátási láncot választjuk. A környezeti terhelés csökkentéséhez hozzájárul többek közt az, ha csökkentjük a készételek számát, helyette többet főzünk. Segítség lehet: tippek a kamra feltöltéséhez.
2. Válasszunk gyakrabban olyan zöldséget, gyümölcsöt, amelyek hazánkban teremnek!
Általában könnyen láthatjuk, mi termett itthon. A piacokon a nagyobb zöldségesek az ártáblákon jellemzően szerepeltetik. Az őstermelők többnyire a saját, szezonális áruikkal érkeznek. Az áruházláncok is jelzik a származási helyet a ládákon, kartonokon. Ha egy-egy vásárlás alkalmával tudatosan inkább a hazai epret választjuk a görög helyett, vagy az itthon termett szőlőt a hatalmas szemű, magtalan olasz helyett, már tehetünk egy pipát a bolygóbarát listára.
3. Válasszunk többször rovarbeporzású alapanyagokat!
Támogathatjuk a munkahely teremtést a méhek, rovarok számára, ha a gyerekeket azokkal a terményekkel kínáljuk, amelyeket ők poroztak be. Ez nem is lehetetlen küldetés, hiszen a gyümölcsök nagy részét nekik köszönhetjük.
4. Bővítsük az étrendünket!
Amennyire lehetséges, próbáljunk ki új recepteket, vagy régi ételeket új formában. Néhány apró változtatás már egy-egy piros pontot ér. Ha eddig a spenótfőzeléket próbáltuk megszerettetni különböző módokon közepes sikerrel, akkor használjuk a spenótot másképp. Tehetjük például borsófőzelékbe, rizottóba, bolognai szószba, húsos raguba, fasírtba. Az oldalamon sok-sok más ötlet is szerepel, hogyan lehet plusz zöldségekkel turbózni a gyerekek ételét.
5. Vásároljunk gyakrabban helyi termelőtől!
A fenntarthatóság több szempontjából is lényeges, hogy amikor csak lehet, inkább a közelből és kisléptékű előállításból származó terményeket vegyünk. A mostani téma szempontjából két dolgot kiemelnék. Az egyik az, hogy nekik van leginkább lehetőségük olyan gazdálkodási és növényvédelmi rendszert használni, ami a talaj és a diverzitás barátja. A másik pedig fentebb is szerepelt: a kis gazdaságoknak is óriási a szerepe van a világ egészének mezőgazdaságában.
+1. Bánjunk jól a vízzel!
A top természeti erőforrásaink védelmében a vizet felelősséggel használjuk. Korábban összegyűjtöttem azokat a tippjeimet, amelyekkel a konyhában spórolhatunk a vízzel.
A folytatásban konkrét ötleteket adok majd, hogyan lehet diverzitásbarát családi menüt összerakni.
Változatos és egészséges étrendet kialakítani a családnak rengeteg idő és energia. Táplálkozás tanácsadóként és fitoterapeutaként a tanácsadásomon segítek egy hosszú távon tartható rendszert kialakítani az egészségi állapototok fenntartására, vagy javítására. Kreatív ötletekkel, sok gyakorlattal. Keress bizalommal!
Ha pedig családi receptekre, inspirációra van szükséged, kövess Facebookon, Instagramon!
Források: