fbpx

Funkcionális gyerekétkeztetés szívvel lélekkel

Dénes Dóra családi konyhája

  • Étkezési tanácsadás
  • Rólam
  • Kapcsolat
  • Egyéb kategória

    Mindenmentes sütőtökös karobos babakeksz

    Babakoron túl is kérik időnként, hogy süssük ezt a túrabot egyszerűségű nassot. Épp most zárja szezonját a sütőtök. 

    Hosszú szezonjában, ősztől március végéig a sütőtök sok arcát meg tudja mutatni. Egyik kedvenc hozzátáplálós zöldségem. Krémlevesként nagyon adja magát, de nagyon jó narancsos püréként lazaccal,  feldobja a vöröslencse főzeléket, szelídíti a céklás curry-t (10-11. Hónaptól), lehet egyszerű süteményekhez használni, például ehhez a tortácskához, vagy sütőtök kenyérként.  Édes reggeliként nálunk bevált lencsével és zabpehellyel (9-10. hónaptól).

    Nagyobb és technikásabb korban is minden jóval tölthető, mint sütőtök csónak, vagy húsgolyókkal sütőtökös paradicsomszószként is remekel. 

    Magas szénhidrát tartalmú, könnyen emészthető, jellemzően nem okoz székrekedést. Jó karotinforrás, amiből a szervezet A-vitamint tud előállítani. Minél kisebb a gyermek, annál inkább látható rajta, ha szereti a béta-karotin tartalmú zöldségeket, a batátát, sütőtököt répát, Ez kellemes, napsütötte arcszínt eredményezhet.

    És mit tud a karob?

    A másik versenyző a kicsik kakaó pótlójaként ismert, mert nagy példaképéhez képest nem tartalmazza azt a teobromin nevű alkaloidot, ami a koffeinhez hasonlóan serkent. A szentjánoskenyér termését már nagyon régóta használják. A bibliai időkben gazdaságos édesítő volt, és erjesztett italokat is készítettek vele. Keresztelő Szent János sivatagi bolyongásai során ette az éhségtől legyengülve.

    Poliszacharidokat összetett cukrokat tartalmaz, és természetesen édeskés. Tart még magánál flavonoidokat,  B-vitaminokat, kálciumot. A nátriumtartalma alacsony. Valójában egy  árnyalatnyit képes a kakaó illúzióját kelteni, annál kevésbé aromás, és savanykásabb, de azért például baba brownie-t, vagy chia pudingot kiválóan lehet vele készíteni. A hozzátáplálás idején is adható a kicsiknek. 

    A szentjánoskenyérfa terméséből lisztet is készítenek, amelyet  stabilizátorként, sűrítőanyagként is lehet használni, illetve ebből készül némely hipoallergén, tejmentes tápszer is. Ha valaki viszont érzékeny a szójára, akkor ezzel a terméssel is óvatosnak kell lennie, mert lehet rá reakció. 

    Ez a keksz jól fagyasztható. Legtöbbször nagyobb mennyiséget csinálok belőle, és elteszem hogy sürgető igény esetén azonnal kéznél legyen. Most, a sütőtök szezon végén is készült egy jó adag későbbre. 

    Falatkás és pürés babáknak is könnyen rágcsálható. Elég puha, homogén, nem válnak le róla kemény darabok, sérülést nem tud okozni a szájban.

    Mindenmentes sütőtökös karobos babakeksz

    Hozzávalók 16-18 db-hoz
    • 150 g sült sütőtökpüré 
    • 25 g kókuszliszt
    • 15 g hajdinaliszt
    • 21 g rizsliszt
    • 2 tk karobpor
    • 2 ek kókuszzsír
    • Csipet fahéj

    Elkészítés:

    A karobporon kívül minden komponenst összekeverek. A masszát kétfelé választom, és az egyik feléhez keverem a karobport. A barna és sárga masszát tetszőlegesen dolgozom össze egy henger, vagy ovális henger formában, vagy épp téglalapként egymásra rétegezve. Lefedve a hűtőbe teszem fél-egy órára. 

    A sütőt 180 fokra kapcsolom. A hengerből vagy téglalapból max 1 cm széles szeleteket vágok, és sütőpapírra rendezgetve 15 perc alatt megsütöm. 

    Tipp

    Ha nagyobb adag készül belőle, célszerű inkább fagyasztva tárolni, mint dobozban, mert a sütőtök magas nedvesség tartalmánál fogva a keksz hamarabb romlik, és alacsony zsírtartalma miatt hamarabb szottyosodik, mint a klasszikus kekszek. 

    Gondjaid vannak a hozzátáplálással? Válogatós a gyereked? Különleges étrendi igényeitekkel zsonglőrködsz és az időhiány mindig nyerésre áll? Étrendtanácsadásomon ezekben a kihívásokban is örömmel segítek. Ha pedig családi receptekre, inspirációra van szükséged, kövess Facebookon, Instagramon!

    Dénes Dóra

    Dénes Dóra vagyok, funkcionális táplálkozás tanácsadó, természetgyógyász, fitoterapeuta. Érdeklődésem középpontjában a gyógyító étrendek és tápanyagok állnak, a gyerekek egészségének megalapozása az étkezési szokásaikon keresztül, és a különböző igények összehangolása családon belül.

    Étrend tanácsadás

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám. 

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám.

    @edespofablog

    Followers