fbpx

Funkcionális gyerekétkeztetés szívvel lélekkel

Dénes Dóra családi konyhája

 • Étkezési tanácsadás
 • Tudástár
 • Rólam
 • Kapcsolat
 • Családnak Egyéb kategória Fenntarthatóság Immuntámogató Négyévszakos Rostban gazdag Szoptatás barát Tudatos táplálkozás Várandós barátVitamindús

  Így maradnak frissek 2. – a gyümölcsök, magok tárolási trükkjei

  Miért ne tegyünk érett gyümölcsöt az alma közelébe? Hogyan puhul könnyen az avokádó? Hogyan nem tapadnak össze a bogyósok, ha fagyasztjuk? Avasodás ellen mit tehetünk? Tippek gyümölcsökhöz, magokhoz.

  -Barackot nem visz? – kérdezte tőlem a termelő pár éve a piacon, amikor nézelődtem a standján. 

  -Hát elég kemény. Még nem is érett meg igazán. 

  -Pedig most vegye meg. Ma hajnalban szedtük. Így szállítható, nem sérül. Ha hagyjuk, hogy potyogásig érjen a fán, akkor mire elhozzuk ide, már fröcsög, kenődik. Haza is most tudja a legjobb állapotban vinni, és ha a konyhapulton hagyja pár napig, szépen beérik. Olyan illata lesz, hogy csuda. 

  A barackot, cseresznyét, és más, érzékenyebb hazai gyümölcsöt azóta is igyekszem így venni: még nem teljesen éretten. A gyümölcsök hálátlan jószágok. Ha rosszul tároljuk, vagy csak sűrű napon félrerakjuk egy kicsit, hogy majd ha lesz idő, akkor rendesen elpakoljuk, máris megbosszulják. 

  Persze a félérett gyümölcs drágább. A túlérett, akciós gyümölcs, például eper, körte vagy banán általában jelentősebb engedménnyel kapható, de azokat sürgősen fogyasztani, befőzni, megsütni, használni kell. 

  Sok kidobott értékes gyümölcs árából tanultam én is a leckét gyümölcstárolásból. 

  A tárolás trükkjei 1. rész – a hosszan friss zöldségekért

  Fő szabály: ne mossuk meg!

  A hazai, illetve vékony héjú gyümölcsöket mosatlanul tegyük el. Az almát is, ami nem annyira sérülékeny, de minden érzékenyebb gyümölcs hosszabban eláll, ha nem mossuk meg. Főleg a nagy nedvességtartalmú és gyorsan romló apró magvasokra és bogyósokra: eperre, áfonyára, szederre, málnára, ribizlire, egresre vonatkozik, hogy tárolóeszközében minél szárazabb körülményekre kell törekedni. A mosás több dolgot is magával hoz. Beavatkozik a héj természetes védőrétegének tevékenységébe, és nedvesség segít, hogy a penészgombák elemükben érezzék magukat. 

  A kezelt héjú citrusokat meg lehet mosni 

  A citrom, narancs, mandarin, grapefruit, lime, pomelo azok közé egzotikusi gyümölcsök közé tartozik, amelyek vastag héját jellemzően különböző szerekkel kezelik. Ezek a csemegék nagy utazók, kontinenseket lépnek át, ezért romlást és a kiszáradást gátló védőréteggel indítják útnak. 

  Általánosságban ezek a szerek részben gombaölő hatásúak (például imazilil, tiabendazol), illetve  viaszréteg. Ez lehet paraffinolaj (E905)  vagy méhviasz alapú szer is. Olykor az import almák is megkapják a waxot, hogy nedvességtartalmuk biztosított és héjuk szép és üde maradjon. 

  A kezelt héjú gyümölcsöket jól esik megmosni, mielőtt a  tároló helyükre kerülnek, de vannak, akik szerint fölösleges, mert a növényvédőszer a héj illóolajához kötődik, és a viaszos bevonás  miatt később már le sem mosható. A gyümölcsmosó folyadékok spéci összetétele ebben hivatott segíteni. 

   
  Gombaölőszerrel biztosan nem kezelt, illetve bio-citromot, narancsot nem fontos mosni tárolás előtt, viszont ezek sokkal rövidebb ideig tarthatók el. 

  Az egyes gyümölcsök tárolási igényei előtt érkezik néhány trükk, ami segít, hogy az édes primadonnák jobban bírják a tárolást.  De előtte egy érdekesség. 

  A gyümölcsök összetett, savanykás ízét, frissítő hatását a szerves sav tartalmuknak küszönhetik. A leggyakoribbak az almasav (nemcsak almában, hanem a dinnyékben, sárgabarackban, cseresznyében, kiviben, szőlőben és bogyós gyümölcsökben is megtalálható), a citromsav, borkősav. Ezek többek közt természetes tartósító hatásúak. A gyümölcsevésnek egyik remek hatása például, hogy a szerves savak béltartalom pH-jának eltolásával a patogén baktériumok szaporodásának gátlásában segítenek. Úgy is lehet  mondani, hogy a gyümölcs a szerves sav tartalmával saját magát is védi a romlástól. 

  Az alma érlelni is tud 

  Az alma és a körte is azon termések közé tartoznak, amelyek etiléngázt bocsátanak ki magukból, és ez hat a közvetlen közelébe tett gyümölcsökre is. A vékony héjúak, illetve az erre érzékenyebbek érését segíti. A barackon, cseresznyén kívül az egzotikusok, például a kivi, az avokádó, a banán, mangó, papaya érésére is inspirálólag hat az alma, körte közelsége. Ha ezek már amúgy is érettek, akkor hasznos a szétültetés az almától, körtétől.  

  Alma a nagy megmentő -ennyi mindent tud

  A banán és érlelő 

  A banán is serkenti a közeli zöldségek, gyümölcsök érését, de úgy, hogy ő maga is gyorsabban érik társaságban. A kemény avokádó puhulását gyorsítani lehet azzal, ha banánnal együtt lazán, papírzacskóba tesszük. A banán saját érését lassítani lehet azzal, ha a szárát egy minimális műanyag fóliával áttekerjük. Ezzel néhány napot nyerünk, mielőtt megbarnulna.  

  Az ananász hat az eperre 

  Bár nem igazán találkoznak szezonálisan, de ha mégis, akkor az ananász illóolajai az eper érését serkentik. Ha az eper idejét nyújtani szeretnénk, akkor ne bandázzanak. 

  Egyéni tárolási igények 

  Az alma, körte jól bírják a hosszabb pihenő időszakokat. Az almák közül a nyáriak érzékenyebbek, de a kései érésűek, például a Starking, a Jonagold, Gála, Mutsu, Granny Smith, Jonatán hónapokig is bírja, ha hideg, jól szellőző helyiségben tartjuk. Fontos úgy elhelyezni őket lapos papírdobozban vagy faládában, hogy ne érjenek egymáshoz. És időnként átválogatni, és kivenni a rendszerből azt, amelyik romlásnak indult.  Szokás újság vagy selyempapírral letakart polcon tartani, vagy rácson, garázsban,  kamrában,  földes aljú helyiségben. 

  Hazai idénygyümölcsök 

  A barack, sárgabarack, a szilva félérett állapotában jól bírja, ha konyhapulton, szobahőmérsékleten pár napot eltölthet. Ha puhára érett, akkor a hűtőben még néhány napot bír, de a legjobb dobozban tárolni úgy, hogy ne halmozzuk őket egymásra. 

  Érzékeny gyümölcsök 

  Alapvetően az lenne a legjobb, ha nem kéne a hűtőben tárolni a gyümölcsöket, mert hasonlóan a paradicsomhoz, a hűtőhideg az enzimek gátlásával visszafogja az aroma anyagokat, így ízetlenebbek lesznek, és illatuk is gyengül. Viszont ha az amúgy is irtó drága bogyósokat nem tesszük hűtőbe, akkor hamar megbosszulják a hanyagságot. A málnát, epret, ribizlit, áfonyát, szedret, és a szőlőt is megéri jól átnézni tárolás előtt, hogy minden szem ép-e, mert hamar romlani, penészesedni tudnak. A hűtőben is fontos, hogy lehetőleg ne zsúfoljuk egymásra őket, hanem minél lazábban tengődjenek. 

  A bambuszdoboz, esetleg karton a legjobb nekik, hogy ne tömörödjön ott a nedvesség. Ha csak műanyag doboz van, akkor egy vászon zsebkendővel, vagy papírtörlővel érdemes az alját bélelni. 

  Felhasználás előtt a romlást még az is kicsit lassítani tudja, ha egy kevés ecetes vízbe áztatjuk a bogyósokat, illetve a szőlőt. 

  5 tipp a magok avasodása ellen

  Az avasodás olyan vegyi bomlás, amelynek során a zsírsavak szabaddá válnak. Különböző anyagok, mint peroxidok, majd aldehidek és ketonok keletkeznek, és az élelmiszer kémhatása a savas irányba tolódik. A telítetlen zsírsavak kémiai kötései a leginkább hajlamosak az avasodásra, ezért főleg az öregecskedő olajos magvak, magolajok tudnak bosszantani azzal a jellegzetes szúrós szaggal, keserű ízzel. Az avasodást gyorsítja a meleg, a páratartalom, a levegővel érintkezés és a fényhatás. Ezért az avasodás elleni tippek: 

  • A vásárlás után minél rövidebb ideig tartsuk szabad levegőn. Ha piacon vesszük, akkor nagy eséllyel nyitott dobozokban, vagy fonott nád tárolókban tartják. Nem tudni, milyen hosszú időn át érintkezik oxigénnel, ami szintén kedvez az avasodásnak. Ezért aztán otthon rögtön érdemes sötétebb, jól záródó dobozban, zacskóba tenni, a környezeti nedvektől távol.  
  • A magolajokat jó eséllyel sötét üvegben árulják. Otthon is a fényterápiától távol tartandó. Nem napsütötte polcon, inkább a kamra diszkrét homályában. 
  • Ha a magokat még zsenge állapotában vettük, például friss diót, aminek magas a nedvességtartalma, akkor egy konyharuhára kiterítve száríthatjuk pár napig jól szellőző, hűvös, nem napfénnyel beragyogott helyiségben. Ezzel a későbbi penészesedését akadályozzuk.
  • A dió, a mák, és minden más mag remekül bírja az állagóvó és élethosszító fagyasztást. 
  • Hosszabb tárolásra készülve az egész magok jobban bírják a fagyasztást is. A mákot, lenmagot, szezámmagot lehetőleg ne daráljuk, mielőtt a jégre tennénk.

  Csekélyebb erővel, de a gabonák is hajlamosak avasodásra, főleg amelyeket pehely formában veszünk. A zabpehely, a kölespehely, hajdina is tud ilyen meglepetést tartogatni, ha hosszabb ideig nem kívánjuk meg. Ugyanúgy száraz, hűvös helyet, és jól zárható dobozt, vagy üveget igényelnek.  Ha úgy néz ki, mostanában nem a kása lesz a nr1 reggeli, akkor a pelyhek, maglisztek is mehetnek a fagyasztóba. 

  Fagyasztási praktikák 

  A bolti mirelit gyümölcs keverékek a felolvasztás után is kiváló formájukat tudják nyújtani szemben sok házi fagyasztmánnyal. Ennek több oka is van. A  fagyasztásra szánt gyümölcsöket a szüretelés után a legrövidebb idő alatt feldolgozzák, és küldik a jégre. És az ipari fagyaszberendezések nagyobb teljesítményre és alacsonyabb hőmérsékletre képesek, mint az otthoniak, ezért az állagóvó gyorsfagyasztás sokkal inkább megvalósul. 

  Otthoni körülmények közt több kihívás is akad. Például hogy a remek, zamatos gyümölcsök a felolvasztás után elhagyják magukat, és csüggedten, löttyedten, egykedvűen várják, mit is kezdünk majd velük. Ebben az őszibarack és a sárgabarack is élen jár. A másik, hogy az apróbb szeműek, bogyósok hajlamosak összetapadni. 

  A tömbbé fagyás  ellen  az idősebb rokonok biztos, hogy elmondják, hogy egy keverőtálba tegyünk pár evőkanál kristálycukrot, óvatosan rázogassuk bele az eltenni kívánt ribizlit, áfonyát, málnát, vagy epret, hogy mindenhol érje a cukor, és már fagyaszthatjuk is, nem fognak összetapadni. 

  No de akit nem csábít a hozzáadott cukor (és annak kristályos, alternatív helyettesítői, pl xilit, eritrit) annak is van megoldás. A legáltalánosabban használható módszer az, hogy a bogyósokat egy sütőpapírral bevont tálcán terítjük el, majd azt a jégre tesszük 2-3 órára. Az így, szeparáltan, egyesével megfagyott gyümölcsök a tálcához nem tapadnak a sütőpapír miatt, és feltölthetjük velük a fagyasztós zacskókat, vagy dobozokat. Később sem fagynak tömbbé, és annyit veszünk ki belőlük egyszeri felhasználásra, amennyit szeretnénk. 

  A gyümölcsök közül az alma nem szereti a fagyasztást, de még inkább merényletként éli meg a jeget az avokádó.  A sárgabarack az őszinél jobban bírja a fagyasztást. A meggynél kevésbé ismert, hogy a cseresznye is fagyasztható. A szilvának jót tesz, ha félbevágás, magozás után pár csepp citromlével lassítjuk az oxidációt. Az érett banán bírja a fagyasztást, ha smoothie-hoz vagy banánkenyérhez szeretnénk később felhasználni. 

  Tudok segíteni egyéni tanácsadással is

  Változatos és egészséges étrendet kialakítani a családnak rengeteg idő és energia. Ha különböző étrendi igényeket kell összehangolnod munka és más feladatok mellett, étrendtanácsadásomon segítek egy hosszú távon tartható rendszert kialakítani számodra és a családodnak.

  Ha pedig családi receptekre, inspirációra van szükséged, kövess Facebookon, Instagramon!

  Források

  W. Jurics és Lindner: Gyümölcseink almasav, borkősav, citromsav tartalma félérett és érett állapotban

  Storing seeds for years

  Dénes Dóra

  Dénes Dóra vagyok, funkcionális táplálkozás tanácsadó, természetgyógyász, fitoterapeuta. Érdeklődésem középpontjában a gyógyító étrendek és tápanyagok állnak, a gyerekek egészségének megalapozása az étkezési szokásaikon keresztül, és a különböző igények összehangolása családon belül.

  Étrend tanácsadás

  Étkezési tanácsadás

  Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám. 

  Étkezési tanácsadás

  Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám.

  @edespofablog

  Followers