fbpx

Funkcionális gyerekétkeztetés szívvel lélekkel

Dénes Dóra családi konyhája

  • Étkezési tanácsadás
  • Rólam
  • Kapcsolat
  • 1 évtől Alacsony fruktóztartalmú Családnak Egyéb kategória Házi tészta Mindenmentes Nyári recept Partifalatok Rostban gazdag Szoptatás barát Tavaszi receptVárandós barát

    Házi gnocchi pisztáciás spenót pesztóval – szabadba vele!

    Az első zöldek érkezésével a kedv is erősödik a szabadtéri ebédekhez. Ez nemcsak remek rejtőszín a zöld fűben, hanem pikniktakarón még finonabb.

    Végre érkeznek a friss zöld hajtások, levelek, első zsenge saláták. Legszívesebben mindenbe marokszámra tennék. Ebben segítségemre vannak a krumpligombócok, mert rengeteg zöldet elbírnak, ha cserébe kapnak egy jó kis pirítást, fokhagymát, magokat. 

    A tavasz második hulláma

    A piacokon a tavasz két hullámban érkezik. Az elsőben még csak a téli termények kaphatók unos untig, legfeljebb ízetlen, import eperrel keltve azt az illúziót, hogy már jön a zsákban a meleg. A második hullám április végén, május elején érkezik, amikor a friss, zöld hajtások, új spenótzsenge retek, újhagyma, spárga már annyi klorofillt csempész az áruk közé, amely mellett nem lehet szó nélkül elsétálni. A hazai eper illatával még jobban esik összeszedni az újdonságokat. 

    Odáig még rendben van, hogy hazahozok egy csomó, zöld színű entitást, csak kelendővé is kell tenni itthon. A tésztafélék mindent elbírnak, ami máskülönben nehezen eladható, és nálunk még az olajos magok is segítenek ebben, különösen a dió, tökmag, és a delikát pisztácia.

    A gnocchi nagy sláger,  lehet gluténosan és mentesen is készíteni, a krumpli mindkettőt könnyen kezelhetővé teszi. Én mentesen készítem barnarizsliszttel és hajdinaliszttel. Időnként szénhidrát csökkentett változatban krumpli helyett főtt karfiollal. Működik egy picit több útifűmaghéjjal, de nem annyira ruganyos, gnocchis élmény.

    Elég laktató étel szerencsére, nem kell belőle kilónyi mennyiségeket gyúrni. Erősen ajánlott eleme a pirítás a legvégén egy kis ghín vagy kacsazsíron. Nagyon feldobja. Vegán változatban hevülő kókuszzsírra dobhatjuk a gombócokat. 

    Miért olyan különleges a pisztácia?

    A másik nagy játékos a pisztácia. Náluk sokat vágyott, de ritka vendég. Ha jégkrém készül belőle, az ünnep (de akkor is egy részét tökmaggal helyettesítem). Több, mint 5000 forint körül kapható a héjas változat, pörkölt változat,  de a natúr, héjatlanul akár a dupláját is elkérhetik érte. Miért ilyen drága? Ültetése után 6-8 év múlva terem először, de akár 15-20 éves koráig is várni kell, amíg a termések száma eléri a csúcsot. Ráadásul átlagosan kétévente hajt termést.

    Kaliforniában és Olaszországban nagy mennyiségben termesztik, de a legjelentősebb ország, ahonnan a csonthéjashoz juthatunk: az Irán. Több fajtája közül a pistacia vera az, amit ismerhetünk. A rózsaszíntól a zöldig bármilyen árnyalatot felvehet, de minél zöldebb, annál finomabb. A mi klímánkon nehéz nevelni, mert a  hosszú, forró nyarakat kedveli, a párás időre kényes, a fagyot elutasítja.

    Időnként érdemes a gyerekeknek venni, mert jó mikrotápanyag forrás. Egyszeresen telítetlen zsírsavakat, (amit a központi idegrendszer és az agy is igényel) zsírban oldódó A- és E-vitamint, luteint, magnéziumot is tartalmaz, és még érdekességképp L-arginint.  Ennek az aminosavnak a hatása többek közt, hogy javítja a vérerek működését, segít növelni a szív vérellátását, fokozza a véráramlást. 

    Hogyan adjunk olajos magokat a kicsiknek?

    Ez a tésztaétel a magok miatt és azok mennyisége szerint egyéves kortól kínálható a kicsiknek. A magok bevezetése óvatosan, egyszerre kis adagban javasolt. Pisztáciából csak a pörköletlen, natúr változatot kínáljuk kis mennyiségben egyéves kor alatt, a kóstolónál nagyobb mennyiségben érdemes vele várni. Eleinte minden magot liszt állagúra próbáljunk őrölni: ez egy késes aprítóban, vagy kávédarálóban olaj vagy víz hozzáadása nélkül működik.

    A pisztáciára többek szervezete intoleráns, mint a hazánkban termeszthető magokra, de úgysem fenyeget nagy veszély, hogy napi szintű rágcsa lesz. Itt, a pesztóban fele-fele arányban szerepel a pisztácia és tökmag, fokhagymával, bazsalikommal, olívaolajjal, és még a tökmagolaj nagyon jót tesz neki. Ha a gyerekek nem bírják a nyers fokhagymát (nálunk kényes a diplomáciai viszony), akkor jobb pirítani, vagy lágyabb ízű medvehagymával, vagy újhagymával helyettesíteni.

    És már csak a dobozolás van hátra. Indulhatunk vele a kertbe, parkba, mezőre, patakpartra, dombtetőre, farakásra, löszteraszra, vagy egyéb formakincsekre. 

    Házi gnocchi pisztáciás spenót pesztóval

    Hozzávalók 4 személyre: 
    • 60 dkg burgonya (lisztesebb, szétfővő C jelölésű)
    • 20 dkg barnarizsliszt
    • 6 dkg hajdinaliszt
    • 1 ek útifű maghéj 
    • Kevés reszelt szerecsendió 
    • 1-2 kk só
    • 1-2 ek ghí, vagy kacsazsír, vegán változatban kókuszzsír 
    • 8-10 koktélparadicsom – nyáron az igazi
    A pesztóhoz: 
    • 15 dkg zsenge spenót vagy bébispenót 
    • 5 dkg héjától megtisztított, pörkölt pisztácia 
    • 5 dkg tökmag
    • 1 gerezd fokhagyma (vagy 4-5 szál medvehagyma, vagy fél újhagyma)
    • 5-8 levél friss bazsalikom (vagy 1 ek szárított)
    • 3-4 ek extraszűz olívaolaj)
    • 1 tk tökmagolaj
    • 1 kk só (fekete himalája sóval – kala namakkal – még finomabb)

    Elkészítés

    A burgonyát héjában megfőzzük. Ha langyosra hűlt, lehántjuk a héjakat, és egy keverőtálban krumplinyomóval összenyomjuk. Rászitáljuk a liszteket, hozzá mérjük az útifű maghéjat, sózzuk, fűszerezzük, és kézzel gombóccá dolgozzuk. 15 perc pihentetés után 4-5 kisebb gombócra választjuk szét, és belisztezett nyújtódeszkán nagyjából 2 centis átmérőjű hengerekké görgetjük. Késsel másfél centis darabokba vágjuk, minden darab szögteles végét lekerekítjük, lapos, ovális gombóccá formázzuk, és 3-4 adagban bő, forró, enyhén sózott vízben nagyjából 4 perc alatt megfőzzük. 

    A tökmagot serpenyőben zsiradék nélkül átpirítjuk. A pisztácia nagyobb részével ledaráljuk, egy kisebb részét késsel durvábbra aprítjuk. Az átmosott bébispenótot aprított fokhagymával (vagy a lágyabb zöldhagymákkal) és bazsalikommal egy mozsárban összetörjük. Késes aprítóban is készülhet, ha kevés az idő – ez esetben egy kis olajat is adjunk hozzá. Keverőtálba áttéve sózzuk, elkevererjük a darált tökmaggal, pisztáciával és meglocsoljuk olívaolajjal.

    Serpenyőben egy kis zsiradékon átpirítjuk a felezett koktélparadicsomokat. és kiszedjük. A legvégén a gnocchit pirítjuk kisebb adagokban ghín, kacsazsíron vagy kókuszolajon. Ha mind kész, pesztóval és paradicsommal átforgatjuk, végül megszórjuk aprított pisztáciával. 

    Hogyan lehet a változatos, egészséges étrend könnyen megvalósítható? Különböző étrendi igényeket kell összehangolnod a családban és ez sok energiádat felemészti? Szükséged lenne átlátható, betartható heti menü tervre? Étrendtanácsadásomon ebben is örömmel segítek. Ha pedig családi receptekre, inspirációra van szükséged, kövess Facebookon, Instagramon!

    Dénes Dóra

    Dénes Dóra vagyok, funkcionális táplálkozás tanácsadó, természetgyógyász, fitoterapeuta. Érdeklődésem középpontjában a gyógyító étrendek és tápanyagok állnak, a gyerekek egészségének megalapozása az étkezési szokásaikon keresztül, és a különböző igények összehangolása családon belül.

    Étrend tanácsadás

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám. 

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám.

    @edespofablog

    Followers