fbpx

Funkcionális gyerekétkeztetés szívvel lélekkel

Dénes Dóra családi konyhája

  • Étkezési tanácsadás
  • Tudástár
  • Rólam
  • Kapcsolat
  • Alacsony fruktóztartalmú Családnak elovacsora Falatkás hozzátáplálás (BLW) Gabonamentes Gluténmentes Gyors vacsorák gyors hétköznapokra Maradékmentő Maradékmentő Négyévszakos Rostban gazdag Saláta Tejmentes TojásmentesVacsora

    Bíbor üvegtésztás stir fry – gyors maradék hasznosító vacsora

    Maradt egy kis sült hús, és a maradék saláta is kitart a végsőkig? Akkor egy gyors wokos vacsorával végleg eltűnnek a hűtőből. 

    A napok óta elfogyni nem akaró egy-két maradéknak nagyon tudok örülni úszásról épp vacsoraidőben hazaérve. A soccer mom vagy dolgozó anya üzemmódban segítség, ha előre tervezve sikerül olyan maradékot hagyni a hűtőben estére, ami gyorsan és jól kombinálható. 

    Nálunk  ilyen kincsek a maradék sült hús, a maradék főzelékek (mártogatósokat, szendvicskrémet vagy húshoz szószt lehet belőle készíteni), maradék bármilyen gabona, és saláta. Például a reszelt zöldséges szupererő saláta univerzális alap, mert sokféleképp ízesíthető, és nemcsak nyersen jó, hanem pirításra is készen áll.  De az is elég, ha csak pőrén reszelt, vagy gyulaszálra vágott zöldségeket sikerül elmenteni későbbi használatra, hogy megkönnyítsék a vacsora készítést. 

    Mit tud az üvegtészta?

    Szintén nagyon gyors hozzávaló a cérnametélt kivitelű (vermicelli) szárított üvegtészta. Alapjáraton gluténmentes, de aki nem tart mentes diétát, annak is jó kaland. Magas szénhidrát sűrűségű (fajtától függően 70-80 gramm CH/100 g), gyorsan felszívódó tészta.  Ázsiai boltokban többféle változatban kapható, de a Tescóban, Lidl-ben is el lehet csípni. Jellemzően Kínában vagy Koreában készült változatot kaphatunk, amely édesburgonya- vagy mungóbab keményítőből készül, és van nyílgyökérlisztes változat is. Nálunk a mungóbabos vált be leginkább. Mindössze keményítőből és vízből készül, tojás és adalékok nélkül. 

    Házilag macerás kicsit, és többféleképp is készítik az ázsiaiak. Egyik változatában például a keményítőt aprénként adagolt langyos vízzel kocsonyás állagú masszává keverik. Habzsákba töltve spéci szűrőn át forró vízbe nyomják, és végtelen tésztakígyóként tekereg a főzővízben.

    Egy másik változatban a keményítőt a gázon alacsony lángon melegedő vízzel zselés állagúvá keverik, és miután egyet rottyan, átöntik négyzet alakú tepsibe és fél-egy napra a hűtőben hagyják megdermedni. Az opálossá vált zselés tésztatömbön sajtreszelővel szántják ki a cérnametéltet. 

    Nagyon valószínű, hogy a magyar háztartásokba inkább készen kerül be. Általában 50-70 grammos gombolyagokba adagolva száraz tésztaként lehet kapni.  A kuszkusz után a világ második legegyszerűbben előkészíthető körete: forrásban lévő vízzel felöntjük, hagyjuk puhulni 5 percig, és leszűrjük. A tésztát az alapanyagától függően 10-12 hónapos kortól élvezhetik a kicsik is.

    A stir fry kevés olajon keverve vagy rázva (James Bond szerint biztos rázva a legjobb) pirítást jelent jellemzően sokban. Az ázsiai éttermek látványkonyháiban bravúrosan gyorsan csinálják, és az így összeállt fogásban a zöldségek roppanósak maradnak. Az összetevői: hús, vagy csak zöldség, gyömbér, fokhagyma, más hagyma esetleg, főtt gabona vagy tészta és szósz. 

    Az elemek jól variálhatók, ezért nincs is nagy szükség recept követésre. Itt most a hozzávalók így alakultak.

    Bíbor üvegtésztás stir fry

    Hozzávalók 4 személyre: 
    • Kb 40 dkg maradék sült csirkecomb
    • Maradék szupererő saláta, vagy így: 1 cékla, 2 sárgarépa, egy kis darab zeller,  1 alma nagy lyukún lereszelve, ½ lilahagymával, sóval, balzsamecettel átkeverve
    • 1-2 gerezd fokhagyma
    • 1 ujjpercnyi friss gyömbér 
    • Friss zöldek, pl bébispenót, vagy madársaláta, és esetleg csíra, például bambuszcsíra, vagy bármi más 
    • 1-2 ek szezámmag
    • 2-3 gombolyag üvegtészta igény szerint forró vízben megpuhítva
    • Kókuszolaj a pirításhoz. 
    • A szószhoz: 2-3 ek tamari (gluténmentes japán szójaszósz) vagy szójaszósz vagy kókusz aminó (kókusznedvből sóval érlelt termék, a szójaszósz helyettesítésére is használható), 1 tk szárított vöröshagyma por (elhagyható), 1 kis marék áztatott kesudió vagy napraforgó, 1 tk pirított szezámolaj  
    Ha készül baba változat:
    • A maradék húsból letépett, vagy levágott néhány darab 
    • 3-4 evőkanál reszelt zöldség 
    • 3-4 cm újhagyma vagy póréhagyma aprítva
    • Baba körömnyi friss gyömbér 
    • 1-3 ek paradicsompüré 
    • Kevés friss bazsalikom 
    • Madársaláta vagy bébi spenót
    • Kókuszolaj a pirításhoz 

    Elkészítés:

    A baba változatot egy kisebb serpenyőben a legcélszerűbb összeállítani. Olajon elindítjuk a gyömbért, hozzákeverjük a hagymát, a reszelt zöldségeket, és közepes lángon puhítjuk, időnként egy minimális vízzel segítve az elkészülést. A végefelé paradicsompürével átkeverjük, egyszer forralunk rajta, majd jöhet a hús. A tűzről levéve összehengergőzhet a megpuhult üvegtésztával, és megkaphatja a bazsalikomot és salátát.  

    A családi verzióhoz a gyömbért, fokhagymát aprítjuk, a húst falatnyi darabokra vágjuk, vagy tépkedjük. A wokot felmelegítjük, és amíg hevül, összeállíthatjuk a szószt a turmixgépben. Ha túl sűrű, vízzel, vagy (növényi) tejjel hígítható.  

    A wokban olajon átpirítjuk a gyömbért, fokhagymát, hozzádobjuk a zöldségeket, és pár keverés után a húst is. Hozzáforgatjuk az üvegtésztát, a szószt, és le is kapcsolhatjuk a lángot. Tálaláskor megkapja a salátát, csírát, szezámmagot. 

    Mentes étrendre kell, hogy válts és nem tudod, hol kezdjed? Gyorsan gyakorlatba szeretnél jönni, mit mivel helyettesíts, kombinálj, honnan szerezd be, hogyan készítsd el? 

    Étrendtanácsadásomon örömmel segítek, hogy ne a konyhában töltsd az életed. Menütervet, gyakorlati tanácsokat, recepteket is adok.  Ha pedig egészségesebb családi receptekre, inspirációra van szükséged, kövess Facebookon, Instagramon!

    Dénes Dóra

    Dénes Dóra vagyok, funkcionális táplálkozás tanácsadó, természetgyógyász, fitoterapeuta. Érdeklődésem középpontjában a gyógyító étrendek és tápanyagok állnak, a gyerekek egészségének megalapozása az étkezési szokásaikon keresztül, és a különböző igények összehangolása családon belül.

    Étrend tanácsadás

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám. 

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám.

    @edespofablog

    Followers