Imádják a grill ételek, a lepények, még a lecsó is. És közben kitűnő vérképző, sejtmegújító anyag, a gyerekeknek is fontos ásványi anyag pótlás.
Sokféleképp hívjuk. A zöldfűszeres atomnál gyakoribb neve a csimicsurri, az uruguayi zöld szósz után. Mehet bele mindenféle zöldfűszer, akár saláta levél, zsenge spenót, sárgarépa- vagy cékla zöldje, kövér porcsin. És persze fokhagyma (vagy amikor a poszáták épp nem szeretik, akkor újhagyma vagy snidling) és olívaolaj. Nincs konkrét receptje, épp abból áll össze, ami van itthon. Szuper egyszerű, gyors és egészséges.
Ha csak egy kanállal sikerül a gyerekek ételébe zsonglőrködni, már tettünk azért, hogy fontos ásványi anyagokkal lássuk el őket.
A világ zöldfűszeres szósz térképe rengeteg inspirációt nyújt. A legnagyobb sláger az olasz pesztó (bazsalikom, fokhagyma, fenyőmag, olívaolaj, parmezán esetleg szárított paradicsom). Millióféle zöldfűszeres változata létezik. Kihagyhatjuk a sajtot, a fenyőmagot olcsóbb és elérhetőbb napraforgómaggal helyettesíthetjük. Készíthetjük sárgarépa levélből, vagy cékla levélből is, konyhai lehulló zöldek is használhatók hozzá.
Az argentín és uruguayi konyha chimichurrija (petrezselyem, koriander, jalapeno, fokhagyma, vörösborecet, olívaolaj) és a grillezés szent egységet alkot.
A marokkói chermoula ( koriander zöldje, petrezselyem, esetleg még kakukkfű, pirospaprika, római köménymag és koriandermag pirítva, összetörve, fokhagyma, olaj) sokszor halételek marinádja. A közel-keleti zöld szószok közül a zhoug (koriander zöldje, esetleg petrezselyem és menta hozzá, zöld chili paprika, római kömény, köménymag, koriandermag, fokhagyma, dió olaj vagy más magolaj), a shakshuka és mások zamatos szósza is elterjedt. Ki próbálta már ki lecsón? Édes paprikával, például kápiával is készíthető a gyerekek kedvéért.
Ugyanúgy a mexikói salsa verde (tomatillo, jalapeno, koriander zöldje, só, cukor, lime) is készíthető gyerekbarát módon apróra vágott paradicsommal, cukor nélkül. Más salsa verdék petrezselymet, kapri bogyót, mentát is tartalmaznak, illetve van szardellás változat is: extra umami. A perui aji verde chilis-zöldfűszeres keverékét majonéz krémesíti, ez is jó ötletet ad. És mindjárt érkeznek a saját verziók, de előtte egy kis hájp a zöldeknek.
Miért áldás a számunkra a zöld színű növény?
Sok egyéb mellett a klorofill miatt. Az, mint zöld pigment a fotoszintézishez szükséges fény felvételét segíti a növényekben. Érdekességképp a molekuláris struktúrája hasonló a hemoglobinunkhoz (ami a vérünk festéke és legfőbb szerepe az oxigén felvétele és szállítása). Mindkettő tápanyagok szállításában vesz részt. A különbség köztük, hogy amíg a hemoglobin molekulában a szén egy vas ionhoz, a klorofill molekulában egy magnézium ionhoz kötődik.
A klorofill fontos antioxidáns. Támogatja a vér oxigénmegkötő képességét, segíti a vérképzést, a sejtek regenerálódását, a sérülések gyógyulását. Segít megszabadulni a szervezetben maradt salakanyagoktól, nehézfémektől, vegyszer maradványoktól. Minél zöldebb egy növény, annál ütősebb ebből a szempontból és a keserűanyagok is magas hatóanyag tartalomról árulkodnak.
A fodros kel, a spenót, a csalán, salátafélék, zöldhagyma, zöldfűszerek, csírák, tengeri hínárok, búzafű csodás forrásai. Ezért is jó, ha minden nap kerül a tányérunkra valamennyi ami nagyon zöld.
A zöldfűszerek különösen erősek tápanyagokban. Korábbi posztomban részletesen írtam a különféle fajták hatásairól, most csak általánosságban, amit mindegyik tud: könnyítik az emésztést, azért is jó nehezebb ételekhez adni. Antibakteriális, antivirális hatóanyagokat tartalmaznak, ezzel is asszisztálnak az immunrendszer feladataihoz. Támogatják az enzimek munkáját, a máj működését, és a sejtek tápanyag ellátását.
Azt is érdemes tudni, hogy ha egy növény valódi földben él és ki van téve a környezet változásainak, hidegnek, melegnek, szélnek, a gyerekeink szüretelhetnékjének, vagyis minél természetesebb körülményekhez kénytelen alkalmazkodni, annál erősebb hatóanyag tartalmat tud fejleszteni. Egy kertben termett kakukkfű egy vízkultúrában nevelt bármilyen zölddel szemben koncentráltabb ásványi anyag-forrás.
Miből áll a zöld atom szósz?
Mindenféle friss zöldfűszerből és salátának való levelekből készülhet, ami csak kéznél van.
Tipp
Ha babának is kínálnánk, akkor a hozzátáplálás első időszakában csak egy kevés zöldfűszert aprítsunk az ételére. Ha szószosan szeretnénk kínálni, párolt spenóttal és hozzátáplálós olajjal kikeverhetjük. Ha az extra szűz olívaolaj kesernyés íze átmegy a szűrön, használhatjuk azt is. Friss zöldfűszerek közül a 7-8. hónaptól kerülhet a szószba petrezselyem, citromfű, zellerlevél. A 8. hónap után borsika, kapor, bazsalikom, majoranna. Egyéves korig még bevezethetjük a koriandert, oregánót. Eleinte kis zöldhagyma is mehet bele dinsztelve, majd a 10. Hónap után, ha van hozzá kedv, nyersen is.
- Arányaiban a nagyobbik fele, nagyjából a kétharmada zsengébb ízű levelekből, például petrezselyem, sárgarépa zöldje, madársaláta, spenót, esetleg kövér porcsin. Fejes saláta is mehet bele.
- A kisebbik fele aromás zöldfűszerekből áll. Lehet koriander, bazsalikom, citromfű, menta. Kisebb mennyiségben mehet még bele oregánó, borsika, majoranna, zsálya vagy tárkony. Grillezett halakhoz a citromfű, menta, borsika nagyon passzol, vagy a kapor, kapri bogyó. Húsokhoz bármi, de például a kacsához hangsúlyosan a majoranna, a nyúlhúshoz a tárkony, a bárányhoz a menta és zsálya különösen ott van. Tésztákhoz a bazsalikomos, oregánós világ erős, a sült zöldségek és a lepények meg vágynak a kakukkfűre, korianderre.
- Fokhagyma zúzva, vagy aprítva. Ha a gyerekeknek túl csípős (mint nálunk jellemző) akkor helyette zöldhagyma, snidling is megteszi.
- Só, extraszűz olívaolaj, esetleg citrom vagy lime
- Ha süteményhez vagy gyümölcssalátához készítjük, akkor a fokhagyma kimarad és olívaolaj helyett inkább dió, mogyoró vagy földi mandula olajat használjunk inkább. Vagy olyan édeskés olajat is bevethetünk, mint például a máriatövis magolaj. Bogyós gyümölcsökhöz a diós bazsalikomos ízvilág nagyon klassz, almás salátához a kakukkfű, dinnyéshez a kapor frissítő.
Extrák:
- Amikor ázsiai jellegűre szeretnénk venni, akkor a koriander és bazsalikom a hangsúlyosabb. Rizsecet és szezámolaj is legyintheti.
- A Közel-Kelet felé tendálva a mentás, korianderes változat, illetve bármilyen zöldfűszeres-fokhagymás-tahinis szósz odateszi magát.
- Pirított magokkal még illatosabb és dúsabb lesz. A dió, a tökmag, vagy a fekete szezámmag szárazon megpirítva és ledarálva emeli a zöld szósz fényét.
- Ha savanykásabbat szeretnénk, nyers sóskát is apríthatunk a zöldfűszerek mellé.
- Marinádként bármelyik összetételhez passzol a balzsamecet és a tökmagolaj.
Hogyan tudnád jobban megszeretni és változatossabban elkészíteni a zöldségeket? Hogyan tudnád elérni, hogy a családod is értékelje? Hogyan tudnád azt a kevés idődet beosztani a kitalálásra, beszerzésre, főzésre? Étrendtanácsadásomon örömmel segítek. Ha pedig családi receptekre, inspirációra van szükséged, kövess Facebookon, Instagramon!