A húsvéti nyuszi elment, és itt hagyta a csokiért cserébe neki kikészített karalábélevelet, medvehagyma szárat, bébi spenótot? Csak jó fej volt, hogy az is a gyerekeknek jusson.
A tavaszi zöldek közül több olyan hajtás is van, ami ehető, de nagy átlagban ritkán használjuk. Ezt abból gondolom, hogy a piacokon sok helyen rutinból lecsavarják a karalábé, vagy a retek levelét, és néznek nagyot, ha mégis kéred. “Ja, biztos háziállatnak lesz”.
Lehet, nem a legkönnyebb épp a fölöslegessé vált szárakat, leveleket megetetni a családdal az egészséges táplálkozás jegyében, de nem lehetetlen, ha valami szeretett, vagy legalább megszokott ételükbe aprítjuk. Például omlettbe, pesztóba, vagy szendvicskrémbe, mártogatósba, krémlevesbe, főzelékbe, smoothie-ba, vagy akár fasírtba. A zerowaste konyha ösztönzi a kreativitást.
Levélmentő fasírt, retekpesztó és ropogós karfiolszár
A következő zöldek ehetők és nagyon jól használhatók:
- A hónapos és sörretek levele:, káliumban és vasban is bővelkedik: például pesztók, fűszervajak jó kiegészítője
- A cékla szára és levele: a mángoldra emlékeztető ízű kesernyés bordó szárak, és sötétzöld levelek dinsztelve, tökmagolajjal vagy szezámolajjal fel tudnak pezsdülni
- A zellergumó levele klorofillban szintén gazdag és a legjobb fűszer például húsleves vagy más alaplevek ízesítésére. Ragukban is szuper.
- A karalébé szára és levele: a vérképzést szintén segítő zöldség. Ha nagy leveleket szereztünk, akkor fűszeres rizzsel, vagy darált hússal töltve, és tepsiben sütve vagy rétegezve párolva főnyeremény.
- A csomós sárgarépa zöldje: enyhe íze miatt salátában is remek. Tepsis krumplival, vagy egyéb sült zöldségekkel összeforgatva még kitűnőbb
- A brokkoli levele, ha valaha hozzájutunk: krémlevesek, smoothie-k, pesztók remekül felveszik
- A batáta levele is ehető (így néz ki, és ezt tudja): tavaly termett a kertünkben és bőségesen hajtotta a leveleket is, nagyon finom volt levesekben, főzelékekben, vagy köretet kiegészítő párolt zöldségként. Viszont elvétve akad termelő, aki magától a piacra vinné eladni. Érdemes időről-időre rákérdezni, hogy megszülessen az igény.
És van néhány olyan zöld is, ami lehet, csábítónak tűnik, de nem ehető. Ilyenek például a rebarbara szára és levele, vagy a pasztinák levele.
Mit és mikortól kóstolhatják a babák?
Ezen zöldek közül néhány már hozzátáplálás idején is játszhat. A sárgarépa zöldje, mint a petrezselyem, levesekhez, főzelékekhez, rakott ételekhez használható nyersen. A zellerzöld markánsabb ízű, kis mennyiségben jobb bevetni. A retek és karalébé levele, mint a spenót párolható és a 10-11. Hónaptól kínálható.
Az alábbi zöld humuszt több módon is lehet babásítani. A 7. Hónaptól kínálhatjuk, ha vöröslencsével készült, és dinsztelt medvehagymával ízesítjük. Ha plusz zöldet tennénk hozzá, akkor az párolt saláta legyen első körben.
A 11. hónaptól csicseriborsóból is készíthetjük, párolt bébispenóttal, citromlével. Ha a szezámmagot bevezettük, egy keveset kaphat abból is a baba, de nagyobb mennyiségben inkább csak az első év után. Ha még nem vezettük be a szezámmagot, akkor egy kevés pirított és darált zabpehellyel vagy joghurttal/növényi joghurttal helyettesíthetjük.
A családi változat minden fűszerrel együtt a 15-18. hónaptól már kedvükre lehet a csicsörkéknek.
Kikeleti zöld hummusz
Hozzávalók:
- 1 csicseriborsó konzerv vagy 12 dkg vöröslencse áztatva, megfőzve
- 1 gerezd fokhagyma vagy 4-6 szál medvehagyma
- Fűszerek: 1-2 tk római kömény, 1 kk füstölt paprika (ha nincs kéznél, akkor édes-nemes fűszerpaprika), ¼ citrom kifacsart leve, leheletnyi őrölt szerecsendió, só
- 60-70 g tahini, vagy ugyanennyi szezámmag + 3 ek semleges ízű extra szűz olaj (pl hozzátáplálós olaj)
- ha nem tahiit használunk, helyette 1 ek zabpehely megpirítva, ledarálva + 3-4 ek növényi tej/joghurt + kk olaj
- 1 nagy marék zöld: például bébispenót, vagy 1 karalábé szára, levele olajon megdinsztelve, 1 csomag hónapos retek szára, levele, vagy 1-2 db tavaszi sárgarépa zöldje
Ha nincs tahinim, akkor elkészítem. Serpenyőben illatozásig pirítom a szezámmagot (vagy 200 fokos sütőben kiterítve néhány percig pirítom), majd darálóban 1 ek olajjal elkezdem darálni. Az edény faláról többször is le kell kapargászni és apránként emelni az olajat, hogy végül homogén és krémes legyen.
A fokhagymát felaprítom és a főtt vöröslencsével vagy konzerv csicseriborsóval (a levét nem dobom el, mert a pépesítéskor a humusz is felvesz belőle valamennyit, a maradékot pedig elteszem, vagy lefagyasztom tojásfehérje pótlásra) és a nyers vagy dinsztelt és aprított zöld levelekkel krémesre darálom.
Fűszerezem, és a tahinivel (vagy pótlójával) krémesítem.
Nagy falat az életmódváltás? Nehéz összehangolni a családod tagjainak különböző étrendi igényét? Gyorsan gyakorlatba szeretnél jönni, mit mivel kombinálj, honnan szerezd be, hogyan készítsd el?
Étrendtanácsadásomon ezekben is örömmel segítek. Ha pedig egészségesebb családi receptekre, inspirációra van szükséged, kövess Facebookon, Instagramon!